Ukrajinský svaz odmítá návrat mladých ruských hráčů do soutěží

27.09.2023, 13:52, aktualizováno 27.09.2023, 14:54
Aktuality
Oslavující hráči Ukrajiny (© AFP)

Ukrajinský svaz odsoudil rozhodnutí UEFA umožnit ruským reprezentačním výběrům do 17 let návrat do mezinárodních soutěží. V prohlášení na svém webu uvedl, že dál odmítá proti ruským týmům hrát, a vyzval evropskou fotbalovou unii, aby úterní krok výkonného výboru přehodnotila. Podobně se vyjádřila i anglická a polská asociace.

Vyřazení ruských seniorských klubů a národních týmů po dobu invaze na Ukrajinu zůstává v platnosti.

"Ukrajinský svaz trvá na zachování předchozích rozhodnutí UEFA a FIFA o zákazu účasti všech ruských týmů v mezinárodních soutěžích. Nezúčastníme se žádných soutěží s účastí ruských týmů a apelujeme na ostatní členské svazy UEFA, aby případné zápasy s účastí týmů z Ruské federace bojkotovaly," stojí v prohlášení ukrajinského svazu.

Předseda UEFA Aleksander Čeferin označil vyřazení mládeže ze soutěží za přímou diskriminaci. Unie nyní hodlá hledat řešení, jak zapojit ruské týmy hráčů a dívek do 17 let do soutěží, které už byly rozlosovány. I pro tato družstva má platit zákaz ruské vlajky, hymny, reprezentačního dresu se státními symboly a zápasy se nesmí hrát na ruském území.

"Jsme přesvědčeni, že přijetí podobných rozhodnutí o postupném návratu ruských týmů do soutěží během nepřátelských akcí vedených Ruskou federací proti Ukrajině je neopodstatněné a toleruje agresivní politiku Ruska. Důrazně žádáme UEFA, aby toto rozhodnutí přezkoumala a ponechala v platnosti předchozí rozhodnutí o úplném vyloučení ruských týmů," uvedl ukrajinský svaz.

Stejně se k situaci staví i fotbalová asociace v Polsku. "Pokud budou ruské národní týmy znovu přijaty do soutěží, naše mužstva proti nim nenastoupí. Je to jediné správně řešení," řekl deníku Przeglad Sportowy prezident asociace Cezary Kulesza.

Fotbalová asociace České republiky v úterý v prohlášení uvedla, že vzala rozhodnutí UEFA na vědomí. "Budoucí technický či herní model možného startu ruských mládežníků bude UEFA teprve zvažovat, konkrétní detaily nejsou známy. Podle toho FAČR zaujme další stanovisko, samozřejmě při respektování usnesení Vlády ČR a Národní sportovní agentury ohledně ruských a běloruských sportovců," oznámila FAČR.

Autor: ČTK

Komentáře (36)

Přidat komentář
buxx

Poserieme sa všetci z nich

Reagovat
Kucka

Roberte?

Reagovat
vladino10

Z teba sa poserieme

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
ACSeRw!n

proc fandis Rusku pico ?

Reagovat
buxx

Nefandim rusku....ale Futbalu a preto by mohli bez tej hymny vlajky a dresov hrať :)

Reagovat
dontcallmeandre

Však v rusku můžou hrát jak chtějí.

Reagovat
10adam

nemohli

Reagovat
Ranoth

dementi

Reagovat
kattos

Kdo? Snad nemyslíš že Ukrajina by je měla vřele přijmout do toho

Reagovat
Kuchta

Naprosto správně, Rusáci nemají v Evropě co pohledávat

Reagovat
Mönchengladbach

Fašistická rakovina Eurasie.

Reagovat
Muffi

Valka na UA ma z ruske strany jednoznacne rasovy a genocidni motiv, coz z nich dela spis nacisty nez fasisty.

Program pro Ukrajinu publikovany vloni v kvetnu v jednech novinach si s nicim nezadal s plany treti rise na spravu uzemi zapadne od cary astrachan archangelsk po vitezne valce.

Cesky preklad byl na aktualne.cz bylo to neco ve smyslu, ze cely UA narod je prodchnut fasismem/nacismem, russaci s temihle pojmy nakladaji z urcitych duvodu dost volne, a proto je nutne je pod dohledem asi 500 000 vojaku prevychovat, nestaci jen vymenit elity na cele se Zelenskym.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Hafna

Reagovat
vlastik

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Keboto

Reagovat
pobody's nerfect

Kapřici připluli

Reagovat
mimi_united

rusko je ázia, nech hrajú s čínou

Reagovat
risk je zisk

Who cares?

Reagovat
ACSeRw!n

UEFA MAFIA

Reagovat
Benfica

Neviem cim to je, ale tak sa mi zda, ze uz pred russkom zaciname makknut... a tie antiputinovske postoje sa zacinaju trochu zvolnovat co je obrovska skoda

A tak sa mi zda, ze to zacalo potom co odmietol neobchodovat s nimi Lula, prezident brazilie.. ale celkovo mi pride, ze brazilcom je tato, situacia uplne uprdele..

Reagovat
Kiss Me Polka!

Tak lula je starý komunista toho pro sssr typu. vtipné jak si ho idealizuji neomarxisti že zapadu

Reagovat
Benfica

Reagovat
pistacik11

Sankcie nezaberiaju tak ako by západ chcel, zdroje západu tiež dochádzajú tak čo robiť. Aj tak nemáme žiadnu povinnosť, či už zmluvnú alebo morálnu pomáhať Ukrajine. A tie svine nevďačné nás ešte chceli žalovať. Nasrať na nich

Reagovat
Benfica

tak minimálne, z toho pohľadu európskeho, ak pomáhaš Ukrajine tak pomáhaš aj sám sebe. Nechať si tam Putina zapísať nejaký úspech by bolo zle do budúcna.

Reagovat
pistacik11

Ale prd. Ide o biznis. Ideálna situácia, najmä pre USA a Fr ale aj ine štáty, ako zbaviť armádu starých srotov, a nanútiť im kúpu nových zbraní. Ináč by to mali aj oni na saláme.

Reagovat
Benfica

Usa mozno, FRA ale isto nie

Reagovat
Kucka

Brazílie to bohužel má na párku, ale upřímně se jim vůbec nedivím, starají se logicky hlavně o svou ekonomiku a když jim vypadne obchod s Ruskem, nikdo jim to v plné výši nenahradí. Bylo by hezké, kdyby zaujali morální postoj, ale za jakou cenu?

Reagovat
Benfica

tak pre Brazíliu je táto vojna aj ďaleko a ich sa to proste tak nedotýka. Tak ten mäkký prístup je asi taký ako bol/je prístup európskych krajín k Sýrií, ak by z tamade ľudia neutekali do Európy tak si vojny a IS tam nevšime skoro nikto.. a to Sýria je podstatne bližšie ako Ukrajina k Brazílií..

Reagovat
Kucka

Reagovat
LyEX

Samotný Lavrov povedal, že im je bližšia Ázija, tak nech tam vypadnú. Zo strany UEFA, ktorej jedným z najväčších mastičov vrecák je aj Gazprom a spriaznené spoločnosti, som skôr, či neskôr očakával takéto "ústupky" skryté rozhodnutia v prospech Ruska, je to predsa len banda nenažraných kreténov.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono jde v první řadě o peníze? No tomu teda vůbec nevěřím! Takový šok!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele