Věřím, že můžu být jednička. V Newcastlu, nebo jinde, říká Dúbravka

20.11.2023, 10:07
Rozhovory
Martin Dúbravka (© AFP)

Když ve 27 letech přestupoval z Dánska do Liberce, nezdálo se, že by ho ještě mohly čekat velké věci v nejlepší lize světa. Jenže pak nabrala kariéra brankáře Martina Dúbravky (34) rychlý spád, v Česku "proletěl" Slovanem i Spartou a následně se na dlouhou dobu stal jedničku Newcastlu, kde posbíral přes 100 startů v Premier League. Momentálně ale plní roli dvojky a marně čeká na větší šanci. Náladu si spravil v reprezentaci, se slovenským národním týmem postoupil na Euro. Hostem aktuální epizody podcastu Livesport Daily je právě Martin Dúbravka.

"Je to něco úžasného, fantastické pocity. Od prvního momentu jsme se rozvíjeli jako tým a jsme šťastní, že se to už s předstihem podařilo," řekl na úvod rozhovoru Martin Dúbravka k postupu Slovenska na Euro do Německa. "Nevím, kolika týmům se vůbec podařilo postoupit z pátého výkonnostního koše. O to je to cennější, ukázali jsme sílu našeho mužstva."

Na začátku kvalifikace přitom Slovensku doma moc nevěřili, zvlášť když v úvodním zápase jen remizoval s Lucemburskem. "Kritika je v pořádku, ale neměla by podle mě přicházet po pár zápasech. Trenér Calzona s námi začal intenzivně pracovat, učil nás svůj styl fotbalu a nějaký čas to zabralo. Ale byla za tím spousta pečlivé práce, takže jsem věřil, že po čase se to ukáže. Od rána do večera trenéři každý sraz analyzovali soupeře a připravovali tréninky dopodrobna. Ale i všichni v ostatní v týmu tomu dali maximum a to ve finále udělalo to, proč jsme kvalifikaci zvládli," sumíruje.

Méně důvodů k radosti má se svým působením v Newcastlu, kde prakticky vůbec nechytá: "Myslím, že v kvalifikaci jsem chytal na dobré úrovni, takže by bylo fajn, kdyby se i v klubu zvážilo, jestli si nezasloužím dostat šanci. Ale to zatím nepřichází, takže jsem samozřejmě zklamaný. Pořád věřím, že mám na to, abych dělal jedničku. Buď tady v Newcastlu, nebo tedy někde jinde."

Popisuje i to, že mu část fanoušků neodpustila hostování v Manchesteru United. "Lidé mě respektovali a byli vděční za to, že jsem pomohl Newcastle udržet v Premier League. Ale to trvalo jen do momentu, než jsem odešel do Manchesteru. To mi fanoušci nedokážou odpustit. Navzdory tomu, že většina z nich nezná pozadí toho přestupu a důvody, proč jsem tam vůbec odešel," posteskl si Dúbravka.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Jak vnímá spoluhráče z české ligy Lukáše Haraslína a Ivana Schranze?

V čem je specifická práce italského trenéra Franceska Calzony?

Je lepší slovenská, nebo česká reprezentace?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
nani92

Taliansko/Nemecko/Chelsea

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Mastný Chobot

/MU

Reagovat
nani92

Onana sa rozchytal, už nie je problém

Reagovat
owny✨

Tak ještě že se nerozonanoval.

Reagovat
Golasso

Reagovat
Amon

Reagovat
LyEX

Narodil si sa so zlým občianstvom a v patriotistickej krajine kde keď sa ma na jedno miesto vybrať medzi anglanom a zahraničným (aj v tomto prípade si nie sú všetky národnosti rovnocenné, taký španieľ má prednosť pred východnou Európou), tak anglický tréner často siahne po anglánovi. Keby tam bol možno iný tréner, napríklad Arteta, tak nenechá sedieť hráča po sezóne kedy bol vyhlasený za najlepšieho hráča klubu na základe hlasovania samotnými fanúšikmi. Ja som sa veľmi čudoval, že uprednostnil hosťovanie v United namiesto toho aby napríklad agent skúsil zatelefonovať to Leicestru po odchode Schmeichela.

Reagovat
Mastný Chobot

do protežovania Angličanov tlačia trénerov predovšetkým home-grown kvóty, nie patriotizmus.

Reagovat
LyEX

Na základe ktorých musíš mať v 23 člennej zostave určitý počet home-grown hráčov, nie že musia hrať, pokiaľ viem, tuším Chelsea alebo United tak raz nastúpili bez jediného ostrovana v zostave.

Reagovat
Mastný Chobot

A ako dlho myslíš, že by Pope chcel ostať v 23-člennej zostave, keby bol dvojka za Dúbravkom?

Reagovat
LyEX

Nevidím logiku nejak v tvojích reakciách, akože Pope mňa nezaujíma, kúpili ho po vinikajúcej sezóne Dúbravku, takže čo by sa s ním stalo nie je môj problém, ale ak chceš pokázať nato, a to musím použiť dedukciu, že odíde home-grown hráč a nebudú spĺňať kvóty, tak ti dám do pozornosti napríklad Scotta Carsona zo City, chlapec má 38 rokov a robí trojku ako home-grown. Takže Popa nepriviedli aby spĺňal kvóty a ani aby nepriniesol neskutočne lepšiu kvalitu namiesto Dúbravku, ale len preto, že je to anglán.

Reagovat
vladino10

Súhlasím s mastným chobotom. Mylis sa, nemáš pravdu ak vás tu mám rozsúdit. Chobot vs Liex 1:0

Reagovat
Mastný Chobot

Ja ti hovorím, že za protežovaním Angličanov oproti rovnakým hráčom inej národnosti stoja iné dôvody než patriotizmus anglických trénerov (ktorých je btw 5 z 20) alebo to, že by Anglicko bolo prehnane nacionalistické. Za všetko hovorí to, že UEFA má home-grown pravidlá striktnejšie než samotná PL.

Reagovat
LyEX

Môže byť, možno je to môj pocit len, že akoby som to povedal "sa vie zlomiť palica" nad zahraničnými hráčmi skôr ako nad domácimi po nejakej nevydarenej sezóne a podobne.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TopinB

Reagovat
Nizzie

Reagovat
vodka

Reagovat
Busby babes

Dubravka dojel na to, ze je horsi nez Pope, ne na to, ze je slovak.

Reagovat
J0EL

Reagovat
Busby babes

no my drzime snuru asi 4 tisic zapasu v rade s odchovancem sestave, so...

Reagovat
fenixLFC

jezis, jak keby som cital fb vyblitky zakomplexovanych slovakov pope sa privadzal pretoze bol a je jednoducho lepsi golman. a najma sa nanho da viac spolahnut, dubravka je vykonnostne nevyrovnany. on je schopny zachytat ako boh a potom sam potopit cely tim uplne stupidnymi golmi. ved bol aj na spici v statisitke chyb veducich ku chybam. bolo preto len pochopitelne ze sa privadzal novy golman, to ze je este home grown je len dalsi bonus.

trener sa rozhoduje podla vlastneho uvazenie, to ze fanusikovia v zmare timu vyberu hraca ako hraca sezony neznamena ze musi dalej chytat, najma ked je dostupna lacna kvalitnejsia alternativa. a nie, nie je to kvoli patriotizmu, nehovoriac o tom ze dubravka odisiel prec skoro okamzite ako prisiel pope, ani len neskusil bojovat o miesto. sedel tri zapasy, v ktorych vychytal pope dve ciste konta a remizu 3:3 so city. tebou uvadzany arteta nahradil brankara ktory bol v time sezony novym golmanom. jedine s cim sa da mooozno suhlasit je preco neskusil leicester, je ale otazka ci ho chceli ked potrebovali setrit a to leto uz golmana dotiahli. retrospektivne sa ich rozhodnutie neprivadzat kvalitnejsieho golmana ukazalo ako chyba

secteno podtrzeno jedinym prikladom patriotistickyej krajiny kde je dolezitejsie obcianstvo ako realne kvalita si ty a tebe podobni ktori si mylsia ze dubravka (alebo rodak) ma chytat lebo je slovak a ked sa tak kvoli lepsim alternativam nedeje, tak to je len kvoli narodnosti

Reagovat
LyEX

Nemám problém s komplexom, až tak si na SK hráčov nepotrpím popravde, jediný hráč ktorého som reálne sledoval bol pochopiteľne Hamšík, takže s týmto na mňa ísť nemusíš, hlavne to hneď generalizovať na "slovákov" keď som len ja vyjadril svoj názor a to nehovorím o tom, že keď tu vyjde článok tak sa napchá čech do neho aj keby mal byť spojený len minimálne s témou článku, takže ťa poprosím. Ja hovorím o sezóne kedy bol ohodnotený Dúbravka vlastnými fanúšikmi za hráča sezóny, ale v poriadku máte Popa za lepšieho brankára, tak v poriadku, moźno nohami vie hrať lepšie to je pravda, ale ináč za mňa toho veľa unikátneho na ňom nie je, dokonca aj v repre je trojkou. Čo sa týka toho patritizmu by som možno uviedol ešte Maguira, ktorý sa stal hneď po príchode kapitánom a byť to iný hráč nikto by s ním nemal nikdy toľko trpezlivosti ako s ním. Gallagher teraz za Chelsea, absolútny priemer až podpriemer, kapitán posledný zápas ak sa nemýlim.

Reagovat
LyEX

A to nehovorím o Hendersonovi, priemerák ktorý mal nahradiť Gerrarda, kapitán roky rokúce.

Reagovat
fenixLFC

to ze vyjadris svoj "nazor" neznamena ze ta s nim nikto nemoze konfrontovat, najma ked je mimo. zvysok tohto prisevku je vlastne len zmes nesuvisiacich zakomplexovanych kecov. suhlasim s tym ze pope bol minulu sezonu precenovany ked bol oznacovany za najlepsieho golmana roka (ked mali miliardu cistych kont), to ale neznamena ze nie je lepsi ako dubravka, co potvrdzuje aj drviva vacsina statistik. pope je lepsi v zakrokoch, v rozohravke a nie je nachylny na zbytocne chyby. znova,to ze bol v nejakej fanusikovskej ankete (pretoze to realne nic ine nie je) neznamena, ze ma imunitu, nie je to reality show kde ti to staci na to aby niekto nevypadol. mal fajn sezonu, podla fans lepsiu ako ostatni hraci, co ale neznamena ze ked bol na trhu lepsi golman, ze sa nevzal

a ad tie prikaldy anglicanov vlastne nedokazuju nic.maguire dostava sance lebo stal ranec a teraz je jakztakz v pohode. gallagher vyuzil sancu ked chelsea chybaju hraci a hra v pohode. plus je to ich odchovanec. a henderson bol uplne v pohode hrac, nie nahrada gerrarda ale dolezity hrac ktory mal podiel na uspechoch.a som rad ze bol kapitanom, najma ked u nas hral 12 ci kolko rokov cim viac "dokazov" davas, tym su tvoje tvrdenie viac a viac mimo realitu, lebo neakcentujes miliardu pripadov kedy napriek narodnosti bol hrac nahradeny zahranicnym hracom, co je presne priklad gallaghera a maguirea (a vlastne aj hendersona) ktorych tu uz spominas

takze ked tu tocis o patriotizme tak sa zamysli nad tym ci by si takto hajil dubravku keby nie je porodeny v rovnakych geografickych hraniciach ako ty

Reagovat
uff

Z Dúbravku sa zrazu začal robiť Boh a všetci zabudli na jeho chyby.Veď napríklad gól od Fernandesa bol chytateľný. No to je asi posledné čo ma na Slovákoch prekvapuje.

Reagovat
vladino10

za názor

za gerarda

Reagovat
fenixLFC

nehovoriac o tom ze gallaghera precenuje argentincan, hendersona nemec a maguirea holandan. takze je to urcite kvoli narodnosti

Reagovat
celeb

Gallagher podpriemer?

Tak to Chelsea moc nezavidim, jej najlepsie hodnoteny hrac (nielen) na whoscored je nejaky prodpriemernak, a to investovali do kadra snad 900 mega.

Este toho niemanda zavolal Southgate aj do repre! No to su trapaci ti Anglani, nie ako certifikovany futbalovy analytik LyEX.

Reagovat
FC Porto FC

Ty seš úplně zmatenéj, proč o něčem mluvíš když víš hovno? Říct že Gallagher je až podprůměrný je známka toho že nevíš která bije. A říct že je kapitán jen když pravý kapitán nehraje je asi zbytečný ne

Reagovat
Talker

Vždyť jsi úplně mimo, přemýšlím, jestli trolíš nebo jsi delusional.

Maguira se snažili United zbavit, co to šlo letos v létě, poslední rok je spíš náhradníkem. Přitom je to anglán, kapitán, reprezentant. Podle tvé logiky by měl automaticky hrát základ a měli by se ho snažit udržet.

Gallaghera jsme se snažili v létě střelit zase my. A teď je jedním z nejlepších hráčů týmu a zastinuje hráče za 100 mega, které má za spoluhráče v záloze. Mimochodem předtím jsme střelili Tomoriho, Tammyho, Mounta a další. Teď se snažíme prodat Chalobaha.

Můžeš dát další špatné příklady?

Reagovat
Mastný Chobot

Tak zas dávať Chelsea za príklad racionálne sa správajúceho klubu nie je úplne trefné

Reagovat
TopinB

Reagovat
vladino10

Reagovat
RickNash

ale prd. kromě toho, co tu už zaznělo, přece nejde porovnávat Newcastle z roku 2020, kdy tu cenu vyhrál, s tím současným. Financema i ambicema jsou úplně jinde, sedí tam jinej manažer a tohle všechno znamená často změny všude možně po sestavě, ale u brankářů snad ještě častěji.

argumentace hlasováním fanoušků je trochu na vodě, realizáky na tyhle věci samozřejmě moc nekoukaj. a i kdyby, je to za rok 2020, nedává smysl to vytahovat skoro o adventu v roce 2023 přece.

Reagovat
vladino10

Ja by som možno dodal, že aspon za mňa ak sú niekde dvaja rovnako kvalitni hráči a jeden z nich je domáci, tak nevidím nič zle na tom, ak hra ten domáci. Proste je to logické. Plus teda čo si pamätám tak Dúbravka mal problém so zraneniami kvôli ktorým chytal často darlow, takže tu asi nie je moc o čom.

Reagovat
janinho

s tym leicestrom absolutne suhlasim. ja som si vtedy bol isty, ze nie je mozne ze oni po dubravkovi neskocia, miesto toho sa tam s nahradnikmi potacali na dne tabulky a tak aj dopadli.

Reagovat
jk

The FA has said it is prepared to review evidence of potentially serious breaches of agent rules in a transfer involving Tottenham Hotspur, Portsmouth and Jermain Defoe.

An investigation has found that during a private hearing concerning the transfer of Defoe to Spurs in 2008, it emerged that Defoe, Tottenham chairman Daniel Levy and Harry Redknapp, all dealt with an unlicensed agent.

Breaches of FA agent rules have led to clubs being deducted points and bans for directors. Luton Town were deducted 10 points for breaking Agent Regulations.

Independent experts have told The Times that a failure to comply with these regulations should be regarded as an extremely serious matter, potentially leading to heavy sanctions.

Clubs can be hit with a transfer ban, a points deduction or even relegation.

@thetimes

Hehe

Reagovat
VTID94

Na FA začali natáčať novú sériu seriálu Odložený prípad alebo ako?

Reagovat
Nizzie

Spíš Beze stopy.

Reagovat
Busby babes

https://theathletic.com/5077119/2023/11/21/premier-league-vote-transfers-related-party/

The vote at the meeting at The Churchill Hotel in Portman Square, London on Tuesday required at least a two-thirds majority (14 clubs) for the amended regulation to be adopted.

However, while the majority of clubs (13) were in favour of the proposal it did not gain enough support to pass the required threshold and the rules will remain as they are ahead of the winter window.

hehe, tak kterych 7? City, Chelsea, Newcastle, Brighton, Crystal Palace, Villa... kdo je ten posledni multiclub? My?

Reagovat
VTID94

U nás nevidím nejaký dôvod aby sme boli proti. Z tých "spriaznených" klubov by sme žiadneho hráča nebrali tak či tak.

Reagovat
Busby babes

no duvod je te, ze mate taky ty spriznene kluby. co neni ted, muze byt pozdeji

Reagovat
VTID94

To je tiez pravda no

Reagovat
Benzema

Arsenal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele