V Praze bude jednat výkonný výbor UEFA, žádné klíčové rozhodnutí se nečeká

Dnes, 15:00
Aktuality
Logo UEFA (© Reuters)

V Praze se v úterý uskuteční zasedání výkonného výboru Unie evropských fotbalových asociací. Nejvyšší představitelé UEFA se v české metropoli sejdou po téměř 14 letech. Na zasedání se neočekává žádné klíčové rozhodnutí. Špičky evropského fotbalu budou jednat například o rozdělení solidárních plateb pro týmy, které se neúčastní pohárů, určit by také mohly pořadatele finále Ligy mistrů v roce 2027.

Výkonný výbor UEFA v Česku naposledy zasedal v prosinci 2010. "Jde o významný počin. Získat takové jednání sem do Česka není jednoduché, protože o pořádání má zájem řada asociací a měst. Musíme si toho považovat. Do Prahy se sjedou špičky evropského fotbalu, dojde k celé řadě důležitých jednání," řekl novinářům předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek, který byl vloni v dubnu zvolen členem výkonného výboru UEFA.

"V rámci UEFA máme historicky největší zastoupení v komisích a v panelech, teď také ve výkonném výboru, nejvyšším orgánu, i to je dobré. Třeba platba solidarity pro kluby, co nehrají evropské poháry, se rozhodnutím výkonného výboru i díky mému skromnému přičinění zvýšila ze čtyř na sedm procent," uvedl Fousek.

Jednání výkonného výboru začne v úterý ve 14:00 a mělo by trvat zhruba tři hodiny. Rozhodovat se bude o tom, jak se budou solidární platby pro kluby rozdělovat v letech 2024 až 2027. Vedle pořadatele finále Ligy mistrů za tři roky by měli funkcionáři určit také hostitele mistrovství Evropy ve futsalu do 19 let, na programu jsou rovněž tři body týkající se ženského fotbalu.

Nad jednáním výkonného výboru převzali záštitu český premiér Petr Fiala a pražský primátor Bohuslav Svoboda. "Je to mimořádná šance pro prezentaci Prahy, České republiky i samotné naší asociace. Nepochybuji, že se spolupořádání zasedání zhostíme se ctí stejně jako vloni v případě finále Evropské konferenční ligy," řekl Fousek.

Už v devět hodin ráno se odehraje v areálu na Pražačce exhibiční utkání mezi dětmi z tamních škol a ambasadory UEFA. Zúčastní se předseda Aleksander Čeferin a bývalí hráči, například Portugalec Luís Figo, Francouz Éric Abidal, Jan Koller, Karel Poborský, Vladimír Šmicer či Patrik Berger.

Autor: ČTK

Komentáře (2)

Přidat komentář
kilobyte

Kurvy, chlast a chlebíčky.

Reagovat
Kryptos_

A v Česku levně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele