V Česku klubům chybí jasná vize, říká trenér David Oulehla

08.12.2023, 09:35
Rozhovory

Jako nejmladší člověk v Česku vystudoval trenérskou profi licenci a byl hlavním trenérem ve Viktorii Žižkov. Pak se ale dobrovolně rozhodl udělat krok zpátky a stal se znovu asistentem - to proto, aby se mohl v Baníku učit od Pavla Vrby. Takový je nedávný příběh Davida Oulehly (40), který je dnes už opět hlavním trenérem, a to v druholigové Jihlavě. Jak složité je pro mladého kouče prosadit se v českém fotbale? A pracuje se tady dostatečně koncepčně? I o tom je páteční epizoda podcastu Livesport Daily.

"V českém prostředí, v první i druhé lize, nenajdete moc klubů, které mají vizi. První, který mě napadne, když se řekne vize, je Žilina. Tam mají akademie, mladé hráči a hrají to s nimi. V Česku mi vize chybí," říká David Oulehla.

"Člověk by si měl dát třeba tříletý cíl a ten postupně vyhodnocovat, měnit jen drobnosti na té cestě. Ale zažil jsem třeba Baník, který měnil sportovní ředitele, je tam xtý ředitel i trenér za krátkou dobu. To je největší problém Baníku i většiny dalších klubů," popisuje svou zkušenost z Ostravy Oulehla, který tam působil v minulé sezoně.

Oulehla je velkým vyznavačem fotbalových dat, se kterými pracuje už takřka 10 let. "Nechci z fotbalu dělat vědu, ale data šla nahoru, v zahraničí je to ještě daleko výraznější. Velmi důležitá je ale i psychologie a práce s hráči i po těchto stránkách. Ve druhé lize je takový přístup rarita, ale jihlavského majitele Lukáše Vaculíka tyhle věci zajímají a naopak nás tlačí k tomu, abychom se pořád rozvíjeli. Proto se mi v Jihlavě líbí," vysvětluje.

V dnešní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Jak složité je procpat se mezi hrstku známých a preferovaných trenérů v Česku?

Jaká byla spolupráce s Pavlem Vrbou v Baníku?

Proč si kluby v Česku neumí najít svou cestu?

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
ratusek

Škoda, že našim tukanům nebyl dost dobrý a "domluvili" se na odchodu

Reagovat
Cechino

Reagovat
Kepy_FCB

učit od Vrby

Reagovat
risk je zisk

O tomhle by mělo být daleko víc článků.

Reagovat
ACSeRw!n

jaka vize ? penize maj dva tymy.. pak tak 4 se nemusi bat o sestup a zbytek hraje o zachranu

Reagovat
Remt

Penize maj dva týmy a jaks taks hospodarit s nimi umi jeden

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele