Tohle nás bude bolet hodně dlouho, řekl po další porážce ve finále ME Kane

15.07., 10:31
Aktuality
Harry Kane (© AFP)

Kapitán Harry Kane byl zničený z toho, že fotbalisté Anglie ani svou druhou účast ve finále mistrovství Evropy po sobě nedokázali proměnit v zisk vytouženého zlata. Třicetiletý útočník Bayernu Mnichov po porážce 1:2 od Španělska připustil, že další nevyužitá šance bude reprezentanty Albionu bolet hodně dlouho. Kane se zároveň v televizním rozhovoru zastal trenéra Garetha Southgatea, jehož budoucnost u týmu je nejistá.

Před třemi lety Angličané ve finále na domácí půdě podlehli po penaltovém rozstřelu Itálii a na premiérové zlato z Eura nedosáhli ani tentokrát v duelu se Španěly. "Je těžké vyjádřit slovy, jak se teď všichni cítíme. Další těžký okamžik pro tým i pro mě osobně. Je to promarněná příležitost. Do těchto finále není snadné se dostat. Když to přijde, musíte se chopit šance a nám se to znovu nepovedlo," litoval Kane.

"Turnaj byl fyzicky i psychicky náročný. Dostanete se tak blízko k nejvyššímu z vrcholů, k vrcholu kariéry a nyní jsou všichni z nás na tom nejnižším bodu. Nenašli jsme prostě způsob, jak trofej vyhrát. Neudělali jsme poslední krok. Je to extrémně bolestivé prohrát druhé finále po sobě a bude to bolet ještě dlouho," doplnil Kane.

Na šampionátu v Německu dal tři góly a jen vinou nižšího počtu asistencí nezískal trofej pro nejlepšího střelce, finále mu ale stejně jako před třemi lety nevyšlo. V první půli zapsal žlutou kartu a po hodině hry ho kouč Southgate nečekaně vystřídal. V součtu s minulým finále proti Itálii si Kane připsal jedinou střelu a měl pouze jeden dotyk s míčem v soupeřově vápně.

"V prvním poločase jsme se trápili, nedokázali jsme držet míč. Druhý poločas byl lepší, i když jsme rychle dostali gól. Chytili jsme se, vyrovnali jsme a vrátili se do hry. Chtěli jsme na tom stavět, ale inkasovali jsme pozdní gól, což je vždy těžké," uvedl Kane.

Byl by rád, kdyby u mužstva pokračoval trenér Southgate, jemuž na konci roku vyprší smlouva. "Dali jsme jasně najevo, že ho milujeme. Bude to o jeho rozhodnutí, teď není správný čas o tom mluvit. Právě teď všichni cítíme jen bolest. Každopádně jsme chtěli vyhrát i pro něj," podotkl Kane.

Autor: ČTK

Komentáře (48)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud by jste hráli dobře celý turnaj a ne jen poslední 3 zápasy, třeba by vás to tolik nemrzelo a měli by jste pocit zadostiučinění, dívat se na hru Anglie polovinu turnaje byla čirá hrůza.

Reagovat
Txapeldun

To jsi ještě štědrej, já bych jim uznal tak 1,5 dobrýho zápasu.

Reagovat
Pablos

to jsi ještě štědrej, já bych jim uznal tak 30minut turnaje.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Grupma

No, Nizozemci je rozběhali celkem slušně. Jestli to bylo < 30 minut nemám změřeno. Včera po vstřeleném gólu taky na chvíli zapomněli, že jejich místo je kolem vlastního gólmana.

Reagovat
Pablos

Potřeboval jsem to vtěsnat do něčeho opticky o dost horšího no, abych mohl sestupnou tendencí reagovat Ale na čistej čas by to třeba vyšlo 30min za turnaj, kdo ví

Reagovat
Grupma

Fakt škoda, že je neklepli ti Slováci. Tam se ukázalo, že to Angláni nemůžou obhajovat ani "pragmatickým fotbalem" - protože málem pragmaticky skončili na turnaji.

Jo a jsem rád, že se mnou ještě mluvíš po tom fiasku s máváním do kamery

Reagovat
Pablos

Kdybys věděl, jak jsem byl na šrot... to spíš chudák Monty, na mávání do kamery sere pes, nikam jsem nemával

Reagovat
Seydou Doumbia

dobře začali hrát ž v období, kdy jim teklo do bot, takže s bídou polovinu každého z posledních 3 zápasů

Reagovat
fabec1222

Dobře hráli vždy jen tak deset minut zápasu, kdy potřebovali vyrovnat. I včera po vyrovnání zkusili ještě jeden útok a pak hned zařadili zpátečku.

Reagovat
kilobyte

Ne. Mrzelo by je to ještě víc.

Reagovat
Pablos

Kane slzy

Reagovat
El Cid z City

Víc mrzí urcitě porážka s Itálií.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pharrell

Reagovat
kbtk23

Bolet to muže, ale prostě jste na titul neměli, už jen to finále jste uhráli hlavně díky losu.

Reagovat
Csaplárova past

Svině ...

Reagovat
Bucky

Nemluv takhle ošklivě o svojí mámě.

Reagovat
Csaplárova past

Ta tvoje to považovala za kompliment

Reagovat
Bucky

Jojo, říkala, že nějaký dement v parku vytahoval na kolemjdoucí svoje malý péro a u toho jim nadával. Ale to, že se smála, bych si nevykládal tak, že to považovala za kompliment.

Reagovat
Csaplárova past

Takze tvoje mama se smeje kdyz ji nekdo nadava do svini? Zamotal jsi se do toho prilis rychle

Reagovat
mayday

Tady ty vtipy o mámě Já nevím, registraci máš 2014, to už bys možné nemusel být úplně děcko, tohle té furt baví?

Reagovat
Bucky

Já nevím, tvoje máma se jím smála fakt nahlas. Ne, dělám si prdel, "yo mama" jokes mám vyhrazené jen pro ty nejdebilnější komentáře jako je tady ten od mistra.

Reagovat
Ranoth

Futbal by sa mal v prvej rade hrat pre divakov, mal by ich bavit a ked sa hra pekny futbal, vysledky sa skor ci neskor dostavia (Spanieli su teraz perfektny priklad) ale to toho priposranca na anglickej lavicke nezajima, jeho taktika je podriadenia iba tomu hlavne nedostat gol a spoliehat sa na stastie.. Takto zabijat utocny potencial jednej z top reprezentacii na svete by malo byt trestne a oni mu nakoniec ajtak predlzia zmluvu a za 2 roky sa mozeme tesit zase na ich perfektne vykony, ktorymi budu dvihat ludi zo sedadiel

Reagovat
delfin

Reagovat
$dolar$

Reagovat
JeséRodriguez

Zajímavé, že nikdo tak moc nekritizuje Deschampa, kterej má ještě lepší kádr.

Reagovat
Greaber

Když domů přivezeš titul mistra světa ,tak máš do budoucna tak trochu výhodu.

Reagovat
JeséRodriguez

Tak Southgate zase domů dovezl dvě stříbra, což se před ním nepodařilo nikomu v historii země. Oba ti trenéři jsou prostě úspěšní, to je neoddiskutovatelný fakt.

Reagovat
Benfica

Reagovat
mistr129

Reagovat
verv

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Bucky

To jsou super kecy. Fotbal se primárně hraje na výsledek, protože každý fanoušek bude mít větší radost z titulu, než z porážky ve finále po dobré hře celý turnaj. A ještě hůř, když vypadne dřív. Fakt není jejich problém, že fotbaloví negramoti umí na fotbalu ocenit jen góly a počet střel.

Všichni jim kecaj do toho jak se to má hrát, co musí jak dělat a jak jedinej správnej fotbal je ten ofenzivní a pak furt čuměj, proč hraje ta "otřesná" Anglie dvě finále po sobě, proč Real drtí Ligu mistrů, proč se Francie dostala do semifinále bez jediného gólu ze hry.

Hlavním úkolem každého trenéra je přinášet výsledky a oni sakra dobře vědí, že tenhle styl hry má větší šanci na konzistentní výsledky. Nebo si myslíš, že by Francie s Anglií hráli taktickej a organizovanej fotbal, který se líbí méně divákům, i když by si mysleli, že s ním mají menší nebo stejnou šanci někam dojít?

A dávat Španělsko za "perfektní příklad" toho, jak ofenzivní fotbal funguje, když na MS mají poslední turnaje vyřazení s Marokem v osmifinále, vyřazení s Ruskem v osmifinále a vyřazení ve skupině. Na ME to nebylo o moc lepší, na tom posledním se prorvali do semifinále, ale přes jedno prodloužení a jedny penalty a druhé místo ve skupině za Švédskem, rozhodně žádný válec.

Na tomhle turnaji bylo Španělsko opravdu nejlepším týmem a výhru si zasloužilo, ale rozhodně bych to nebral jako perfektní příklad úspěchu fotbalu hraného pro diváky. Nehledě na to, že i to je iluze, Španělsko v posledních třech zápasech turnaje hrálo aktivně ani ne 90 minut v součtu za všechny tři zápasy. Jakmile došlo na těžší soupeře jako Německo, Francie a Anglie, hrálo Španělsko hodně opatrně a herní projev byl ve fázích zápasů aktivní jen díky nutnosti. Proti Německu nemělo v základní hrací době Španělsko ani 0,5 očekávaných gólů, proti Francii od 25. minuty (2. vstřeleného gólu) mělo Španělsko ve zbytku zápasu 0,02 očekavaných gólů, s Anglií se to rozjelo taky až v druhém poločase vlivem vstřelených gólů.

Jak jsem psal, Španělsko hrálo dobrý fotbal a zaslouženě vyhrálo, ale opakuje se tu dokola nějaký mediální narativ o ofenzivním a pro diváky hrajícím Španělsku a naprosto nefotbalových a nekoukatelné Anglii a Francii, který prostě je extrémně povrchní a víceméně pracuje s dojmem, který si lidi vytvořili během základních skupin. Španělsko hrálo ve vyřazovací fázi (s výjimkou Gruzie, což byl sázkařský outsider celého turnaje) zodpovědný fotbal, který ofenzivně nevyčníval asi ničím, kromě efektivity v zakončení, zatímco třeba Francie přehrála každého soupeře snad s výjimkou Portugalska a byla většinou jednoznačně lepším týmem na hřišti, jen jí chyběla efektivita v zakončení. Ale u Francie se chytl mediální narativ "nedala gól ze hry, tak hraje mizerný fotbal", ale přitom to vůbec nic nevypovídá o její předváděné hře. Francie hrála dobrý a divácky zajímavý fotbal, po Španělsku asi nejlepší na turnaji, ale přesto se tu mluvilo pořád dokola nesmyslně o herní ostudě a já nevím co ještě, protože očividně ani "experti" ve studiu neumí posuzovat fotbal podle ničeho jiného než podle vstřelených gólů.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
mistr129

ještě tedy doplním, že u klubu chci, aby ta hra i nějak vypadala, přeci jen koukat týden co týden třeba na Mourinhův Tottenham, to bych si vypíchnul oči nebo to přestal sledovat...

Ale u repre nemáš šanci nic moc dlouhodobě secvičovat a na takhle krátkém turnaji jde hlavně o potěšení fanouška z hlediska emocí, ne předvedenou hrou.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Bucky

Naprostý souhlas, to je podle mě hlavní důvod, proč k tomu dochází. Není čas na vše, zaměřují se hlavně na defenzivní činnost a organizaci. Směrem dopředu se hra piluje podstatně déle a složitěji a v repre se často těží z automatizmů, které mají hráči z klubů a z jejich individuální kvality. Je super, že třeba Španělsko dokázalo hrát solidní fotbal, ačkoli mají v základu jen dva hráče z jednoho klubu a to je gólman s křídlem, ale tam je to podle mě vysokou individuální kvalitou hráčů a jejich vhodností do systému, který Španělsko dlouhodobě hraje. Prostě to do sebe vše zapadlo, aniž by se musela nějak ohýbat taktika nebo hrát méně kvalitní hráče druhého sledu, což prostě spousta týmů musela řešit. I když za Španělsko si třeba tak famózní fotbalista jako Grimaldo taky skoro nekopl.

Reagovat
verv

Reagovat
$$CaptainKokotko

Dobře napsané. Anglie ve skupině nic moc ale postup zasloužený. Jen prostě proti Slovensku to ostuda byla a xg bylo vyrovnané. Švýcarsko bylo i o něco lepší na šance ne? Francie hrála taky nudný fotbal ale kdyby byl Mbappe na 100% tak je to taky jiné. A Francie na MS byla v pohodě. Anglie minulé Euro taky a bylo mi jich líto ale teď jsem jim nefandil vůbec

Reagovat
SunFells

U can take the man out of tottenham but u cant take tottenham out of the man.

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
josepe

Tým našlapaný, ale Southgate není schopen z něj vymačkat maximum. Za mě to jde za ním.

Reagovat
Grupma

Mluví jako by Anglie byla těžko zpochybnitelným favoritem turnaje, což prostě nebyla. A dostat se do finále je úspěch i pro namyšelné Anglány. Jen si to asi na rozdíl od jiných nedokáží užít a ocenit. Takže se vlastně roztomile za úspěch potrestají.

O tomhle umí hezky mluvit Marián Jelínek. "Tati, vyhrál jsem olympiádu." "Jo ale v jakým čase?".

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
dominios

Ad pekny futbal a bla bla bla. Najkrajsi z mojho pohladu hrali Nemci a dovolim si tvrdit, ze boli najlepsi na turnaju a lepsi aj ako ti Spanieli. Ironicky, prave s nimi vypadli. Preco? Tazko povedat ci tlak alebo co, ale prave Spanieli nakoniec boli ti, ktori poctivo branili a jednoducho vyuzili to, co vyuzit mali. Lepsi neboli, v ten vecer nehrali ani krajsi/ofenzivnejsi futbal, ale nasli cestu k tomu, aby ten zapas vyhrali. Preto si myslim, ze z videneho, nakoniec vyhral naozaj komplexne najlepsi futbalovy prejav tohtorocneho Eura. Anglicania hrali mozno najvacsie hovno, vacsie, ako niektore teamy, ktore nepostupili ani len zo skupiny. Uz s nami mali prehrat, ale dajako to uhaluzili. Ale ak dali 2x po sebe finale, asi ta taktika nakoniec nebude taka zla. Ved ono, aj vcera hlavne pri prvom gole sa ukazalo, ze anglani absolutne nevedia branit. Ak by teda hrali uplne ze otvoreny futbal, dostali by kolko, 5-6 kuskov? Futbal sa hra na vysledky, ked pridu tie, zabudne sa na herny prejav. Treba dat dolu klobuk pred spanielmi, ze nasli najlepsiu vyvazenost medzi utocnym a defenzivnym prejavom a dokonca dokazali bavit divakov a nakoniec aj vyhrat.

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Unique

Škoda, že jste je nevyřadili. Hodně jsem vám to přál. Konec konců i celá hospoda, kde jsem to sledoval.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele