V pátek bude znám vítěz Her v Paříži. Zahraje si supertalent z Barcelony či posila Bayernu

09.08., 09:37
Aktuality
Fermín López (© AFP)

Největší hvězdy sice na olympijském turnaji chybí, o to větší šanci ukázat se, dostali jiní. Hned několik z nich předvedlo, co v nich dřímá. Livesport Zprávy představují čtyři hráče, kteří se za poslední dva týdny stali nepostradatelnými tahouny a mohou v pátečním finále mezi Francií a Španělskem rozhodovat. Francouzi Jean-Philippe Mateta a Michael Olise či Španělé Fermín López a Pau Cubarsí mají potenciál stát se rozdílovými hráči a dotáhnout své týmy k olympijskému zlatu.

Jean-Philippe Mateta

Útočník Crystal Palace vstřelil v minulé sezoně Premier League 16 gólů, z toho 14 v posledních 16 vystoupeních. Navzdory působivým statistikám se s jeho povoláním do týmu Francie pro Euro 2024 nepočítalo. Trenér Thierry Henry si ho však vybral jako lídra olympijské sestavy a Mateta tuto roli naplňuje.

Jeho bilanci čtyř gólů překonalo pouze šest branek Maročana Soufiana Rahimiho. Všechny Matetovy zásahy přišly v posledních třech zápasech, přičemž jedním z nich se podílel na výhře 3:0 nad Novým Zélandem v závěrečném utkání skupiny. Následoval vítězný gól ve čtvrtfinále proti Argentině, kdy po rohovém kopu hlavičkoval a rozhodující branka v semifinále proti Egyptu, kdy Francie otočila a zvítězila 3:1 po prodloužení.

Fermín López

Záložník Barcelony má za sebou raketový vzestup. V dresu katalánského giganta si vybojoval místo v základní sestavě, nasázel 11 gólů ve 42 zápasech a trefil se i v El Clásiku. López si vysloužil místo v týmu Španělska na Euru 2024 a ačkoliv odehrál pouze jeden zápas proti Albánii, po triumfu v Německu zamířil rovnou na olympiádu. V Pařiži naopak nastoupil ke všem zápasům vyjma porážky s Egyptem v závěrečném utkání skupiny, tam už ale měli Španělé postup do vyřazovací fáze jistý.

Rodák z Andalusie vstřelil během své reprezentační cesty do finále čtyři góly, včetně skvělé trefy ve čtvrtfinále proti Japonsku a vyrovnávacímu gólu v semifinále proti Maroku. Tam připravil i vítěznou branku Juanlu Sanchézovi. Pokud chce Francie v pátek získat zlato musí najít způsob, jak Lópeze zastavit.

Fermín López je útočnou hrozbou Španělů (©AFP)

Michael Olise

Jistě nebude trvat dlouho a Didier Deschamps povolá Oliseho i do elitního francouzského týmu. Na Hrách je neustálou hrozbou zejména na pravém křídle, odkud vstřelil dva góly včetně pojišťujícího třetího v semifinále proti Egyptu. Ve stejném zápase také přihrál na vyrovnávací trefu Matety.

Olise přijel na olympiádu čerstvě po přestupu do Bayernu Mnichov. Crystal Palace ho pustilo za údajných 60 milionů eur. V minulé sezoně Premier League nasázel v 19 zápasech skvělých 10 gólů. S kořeny v Nigérii a Alžírsku se londýnský rodák a bývalý člen akademií Chelsea a Manchesteru City rychle stal jedním z největších francouzských trumfů.

Pau Cubarsí

Zatímco všichni mluvili o jeho barcelonskému spoluhráči a supertalentu Lamine Yamalovi, který zazářil na Euru, střední obránce Cubarsí, který je jen o několik měsíců starší, v tichosti stoupal vzhůru. Teprve 17letý stoper Blaugranas, který se těsně nevešel do nominace na Euro, se na olympiádě stal pilířem španělské obrany.

Cubarsí, který byl v minulé sezoně v Barceloně zjevením, na olympiádě i přes titul nejmladšího hráče kádru pravidelně nastupoval. Ve středu obrany bude proti francouzskému útoku, který tvoří Mateta, Olise či kapitán Alexandre Lacazette, hrát klíčovou roli.

Pau Cubarsí je pilířem španělské obrany (©Profimedia)

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (22)

Přidat komentář
2miguel1

Ten Fermín je neuveritelne delo, už na konci sezony v Barce bol vynikajuci. Golovy, skvela strela, dufam, že Olmo sa cez neho nedostane.

Reagovat
LAM

Tak jestli bude Pedri zase tak marodit jako posledním dobou, tak budou mít oba hromadu času na hřišti. Olmo navíc může nastupovat na více pozicích

Reagovat
2miguel1

Pod Flickom uz nebude az tolko zranení ako predtym. Olma daju asi na LW - špecialita Barcy, kupovat hrača na pozicie ktore primarne nehraju.

Reagovat
whatever

Nemyslim si, ze to tak dopadne. Minimalne ne jako prvni volba na tu pozici. Barca hodne tlaci na ziskani Nica a ted se spekuluje, ze pokud nepride Nico, dotahneme z Bayernu Comana. Takze vsechno nasvedcuje tomu, ze LW prijde.

Na rozdil od DM, kde se nespekuluje o nikom. Coz je zvlastni, kdyz ma Zubimendi vykupku 60 mega a je to jeden ze dvou typologicky vhodnych hracu na ten post do Barcy. Ted je Zubimendi spojovan s odchodem do Liverpoolu.

Reagovat
Kucka

No tak jestli přijde Coman, tak pořád nemá na LW většinu sezony kdo hrát.

Reagovat
Memento_Mori_86

Toho Pedriho je mi až líto, jak má pořád nějaký zranění. Kde berete peníze na ty přestupy? :D Co ten Raphina odejde?

Reagovat
celeb

a co Gundogan, Gavi, FdJ, Roberto, ... + mladasi z La Massie Casado a Bernal na CDM, s ktorymi Flick ocividne pocita ?

Teda snad Roberto je uz definitvne out, aj ked (neprekvapivo) sa zatial nenasiel tim, ktory by mal zaujem o to pomale alibisticke drevo.

Reagovat
whatever

Fermin uz v lonsky sezone ukazal, ze ma skvelou produktivitu. Vzhledem k tomu, ze ani jedno nase kridlo loni nebylo golovy a Lewa se strelecky trapil, je dobry mit v tymu takovyho hrace. Treba Leverkusen ma goly rozlozeny na vice hracu od AMs po wingbacky, Barca tohle loni nemela. A Fermin i Olmo jsou strelecky potentni.

Reagovat
Raul=Real

To z tých milionov pôvodných (bielych) francuzov, sa nevie "nikto" presadiť do vrcholoveho futbalu?

Že ich uplne pohlcuje čierna menšina

Reagovat
Keeper117

Toto riešiť v roku 2024 a 21.storočí.... a to ja nie som nejaký ultraliberál, ale toto by ma ani nenapadlo. Je lepší nech hrá aj keby oranžovo zelený bol

Reagovat
Raul=Real

Vsak ale realne ma to zaujima...ak je vo FRA bielych 3-4x viac ako ciernych...tak cierni maju fakt o tolko viac talentu, ze v konečnom dosledku je na vrchole naopak niekolkonasobne viac ciernych?

Reagovat
Müllered

Bílí jezdí na kole, tam zase černí Francouzi nejsou.

Reagovat
Raul=Real

Rovnako aj v hokeji

Reagovat
Mass

Možná podobně jako Švýcaři u nich mladý běloši spíš hrajou florbal a podobný sporty.

https://live.staticflickr.com/6054/6328711190_2041117a58_z.jpg

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Janek 7

A co CITY v sobotu? Vrati United porazku z FA CUPU??? 3:0 v suchym

Reagovat
Nadržený šimpanz

Arnau mi lehce připomněl Koláře

Reagovat
Kluivert9

Fermin si je tam vodí jak malé kluky

Reagovat
Pharrell

Reagovat
JackBlack

Francouzi nezvládají... vidim to na nějakou tu červenou

Reagovat
Mass

Veselej fotbal, ani se nedivim, že s Henrym na lávce dostanou ve finále bůra

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele