Taktické změny nového tisíciletí #1: Guardiola a ti druzí

02.08.2012, 12:32
Názory a komentáře
V novém seriálu pro vás připravujeme seznam herních prvků, které po přelomu tisíciletí nejzásadněji změnily tvář fotbalu. Prvním tématem bude vrtkavý osud hráčů v roli rozdělovačů přihrávek uprostřed pole: právě ti totiž v poslední dekádě zažili pořádnou "turbulenci".

Ať už si o Pepu Guardiolovi myslíme cokoliv, faktem zůstává, že jde o jednoho z nejúspěšnějších trenérů poslední dekády. Pokud se však podíváme na jeho hráčskou minulost, nebylo vše ani zdaleka tak růžové, jak se zdá nyní; ze současné perspektivy to sice může znít zvláštně, ale není to tak dávno od doby, kdy byli hráči jako Guardiola ve fotbale prakticky nepotřební.

Řekne-li se rok 2004, vybaví se českému fanouškovi především spanilá jízda národního týmu za titulem nejlepšího mužstva Evropy, násilně utnutá v semifinále. Někdy v té době vydaly noviny The Times článek, který napsal jistý Gabriele Marcotti, a který pojednával právě o barcelonské legendě. Nešlo přitom ani o oslavné ohlédnutí za perfektní kariérou, ani o uznalé konstatování jeho jedinečné schopnosti hrát neustále na vysoké úrovni; Marcottiho článek pojednával o tom, že Guardiola je momentálně k ničemu.

Ne že by snad Pep ztratil svůj talent. Protože nikdy nevynikal fyzickou silou, bylo jeho doménou pohybovat se v prostoru před vlastní obrannou řadou a rozdávat přihrávky po celém hřišti, ze kterých následně těžili přímočařejší ofenzivní hráči jako Michael Laudrup, Christo Stoičkov nebo Romário. To je schopnost, která se s věkem většinou neztrácí; v roce 2004 mu bylo 33, a měl tedy být prakticky na vrcholu kariéry. Realita však byla jiná.

Ve skutečnosti totiž Guardiolovy služby nikdo nechtěl. V době těsně po přelomu tisíciletí byla fotbalová Evropa takticky posedlá čtyřčlennými zálohami, v jejichž středu bylo místo pouze pro tvrdě a neúprosně bránící "ostré hochy" a klasické tvořivé "desítky". Většina velkých týmů té doby na tomto modelu stavěla - vzpomeňte si například na spolupráci Edgara Davidse a Zinedina Zidana v Juventusu. Duo "rozbíječ - tvořič" bylo bráno za výchozí taktický model.

"Jeho schopnosti jsou nyní zastaralé," konstatuje Marcotti ve svém článku. "Moderní fotbal hráčům jako Guardiola zavřel své dveře. Ačkoliv je nyní v nejlepší formě své kariéry, nikde pro něj není místo... to, že tito přemýšliví, šikovní nahrávači jsou pro mladší fanoušky passé, je určitým způsobem depresivní." Sám Guardiola na tuto situaci reagoval podobně: "Nezměnil jsem se, moje schopnosti nikam nezmizely. Co se změnilo, je fotbal samotný; je teď mnohem více fyzický a vyžaduje větší výdrž. Změnila se i taktika, nyní musíte umět perfektně odebírat a získávat míče, jako Patrick Vieira nebo Edgar Davids. Pokud navíc umíte přihrát, je to dobře, ale střední záložník současnosti musí především umět bránit. Hráči jako já už vyhynuli."

Zkuste nyní porovnat tuto situaci, která nastala pouhých 8 let nazpět, se současností. Už v roce 2009 oslavil Guardiola svůj návrat na scénu triumfálním způsobem - coby trenér dovedl svoji Barcelonu k titulu evropských mistrů, což o dva roky později dokázal zopakovat. Šlo zároveň o velký návrat "guardiolovského" typu záložníka do moderního fotbalu - co víc, mladý kouč do svého vítězného týmu zařadil hned trojici podobných hráčů, Xaviho, Andrése Iniestu a Sergia Busquetse. Titíž fotbalisté zároveň tvoří páteř fantastické španělské generace, které se letos podařilo zkompletovat zlatý hattrick z velkých mezinárodních turnajů.

Je fascinující, že k podobně převratné změně může dojít během tak krátké doby. Klíčovým bodem tohoto obratu bylo odklonění od klasické formace 4-4-2, které nastalo v polovině první dekády nového století, a nahrazení jednoho útočníka středním záložníkem (tedy 4-2-3-1 nebo 4-3-3). Zesílený střed pole tak poskytoval jedno místo navíc, a mezi "tvořiče" a "rozbíječe" podle klasického mustru byl vsunut třetí prvek - "nahrávač". Výsledek? Tak třeba rozbíječ Mascherano, nahrávač Alonso a tvořič Gerrard předváděli ve své době zřejmě nejlepší fotbal v Evropě.

A změny pokračovaly. Se zesílením středu pole mohly týmy zaměstnávat hráče, jejichž úlohou bylo především eliminovat "desítku" soupeře; vysunutý ofenzivní záložník tak byl odříznut ze hry, což vedlo k jeho zatahování hlouběji do hřiště - a samotná role osobního strážce tak, simultánně, rovněž ztratila na významu. Čímž se dostáváme k tříčlenné záloze, ve které "tvořič" operuje více z hloubi pole a soustředí se na svědomitou distribuci přihrávek (jako Cesc Fábregas nebo Andrés Iniesta), a "rozbíječ" najednou nemá koho hlídat, což vede k jeho transformaci v moderního defenzivního záložníka (jako Sergio Busquets nebo Michael Carrick).

Takovýto odklon od fyzické, agresivní záložní hry směrem k pečlivému budování převahy pomocí přihrávek zpopularizovala Barcelona, které to také přineslo celou řadu těch nejcennějších trofejí. I mimo Katalánsko se však "guardiolovský" defenzivní záložník osvědčil - jako například Andrea Pirlo. Který, mimochodem, se do Marcottiho článku v roce 2004 dostal taky, a to jako výjimka - Milán totiž prý hrál "jiný druh fotbalu", což Pirlovi umožňovalo být stále ve středu dění. Dalším příkladem je David Pizarro, který zářil v zesílené záloze Romy, ale v Interu v klasickém 4-4-2 se mu nedařilo. V průběhu uplynulé dekády kvetla podobným hráčům pšenka zkrátka pouze v těch týmech, které se vymykaly tradičnímu modelu.

V současnosti je situace jiná. Navzdory všeobecnému očekávání z přelomu století nedošlo k vítězství síly nad chytrostí - ve skutečnosti se stal přesný opak a technická kvalita hráčů je nyní důležitější než kdy jindy. Pokud si opět přečtete Guardiolovo osm let staré prohlášení, bude vám připadat jako z jiného světa. Dnes už bývalý barcelonský lodivod se během minimální doby přetransformoval z nechtěného hráče do trenéra, který udává světovou fotbalovou filozofii.

Můžeme tak směle říct, že máloco (pokud vůbec něco) ovlivnilo fotbalovou taktiku v novém tisíciletí tolik jako právě pád a následný vzestup "guardiolismu".

Autor: Dominik Zezula / zonalmarking.net

Komentáře (403)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na takovéto články sem čekla. Určitě si přečtu.

Reagovat
Dr. Admess

Parádní článek

Reagovat
ACSMan

Zajímavé ale to přihrávání stejně už nikdo nemá rád

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

To samozřejmě není pravda.

Reagovat
protiproudu

Samozřejmě že to je pravda.

Reagovat
Mercury

Já ho mám rád. Takže to pravda není. Jednoduchá logika, viď?

Reagovat
smazaný uživatel

všechno si nemusíš brát uplně doslovně

Reagovat
homeles8

Reagovat
zelda

zajímavý článek

Reagovat
smazaný uživatel

nespletl si domingo Claudia Pizarra s Davidem ?

Reagovat
smazaný uživatel

jinak článek super, víc takových

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá být místo Clauida Pizarra David?

Reagovat
domingo

Jezis jasne, diky tomu kdo to opravil

Reagovat
smazaný uživatel

žádný objev ...jako u oblékání - jednou puntíky, jednou proužky....

Reagovat
exse

Více takových edukativních článků

Reagovat
smazaný uživatel

Je to pravda ten odklon z 4-4-2 na 4-2-3-1(4-3-3) je neuveritelne masivni a probehl behem hodne malo let. Pred temi nekolika lety by me tohle vubec nenapadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten odklon proběhl jen ve světě, u nás je víra ve dva hroty furt zakořeněné (hlavně mezi fanoušky )

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsi na to přišel? Naše nejlepší týmy - Sparta, Plzeň, Liberec, Baník hrají na jednoho.

Reagovat
Rarášek

Baník

Reagovat
smazaný uživatel

Baník a nejlepší tým, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, mám snad právo na jeden vtípek? :)

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc je to chyták, my útočníká nemáme, nahradili jsme jej Krautem.

Reagovat
Lamskej#RMCF

a s tou Spartou to nebyl vtip ?

Reagovat
Fingulka

+ Boleslav

Reagovat
smazaný uživatel

U nas uz taky hraje hodne na jednoho utocnika , ale u nas je oblibeny treba 4-1-4-1 coz je takovy hodne defenzivni a samozrejme Cesky tymy nemaj takovou technickou kvalitu a fotbalovost ktera se zminuje prave v clanku.

Reagovat
penepi

Ono hlavne ja by som formácie nehodnotil či sú ofenzívne alebo defenzívne. Mužstvo môže by off./def. Ak má niekto aspoň trochu schopných a dostatočne flexibilných hráčov, tak nezáleží príliš na rozostavení, ide skôr o to, ako tí hráči budú pokrývať ihrisko.

Reagovat
smazaný uživatel

To ale mezi fanoušky Bayernu taky. Když se nám přestává dařit, na většině německých dizkuzí najdeš především příspěvky, že by měl Bayern hrát na dva hrotové útočníky 4-4-2.

Reagovat
smazaný uživatel

A čemu se jako divíš, když hru na jednoho útočníka tady zvládá málokdo a reprezentace vůbec? Všude se sice hraje na jednoho útočníka, ale taky ho ostatní dokážou podpořit přihrávkou, nalákáním soupeře atd. atd. Mají na tenhle styl hráče, což nám chybí. Naše hra na jednoho útočníka spočívá v tom, že ho nikdo nepodporuje a on se tak plácá sám mezi dvěma třemi obránci. A nejlepší je, že to v repre byl zrovna Baroš, který je na tohle nevhodný a pak to dopadá jak to dopadá, že si pupkáči na něm vylijou všechnu zlost. Já se teda nedivím, že jsou lidi alergičtí a chtějí vidět něco jiného, něco co nám bude sedět. Když něčeho nejsem schopen, tak to budu hrát, protože tak hrajou i ve světě? To je blbost teda... Až na tuhle hru budeme mít hráče, křídla, záložníky a co je třeba, tak ať tak hrajeme, ale dokud nemáme ty možnosti, tak na to budu nadávat taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

U nás se často hraje 451 a to ještě hodně defenzivně.

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, podívej se na Plzeň, 3 hodně ofenzivní záložníci (resp. 2 křídla a jedno AM), typický DM chybí.

Reagovat
Talker

Mezi trenéry je jasný směr na jednoho útočníka. Spíš mezi veřejností je tu strašnej bullshiting ohledně hry na dva útočníky -> za Rady tu půlka lidí volala po hře na 2 hroty, protože je "ofenzivnější".

Větší problém ale je vychovat kreativní hráče, kteří budou splnovat požadavky na AM a křídla, protože těch je strašně málo u nás a než se vychová pořádná generace, která to bude splnovat, tak máme problém. Když vezmu repre (nové hráče), tak kdo tam září? Krajní beci a agilní záložník, který se kreativním nazvat moc nedá. + Pilař, u kterého je otázka, jestli si dokáže udržet úroven na repre.

Reagovat
smazaný uživatel

To si trochu protiřečí... Carrick je uveden jako "ten" defenzivní záložník a přitom hraje v United který hrajou systém 4-4-2 snad nejtradičněji a přitom se mu daří, tedy na krajích Nani(Valencia) a Young, dva utočníci - Rooney a Hernandez(Welbeck), na středu zálohy Scholes,(Giggs,Kagawa,Cleverly,Anderson,Flatcher)

Reagovat
Atlético de Madrid

Já myslím že to přirovnání je přesné, protože Rooney se většinou pohybuje v prostoru desítky a často rozehrává akce až na půlce. Ten systém je spíš 4-2-3-1/4-4-1-1 a 4-4-2 je to jenom na papíře.

Reagovat
danko10

Presne tak. On ten Rooneho akcny radius v kombinacii s velmi ofenzivne naladenymi kridlami robi z toho klasickeho 4-4-2 na papieri velmi prisposobivy system. Ferguson (sic nie som fanusikom jeho ani Mencaku) nie je ziadny dinosaurus.

Reagovat
domingo

Je to prelozeny ze zonalmarkingu, ja jsem si k tomu nic nepridal..

Reagovat
smazaný uživatel

Však to není kritika ;-), článek je skvělej, jen sem se nad tím tak zamyslel :-))

Reagovat
Kaze

On sice hraje ve 442, ale právě to není bouchač, ale inteligentní hráč podobný Busquetsovi. Bouchač byl u nás vždycky Fletcher. S návratem Scholese jsme hráli 442 se zálohou od 433 - s tvořičem a nahrávačem. Celé to navíc zamotává Rooney, který se hodně stahuje a prakticky hrajeme falešné 4231.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, to je amatéřina.

Reagovat
alcantara

Miesto Iniestu mi tam sedi skor Xavi v tom prirovnani.

Reagovat
penepi

Od 4-2-4 cez 4-4-2, 4-5-1 až ku 4-2-3-1 alebo 4-3-3 a najnovšie aj 4-6-0. Akurát včera som sa nad tým tak zamyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rad za tymy jako Juventus ktery prichazi s necim zajimavym jako je to jejich 3-5-2 , nebo Neapolske 3-4-3.

Reagovat
olis

, inak neapol uz bude pravdepodobne tiez hrat 3-5-2

Reagovat
smazaný uživatel

Asi ano bez Lavezziho uz by to totiz nebylo ono , on do tohohle kridelni systemu sedel perfektne.

Reagovat
olis

nie ono tam je vlastne len zmena v tom ze Hamsik hra viac zozadu dopredu chodi stale rovnako ako predtym len viac zozadu cize bude toho musiet viac nabehat a potom utok je rieseny tak ze je hrot a podhrot niesu obaja uplne na hrote a napriklad ked hral insgine tak skoro v kuse behal na kridle jak lavezzi takze ja co som sledoval vsetky pripravne zapasy tak by som povedal ze zmena je iba v tom ze Hamsik hra viac zozadu

Reagovat
smazaný uživatel

Nerad kritizuju, ale ten článek

Reagovat
miky10

Reagovat
olis

najlepsie je aj tak 3-4-3 alebo 3-5-1-1

Reagovat
Infi

Reagovat
danko10

Fajn clanok. Inak je to vazne zaujimave, jak ten boom okolo "prelomovej" a "tej jedinej spravnej" formacie 4-4-2 z prelomu tisocroci, kedy tak hrali snad vsetci (snad az na AC a Barcelonu), zrazu ochladol. Pre mna je to dobre. Vtedy som mal dojem, ze fotbal bude o par rokov cisto atleticka disciplina.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle fotky a nadpisu nic moc článek, má to cenu číst když nefandim barceloně ?

Reagovat
penepi

Ale určite, je to taký odborný článok, mal som super pocit, že som tréner, čo číta taktické príručky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne, nenajdeš tam nic nového, jen je to prostě zabalené do hromady rádoby odborných keců.

Reagovat
Pinturicchio

Forza 3-5-2 Článek pěkný.

Reagovat
penepi

Můžeme tak směle říct, že máloco (pokud vůbec něco) ovlivnilo fotbalovou taktiku v novém tisíciletí tolik jako právě pád a následný vzestup "guardiolismu".

No osobne by som to nepovedal vôbec a nie že smelo.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me je to prirozeny vyvoj , samozrejme k tomu Guardiolova Barcelona prispela , ale urcite to byl jenom jeden z mnoha faktoru.

Reagovat
penepi

Ved presne, že to je prirodzený vývoj. Ale to vyznieva, ako keby sa všetci museli podriadiť Barcelone a meniť kvôli nej zaužívanú taktiku.

Reagovat
celeb

boze, tvoje komplexy z Barcelony ti znemoznuju pochopit vyznam toho vyroku. Neber vsetko doslova.

Reagovat
danko10

Guardiolova (aj ked aby sme boli fair, povedal by som skor Riijkardova) Barcelona k tomu prispela, podla mna, mierou vrchovatou. S klasickym 4-4-2 totiz bola zrazu ta ich dynamicky sa meniaca formacia prakticky nebranitelna.

Reagovat
smazaný uživatel

V novém tisíciletí, mě nic jiného nenapadá...

Reagovat
domingo

Tak zrovna s touhle myslenkou se naprosto ztotoznuju.. nic nebylo od roku 2000 dulezitejsi nez prechod od dvouclenne zalohy k triclenne, a tudiz logicke zakomponovani nahravajiciho meziclanku doprostred hriste, cili Xavi a spol.. nebo co myslis, ze vic ovlivnilo taktiku?

Reagovat
penepi

Podľa mňa vôbec nič a všetko sa to vyvinulo prirodzene, každé mužstvo išlo svojou cestou a s dobou.

Reagovat
domingo

No, tak to mas skoro se vsim

Reagovat
smazaný uživatel

konecne si v praci mozem nieco precitat cely den cakam na nieco taketo co ma nenapadne odvedie od prace ale clanok skvely Domingo. Inak otazka do plena, co si myslite ze bude (staro)novy smer futbalu? juventuske 3-5-2, alebo 4-2-3-1 zalozene na rychlosti prechodu do utoku ako v hokeji, alebo nieco uplne ine?

Reagovat
smazaný uživatel

4-3-3-0

Reagovat
smazaný uživatel

Doufejme ze ne tohle uz je extrem ktery snad nikdo krome Barcelony a Spanelska hrat nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

To by taky nemuselo dopadnout dobře, kdyby to zkoušeli

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím, že ne. Protože jen málo týmu dokáže něco podobného sehrát. (Stačilo letos vidět AS.) Na to je potřeba tým plný skvěle technicky vybavených hráčů s perfektním fotbalovým myšlením... (A těch po světě moc neběhá. )

Reagovat
smazaný uživatel

před x lety nějaký expert ve studiu lm na čt2 tohle prorokoval, že postupem času zanikne klasický hroťák (odporná myšlenka, řek sem si). Anglie třeba hrála s Youngem, AVB teď zase dával na hrot Balea. mě se to každopádně vůbec nechce líbit

Reagovat
penepi

Staro(nový)? Priznám sa, že nerozumiem.

Ale myslím, že tímy ako Real a mnoho iných od 4231ky len tak nepustí. Uvidíme ako sa bude proti tomu dariť 352ke. Tá snáď nevyhinie, lebo je podľa mňa len na začiatku, ale vyzerá veľmi zaujímavo.

Reagovat
smazaný uživatel

staro novy som napisal preto, ze si vybavujem podobnnu taktiku uz v minulosti ale moze msa mylit. prave real som mal namysli tymi rychlim prechodom do utoku ako v hokeji, neraz sme to v minulej sezone videli v podani realu.

Reagovat
domingo

Ja sazim na 4-3-3, silny stred, rychly prechod do utoku, jeste nejakou chvili. Tyhle 4-3-3-0 pokusy vyzadujou obrovskou hracskou kvalitu v te ofenzivni fazi, ktere na svete proste neni tolik, aby se to mohlo globalne uspesne rozsirit..

Mimochodem o hre bez klasicke devitky je tam taky jeden dil.

Reagovat
smazaný uživatel

suhlasim ale myslim ze 4-6-0 je ojedinely fenomen sucasneho futbalu toto sa len tazko bude dat zopakovat.

Reagovat
penepi

A to je to, o čom hovorím. Je prakticky jedno aké hráš oficiálne rozostavenie, keď máš flexibilných hráčov, ktorí dokážu behať "všade" a plniť si svoje úlohy. Nakoniec, ako dopadlo finále. Každopádne, Španielsko ani Barcelonu nemám rád, preto je dobré, že okrem Španielska by sa našlo minimum tímov, ktoré by to boli schopné hrať.

Reagovat
smazaný uživatel

Otazka bude ake mutacie vzniknu po tom az odide kostra tymu, pretoze si priznajme kto b yv spanielsku vedel nahradit xaviho, xabiho, iniestu, busketsa, neviem ci to bude dobry priklad ale na olympiade sa nesnazili hrat spanieli tento system?? a kedze neboli na to hraci tak to to dopadlo?

Reagovat
r.mrazik

hrebikovo legendarni 4-6-0, ktere az s poradnymi hraci bylo casem doceneno zlatou medaili na ME...

Reagovat
smazaný uživatel

"Tak třeba rozbíječ Mascherano, nahrávač Alonso a tvořič Gerrard předváděli ve své době zřejmě nejlepší fotbal v Evropě."

Rafo děkujem....

Jinak skvělý článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A šutér Torres :)

Reagovat
Tomanatura

Ja s tim moc nesouhlasim, rozhodne nezvitezila chytrost nad silou, spis presny opak. Clanek shrnuje hru Barcelony, ne svetovy fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Prevaha chytrosti nad silou je rozhodne trend poslednich let. Podivej se na Premier League kolik tam pribylo Spanelu,Brazilcu apod. a hraji cim dal tim vic dulezitejsi roli.

Reagovat
Tomanatura

Prevaha ale znamena neco jineho, nez jedne chytry hrac na 20 bezcu.

Reagovat
domingo

Ale ten jeden chytry hrac je klicem k vitezstvi..

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak nemit City Silvu tak ten titul neuhrali. Nemit loni CFC Matu tak byli tak o 30% slabsi tihle hraci jsou dneska klicovy.Sem zvedavy co ukaze Hazard a dalsi novy hraci v PL myslim ze tenhle trend bude pokracovat.

Reagovat
herbage

no, když si vezmeš Mancity, tak Tévez, Agüero, Nasri, Silva, to mi nepřijde jako jeden chytrý hráč na 20 běžců

Reagovat
Tomanatura

Chelsea vyhrala ligu mistru s 25 bezcema a jednim nahravacem, Inter vyhral LM s maximalne jednim nahravecem, V United hraje pravidelne taky maximalne jeden ten ''genius'', i kdyz bych tak Naniho neoznacoval.

City vede Ital, tam je situace trosku jina..

Reagovat
herbage

tak Chelsea bych zrovna nejmenoval, to bylo megaluck, který historie nepamatuje. Inter beru, ten měl propracovaný systém, ale MU má třeba i Rooneyho. Právě MU je dneska tím atypickým mužstvem, Ferguson si jede pořád to své

Reagovat
smazaný uživatel

taky jen otázka času kdy potáhnou s přelámanýma hnátama domů

Reagovat
domingo

Nad timhle jsem se pozastavil taky. Asi to bylo mysleny napul tak, ze hra Barcelony je zkratka nejuspesnejsi a dominantni (a tudiz diktuje trendy, i kdyz ne kazdy se /logicky/ muze chytit, ale diktuje - poslouchej treba trenery, kolik by jich rado hralo jako Barcelona, ale proste na to nemaji material), a napul tak, ze ta fyzicka sila neni takova ta sila Davidsova strihu, jako spis vetsi rychlost a obecne atleticnost.. i mimoradne silny hrac muze byt technicky vybaveny.. neco v tom smyslu

Reagovat
Tomanatura

Jo, ale to je prece prirozene, ze se hraci generaci od generace zlepsuji jak v technice, tak ve fyzicce. S temi vymozenostmi to ani jinak nejde.

Clanek by mel byt o stylu hry a ten uz rozhodne neni o chytrosti ale o strojovosti. Barcelona hraje chytre a je popsana v clanku, ale kdo dal se alespon snazi hrat stejne? 5 tymu z 50? Moderni fotbal, ktery se ted hraje skoro v kazdem tymu, zacal Ferguson v 07/08, momentalne ho, da se rict, dovedl k dokonalosti Mourinho. Se silnejsim stredem, silne utocicim podhrotem (zadny rozehravac, spis hra na jeden dotek) a golovyma kridlama. Takto hraje tech zbylych 45 tymu. Se podivejme treba na mistry svych lig. Dortmund, Juventus, Real, City - vsechno tymy, u kterych jde predevsim o fyzicku, u City mozna trochu vic o individuality.

Reagovat
domingo

Ten clanek ma byt o navratu pozice deep-lying playmakera po obdobi, ktere bylo docela nedavne a ve kterem nemel misto.. jakkoliv souhlasim s tim, ze ta pasaz o posunu ke trem prakticky typove stejnym zaloznikum je ciste barcelonska, zbytek mi prijde celkem legitimni..

Reagovat
Tomanatura

Jenomze ten hrac se z fotbalu nikdy nevytratil, jen hral tehdy trochu vysunuteji. Idealni priklad je Scholes, ktery zacinal az skoro v utoku a casem sel furt niz a niz.

Reagovat
domingo

A pak jsou hraci jako Guardiola (nezazil jsem ho moc, ale predpokladam z toho jeho prohlaseni) nebo treba Toulalan, kteri proste vysunuteji hrat nemuzou a ostryho hlidaciho psa taky ne..

Reagovat
Tomanatura

Proc by nemohli? Jen by nesmeli hrat 10 let to stejne, ve 30 se uz tezko naucis hrat nekde jinde. Problem byl pokud vim v tom, ze najednou tymy preferovali DM + AM a hraci v urcitem veku jako Guardiola meli smulu. Pokud by to tak pokracovalo dal a vsude, jsem si jisty, ze by se z Toulalana vyklubal treba prave AM.

Reagovat
domingo

Tak to je pravda, ale na te Guardiolove pozici, na ktere se cely ten posun od rekneme Eura 2000 po Barcelonu 2008-> da krasne demonstrovat, to nic nemeni..

Reagovat
Tomanatura

Kdyz srovnas EURO 2004 a EURO 2012, nenajdes tam zadny velky rozdil.

Reagovat
domingo

Je fakt, ze vitezove obou hrajou uplne to stejny, jenom posunuty o 20 metru

Reagovat
Talker

Jediný rozdíl je v tom, že Řecko mělo hroťáka, Španělé ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

U Realu je to spekuilativni. V zapasech kdy se nam nedarilo a nebyli jsme vyrazne lepsi(nekdy vubec lepsi) nam to vyhraval individualni um Ozila/Di Marii v dulezitych prihravkach + faktor Ronaldo.

Reagovat
Tomanatura

To uz je ale debata o necem jinem. To nebyly zapasy vyhrane chytrosti, ale zapasy vyhrane silnymi individualitami. To s tim nema nic spolecneho.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tenhle článek se spíše zaměřuje na kluby hrající špičku tabulky ve svých ligách. Samozřejmě, že týmy hrající o záchranu moc nebudou sázet na chytrost a techniku, ale spíše na sílu a propracovanou obranu.

Reagovat
danko10

To nie, ale rozhodne sa ukazalo, ako velmi je dolezite mat v time mozog. Jeden priklad za vsetky je Juventus vlani a Juventus teraz.

Reagovat
Tomanatura

Mozek byl ve fotbale neustale, fotbal nikdy nebyl bez sve ''10''.

Reagovat
herbage

tos asi nikdy neviděl hru Stoke

Reagovat
danko10

Juventus vlani bez svojej "10" prave bol a bolo to strasne.

Reagovat
Tomanatura

Juventus koupil rok predtim Diega, jen se mu to nepovedlo. Hlavni pricinou vzestupu Juve ale neni Pirlo, nybrz Conte.

Reagovat
danko10

Ano, Conte, ktory ustupil od klasickeho 4-4-2, alebo teda skor 4-4-1-1. A Pirlo je v Conteho systeme klucovou postavou.

Reagovat
smazaný uživatel

menší detail. Citovaný článek má být z roku 04 kdy 4-2-3-1 patřilo k běžnému rozestavení ESP týmů, hrála ho dokonce i reprezentace na zmíněném Euru v Portugalsku a zcela jistě ho praktikovala třeba LaCoruňa nebo Real, Raul po roce 2000 hrál málokdy klasického hrota, toho hrávali Pedža Mijatovič, Šuker nebo Morientes a Raul hrál zataženého útočníka z druhé vlny (prostřední z té trojky). V Deporu to byl Luque (před ním nevím kdo) a před ním na hrotu Makkay či Tristan.

Málokdy lze najít jasný přelom, a je ještě míň lidí kteří mají schopnost ho době, kdy k němu dochází, poznat. To platí jak pro fotbal, tak pro všechny ostatní problematiky.

Reagovat
domingo

Ja bych si ten clanek rad precetl, ale nasel jsem jenom tohle

http://img704.imageshack.us/img704/8788/marcotti1.jpg

a z toho moc moudry nejsem

Reagovat
zidane78

suhlas myslim si ze v PL Wenger tiez hral 4-3-3 resp. 4-2-3-1 a Benitez tiez...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,jo... My hráli klasické 4-2-3-1 snad po celou dobu, co tu Rafa byl.

Reagovat
domingo

Vsak Rafa byl taky pionyr toho stylu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zidane78

co sa tyka taktiky tak s clankom suhlasim ale ze ma na tom podiel "iba" Guardiola tak to je diskutabilne ono to viacerim trenerom "doslo" ze toto je ten dalsi krok...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nejde jenom o tu formaci , ale taky o styl hry ze jo.

Chelsea pod Ranierim i Mourinhem hrala 4-3-3 a nebyl to tak extremne technicky jako ty dnesni rozestaveni.

Reagovat
soukup

nehrál náhodou Luque spíš zleva a ta trojčlená záloha byla Duscher (bořič) - Sergio (nahrávač) - Valeron (tvořič)

Reagovat
herbage

jj ale před Duscherem tam hrál tuším Mauro Silva

Reagovat
soukup

jo ten mi vypadl

Reagovat
RMCF

No v roce 2000, Mijatovič ani ŠUker v Realu už nebyli. Tam toho hrota hrál Morientes, později Ronaldo.

Reagovat
smazaný uživatel

tak přidám předpokládané formace v calciu

ŠEST! týmů hrají s trojčlennou obranou(všichni černobílí(juve,siena,udinese + Parma, Bologna a Napoli)

4 týmy ve 4-3-3(Zemanův řím, Pescara, Catania, Genoa)

pak každý tým má svého trequartistu/fantasistu

13 týmů hraje na 2 útočníky, což je v dnešním rozmachu 4-2-3-1 skoro vzácnost...

Reagovat
One-Real

Turecký záložník Nuri Sahin se přiblížil k hostování z Realu Madrid v Arsenalu, jednání jsou podle posledních zpráv v pokročilém stádiu. Navíc mají prý blízko také ke Cazorlovi.

Mě překvapuje Mourinho. Prý mu přijde 20 mega za Cazorlu přehnaných, ale radši se hádá o částce nad 35 s Tottenhamem.

Jinak ke článku. Možná se mi to jen zdá, ale na ten systém jednoho klasického útočníka se také přešlo z důvodu více produktivních křídel, kteří už mají méně úkolů ve smyslu úprku k rohovému praporku a centru, ale víc se cpou do zakončení.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, myslím si, že ta současná pozice kříděl ovlivnila fotbal daleko více.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
domingo

Tak to vsechno taky souvisi s nejakou komplexitou, naroky kladenymi na hrace, ve fotbale je cim dal min specialistu a vic univerzalu.. nemusis mit 2 hroty "prask a bum", kdyz nic jineho neumi (a strilet chodi pulka zalohy)

Reagovat
penepi

K Sahinovi: aj ma štvalo, prečo nejde naspäť ku nám do BVB, ale teraz som v podstate aj rád. Ilkay musí byť v základe a vedľa neho musí byť hráč ako Bender/Kehl. Veď vlastne aj Gundogan je priama náhrada za Nuriho.

Reagovat
herbage

nejen to, větší variabilita hry, lépe se hráč zaúkolují a přebírají hráče, lépe za sebe zaskakují, výhod je více

Reagovat
herbage

ale co jsem četl, tak chceme na Sahina opci a bez zpětné výkupky

Reagovat
One-Real

No jestli si chce nechat Jose nasrat na hlavu a nechat vas vyjebat s nama, tak at tak kona. Kazdopadne tomu nerozumim, minimalne rok si jeste Nuri zaslouzil i pres spatne vykony. Opci a bez vykupky se toho hrace zbavujeme.

Reagovat
penepi

špatné výkony? ved sa nemal ani šancu ukázať, a podla mňa na to má.

Reagovat
One-Real

Nemuzeme tim zranenim omlouvat celou sezonu. Odehral toho sice hodne malo, ale nepredvedl takrka nic. Hlavne jsem v nem nevidel ty aspekty, za ktere byl poradne chvalen. Tim ale nechci rict, ze si nezaslouzi dalsi sanci. Ja bych se ho urcite nezbavoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaky aspekty? Vzdyt vyhorel v jinych vecech, nez jsou jeho prednosti.

Reagovat
One-Real

Nerikam ze v tom vyhorel. Ale ze ani nevynikal v tom, kde bych cekal ze bude. Samozrejme ze primarne vyhorel v jinych vecech.

Reagovat
smazaný uživatel

S tim tak uplne nesouhlasim.

Reagovat
herbage

já píši, co chce Arsenal, ale to zase nechcete vy. Proto se ta jednání vlečou

Reagovat
Rssa

Pokud získáte Nuriho i Cazorlu, začnu se pomalu asi transformovat do Wata

Reagovat
herbage

jen to ne

Reagovat
Rssa

Neboj, to bylo přehnané. Jen budu přát Arsenalu jako nadále.

Reagovat
herbage

to ti taky radím. Sympatizovat můžeš, ale fandit ne. To bys nám kazil IQ průměr

Reagovat
Rssa

Rádi si hovíte v hlouposti?

Reagovat
herbage

možná ti vysoká inteligence přijde vzdálená a jeví si ti tak jako hloupost, ale já vážně nevím, jak by učitel zeměpisu mohl našemu průměrnému IQ pomoci To víš, fanoušci AFC, to je (až na pár výjimek), elita elit

Reagovat
Rssa

Pomohl by tím, že by průměrné IQ se stalo nadprůměrným. Ale jak už jsem řekl, bylo to přehnané a do vašich řad vstupovat nehodlám. Nechám to průměrným elektrikářům a podobným.

Reagovat
herbage

nějak si věříš. Stát se gunnerem, to je těžší než se dostat do mensy

Reagovat
Rssa

Reagovat
smazaný uživatel

PL si mě za chvíli namotá, to bude neskutečná jižanská podívaná v boji o titul.

Reagovat
kiwwi

jeden Portugalcan a jeden Spaniel nie je zasa az juzanska podivana

Reagovat
smazaný uživatel

Mně stačí i Cazorla vs Mata vs Silva, z toho jsem nadšený. Kun, Torres, Nani a další jsou už jen takovou třešinkou na dortu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
olis

100. pre trojclenu obranu

Reagovat
madridcan

OT: CARLES, Zdenka u mnňa stúpla http://zivot.azet.sk/clanok/11839/zdena-studenkova-zasrani-nam-nicia-majetok-a-su-nepostihnutelni.html

Dennodenne neriešime v správach nič iné len rómsku otázku a budeme ju takto riešiť donekonečna. Jeden veľmi dobrý právnik povedal: Všetko by sa vyriešilo, keby na Rómov platili rovnaké zákony ako na bielych – Neplatíš? Odpojím ťa! Neplatíš? Neješ! Neplatíš? Nevozíš sa! Hotovo, nič iné. Ako to, že vypália Krásnu Hôrku a od nich tam nevidíš ani nohu? Prečo tam nie je nastúpená celá dedina tých, čo nemajú čo robiť a že nerobotujú osem hodín denne a potom: Chceš príspevok v hmotnej núdzi? Odpracoval si si? Nech sa ti páči! Veď podpálili kultúrnu pamiatku nevyčísliteľnej hodnoty, spratkovia! Zasrani nám ničia majetok, ako to, že sú nepostihnuteľní? A rodiča nenájdeš. KDH sa tu stále oháňa právom na život. Prečo nemá každý z ich strany adoptovaných po desať cigánskych detí? A nedávno sme sa od ministra financií dozvedeli, že si chce požičiavať od občanov. Parlament prvý by mal vložiť všetky svoje peniaze do tohto projektu. Vzorovo. Potom sa možno pridám. Na všetky problémy existujú recepty, len treba začať hore od nich navrchu, a nie odspodu.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Romea webu s tímto moc neuspěješ. Maximálně dostaneš pár palců dolů a super názory od lidí, kteří o nich jen čtou v novinách.

Reagovat
madridcan

Preto pisem na zaciatku, ze to je pre Carlesa

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Zdena ani netusi ze tymto vyhlasenim sa priklonila na stranu Volneho Trhu a minimalizacie statu

Reagovat
-Carles-

Bohužiaľ sme stratili svoju štátnu nezávislosť a sme súčasťou socialistickej EU. Plány vytvoriť z krajín bývalého východného bloku uzavreté smetisko cigáňov budú pokračovať, kým to občania nezoberú do vlastných rúk. Západ si neželá aby k nim chodila takáto háveď.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zapadne krajiny maju havete az az, ale je to chyba ich samotnych cchceli si riadit spolocnost tym ze domacich chceli mat na vyssie platenych postoch a avet mala robit pri pase, a havet nieje sprosta nepacilo sa im totak zacali staty oberat o nase peniaze s dani

Reagovat
herbage

já bych přidal i trojku Song - Wilshere - Fábregas, která by nyní neměla krom Barcelony konkurenci. Nicméně i tak si myslím, že záloha Hleb, Flamini, Cesc a Rosa zůstává dodnes nepřekonána

Reagovat
Atlético de Madrid

Nepřekonána v jakém ohledu ?

Reagovat
smazaný uživatel

V každém ohledu.

Reagovat
herbage

variabilita, defenzivní práce, ofenzivní práce, absolutní nečitelnost pro soupeře

Reagovat
Atlético de Madrid

Ale to bych takhle mohl napsat třeba čtyřku Reyes, García, Assuncao, Simao a tvrdit že je dodnes nepřekonána. Protože tyhle parametry jsou naprosto neporovnatelné

Reagovat
domingo

Ten clanek je z roku 2010, proto tam ta trojka asi neni

Reagovat
penepi

Ljungberg, Vieira, Gilberto, Pires - to boli časy

Reagovat
kiwwi

Reagovat
JacoBee

Reagovat
Miguel19

Reagovat
madridcan

Ty kde by si nepridal svoj Arsenal. Vsetko najlepsie je a vysledok je sincearsenallastwonatrophy.

Reagovat
smazaný uživatel

Mascherano-Xabi, Gerrard.

Reagovat
smazaný uživatel

A za to vděčíme Rafovi...

Reagovat
r.mrazik

drivejsi zaloha s piresem a ljunbergem byla lepsi...

Reagovat
Free_player

Skvělý článek tohle se čte uplně samo ...

Reagovat
-Carles-

Tých taktických zmien bolo/je viac, pričom medzi tie zásadné určite patrí ešte pozícia pravého obrancu (Alves) a v konečnom dôsledku aj výmena klasickej "9" za dovtedy krídelníka Messiho, kedy sa tento "vzostup barcelonských dirigentov" vyšperkoval do dokonalosti.

Reagovat
zidane78

"vzostup barcelonských dirigentov" vyšperkoval do dokonalosti" len preto lebo mal na to "material" co sa rodi raz za 50 rokov...

Reagovat
smazaný uživatel

Taká Chelsea väčšinou vždy hrávala systémom 4-3-3 za éry akéhokoľvek trénera.

Reagovat
Rssa

Podle mého názoru vždy chytrost těchto hráčů zvítězí nad fyzickou sílou. Pokud nastal v tom uvedeném období odklon od staženějšího tvořivého nahrávače ve středu pole kvůli nedostatku místa v záloze, bylo to jen příčinou potřeby té doby, udávaného trendu. Pokud by někdo dokázal najít místo těmto hráčům i tehdy, dominoval by světu jako dominuje Barcelona (samozřejmě s odpovídajícím materiálem).

Fyzická síla není jen dominantou atletů/běžců-fotbalistů. Vždyť i právě příklad Barcelony ukazuje, že důležitější je síla v soubojích. A takovou sílu mají největší překvapivě trpaslíci Messi, Legenda a Xavi. Všichni vypadají jako liliputánští bratři hobitů, ale oddělit je od míče je takřka nemožné a souvisí to právě s tou silou.

Trošku mě ale mrzí, že v současné době hráče podobného ražení rodit se nevídáme. Jsou to starší pánové a mladá generace nedosahuje jejich kvalit, aspoň žádné nástupce zatím nevidím.

Reagovat
-Carles-

Ani Xavi ani Iniesta však ako mladíci príliš nevynikali, v akadémii máme hráčov s podobným potenciálom dosť - Rafinha, Samper, Sergi Roberto...

Reagovat
Rssa

Xavi ano, dobře si pamatuju jeho pozici v týmu. Ti hráči, co jsi zmínil, jsou ale příliš mladí, jejichž vývoj se může pokazit nebo se naučí jinou pozici (viz Busquets) a v té se najdou lépe. Já spíše myslel hráče, kteří už jsou klíčoví pro své týmy a hrajou něco podobného, ne-li to samé.

Reagovat
zidane78

a ty sa cudujes? taky hraci sa rodia raz za 50 rokov... barcelona hrala este od cias cruifa tiki-taka resp. sa o to pokusala ale nemala na to material az teraz sa im na to hraci objavili a s toho prameni ta dominancia ktora skonci az ked ty hraci budu za zenitom...

Reagovat
madridcan

Pod Valerom to trosku zaniklo, ale vedenie La ligy zase ,,vyslo v ustreti" fanusikom. V prvom kole sa tri zápasy budu hrat o jedenastej vecer a v druhom kole hrame rovnako v Getafe ako Barca v Osasune... Ze vraj je tam nejaka snaha uskodit Canalu plus ci co. Opat raz dokazali, ze vo vedeni su jebici.

Reagovat
zidane78

je tam bordel a je to proste hanba takto v zivote nedobehnu PL...

Reagovat
alcantara

Ja by som kazdeho funkcionara v spanielskom futbalovom zvaze a vsetkych ostatnych navaznych institucii a organizacii bil palicou po chrbte od rana do vecera a od vecera do rana. Ten vsadepritomny amaterizmus je nechutny, pritom to nikoho netrapi.

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiolismus? Co to je za výraz? Barcelona hraje tímto způsobem od dob Johana Cruyffa. Guardiola měl štěstí, že mu do tohoto systému přišli pod ruku 4 geniální hráči ve vrcholné formě - Puyol, Xavi, Iniesta a Messi. Před 8-10 lety za Barcu žádný takhle geniální hráč na vrcholu výkonnosti nehrál, proto ji válcovaly jiné fotbalové styly - AC Milán, Real Madrid aj. Nikomu nebylo divné, že Barca vypadla v osmifinále Poháru UEFA se Celticem, protože prostě na víc neměla. I když hrála stejným stylem, jen prostě neměla takovou kvalitu. Letos na jaře už je Xavi za zenitem, Puyol jak by smet, Barcelona ztrácí na síle a opět ji začínají porážet jiní. Barca bude hrát pořád stejně, ale dominovat jako v sezóně 2008-09 bude za předpokladu, že jí dorostou dorostou hráči typu Xaviho a Iniesty. Pokud by se tak stalo, nebyla by to zásluha trenéra, který zrovna bude u kormidla, ale těch hráčů a celkové filozofie. Barca má tak hluboko zakořeněnou filozofii a styl hry se už tak dlouho nemění, že tyhle její úspěchy posledních let není možné nazývat Guardiolismem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Carles-

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

nekrivdis mu trochu??? Iniesta xavi puyol hrali este pred prichodom guardiolu a vtedy nevalcovali ako dnes predsa takze to nebolo len o hracoch

Reagovat
r.mrazik

a co faktor messi? je dost dulezite,jestli za tebe hraje nejlepsi hrac sveta nebo ne...

Reagovat
smazaný uživatel

pravda ale ak ostaneme u clanku hovorime o zaloznej rade tam nam sluzi priklad spanielska 2008 tam boli bez messiho, na druhej strane nehovorim ze faktor messi neposobi v Barce az prisilno co sa vlastne minulu sezonu ukazalo messi nemal formu nedal gol neprihral barca stratila body .

Reagovat
r.mrazik

samozrejme zalozni radu maji bez konkurence...to souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Proto jsem napsal na vrcholu výkonnosti.

Reagovat
domingo

"guardiolism"

Reagovat
domingo

Navic to byl on, kdo dokazal jejich potencial vyuzit.. byli tam uz driv..

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze on to posunul jeste dal, az k dokonalosti, a to je jeho zasluha.

Reagovat
r.mrazik

fajn...a cim ho teda posunul do dokonalosti...??

co udelal pepek taktickeho? barca hrala timhle stylem snad stale...

dulezite bylo,ze iniesta zustal zdravy,koupil se alves a hlavne,vyrostl messi...

nejdulezitejsi pro vzestup barcy je prave messi,ktery jim k tomu drive chybel...nejaka obrovska individualita,ktera bude vyuzivat kreativnich hracu typu xaviho a iniesty...

ronaldinho byl prvni,ale rychle sel dolu...tak se to stavi na messim,ktery tam zapada jeste o neco lepe...

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodne takhle predtim nehrala - fotbal pod Rijkaardem byl rychlejsi a lepsi na pohled ... to co hrala Barca pod Guardiolou bylo vice takticky svazane uz jenom diky drzeni mice a enormnimu poctu prihravek ... ano klicove bylo ze Messi "rostl" a rust jeste bude a dela rozdil ... jenze Guardiola narozdil od Rijkaarda dal jasnou ulohu Xavimu a Iniestovi a diky bohu objevil Busquetsa protoze nebyt tohoto hrace ktery klicovy pro takovou hru diky tomu jak cte hru, kde se pohybuje - ono to je krasne videt v zapasech s Realem kde to je takticka bitva ale tak je to muj nazor ...

Reagovat
r.mrazik

samozrejme netvrdim,ze by byl pepek k nicemu a ze by ten tym dokazal koucovat kazdy...

ptal jsem se i proto,ze jsem barcu sledoval vzdy jen v LM nebo posledni roky v El clasicu a to uz tam pepek byl...

jen si myslim,ze pro barcu byl hlavni prave ten messi...

Reagovat
smazaný uživatel

Messi urcite ale vazne i spolu s Guardiolou - ten rozdil mezi sezonou 2007/2008 kdy koncil Rijkaard a 2008/2009 kdy zacal Pep byl az neskutecny a to se "pouze" vymenil trener a do zakladu privedl Alves s Piquem ( ktery ale o zaklad teprve bojoval ) a prodali se "prebytecni hraci" - Pep do te hry vnesl to svoje a fungovalo to ... Vilanova to taky menit nebude jen se ceka zda prinese nejake nove prvky ktere te hre pomuzou byt jeste lepsi - ucinnejsi

Reagovat
alcantara

Bez Guardiolu bz ziadny Messi nebol, resp. by to nebol hrac podobnej urovne aj napriek nespornemu talentu.

Podla mna je najvyssi prinos Pepa vo fyzickej priprave hracov, celkovej trenovanosti a pripravenosti na zapas a naslednej rekonvalenscencie, povysil to na najvyssiu doteraz znamu uroven. Bez tohto predpokladu by nemohol hrat s Barcelonou podobne fyzicky nesmierne narocny styl futbalu, ale bolo by z toho nieco ako Rijkaard.

Reagovat
smazaný uživatel

to co hraje Barca po ztrate mice je neuveritelne - to nikdo jiny vazne nedokaze ...

Reagovat
r.mrazik

a i proto,ze jsem ji sledoval malo,tak se treba pletu v pepkovo vlivu...

Reagovat
Rssa

Pleteš. Ten vliv byl viditelný i prostým okem laika. Musel si ho vidět.

Reagovat
r.mrazik

tu barcu jsem tak nasledovanou nemel a tech par zapasu v LM neni moc urcujici...

a jak pisu...hodne vzdalenym okem mit to vzdy prislo tak,ze se skvele koupil alves a dorostl messi...ze ta hra byla vzdy dost podobna...

Reagovat
Rssa

S nákupem Daniho se přepracovala obrana, kdy pravý bek byl nahrazován zbytkem. Dále se přepracoval systém v záloze, kdy zodpovědnost za hru získali všichni 3 hráči, ne pouze jeden. Ti hráči navíc spolu více spolupracují. V útoku taktéž, jak už systém křídel, pozice Messiho (navíc nebýt Pepa, Messi by nebyl tam, kde je), zásadní změna přípravy, taktiky, fyzičky. Uvolnění pozic hráčů do volných rolí (hráč není svázán s pozicí), přitom ale takticky pevnější hra. Systém trojúhelníků při uvolňování hráčů do prostorů, zdokonalené tikitaka do dokonalé podoby.

Samozřejmě, že má i své mouchy a velké chyby - například nákupy některých hráčů, ale vše plyne z toho, že byl hozen na trenérskou lavičku největšího klubu a učí se za pochodu.

Reagovat
smazaný uživatel

jo Rijkaard... tehdy jsem ještě Barce přál, teď už nemůžu... není to fotbal, ale styl házené, akorát se hraje po zemi...

Reagovat
smazaný uživatel

styl je dan i souperem - co ma Barca hrat proti 10 hracum stojicich na 16ce ???

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, máš pravdu. Guardiola tenhle systém POSUNUL K DOKONALOSTI. Vytvořila se ale mylná domněnka (to platí obecně), že on tenhle systém vytvořil, což je nesmysl.

Reagovat
smazaný uživatel

11 naprosto silenych radku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zidane78

amen

Reagovat
JacoBee

a to už sem myslel že se tu neobjeví klasické ''Guradiola nic neudělal,dostal hotový tým pod ruku''.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se tady nic takového ani neobjevilo. Guardiola dostal pod ruku čtyři geniální hráče ve vrcholné formě, čímž nemohl disponovat žádný jiný trenér v historii Barcy. Že dokázal naplno využít jejich potenciál a poskládat okolo nich skvělý tým, to mu nikdo neupírá. Jen je přehnaná ta aura, co se okolo něj vytvořila, protože tohle je úspěch především filozofie klubu, až někde hodně daleko za tím hraje hlavní roli Guardiola.

Reagovat
Rssa

Systém se výrazně změnil, i když v základu je stejný. Cruyff měl podobně kvalitní materiál, ten tu byl posledních cca 20 let pořád, jen jména se měnila. To, co ty říkáš, je jen pohled laika z venčí, který asi nemá o bývalých hráčích klubu velký přehled.

A hodnocení hráčů za zenitem. Ano, pobavil si, pokud to byl účel.

Reagovat
smazaný uživatel

Generace hráčů Barcy okolo Xaviho, Iniesty, Puyola nebo Messiho je nejlepší v její historii a takový materiál tam rozhodně nebyl pořád. On tam totiž nebyl nikdy...

Reagovat
Rssa

Materiál v podobě Romaria, Ronalda, Ronaldinha, Rivalda, Stoichkova či Pepka byl vždy. Teď se k tomu připojilo chytré vedení, úprava taktiky a přípravy a povedlo se.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidím mezi nimi nikoho, kdo by se genialitou a fotbalovostí ve středu pole vyrovnal Xavimu s Iniestou v nejlepších letech. Nehledě na to, že Messimu se z těch jmenovaných hráčů kvalitou vyrovná možná Ronaldo s Ronaldinhem (to je můj názor). Navíc, nikdo Guardiolovi neupírá, že ten tým pod ním zaznamenal progres, jen je nesmysl tvrdit, že on je nějaký strůjce a tvůrce tohoto herního pojetí.

Reagovat
Rssa

Však všichni tvrdí, že to vyšperkoval. Navíc článek není o Barceloně, ale o návratu jeho typu hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, drtivá většina fanoušků Barcy ho vnímá jako nějakého guru a nejlepšího trenéra na světě, který stvořil nový systém, což je absolutní blábol. S článkem souhlasím, jen mě na něm šíleně irituje ten výraz "guardiolismus". Pokud to bereš tak, že Guardiola tým Barcy pouze vyšperkoval a navázal na práci jiných, nemáme se o čem hádat, protože jsme na stejné lodi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vždyť ten článek chce reagovat na něco úplně jinýho. Nejde o to, co udělal Pepek z Barcelony, ale jakým způsobem. Jak víc ti to tady mají ti lidi psát?

Jde o to, že Pepka nikdo nakonci nechtěl, protože by jeho hru nikdo nevyužil, a on pak hru a úspěchy založil na hře podobných hráčů, jakým byl on sám.

Prostě happyend.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Jde o to, že nemalá část fotbalové veřejnosti vznik tohoto stylu hry připisuje samotnému Guardiolovi. Jako kdyby ho on sám vymyslel a začal realizovat jako první. Já jen napsal, že tímhle stylem už Barcelona hraje dlouhá léta, Guardiola ho jen oprášil a shodou náhod se zrovna dostal k trénování Barcy v době, kdy byla ve vrcholné formě nejlepší generace v její historii, tudíž měl životní příležitost vykazovat s ní tímto stylem vynikající výsledky. Podle mě je prostě role Guardioly neuvěřitelně přeceňovaná a zveličovaná. Toť vše, významu článku rozumím.

Reagovat
Rssa

Ale vždyť každý, kdo fotbalu trochu rozumí ví, že Barca podobný styl hraje už dlouho. Pepek ho jen upravil (dost podstatně do moderní podoby) a využil hráče, kteří se zdáli být na ústupu (o tom je článek). Jeho role je NAOPAK často podceňovaná.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to potom moc fanoušků Barcy fotbalu nerozumí, protože dost velká část z nich tvrdí opak. A jeho role je pro mě prostě podceňovaná. On posunul tenhle styl hry do moderní podoby a měl k dispozici nejlepší materiál v historii Barcy. Nenaučil Xaviho, Iniestu, Puyola a Messiho hrát fotbal, ani tenhle systém nevymyslel. Ale to už tady opakujeme každý tu svojí vizi poněkolikáté...

Reagovat
Rssa

"A jeho role je pro mě prostě podceňovaná"

Konečně souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Přeceňovaná, jsi mě zblbnul. http://www.youtube.com/watch?v=XmKzw7499wI

Reagovat
domingo

Hlavne hadat se zrovna o tomhle je volovina, protoze nemate pravdu ani jeden, Guardiola je normalne svetove mimoradne uznavany a plne docenovany trener.. ze z nej tady barcelonsti blbecci delaji jedinou spasu fotbalu na svete a jini blbecci zase cvicenou opicku, ktera ve skutecnosti nic neumi a ma za zadama nejlepsi hrace a rozhodci sveta, to nic neznamena..

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel, tu spásu z něj dělá dost velká část fanoušků Barcy. Nebýt toho slovíčka "guardiolismus", ani by mě nenapadlo to pod tenhle jinak věcný článek psát.

Reagovat
Rssa

Ale nedělá, každý ví, jaké to bylo před ním. Navíc je za spoustu kroků i kritizovaný. Ale jeho záasadní roli prostě upřít nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Ber to tak, že na jádro vesměs rozumných fanoušků Barcy, kteří jí fandí roky, se nabalila celkem solidní vrstva póvlu, který fandí Barce, protože vyhrála LM 2009 nebo ještě hůř 2011. Tito lidi, a že není jich tady vůbec málo, nemají páru o tom, co bylo před Guardiolou. Chápu, že např. ty s tím nemáš co dočinění, stejně jako chápu jeho zásadní roli v úspěších Barcy posledních let. Ale všeho s mírou, žádný trenérský génius a iniciátor nového fotbalové systému hry to není a o nějakém "guardiolismu" nemůže být řeč.

Reagovat
Rssa

To ale není žádný současný trenér, každý využívá již zavedených systémů - a jen ti nejlepší jej dokáží formovat a pilovat k dokonalosti.

Ono se řekne, že s takovou generací to jde samo a Pepek se přeceňuje. Ale ty dosažené úspěchy, hra...to je prostě znak jeho velikosti a do nějaké TOPky se prostě řadit musí. Ale už bych toho nechal, nebo domingovi bouchne hlava, když jeho článek je o úplně něčem jiném

Reagovat
smazaný uživatel

Do TOPky určitě patří, ale José toho dokázal více s více týmy a takový Ferguson taky, protože udelal s relativně průměrného týmu světového giganta. Ale máš pravdu, nechme toho.

Reagovat
smazaný uživatel

*z

Reagovat
Rssa

José je mistr ve využívání položených základů.

Reagovat
Infi

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, co přesně tím máš na mysli...

Reagovat
Kily

podle mě to, že netrénuje dobré nebo nadprůměrné kluby, ale výborné kluby se zdravými základy, z nichž pak udělá ty úplně top

Reagovat
smazaný uživatel

Umění je i vybrat si. Ale já bych to moc nezlehčoval. Skončit s Leirií na 5. místě portugalské ligy, to je kumšt. Udělat z Porta, týmu, který měl před jeho příchodem problém vyhrát portugalskou ligu, tým, který vyhraje všechny soutěže v Portugalsku, Pohár UEFA i Ligu Mistrů, vrátit po 50ti letech titul Chelsea, obhájit ho, vyhrát s ní FA Cup , League Cup, vyhrát 2x Serii A s Interem, pohár, superpohár, podruhé Ligu Mistrů, vyřadit v ní tzv. neporazitelnou Barcu, to je prostě neskutečné. Co byl Real před jeho příchodem?! - Parta individualit, která nevěděla, co má hrát a Pellegrini je neuměl "zkrotit" a bylo naprosto nemyslitelné, aby přehráli a porazili Barcu. Podívej se, kde jsou za 2 roky. Herně nejlepší na světě, přehráli a porazili Barcu, získali na její úkor titul, o rok dříve ji porazili ve finále CdR, překonali snad všechny střelecké a bodové rekordy v PD. Jaký progres pod ním zaznamenali Özil, Khedira, Benzema a další. To je něco neuvěřitelného. Pokud by dokázal vyhrát s Realem LM (nebo s nějakým jiným týmem), stává se pro mě bez debat nejúspěšnějším trenérem všech dob. Můžeš ho nenávidět, můžeš mu nadávat, že je arogantní, ale jeho úspěchy jsou neoddiskutovatelné a to, jak se z pozice, že se stárá o postižené děti v nemocnici propracoval tam, kde je, by mělo být vzorem snad pro každého člověka...

Reagovat
domingo

Reagovat
valloire

to se tady nebude líbit

Reagovat
Kily

však já mu tohle neberu, pro mě Mourinho je jasně nejlepším trenérem posledního desetiletí s tím, že ty nejlepší kluby prostě angažují nejlepší trenéry a on v tomhle směru představuje to nejkvalitnější možné zboží jenom upozorňuji na to, že v Anglii, Itálii a Španělsku měl na čem stavět a ten vzestup nebyla výhradně stoprocentně jeho zásluha, ale cosi mu tam zůstalo po předchůdcích, především Ranieri je v tomhle směru dost škodný jenom na základě toho, že je to trenér neschopný něco vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, ale na každém týmu je za ním vidět obrovský kus práce. Taková Chelsea z jeho obranného bloku těžila ještě letos při tažení Ligou Mistrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

No jo, v originale je tam spojeni "the rise and fall of guardiolaism", a to se mi libilo.. i kdyz anglictina ke tvorbe slov pristupuje trochu jinak, no

Reagovat
smazaný uživatel

V pohodě. Článek je to pěkný a doufám, že jich v tomto duchu bude více. Pro člověka, který k rivalitě Real x Barca přistupuje relativně nestranně, je to úplná maličkost, kterou neřeší. Jen mě to jako fanouška Realu hnedka trefilo do očí, tak se ve mě rozproudila madridská krev. Vůbec se nad tím nepozastavuj.

Reagovat
Rssa

Až bude článek o píchání do očí, bude i mourinhismus, neboj

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to doufám, že bude i článek o hysterickém vběhnutí lavičky soupeře na hřiště po banální červené kartě - Barcelonismus.

Reagovat
Rssa

A seriál článků zakončíme prasáckým chováním na i mimo hřiště - merenguismus

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, čím konkrétně se Real mimo hřiště chová prasácky a myslím, že to nevíš ani ty sám a bylo to od tebe jen takové nevinné rýpnutí...

Reagovat
domingo

Jasne

Reagovat
Infi

proč tedy ti hráči z minulých let tak nedominovali když Guardiola se zasloužil o tolik trofejí za takovou chvilku? a neříkej mi něco o Xavi, Iniesta, Messi, 3 hráči ti v životě neudělají celou sezonu ať jsou sebelepší, navíc přece je Xavi za zenitem a Messi těží jen z Xaviho a Iniesty a bez nich by byl mimo, mi se tak zdá že v konečném součtu si vždycky serete všichni pod nohy

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu, že Messi by byl bez Xaviho a Iniesty úplně mimo se ani nemá cenu vyjadřovat, to je argument na úrovni "Valdés je lepší než Iker, protože dostal méně gólů.". Za úspěchy Barcy stojí kvarteto Puyol, Xavi, Iniesta, Messi, které si vychovala akademie Barcy, aby geniálně zapadli do jejího systému hry. Do této chvíle s tím Guardiola nemá nic společného. Jeho role je až v tom, že okolo nich dokázal poskládat skvělý tým a dal je dohromady, aby jako tým i fungovali, tzn. posunul tenhle systém k dokonalosti.

Reagovat
Infi

To co je z Messiho a Iniesty dnes z nich dokázal vyždímat především Guardiola. To máš to samé jak výš píšeš jaký progres má pod Mourinhem Ozil, Benz a spol. a tady děláš jak by Pep vůbec neměl vliv na jejich dnešní hru. A i kdyby, tak poskládat mančaft který tak geniálně klape především na vlastních hráčích je taky kumšt, udělat z Abidala špičkového levého beka, Masche včas přeškolil na stopera a jak se to loni hodilo. Začleňování Montoyi, Bartry a hlavně Thiaga. No jednoduše to co je z Barcy dnes je především Pepova práce, nějaký základ měl, ale to má každý trenér. Navíc jak píšeš nahoře ty superúspěchy Mourinha, tak prakticky kam přišel, tam dostal přesně ty hráče, které chtěl. Na koho ukázal, toho měl, to pak taky není zrovna těžké něco vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Messiho výkonnost Pep vliv neměl. To je stejný případ jako Cristiano, oni jsou prostě tak geniální hráči, že by vynikali stejně. O tom, že Guardiola začlenil do týmu Barcy spoustu hráču, dokázal ji zkonsolidovat jako tým a mohlo to mít vliv taky na progres Iniesty, jsem nikdy nepochyboval. A José samozřejmě nikdy nedostal úplně každého hráče, na kterého si ukázal. Hlavně v začátcích v Leirii a v Portu musel vařit z vody. V Chelsea a dalších angažmá už měl určité renomé, takže měl i větší možnosti. Pořád jsou tady ale trenéři (Mancini, Hiddink aj.), kteří mají daleko větší ekonomické zázemí a vítězství v LM se ani nepřiblížili. Natož aby ji 2x vyhráli a se čtyřmi týmy byli v semifinále.

Reagovat
Infi

V Portu měl ovšem výbornou generaci hráčů kolem Baíi, Deca a spol.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl poměrně perspektivní tým, ale MINIMÁLNĚ 50% úspěchu patří jemu. Jsem naprosto přesvědčený o tom, že kdyby je netrénoval on, Porto by možná vyhrálo portugalskou ligu, což byl pro něj tehdy problém, ale v žádném případě by takhle neohromilo Evropu vítězstvím v Poháru UEFA a potom i v Lize Mistrů. Např. Carvalho nebo Deco by se asi prosadili stejně, ale není náhoda, že hráči jako McCarthy nebo Aleiničev dokázali hrát na top úrovni jen pod ním. A takových hráčů by v Josého ostatních působištích šlo vyjmenovat několik. On je prostě jedinečný psycholog, který dokáže přesvědčit tým a hráče o tom, že právě jeho styl hry je ten nejlepší možný, se kterým jde uspět a zatím se mu to vždycky povedlo. A to ne náhodou, má za sebou na pozici hlavního kouče už 5 právoplatných štací ...

Reagovat
Infi

Tak Ligu Mistrů dokázal vyhrát i např. takový Armand Traoré pod Benítezem

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě už nemáš odpověď, tak vytahuješ kraviny. Hráči, které jsem jmenoval (a spousta dalších) hráli na top světové úrovni jen pod Mourinhem a nikdy před tím ani nikdy potom se už téhle své výkonnosti nepřiblížili. Byla to výhradně jeho zásluha. Měl k dispozici solidní materiál, ale vítězství v Poháru UEFA a v Lize Mistrů byl veliký nadplán a ukázka toho, jak kvalitní je José trenér - nejkvalitnější na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho zije z jedneho Porta.

Reagovat
smazaný uživatel

A 2 tituly s Chelsea, 2 tituly s Interem, titul s Realem, vítězství v Lize Mistrů s Interem a nesčetné množství vítězství v různých pohárech a superpohárech, to je jako co?!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad si na to neskocil.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, hodně velká část fanoušků Barcy a haterů Realu a Mourinha by to dokázala s klidnou hlavou pužít jako argument. Omluva.

Reagovat
smazaný uživatel

*použít

Reagovat
alcantara

Najma v casoch, ked sa kupovali hraci ako giovanni a rochemback, bola radost pozerat na nasu filozofiu.

Reagovat
smazaný uživatel

Čte se to hezky, ale není to pravda.

Reagovat
Infi

Xavi a Puyol za zenitem

Reagovat
smazaný uživatel

A nejsou?! Já vidím mezi jejich výkonností na jaře 2009 a na jaře 2012 solidní rozdíl. Hlavně v případě Xaviho...

Reagovat
Infi

počkej, hlavně v případě Xaviho si mi tvrdil už před rokem možná rokem a půl že je za zenitem

Reagovat
smazaný uživatel

Protože byl. On měl vrchol na jaře 2009. Další sezónu následoval mírný pokles formy. Před rokem další a letos na Euru už to do starého dobrého Xaviho mělo daleko. Ono je to normální, vždyť je mu 32, ale tohle přece každý soudný fanoušek musí vidět.

Reagovat
Infi

no, že hráč má jednu TOP sezonu a pak mírný pokles formy neznamená, že je za zenitem... že je za zenitem se dá říct o Ruudovi jak hrál v Malaze letos, ne o Xavim, na kterém mj. stojí záloha Barcelony

Reagovat
smazaný uživatel

To není jednoroční výkyv, ale dlouhodobý pokles. Do jara 2009 šla jeho výkonnost postupně nahoru, pak zaznamenal vrchol výkonnosti a od té doby se postupně zhoršuje.

Reagovat
Infi

Když už se 3 roky zhoršuje, tak proč na něm i dnes stojí sestava jak Španělska, tak Barcelony?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože nikdo lepší není. On hraje pořád nadstandartně, jen už to prostě není úplně ono. A upímně řečeno, teď už to stojí spíš na Iniestovi...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

4-2-3-1 je nejlepší rozestavění

Reagovat
Talker

Taky se připojím a hodím myšlenku úplně někam jinam

Doba, kdy se hrál systém 4-4-2 byla roku 2004 překonána (aspon co si pamatuju). Především díky větší komplexnosti hráčů - především těch krajních. Když si vzpomeneme na krajního záložníka Beckhama, tak jeho síla byla v centrech, přesných přeneseních hry, v kombinaci, popřípadě střelách z dálky - ale kolikrát byl v pokutovém území uprostřed hry? Maximálně při brejku. Krajní záložníci tvořili hru pro útočníky, kteří měli na starost kvantum prostoru, do kterého jim lezl málokdo.

Ale o pár let později se to změnilo - přenášení hry, centry do vápna, kombinace na půlce, to vše přešlo na krajní obránce a záložníci se přeměnili v hráče, kteří měli za úkol dávat goly a pomáhat útočníkovi. A střední záloha měla za úkol kombinovat, posílat dopředu krajní hráče nebo útočníka, kterému právě ti dva krajní hráči pomáhali. Takže přechod ze 4-4-2 na 4-3-3 a silovou hru, kdy záložníci měli pomáhat ničit soupeřovy útoky, ale podpora útoku nebyla obří z jejich strany.

A posuneme se o pár let dopředu, jak se kreativní záložník posouval dozadu. 4-2-3-1, momentálně vypadává ze hry silový hráč a je nahrazen dvěma holding midfieldery, kteří mají za úkol nejen bránit, ale i kombinovat - místo těch tří jsou dva a je vytvořen post "AM", kdy hráč hraje pod hrotem a má za úkol posílat dobré přihrávky - na obranu může kašlat, jeho úkolem je vytvářet šance, střílet goly, sbírat asistence.

A k tomu 4-6-0 - ideální systém proti tomu mi přijde ten Juventusu - není potřeba moc pokrývat centry, protože jich moc nepřichází. Takže pokud krajní záložníci/stoper na té straně pokryje křídlo, tak on má dvě možnosti místo dřívejších tří - už nemůže centrovat, takže bud individuální průnik nebo přihrávka.

Reagovat
domingo

My jsme s klasickym 4-4-2 malem rozbili celou Evropu.. ale jo, byl to system na ustupu

Reagovat
kiwwi

"Doba, kdy se hrál systém 4-4-2 byla roku 2004 překonána"

Reagovat
Talker

Doba, kdy převažoval systém 4-4-2 už byla překonána před rokem 2004 Takhle míněno...

Reagovat
smazaný uživatel

lenže to čo robí barcelona by nefungovalo keby blatter nemal na sebe jej dres...

Reagovat
smazaný uživatel

Neplac.

Reagovat
smazaný uživatel

konecne nekdo ... uz tu padlo jak ten tym muze hrat bez trenera tak nam tu chybelo jeste tohle

Reagovat
soukup

a kterej post hraje? ještě sem si ho nevšimnul, asi má na dreseu jiný jméno

Reagovat
smazaný uživatel

škoda že Guardiola vyhlašuje kdo vyhraje anketu Zlatý míč

Reagovat
smazaný uživatel

madridské slzy vždy potěší.

Reagovat
M.Vaza

Makelele,Cambiasso,Zidane,Figo,Beckham konkurence hadr..

Reagovat
madridcan

Ot Janka vo finale Prva uloha splnena

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitný lobdový metabolizmus od zachytenia lopty v obrane, cez jej diagonálny prenos stredom poľa až po ofenzívne zakončenie je alfou a omegou každého úspešného tímu. Herný systém bez kvalitnej hry s lobdou je vo svojej genetickej podstate dystopický a v ofenzívnych aktivitách fakticky impotentný a dysfunkčný.

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

prej Guardiola a ti druzí

Guardiola letos vyhozenej z Barcelony a navíc jim UEFA strašně moc pomáhala a o rozhočích ani nemluvě

Reagovat
smazaný uživatel

vyhozenej?

Reagovat
Infi

ne, nedělej to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

L.B: Futbalová paradigma Barcelony mi pripomína herný štýl, ktorý som forsíroval počas svojho angažmá v FC Tatabánya. Bohužiaľ, evidentne som predbehol dobu a nedostalo sa mi mediálnej ani odbornej pozornosti ani uznania, ako v súčasnosti Guardiolovi.

Reagovat
smazaný uživatel

villanova letos ukaze ze tuhle barcelonu muze trenovat kazdej noob ze to nebylo umeni quardioly ale tymu

Reagovat
kiwwi

Reagovat
Infi

takže když bude vilanova talentovaný a ten tým povede za úspěchem, tak to dokazuje že byl Pep k ničemu a všechno dělá jen tým jo?

Reagovat
kiwwi

nj, jedine mozne riesenie je, zamestnat ako trenera Bilka nech sa ukaze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
smazaný uživatel

ano pokud sve kvality neprokazi i jinde

Reagovat
Infi

....

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola dal určitě fotbalové taktice nový rozměr. Na druhou stranu - kdyby ho najal Gijón, myslíte, že by takovou taktiku prezentoval i tam? Ale to je jen kdyby ... Snad jediným způsobem, jak tuto taktiku eliminovat, je totální defenzíva (což si myslí drtivá většina trenérů a asi jim musíme dát za pravdu), jen pár mužstev na světě může hrát s Barcou otevřenou partii. Co mě ale štve, je ta až nudná hra (která ale vychází rovněž z hluboce defenzivní hry soupeře), kdy Barca 1-2x za zápas nadchne akcí jako z jiné planety. Ale já být hráčem Barcelony, styl hry neměním, mě osobně by bavilo hrát tímto stylem hry, ale nahraje si někde u nás 10krát za sebou přesně po zemi a ještě k tomu celý zápas běhat, nabízet se a vymýšlet tutovky? Nevím, nevím. Na závěr chci ještě dodat, že z 'guardilovoského' 4-3-3 začínají dělat Španělé 4-6-0, což určitě není dobře... A jen tak pro zajímavost - mě se loni asi nejvíce líbila hra Gladbachu a v dobách nejlepší formy taky hra Spurs

Reagovat
madridcan

Tretí bronz, ale sklamanie velkééééééé. Skoda skoda tej penalizacie

Reagovat
smazaný uživatel

skur*ný Londýn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Al Capone

Nuda, nuda nuda...Sice úspěšná, ale pořád nuda...

Reagovat
smazaný uživatel

ktery tym te nenudi ???

Reagovat
smazaný uživatel

Rozestavení 4-3-3 vede Zdeněk Zeman už hezkou řádku let, Guardiola to po něm jenom zkopíroval.

Reagovat
smazaný uživatel

Prej guardiolismus

Reagovat
kiwwi

ono sa tam niekde pise, ze Guardiola vymyslel system 4-3-3?

Reagovat
smazaný uživatel

Tady jde o celkej systém hry, co Guardiola okopíroval.

Reagovat
kiwwi

co to splietas

Reagovat
domingo

To existuje uz nekdy od sedesatych let, simte..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mercury

Més que un club!

Reagovat
domingo

Je mi jasny, ze kdyby to nebyl clanek o takticke zajimavosti, ale o pestovani brambor, tak to bude od nekterych vypadat podobne..

Cely ten text je o tom, jak jeden hrac, ktery byl nedavno nepotrebny a zdalo se, ze jeho pozice ve fotbale brzo zmizi uplne, dokazal v ani ne 10 letech coby trener postavit tym, ktery porazi ostatni prave temi zbranemi, jimiz disponoval on. Dokonce tam neni nikde ani napsane, ze by Guardiola vymyslel system se tremi stredy nebo co, boze

Ten termin guardiolismus neni v zavorkach pro srandu kralikum, ze. Da se to chapat treba jako staveni fotbalu na vyuzivani deep-lying midfieldera, versatilni zalohy a postupnych utoku za pomoci velkyho mnozstvi prihravek. Ani tohle nevymyslel on, ale jako SYMBOL se to vzhledem k tomu twistu, kterym za poslednich 10 let prosel a kterej proste je kouzelne ironickej, se to hodi.

Jenze ono se asi tezko vysvetluje, ze krome kouce nejnenavidenejsiho tymu sveta to nedavno byval taky fantasticky hrac (a tenhle fakt je stezejni soucasti clanku), kdyz clovekovi musi byt minimalne 20, aby si ho vubec pamatoval..

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Infi

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

Ten článek je asi víceméně přeloženej z tý zmíněný stránky, že?

Mám totiž pocit, že jsem téměř to stejný už četl v aj cca před půl rokem. Jestli to tak není, tak respekt domingovi

Jinak samozřejmě super článek, víc takových

Reagovat
domingo

Je to prelozeny, vsak uz jsem to tady rikal. Tenhle serial ma 10 dilu, tak sem poprekladam vsechny postupne.. sam bych neco takovyho mohl vypotit az za x let sledovani

Reagovat
smazaný uživatel

Já diskuzi nečetl...

Je i možný, žes to sem tenkrát házel pod něco, ne?

Reagovat
domingo

Jj, uz nevim u ceho to bylo. Tyhle clanky jsou hrozne zajimavy, obcas celkem kontroverzni, ale minimalne je videt, ze tomu ti lidi rozumi..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

můžu se zeptat na zdroj? jestli to je anglicky, tak bychs i rád nějáký články rád ve volnym čase přečetl :)

Reagovat
domingo

Zdroj tam je uvedeny..

Reagovat
smazaný uživatel

Bude něco i o Zemanovi, když už vede to AS? Kdysi jsem o něm a jeho rozestavení četl podrobný článek v italštině...

Reagovat
domingo

Zminky jo, clanek primo ne. Ale kdyz budou pozitivni reakce, muzu tyhle takticky clanky hledat i jinde..

Reagovat
smazaný uživatel

Před Pepkem klobouk dolů právě proto, co domingo už zmínil. Pepka fotbal nepotřeboval, tak si ho připůsobil sobě na míru, aby byli jemu podobní hráči za velké hvězdy.

Víceméně se s tím článkem dá souhlasit, ale jedna myšlenka je hodně nepravdivá. A to, že by fotbalovost a technika převálcovala fyzičku a agresivitu. To pravda není vůbec. Právě naopak - dnešní fotbal je o fyzičce asi nejvíc, co ho sleduju. Prakticky je to alfa a omega úspěšnýho mančaftu. Výdrž, rychlost, agresivita při napadání je klíč k barcelonskému úspěchu (kolem kterýho se článek vlastně pořád točí). A ostatní týmy tohle úspěšně taky aplikují do svých plánů. Fotbalovost a kontrola balonu je vlastně až sekundární, protože je třeba prvně míč získat. Pak až ho můžete kontrolovat. A s ním i hru. Dnes jsou nesmírně důležití hráči-tykadla - Pedro, Di María, Alexis ...

Reagovat
smazaný uživatel

Článek se mi docela líbí, ale pokud je řeč o roku 2004 a dalším vývoji této hry, tak kam zmizel Frank Rijkaard, když "guardiolovské" typy záložníků vrátil do fotbalu on a ne Pep?

Reagovat
Mr.Jindros

On na nich přece nestavěl ani zdaleka tolik, jako Guardiola... (Van Bommel, Deco, Edmilson....)

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Deca bych tam zařadil. A Xavi sbíral velká ocenění už za Rijkaarda. To bohatě stačí, co hráli tenkrát, pod "guardiolovským" typem si není třeba představovat žádný extrém, aspoň jsem si toho nikdy nevšiml, když ještě hrál.

Reagovat
valloire

Dělá se z něj lepší hráč než byl díky těm jeho úspěchům na lavičce Barcelony.

Reagovat
Rssa

Co to je proboha za lidi tady, to má všechno <10 let?

Reagovat
valloire

To bude asi tobě. Když se dobře nevyspal Rivaldo,byla celá Barcelona v riti. Guardiola mě nijak zvlášť nikdy nezaujal a vsadím se,že by si na něj málokdo,kromě fandů FCB,vzpomněl,kdyby netrénoval.

Reagovat
Rssa

Dobře, no. Je vidět, že máš přehled.

Reagovat
valloire

Docela by mě zajímalo,jestli si z hlavy bez použití yt pamatuješ na něco nezapomenutelného od Guardioly. V tý době ti bylo asi tak 12 a určitě si měl nad postelí jeho plakát. A dál by mě zajímalo,kolik tady těch fandů Barcelony o ní v 90.letech vůbec vědělo. Ten můj komentář na Guardiolu jako hráče neber jako nějaký jeho osočování,prostě byli lepší.

Reagovat
alcantara

Suhlasil by som...Pred 15 rokmi, ked mi bolo zhruba 10 a futbal som sledoval inym sposobom.

Reagovat
valloire

I když ti bylo 10,ruku na srdce,zaujal tě nějak,že bys o něm vyprávěl ještě po letech jako třeba o Romáriovi,Figovi,Ronaldovi a jinejch hvězdách těch let?

Reagovat
alcantara

Samozrejme. A zobral si si zly priklad na porovnavanie, kedze Pep patri do uzkeho okruhu najvacsich legiend v dejinach klubu. Je mi jasne, ze ofenzivni hraci, ktori rozhoduju zapasy a o ktorych sa pise najviac, budu vzdy vyzdvihovani na ukor ostatnych, tak to vzdy bolo asi je to spravne. To ale neznamena, ze budem podcenovat vyznamnost ostatnych clenov kolektivu. Bol by timovo uspesny Ronaldinho bez Deca? Messi bez Xaviho ci Iniestu, Puyola? Stoickkov bez Guardiolu? Urcite nie takym sposobom, akym si ich historia pamata.

Reagovat
valloire

Všichni by si poradili. Ronaldinho to mohl hrát pomalu sám, Messi to samé a Stoičkov měl i Laudrupa. Guardiola byl dobrej,ale pro toho,kdo nefandí zrovna Barceloně a viděl spousty jinejch hráčů,nic zvláštního.

Reagovat
alcantara

A vies napriklad o tom, ze s Decom v zaklade sme mali lepsiu bilanciu vitaznych zapasov ako s Ronaldinhom?

Reagovat
valloire

To samozřejmě nevím,protože mě to vůbec nezajímá. Podle mě je to hovadina to takhle brát,to by teda byl lepší než božský Dinho nebo co?

Reagovat
alcantara

Hovadina je pisat, ze ronaldinho by to spravil sam atd. Ak by Deco nevybojoval loptu, nepodrzal ju a neposunul dalej, tak by Ronaldinhove cachre boli k nicomu, resp. by sa k nim dostaval v ovela vacsej miere. A takto mozme ist dalej.

Reagovat
valloire

A co udělal u nás? Vzal míč na půlce,proběhl se po straně a zavěsil.

Reagovat
Cizinkx

Reagovat
protiproudu

Samozřejmě že to je pravda.

Reagovat
Filip12

v posledních let to funguje i u útočníků kdy jeden je jakoby podhrot pracující na velkém prostoru jako např. Rooney - přičemž RVN byl klasický bijec do vápná stejně jako Robinho-Raúl Totti- Nonda♥ atd...

Reagovat
smazaný uživatel

Předtím když přicházel Guardiola, odsuzoval ho skoro každý, protože si řikal co je to za amatéra, jak může trénovat Barcu. Teď mu nadáváte a tvrdíte, že Barca to je přirozený vývoj a každý je vlastně může trénovat. Nechápu tyhle tvrzení to je jen čistí závist a česká povaha

Reagovat
smazaný uživatel

jo a jenom náč tým hraje na libero ... a vypadá to asi nějak takto 3-1-4-2 nebo 1-3-4-2 a je to uplně na eání ...

Reagovat
madridcan

Niekto, kto si nastavil budik ako ja alebo vydrzal doteraz a bude sledovat Real?

Reagovat
One-Real

to je samozrejmost, ale spat jsem nesel radsi vubec

Reagovat
madridcan

skoda, mohli sme dat yellow po zapase

Reagovat
One-Real

mozna si to protahnu, vydrzim do 13:30 na Synkovu jizdu o medaili a prospim odpoledne

Reagovat
madridcan

este mate zeliezka v ohni no...nam to vcera s najvacsou pravdepodobnostou skoncilo.

Reagovat
One-Real

Knapkova, Synek, Spotakova, Vesely, tem verim na medaili. Ve ctyrhre maji taky blizko + treba prekvapi nekdo jako Hejnova nebo Baba, i kdyz tomu neverim. Vidim to na 5 kovu celkove.

Reagovat
Kily

Bába už by byl podle mě moc velké překvapení, ale zítra ještě jednou střílí Emmons, tam nějaká šance bude a příští neděli jede Kulhavý, škoda včerejších výbuchů v tenise

Reagovat
alcantara

A snad este Kostelecky, nie?

Reagovat
Kily

+ s ním ještě bude střílet Lipták, co si vybavuju, tak předloni měl medaili na ME

Reagovat
RMCF

Jarda Kulhavý

Reagovat
alcantara

Toth, Stefecekova, Hrasnova, Gelle... Sanca tam este je.

Reagovat
madridcan

Higuaiiiiiiiiiiiiiiiin di Maria assist...sila zvyku

Reagovat
madridcan

trinasta, sám Angel

Reagovat
madridcan

krasny center Beckham...nemal hrat, mal byt v Britanii teraz

Reagovat
madridcan

Callejon nezistna od Higuaina

Reagovat
One-Real

MORATINHOO

Reagovat
madridcan

Láááska moja Moratovská

Reagovat
madridcan

Spokojnost velka, odchovanci vzdy potesia. Skoda Ronaldovych nozniciek mohlo to byt este krajsie. Krasne vidiet Real Madrid opat pokope, neviem sa dockat novej sezony

Reagovat
smazaný uživatel

skoda jen ze si v sezone pak vubec nezahraji

Reagovat
alcantara

Los Angeles Galaxy Fans chanting "Messi Messi Messi"

Reagovat
madridcan

asi jedine doma pred obrazovkou, ale chapem, ze sa rád chytis Ezopovych bájok

Reagovat
kiwwi

spolu s Chelsea Chelsea Chelsea je to najtrapnejsi chant

Reagovat
alcantara

Ked to urcujes ty, tak ok

Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

naadhera..kto bol na zaciatku tej akcie?

Reagovat
madridcan

Ked myslis toho, kto tam presiel cez hracov, dal si narazacku a nahral na kraj, tak to bol Benzema

Reagovat
smazaný uživatel

jj..som dufal ze nejaky vas tajomny mlady odchovanec

Reagovat
madridcan

ten dal gol

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek!

Reagovat
smazaný uživatel

Pep je mizerny trener a jeho pristi štace to ukaze. Mel akorat stesti na to byt ve spravny cas na spravnym miste, a tdost titulu taky ziskali diky pomoci barcafans v UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pekný článok..

Reagovat
valloire

„Očekávám, že to je ocenění pro nejlepšího hráče sezony. Ti, kteří vyhráli něco důležitého, jako např. Chelsea Ligu mistrů, Real Madrid La Ligu, což je nejtěžší ligová soutěž světa, Manchester City Premier League, úžasnou ligu s větším mediálním tlakem, než je tomu u jiných, ti všichni mají šanci, že jejich hráči tuto soutěž vyhrají. Ale jak by mohl Messi vyhrát Ballon D'Or, když nevyhrál svou ligu ani Ligu mistrů?“ José

Reagovat
-Carles-

Pred rokom tvrdil tiež že si Messi Zlatú loptu nezaslúži, či?

Reagovat
ADM

Pretože je to ocenenie pre najlepšie indivíduum na planéte, a tým Messi bol aj túto sezónu.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

400. Pro Pepka, Tita a celou Barcelonu

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Je to otázka do diskuse, ale dneska jsem si projel spoustu záznamů s Ronaldinhem, a s údivem jsem zjistil, že on neuměl nic, co by neuměl a nepředváděl Messi. Mylně jsem předpokládal, že originalita a pestrost kliček bude na straně Ronnieho, ale mýlil jsem se.

Jen pro pobavení:

http://www.youtube.com/watch?v=TxNM9-2sItU

Reagovat
valloire

A mýlíš se dál. Nijak nechci shazovat Messiho,ale na Ronaldinha v tomhle teda nemá. Ty na to Messiho fakt musíš onanovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele