Triumf v poháru dodal Athleticu chuť, baskický klub si brousí zuby i na evropský úspěch

Dnes, 17:56
Aktuality
Iñaki Williams a Nico Williams (© AFP)

Loď La Gabarra, která na řeku Nervión vyplouvá, jen když Athletic zvedne nad hlavu evropskou, nebo velkou domácí trofej, čekala na svou chvíli dlouhých 40 let. Letos v dubnu se dočkala a dostala se zpět na vodu. Athletic totiž ovládl Španělský královský pohár.

Během čtyřicetiletého půstu byl sympatický celek z Baskicka několikrát velmi blízko trofeje. Na domácí scéně prohrál šest pohárových finále. V roce 1985 nestačil na Atlético Madrid, v letech 2009, 2012, 2015 a 2021 podlehl Barceloně a v sezoně 2019/2020 padl s konkurenčním Realem Sociedad.

Jedno finále ztratil i na evropské půdě, paradoxně to opět bylo se španělským soupeřem. V roce 2012 tým složený kolem Fernanda Llorenteho a Ikera Muniaina vyřadil Manchester United, Sporting Lisabon nebo Schalke, ve finále ale podlehl Atlétiku Madrid 0:3.

Na osmý pokus už to hrdý baskický celek dokázal. V Seville 6. dubna prolomil finálové prokletí a po výhře nad Mallorcou 2:1 na penalty získal 24. španělský pohár v klubové historii. Vítězná penalta Alexe Berenguera se nesmazatelně zapsala do klubové historie a rozpoutala ve městě několikadenní oslavy.

Srdce mistrů Evropy

Athletic je na koni, což potvrdilo i letošní Euro. Trofej pro mistry Evropy zvedli nad hlavu hned tři hráči. Brankářskou jedničkou byl Unai Simón, který však proti Slavii kvůli rekonvalescenci zraněného zápěstí nenastoupí. V poli se představili Dani Vivian a Nico Williams, který dal tři góly a byl jednou z komet turnaje.

Prosadil se i ve finále, ve kterém dal na začátku druhého poločasu úvodní gól zápasu. I proto se v létě spekulovalo o jeho přestupu do Barcelony, kde by vytvořil útočné trio s Lamine Yamalem a Robertem Lewandowskim. Nakonec se ale rozhodl zůstat v Bilbau, které by rád i spolu s bratrem Iňakim dotlačil do domácího finále Evropské ligy.

Zápas o evropský titul se 21. května uskuteční právě na stadionu San Mamés a Rojiblancos chtějí být u toho. Do hlavní fáze některého z evropských pohárů se probojovali po šesti letech, rozhodně ale neplatí, že by měli dojet na nezkušenost.

Ve druhé nejprestižnější evropské soutěži navíc mají nedodělanou práci. Vedle neúspěšného finále z roku 2012 baskický celek narazil v zápase o titul také v sezoně 1976/1977. Tehdy tým, v jehož středu nastupovali José Ángel Iríbar, Javier Irureta nebo bývalý prezident Španělské fotbalové federace Ángel María Villar, podlehl Juventusu.

Do Evropy se Athletic vrátil úspěšně. V úvodním kole remizoval 1:1 s AS Řím, zatímco v tom druhém před zaplněným stadionem San Mamés porazil AZ Alkmaar 2:0. Relativně vydařený start má za sebou i v domácí nejvyšší soutěži, kde v úvodních deseti kolech nasbíral 17 bodů.

Jediné tři prohry navíc přišly s týmy hrajícími Ligu mistrů. I proto svěřenci Ernesta Valverdeho drží pátou příčku se ztrátou jediného bodu na Villarreal.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele