Trpišovský: Manko máme v hlavě, ale nejdůležitější je výkon. Musíme hrát více srdcem než rozumem

27.08., 18:30
Aktuality
Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci. (© Slavia Praha)

Trenér Jindřich Trpišovský se před domácí odvetou 4. předkola Ligy mistrů domnívá, že klíčem k úspěchu bude, aby Slavia dokázala Lille vnutit vlastní styl a přesunula těžiště utkání k soupeřově brance. Osmačtyřicetiletý kouč je přesvědčen, že pokud Pražané na rozdíl od úvodního duelu podají svůj nejlepší výkon a budou hrát více srdcem než rozumem, mohou smazat manko 0:2 z venkovního zápasu. Trpišovský odkoučuje jubilejní 100. utkání v pohárech v kariéře a věří, že na něj bude dlouho vzpomínat. Řekl to na tiskové konferenci.

"V prvním zápase jsme pocítili, jaká kvalita proti nám stojí. Víme, jak jsme silní doma. Upínáme se k tomu, že náš výkon může být mnohem lepší než venku. Jako třeba (vloni v Evropské lize) proti AS Řím. Tam jsme prohráli 0:2 a doma jsme zvítězili 2:0. Venku nám Lille v určitých pasážích dokázalo vnutit svůj způsob hry a my jsme nedokázali aplikovat ten svůj. Zítra potřebujeme udělat vše pro to, aby to bylo opačně," řekl Trpišovský.

"Přes jejich kvalitu je dostat do situací, které jim budou nepříjemné. To je v našich silách. Tam jsme dokázali dát dva góly, které bohužel nebyly uznané. Věřím, že se doma dostaneme do stejných situací a výkon bude jiný. Je v čem se zlepšit. Nepředvedli jsme tam svůj nejlepší výkon, ten musíme předvést zítra a pak se může stát cokoliv," dodal kouč.

Slavia pod jeho vedením v pohárech prohrála úvodní venkovní duel dvojzápasu o dvě branky potřetí a v předchozích dvou případech v odvetě na obrat nedosáhla. Před třemi lety v kvalifikaci Ligy mistrů po porážce 0:2 v Budapešti doma Ferencváros zdolala pouze 1:0 a letos na jaře ve vyřazovací fázi Evropské ligy po prohře 2:4 v Miláně podlehla AC v Edenu 1:3. Pražané usilují o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů v klubové historii.

"Máme v hlavě, že doháníme dvougólové manko, ale nejdůležitější je výkon. Musíme předvést výkony jako doma s AS Řím, s Ferencvárosem, s Rakówem, s AC Milán do červené karty. Neříkám to ze zdvořilosti, ale Lille je jedním z nejtěžších soupeřů za posledních pět let," řekl Trpišovský.

"Jsem však přesvědčen, že kluci jsou schopni předvést o mnoho procent lepší výkon než venku. Že to zítra od nás bude na plné pecky. Necháme tam všechno, zítra je den D, kdy to ještě můžeme zvrátit. Je to o tom nastartovat motory od první minuty na plný výkon. Je to o nastavení, jít do toho trochu po hlavě a míň přemýšlet nad postavením, taktikou. Hrát více srdcem než rozumem, pak je ve fotbale možné vše," přemítal trenér.

Lille ve 3. předkole po domácím vítězství 2:1 nad Fenerbahce v odvetě v Istanbulu po 90 minutách prohrálo 0:1 a až v prodloužení vstřelilo "postupový" gól. "Hned po 30 sekundách měl na hlavě gólovku Edin Džeko. Fenerbahce se povedlo těžiště hry posunout k brance soupeře. Lille je skvělé s míčem, ale bez něj se dají najít okénka. To je alfa omega odvety - dostat těžiště hry co nejblíž k jejich brance a vytvořit si šance," prohlásil Trpišovský.

Ve středu odkoučuje 100. zápas v pohárech, vedle Slavie zažil v minulosti soutěže UEFA i s Libercem. "Je to obrovské číslo. Když jsem přicházel do Slavie, myslím, že to bylo 20 zápasů. Pamatuji si na ten první, který jsme v Liberci vyhráli se Šmonou. V předkolech jsme hned měli čtyři vítězství, což byl pro nás, kteří jsme přišli z druhé ligy, obrovský sen. Šestý zápas přišlo vítězství v Marseille," vzpomínal Trpišovský.

"Bylo by krásné to zítra spojit, ale to číslo nám v té šichtě, která nás čeká, nijak nepomůže. Chtěl bych poděkovat lidem, který s námi zažili všech těch 100 zápasů. Třeba videotechnik Lukáš Váňa. Doufám, že zítra to spojíme a ten 100. zápas si budeme dlouho pamatovat," doplnil Trpišovský.

V prvním utkání se Slavii zranil Lukáš Masopust, místo něj se na pravý kraj obrany vrátí David Douděra, který před týdnem scházel z osobních důvodů. "Lukáš má svalové zranění minimálně na čtyři týdny. Kvůli nemoci nám vypadl ještě jeden hráč, uvidíme, jestli se stihne dát do kupy. Ještě je otázka, jak na tom bude Ivan Schranz, který měl v posledních dnech individuální program, ale včera už trénoval s týmem," přiblížil Trpišovský.

Potvrdil, že Slavia kvůli nedostatku hráčů na pozici halfbeka usiluje o Belgičana Simiona Micheze z Beerschotu. "Je to jeden z hráčů, který se nám poslední dobou líbí. Pracujeme na příchodu více hráčů, budeme potřebovat kvalitu a doplnění na více postech. Včera večer poslední informace zněla, že ještě nikde nejsme blízko k tomu, aby jednání dopadla," podotkl Trpišovský.

Jeho tým na rozdíl od Lille neabsolvoval o víkendu ligový zápas, soupeř z Mladé Boleslavi si utkání kvůli účast v pohárech nechal odložit. "Raději bychom hráli. Mezi zápasy je osm dní, pauza je dlouhá. Hráči potřebují vytíženost. Lille vyhrálo 2:0, pro ně ideální scénář co do formy a pohody. Všechno to jsou ale věci, které jsou pryč s úvodním hvizdem. Myslím, že to zítra nebude mít vliv," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (13)

Přidat komentář
Profesor Ikebara

A to je přesně ono. On nechce, aby ti kluci o hře přemýšleli, ale aby jen tupě běhali. Jindro, Jindro ty to vedeš.

Reagovat
delfin

Rozepiš, jak bys přemýšlel o hře ty.

Reagovat
Profesor Ikebara

S tím rentgenem tvého nic se tu chlubit nemusíš. Stačí číst tvé komenty.

Reagovat
delfin

Já Jsem si od Tebe něco přečetl. Nebo Ti máme dat nějaké ultimátum do zítra?

Reagovat
Mass

Sem rád, že když už nečteš články, tak čteš alespoň komentáře, zvlášť ty moje. Třeba tě to aspoň trochu posune.

Reagovat
Calgary_CZ

Hele jako, vytrhnout z prohlášení na tiskovce jednu větu a zakončit to "Jindro, Jindro ty to vedeš.", to je fakt majstrštych.

A upřímně. Jinak než to dneska zbláznit, využít plnej stadion, nechat na trávníku všechno a urvat to nadšením a "srdíčkem", to dneska asi nepůjde. Přemýšlení a taktika byla na řadě v Belgii, bohužel jsme nebyli dost dobří a prohráváme o dva. Úplně moc nám nevěřím, ale furt doufám. Jak říkají odborníci, pomohl by rychlej gól (do jejich sítě pochopitelně). Uvidíme.

Reagovat
Mass

Však Ikebara/Krejzar dělá dobře že nečte články, jen nadpis a hned píše komentář. Něco jako běžný uživatel (hov)Novinek.

Jinak podle filozofie Jeet Kune Do, pokud člověk dosáhne naprostého mistrovství, tak se nemusí omezovat technikami nebo správnými postupy. Zjistil, co pro něj funguje, a přizpůsobil vše tak, aby schopnosti vyjádřil plynulejším, přirozenějším a citlivějším způsobem. Nemusí o věcech přemýšlet. Má plynulost v umění a ve svém vyjadřování a je neomezený. Po letech neustálého opakování a tvrdého cvičení se vrátí se na začátek, kdy měl otevřenou mysl, sám k sobě.

Reagovat
Grupma

A podle filosofie mistra Grup-Ma si můžeš oba stavy ducha udržovat souběžně: Víš, že rosteš a vyvíjíš se a současně si můžeš udržovat uvolněný stav mysli při vědomí toho, co už máš a co můžeš využít.

Stav absolutního mistrovství je hezká iluze, ale než k ní dojdeš, budeš co?

EF se začíná slušně zvrhávat

Reagovat
delfin

Pravděpodobně jen Walker Texas Ranger.

Reagovat
Mass

Než k ní dojdeš, tak musíš přemýšlet o tom, co děláš a dodržovat disciplínu v tom, co si se naučil.

Reagovat
Grupma

Reagovat
Calgary_CZ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele