UEFA a FIFA suspendovaly Bosnu, ta nesmí hrát mezinárodní soutěže

01.04.2011, 10:46
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (59)

Přidat komentář
Firkraag

Hu, tak to mají co dělat....

Reagovat
smazaný uživatel

A sakra!!! Teď se ukáže, jestli tamní činovníci dokážou utvořit kompromis a své předsudky a zášť nechat stranou. A nesmí otálet ....

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu proč se stahle sranda země konečně nerozpadne. Jediní kdo ju jakžtak udržujou jsou EU, Bosňáci a výrobci map.

Reagovat
smazaný uživatel

Sranda země? Jak pro koho ....

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Chorvaty a Srby rozhodně. Země která má tři vlády, tři nejvyšší soudy, tři vzdělávací systémy, tři ministerstva zahraničí, tři ministerstva obrany a jenom díky tomu, že je protektorát EU, tak tam není občanská válka, je země kterou nemá cenu udržovat.

Reagovat
Kepy_FCB

Na výjezdech kupodivu vystupujou jednotně a velmi kvalitně.

Reagovat
smazaný uživatel

A to je právě ono. Kdyby si každé etnikum, které žije v diaspoře "nárokovalo" to co oni, respektive se chovalo, tak jak se v nedávné a neblaze proslulé době chovalo, tak tady na Zěměguli můžeme "zavřít krám"!!! Vždy je to jen o toleranci ....

Reagovat
smazaný uživatel

V jaké diaspoře? Jugoslávie vznikla jako umělý stát, na jazykové příbuznosti, podobně jako Československo. Rozpadla se o dost víc krvavě, ale stejně nekompromisně. A kdyby OSN povolila aji rozpad Bosny, tak by byli spokojení všichni. Teďka není spokojený nikdo.

Reagovat
smazaný uživatel

Otázkou je, kdy by vlastně chtěli být spokojeni. V např. tzv. Velkém Srbsku, homogenní, etnicky vyčištěné území, .... Geograficky a historicky bylo území BaH etnicky nejednotné vždy, záleželo jen na tom, kdo džina nacionální vášně vypustil z lahve. A dále, byť vznikla Jugoslávie opravdu trochu uměle (takových - funčkních - států i dnes je vícero), mnoho obyvatekl napříč etniky s s ní identifikovalo a hl. byl relativně klid. Ostatně "plavi" byli na fotbalové scéně vždy pojmem ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jasně. Ale když už tyhle státy s více etinikama a jazykama domluvíjou (jako Švýcarsko, Británie, Francie a nebo relativně Rusko) anebo nedomluvíjou (Sovětský svaz, Jugoslávie, Československo). Státy jako Bosna a nebo Belgie by se měly radši rozpadnout. Kdyby nebylo Bruselu tak Belgie už neexistuje a kdyby nebylo EU, tak neexistuje ani Bosna.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozpadem jednoho celku na dva menší, se toho zase tolik nespraví. Min. kulturně se ochudí. Ale Belgie nejde třeba srovnávat s býv. Československem. A BaH je zase v zcela jiné situaci, etnicky a politicky je to tam daleko složitější. Její existence pouze na "bosňáckém teritoriu" by bylo absurditou, už z geopolitických a ekonomických důvodů. Naopak by došlo k naplnění velmocenských a nacionálních ambic chorvatského a srbského etnika, což by ostatně v konečném důsledku sráželo i samotné nezávislé Chorvatsko a Srbsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím co je špatného na tom, kdyby se Republika Srbská oddělila od Bosny. Její území je národnostně homogenní, není pravda moc kompaktní, ale přinejhorším by se snad domluvili na přesunech obyvatel, zvládly to jiné znepřátelené státy - např Řecko a Turecko. Srbsku by to neublížilo, Bosně by to pomohlo, protože Republika Srbská je její balvan a dokud se ho nezbaví, tak si můžou o nějakém slušném fungování nechat jenom zdát.

Reagovat
smazaný uživatel

Republika Srbská jako taková by byl patvar a o samostatné existenci už dávno nepřemýšlejí, chtěli by být právě součástí Srbska, což bylo naplnění toho, o čem jsem psal. Přesuny obyvatel patří již minulosti, to už nechce nikdo zažít. A balvanem zůstane do té doby, než spolu začnou civilizovaně komunikovat, o ničem jiném to není.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě že by se připojila k Srbsku. Ale proč by to nemohla udělat? Pokud si to přejí obyvatelé demokratického státu, mají vlastní vládu, vymezené území a pokud stát ke kterému se chcou připojit jejich žádost schválí, tak proč ne? Přesuny obyvatel nejsou minulostí, to ani náhodou. Studená válka takovým věcem nepřála, po ní se přesuny zase rozjely. Rusů, Srbů, Chorvatů, Estonců, Ukrajinců, Bosňáků, Makedonců se přesunulo v řádu miliónů. Pokud je to domluvené z obou stran, tak to řeší většinu problémů.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože jde výsostně o území Bosny a Hercegoviny, tak to bylo odjakživa. Kdo z Republiky Srbské chce do Srbska, musí se tam přestěhovat. Jim jde ale stále o něco jiného.A k demokracie to mají ještě notný kus cesty, stejně tak přesuny obyvatel. Málokdy to jde či šlo čistě demokratickou cestou, je mnoho příběhů bezpráví. Jak známo, cesta do pekla může být dlážděna dobrýmy úmysly.

Reagovat
smazaný uživatel

A Slovensko bylo výsostné území Československé republiky. Ale už není. Proč udržovat stát ve kterém většina obyvatel netouží žít?

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko bylo a je Slovensko, část Uher, atd. , kdežto Republika Srbská leží na území jedině a vždy na zemí BaH, kde se dříve žilo smíšeně. Pokud tam místní Srbové netouží žít (dnes už jich není zdaleko tolik jako v např. v r 1995), tak se musí usadit ve svém milovaném Srbsku. Hrany se postupně otupují, rostou další generace, takže tato vypjatá nacionalistická politika, kterou Miloševič svedl srbský národ na scestí, postupně, i když pomalu ustupuje. A pokud jde o chorvatsky většinovou Hercegovinu, tak tak by v současné době byla pro samotné Chorvatsko jen přitížením a tam se s podobným pseudotématem rozloučili jž dávno a soustředí se na potřebnější a praktičtější věci pro život.

Reagovat
smazaný uživatel

To by platilo za předpokladu, že vznikly státy a z nich postupně vznikly národy. Ale to je jenom a amerického a afrického typu národů. V Evropě to jak u francouzského, tak u německého typu bylo tak, že národy založily a nebo sloučily vlastní státy. Proto nikdy nevznikla žádná Československá národnost (která by navíc obsáhla aji Sudetské Němce). Bosna ve svých hranicích neexistuje dlouho, nemá historii která by stála za řeč, je to umělý stát, podobně jako například Zair, nebo Somálsko. Nepřátelství mezi provoslavím, katoloctvím a islámem tam vládne někdy od 17 století. Rozdělit národy do okolních států - které by je rády přijaly je nejlepší řešení, bez ohledu na to co si idealisti z OSN představují. A navíc, kdyby lidi v Bosně měli zájem na existování svého státu, tak by se na něm domluvili. Zájem na tom nemají. A to nejen Srbové, kteří propagují odtržení, ale ani Chorvati, kteří chcou aby byli uznaní jako třetí státoprávný národ. Ze znepřátelené konfederace dvou států by se stala znepřátelená konfederace třech států.

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě to, že tři národy, tři náboženství na straně jedné a málo tolerance a respektu na straně druhé. Samozřejmě, celý Balkán nikdy nebyl vzorem klidného soužití, proto Chorvati chtějí uznání, které defacto už mají. Ale nejsou zdaleka tak velkým problémem jako Republika Srbská a jejich představitelé. Píšu záměrně Rep. Srbská a ne samotní bosenští Srbové, jak jsem již předslal, % těch, kteří se postupně smiřují s existencí BaH (jednou snad kosmopolitní) pomalu, ale jistě narůstá. Cesta dohody je však dlouhá a strastiplná, alespoň se však naučí spolu mluvit jinak než zbraněmi. Hranice se sice časem posunují tu tam či onam, ale ve svém dnešním teritoriu, jak je Rep. Srbská, k vlastnímu Srbsku nepatřila (ostatně Tito věděl proč). Stejně tak Sudety, kde byla majorita tzv. sudetských či českých němců, ale historicky ani geograficky to nebylo Německo.

Reagovat
smazaný uživatel

Takový naivní idealismus je skvělý v teorii, ale jak se ukázalo, tak je mizerný v praxi. Když se ty národy nebudou chtít domluvit, tak se prostě nedomluvíjou. Švýcarsko se domluvit chtělo a funguje aji když je promísené kulturně, lingvisticky a nábožensky. Češi a Slováci se domluvit nechtěli, tak se nedomluvili. A Srbové a Bosňáci se domluvit nechcou. Chorvati a Bosňáci se domluvit nechcou. A jak ukázala minulost a praxe v Bosenském parlamentu, tak ani Chorvati a Srbové se domluvit nechcou. Od Daytonu se situace výrazně nezměnila, spíš se dá říct, že jak vzpomínky na válku mizí, tak se radikalizuje. Tři hlavní politické strany jsou pořád rozdělené podle etnického klíče a jejich hlavní program je urvat co nejvíc vlivu pro svoje etnikum. Agregace jiných zájmů nefunguje. Vytvořit celorepublikovou vládu je doopravdy martyrium a i ta stráví většinu času hádkama, aniž by však měla jakoukoliv faktickou moc. Před měsícem ješte nebyla vytvořená a to od voleb uplynulo už čtvrt roku. Nedávno ju EU chtěla dokonce definitivně rozpustit. Vzpomínaná Bosenská repre je doopravdy Bosenská, podobné je to s jinéma repre.

Reagovat
smazaný uživatel

A co bosenská liga s celky chorvatskými (Zrijnski Mostar, ...) nebo srbskými (Slavija Srpsko Sarajevo, ...), o bosenských nemluvím. A pak že to nejde!!! Ano, zatím se místo domluveného kompromisu spíše hádají, ale obyčejné lidi to už nebaví, toto vytvářejí politici, kteří by jinak ztratily vliv. rezonuje to hl. u srbské entity, protože, především starší generace, nemají ještě tolik relevatních informací, kttreré by je zbavily necionálních předsudků. Jinak ale bosenští chorvaté a samotní bosňáci se ještě jakžtakž dolmluví, ostatně na počátku válečného konfliktu stáli společně proti srbským agresorům.

Reagovat
smazaný uživatel

To je kvůli UEFA, protože ta nedovoluje státům čachrovat s ligama jak se jí líbí. Ze stejného důvodu se s ňou musí konzultovat projekt česko-slovenské ligy. Ale když si ostatní národnosti můžou vybrat, tak hlasujou pro samostatnost. Viz nároďáky.

Reagovat
smazaný uživatel

A dobře dělá, když se spolu dospělý lidé nenaučí civilizovaně mluvit. Fotbal má lidi spojovat, ne rozdělovat!!!

Reagovat
smazaný uživatel

A to že je Bosňáků málo a že by jako samostatný národ neměli v Evropě význam je sice pravda, ale není to nijak výjimečný osud. FYROM funguje víceméně v pohodě, Moldávie až na Podněsteří plus mínus taky a stejně tak fakticky samostatná Abcházie. A to nemluvím o státech typu San Marino a nebo Andorra.

Reagovat
smazaný uživatel

Makedonie (FYROM) a Moldavsko jsou suverénní státy, mezinárodně uznávané, což v žádném případě není příklad Abcházie. A San Marino s Andorrou bych s tím už vůbec nespojoval. Tam to má zcela jinou historickou a ekonomickou podstatu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně. Ale fungují aji když zdaleka nejsou soběstačné, a nebo jsou, ale jako státy jsou v podstatě zanedbatelné. Kdyby se Bosna redukovala na národní stát Bosňáků, tak by klidně mohla fungovat. A tipnu si že líp než dneska.

Reagovat
smazaný uživatel

Fungovat ano, ale za jakých podmínek. Navíc s vědomím zcizení části území, atd. Toto podvědomí rezonuje i v současném Srbsku, ovšem v zcela jiném kontextu ztráty části území.

Reagovat
didosh

rád jsem si přečetl vaši diskuzi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co povídáš?Výrobci map jsou vděční ,za rozpadající se Balkán.Kdyby ho nebylo , člověk si nemusí 10 let kupovat novou mapu a příjdou na buben.

Reagovat
Kepy_FCB

Máš pravdu ale teď se třeba rozpadne Súdán takže změny jsou pořád i jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

Na mapě Súdánu stejně moc nevydělaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to je furt někde. A většina vydávaných atlasů stejně neukazuje faktický stav, ale jenom stav uznaný OSN. Takže jsou víceméně k ničemu. Kavkaz vypadá jinak, Izrael je mnohem větší, Pakistán menší a kdyby byla měla Jižní Amerika pojmout všecky státy se všema územíma co si nárokujou, tak by byla velká jak Asie.

Reagovat
smazaný uživatel

My sme se ve škole učili podle mapy Československa ve které bylo Česko obtáhlé fixou.

Reagovat
smazaný uživatel

No, to jsi buď starší ročník a z vlastenectví jste si obtahovali Česko, nebo jsi mladší a měli jste starý mapy?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jestli starší ročník. Ale do školy sem chodil aji za Česka a nikdo k tomu nové mapy nekupoval. Akorát zeměpisářka skuchrala, že je Polsko teďka větší než my a utluče nás čepicama. Možná si myslela, že Polsko je jenom to malé území co jde vidět na mapě ČSSR a nedošlo jí, že pokračuje vysoko na Sever a bylo větší vždycky.

Reagovat
smazaný uživatel

zkuhrala

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,nejlepší co se zeměpisu týče, to mají důchodci.Třeba moje babča. Ta skončila s příjmem informací o stavu světa, asi tak před 20 lety a na východ od nás uznává jen dvě země,Jugoslávii a Sovětský svaz.Nějaká Bosna a Slovinsko atd, to vůbec nechápe a je spokojená.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

profesionálka každým coulem

Reagovat
didosh

výrobci map hi,hi,hi......

Reagovat
soukup

nevím jestli bude dělat dobrotu, když se bude někdo "z venčí" míchat na balkán a snažit se to tam uspořádat podle svýho, navíc když se ještě vrtá v národnostních otázkách

Reagovat
didosh

do Balkánu neni dobré se šťourat...

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhke dvě organizace by se měly soustředit na fotbal a nes-at se furt, po čem je jim hofno

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Mám otázku.Hrajú v repre BiH vôbec nejaký Srbi? Alebo Chorváti? Celý problém je v tom, že Srbi sa chcú odtrhnúť a EU to nechce dovoliť. Nezastávam sa Srbov,ale myslím,že ked to dovolili Kosovu ktoré bolo len autonomnou oblasťou národnostnej menšiny, tak je divné, že to nesmú urobiť Srbi, prípadne aj Chorváti, ktorí nie sú menšina ale spolu s moslimami tri štátotvorné národy. Najviac na to doplatia hráči a fanúškovia,ked sa Bosna dostala do baráže, vypukla eufória a čakali že po toľkých rokoch sa dostanú na záverečný turnaj.Teraz je tam partia okolo Džeka.

Reagovat
Rssa

Jinak v Bosně jsem byl a budete se divit, ve městech to vypadá civilizovaněji a lépe než v 70 % českých měst

Reagovat
smazaný uživatel

Pletete se chlapi, UEFA a FIFA je vyloucili, protoze nevedeli po kom zadat uplatky, kdyz maj v Bosne tolik fotbalovejch organu ,,,

Reagovat
smazaný uživatel

No pro jistotu jsem se mrknul ještě na stránky UEFA a vsadím boty, že tohleto je apríl

Reagovat
smazaný uživatel

S UEFA není žádná sranda

Reagovat
smazaný uživatel

Tobě z toho článku na fifa.com vychází, že to je apríl?

Reagovat
smazaný uživatel

Fungovat ano, ale za jakých podmínek. Navíc s vědomím zcizení části území, atd. Toto podvědomí rezonuje i v současném Srbsku, ovšem v zcela jiném kontextu ztráty části území.

Reagovat
smazaný uživatel

Malá chyba, reakce na prospera z 13:32

Reagovat
didosh

Četl někdo co schválil Turecký parlament? to jsem zvědavý na jejich reakci!

Reagovat
didosh

*reakci tamních fanoušků

Reagovat
deiw

Velká škoda pro Bosnu jestli se ta situace nepodaří vyřešit, v poslední době se tam totiž rodí hodně talentů.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejen v poslední době .... akorát jsou dnes více vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.acmilan.cz/index.php?w=vyjezd_reg, ahoj řekněte všem známým kdo by chtěl jet na zápas acmilan-sampdoria, který se hraje 16.4.2011 ve 20:45, aby se zaregistrovali co nejdříve je tam termín do 10.4., ještě jsou volná místa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele