Uzbekistán chce do Evropy

07.10.2008, 16:16
Aktuality
Prezident uzbecké fotbalové federace Maribror Usmanov prohlásil, že Uzbekistán by se měl pokusit stát členem evropské fotbalové unie UEFA, podobně jako to před několika lety udělal Kazachstán. Uzbekistán ovšem nemá pro takový krok téměř žádné argumenty.

"Nemá smysl zůstávat v asijské konfederaci. Pokud bychom se dostali na mistrovství světa, stejně tam jenom budeme potupně prohrávat, jako se to stalo Saúdské Arábii. To už je lepší hrát s kvalitními evropskými mužstvy, i když jen v kvalifikaci. A pokud bychom se na šampionát probojovali z evropské zóny, pak už se nebudeme muset bát, že si uděláme ostudu," řekl Usmanov.

Uzbekistán se však na rozdíl od Kazachstánu, který do UEFA vstoupil nedávno, nemůže opřít o geografické údaje. Část území Kazachstánu totiž geograficky spadá do Evropy, Uzbekistán leží celý v Asii. Navíc se dá předpokládat, že proti se postaví i členských států UEFA, protože budou chtít ušetřit své reprezentační týmy od náročného dlouhého cestování.

Svou jedinou šanci na "vstup do Evropy" tak Uzbekistán pravděpodobně propásl v roce 1992. Tehdy, po rozpadu Sovětského svazu, nabídl předseda UEFA Lenart Johansson členství všem postsovětským republikám. Ty se ovšem rozhodly pro vstup do AFC.

Autor: Jiří Fišara / sme.sk

Komentáře (11)

Přidat komentář
Staenly10

Ten Usmanov ma s tou Saudkou Arabii pravdu,ale neni duvod ho brat do Evropy...

Reagovat
smazaný uživatel

ja bych je vzal s tim ma pravdu ze se s evropskymi tymy zdokonali ale je pravda ze zas to cestovani je na ho....

Reagovat
smazaný uživatel

pribrat jeste novy zeland a japonce ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Usmanov možná má pravdu, ale problém se spíše vyřeší rozšířením počtu týmů z Evropy, jenž by se na MS kvalifikovali právě na úkor Asie...

Reagovat
jtbs

nebrat, nelezia v Europe, tak neviem nad cim uvazuju!

Reagovat
smazaný uživatel

To už by se rovnou mohla hrát nějaká euro - asijská kvalifikace, než to takhle zbytečně všechno řešit...

Reagovat
smazaný uživatel

Uzbekistán???si dělají srandu. To sem můžou jít zrovna Irán a Irák

Reagovat
smazaný uživatel

Uzbekistan kto by tam cestoval

Reagovat
smazaný uživatel

Fuj, nechť zůstanou v Asii ...

Reagovat
smazaný uživatel

newíš o čem mluvíš

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytečnost :\ Evropská kvalifikace pro evropské země.. Aby is zahráli s kvalitními soupeři nato mají friendly..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele