V Gabonu fanoušci ani zadarmo nechodí. Dojde opět na armádu?

03.02.2012, 16:18
Aktuality
Řádné problémy s vábením fanoušků do ochozů zatím mají na právě probíhajícím Africkém poháru národů v Gabonu i Rovníkové Guineji. Na zápasy domácích mužstev se návštěvy tradičně šplhají i nad 30 tisíc, kdežto "běžná" utkání jsou ráda i za šest. A Gabon není úspěšný ani s nastavenými výhodami...

V Gabonu se přitom vydali cestou proti proudu. Každý ví, že cestovní poplatky jsou po celé Africe nehorázné a ubytovacích zařízení naopak stojí relativní minimum, přesto se jedna z pořadatelských zemí snaží návštěvnost na svých zápasech vehementně povzbuzovat. "Lístky a transport zdarma nabízíme každému studentovi a pracujícímu," uvedl mluvčí organizační komise Louis-Claude Mouzieoud.

Na duel Maroka s Nigerem v Libreville, který uzavíral skupinu C zároveň s finálovým utkáním domácího Gabonu, pak dokonce pořadatelé vyhlásili vstup kompletně bez jakýchkoliv poplatků - pro všechny. A i tehdy se dostavily chabé čtyři tisíce návštěvníků.

Přitom se nejrychleji vyprodala ta místa u press boxů (kde sedí tisk), z nichž šlo dohlédnout na několik doprovodných obrazovek - neboť ty pochopitelně živě přenášely obrázky ze souběžně hraného duelu Gabonců. Potom také nebylo divu, že nejhlasitějšího kvitování si na 45tisícovém stánku neužila žádná z akcí Maročanů či Nigeřanů, nýbrž vítězná branka vstřelená o 500 kilometrů dále ve Franceville.

Pokud tyto strategie nezaberou o víkendu ve Franceville (kde se koná nedělní čtvrtfinálové klání mezi Ghanou a Tuniskem - tedy to bez domácích), nasadí patrně i Gabonci s Guinejci klasickou africkou "armádní" taktiku. Tou si nejviditelněji vypomohli v Tunisku roku 1994, kdy krach domácího výběru hned v prvním kole způsobil fatální pokles zájmu o šampionát. Pořadatelé se tedy tenkrát uchýlili k pozoruhodnému řešení, když pro finále nahnali do ochozů tisíce uniformovaných strážců zákona. Policisté i regulérní vojáci z povolání se potom zasloužili o jednu z nejtajemnějších finálových atmosfér fotbalové historie. To samé v bleděmodrém se pak mimochodem opakovalo třeba i v Egyptě před šesti lety.

A pravděpodobnost letošního repete? Vzhledem k tomu, že rozmístění ropného bohatství mezi obyčejné obyvatelstvo není v obou zemích dvakrát rovnoměrné, tudíž nejde očekávat, že by domorodci rázem v hojném množství nacházeli peníze na lístky; a vzhledem k tomu, že účast byť jen jednoho z domácích výběrů ve finále se momentálně jeví poměrně nereálně (i když semifinále by se vydařit klidně mohlo)...nelze tuhle turnajovou koncovku "po africku" zcela vyloučit.

Autor: Tomáš Daníček / fourfourtwo.com

Komentáře (23)

Přidat komentář
domingo

Gabon ma velkou sanci na semifinale, jsou favoriti

Reagovat
fantomas

"(i když semifinále by se vydařit klidně mohlo)" Jde čistě o finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Armáda tam diváky nažene pod bajonety.

Reagovat
Filip12

finále Sloni-Ghana

Reagovat
Usty

Tutově!

Reagovat
Godwinson

Gabon to celé vyhraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Finále Cote d´Ivoire - Zambia.

Reagovat
Usty

Docela smutný. I když na druhou stranu chápu, že souběžně hrané utkání s domácím týmem je absolutně mimo centrum dění.. ale fanoušci z jiných zemí mohli využít těch výhod s cestováním, ne? Zdá se, že Blatterův záměr, udělat z Afriky fotbalovej kontinent, moc nevyšel..

Reagovat
fantomas

No problém bych viděl v tom, že ono těch studentů a pracujících, co si ještě ke všemu jen tak ve všední dny vyjedou několik stovek kiláků pryč a vzdaj se tak svý minimální mzdy, asi moc nebude (a nelze se jim divit).

Reagovat
Usty

Stát se tohle tady, seberu bandu a na víkend zmizím klidně tisíc kiláků.. Letenky, lístky zdarma, hotely za pakatel.. proboha, to je sen! Dvě láhve bourbonu, zásobu mentolek a budiž mi země lehká

Reagovat
fantomas

Jj, "stát se tohle tady"..

Reagovat
Usty

Mi neříkej, že v Africe se nemůžou študáci na víkend utrhnout ze všedních životů..

Reagovat
fantomas

Na víkend...ale většina turnaje se samozřejmě o víkendu nehraje. Zatim se hrálo o jedinym víkendu, a to hned na Libye-Senegal přijelo nadprůměrných 10k, na Mali-Ghana sedm a na domácí EQG rekordní návštěva (44k). Takže je znát, že to prostě rapidně vzrostlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Ono skoro v celé Africe mají lidé jiné starosti než chodit na fotbal. Bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

zrusit ten turnaj

Reagovat
smazaný uživatel

trapas...

Reagovat
smazaný uživatel

za názor , za nick

Reagovat
smazaný uživatel

Celá gabonská armáda má asi 5000 mužů, včetně letectva, námořnictva a dokonce i policie (v Gabonu součást armády). To není Tunisko (kde byl každý třetí "tajnej") nebo Egypt (lidnatá země se statisíci vojáky, policisty, mlátičkami demonstrantů atd.).

Reagovat
fantomas

Tak ony by i ty dva tisíce pomohly...

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš by mohli něco rozdávat, kdo přijde a bude fandit - 10 dolarů na ruku:)

Reagovat
fantomas

Plus ještě gratis lístky a doprava, viď... to jo, to by asi někdo přišel.

Reagovat
smazaný uživatel

To by byla tlačenice

Reagovat
smazaný uživatel

Tie návštevy sú väčšinou hrozné a úplne to zabíja atmosféru na štadiónoch dúfam že o rok v JAR budú ľudia chodiť nielen na domácich

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele