Víkend na Balkáně

09.04.2008, 11:26
Komentáře a souhrny
Přinášíme vám shrnutí všeho zajímavého, co se dělo na Balkáně. A rozhodně toho nebylo málo. Ve většině zemí jihovýchodní Evropy finišují tamní ligy a skoro nikde není o titulu rozhodnuto. Tak třeba v bosenské nejvyšší soutěži může titul získat teoreticky i patnáctý klub. Mezi zajímavé okamžiky tohoto víkendu také určitě patřilo bělehradské derby mezi Partizanem a Crvenou Zvezdou.

Albánie:
V Albánii jsou aspiranti na titul dva – Dinamo Tirana a Partizani Tirana. Paradoxem je, že oba týmy v uplynulém kole prohrály. Dinamo, které má dvoubodový náskok na Partizani, prohrálo 0:1 s Kastrioti Kruje, zatímco Partizani nestačil ve Vloře s tamním Flamurtari (0:3). Poslední z tiranských klubů (a také nejslavnější z nich) SK, momentálně třetí, pak rozstřílelo 4:0 suveréně poslední Skenderbeu Korca. V souboji o záchranu pak Teuta Durres porazila 2:0 Beselidhju Lezhe a vyhoupla se tak na nesestupovou desátou příčku právě na úkor Lezhe.

Bosna a Hercegovina:
Do čela Premijer Liga se po posledním kole vyhoupl Čelik Zenica po vítězství 4:1 na NK Žepče, které je se sedmi body suveréně poslední. Tamní liga je ale natolik vyrovnaná, že 1. tým (Zenica) dělí od 15. týmu (Velež Mostar) jen 11 bodů a šanci na získání titulu má tedy každý klub vyjma 16. Žepče.

Za Zenicou je na druhém místě o skóre Modriča Maksima, která porazila dalšího vážného aspiranta na titul Široki Brijeg 2:1 (Brijeg je momentálně třetí se ztrátou bodu na Zenicu a Modriču). V posledním zajímavém utkání uplynulého kola dokázal Zrinjski Mostar porazit Slobodu Tuzla v Tuzle 2:1 a vyhoupl se na 4. místo.

Bulharsko:
V Bulharsku má k titulu velmi blízko CSKA Sofia. Má náskok desti bodů na Levski Sofia a do konce již zbývá jen osm kol. V plovdivském derby porazil Lokomotiv 2:1 Botev. Na programu bylo pak ještě jedno derby – sofijské. CSKA doma porazilo Slavii 2:0 poté, co už v 19. minutě proměnil Petrev penaltu a v 39. minutě uzavřel na 2:0 Tunchev. Druhý tým tabulky Levski Sofia také nezaváhal. Porazil 14. Spartak Varna 3:0.

Na chvostu tabulky mají hned tři kluby 16 bodů. Nejlépe z této poslední trojice se vedlo Belasitse Petrič. Ta porazila 1:0 poslední Vidimu Rakovski.

Černá Hora:
V Černé Hoře bojují o titul 4 týmy. Zeta Golubovci remizovala v Podgorice s tamní Budučností 0:0 a stále má v čele náskok tří bodů právě na Podgoricu. Bod na Podgoricu ztrácí třetí Mogren Budva, který vyhrál 2:1 v Nikšiči. Čtvrtý je Rudar Pljevlja, který dokázal vyhrát 1:0 v Kotoru.

V souboji o záchranu bojují o poslední nesestupovou příčku dva týmy. Aktuálně na desátém místě, které postačí k záchraně, je Bokelj Kotor s náskokem 4 bodů na Sutjesku Nikšič.

Chorvatsko:
V Chorvatsku byly všechny zápasy odloženy kvůli smrti Hrvoje Čustiče v zápase Zadaru proti Vinkovici v minulém kole.

Makedonie:
Makedonskou ligu s jasným náskokem vede Rabotnički Kometal, po vítězství 1:0 nad devátým Sileksem Kratovo má dvanáctibodový náskok na druhé Milano Kumanovo, které vyhrálo doma 4:0 nad 10. Skhednijí. Neslavné období naopak zažívá nejslavnější makedonský klub Vardar Skopje. V derby s Cementarnicou remizoval jen 1:1.

Právě Cementarnica Skopje je poslední. Má 16 bodů a čtyřbodovou ztrátu na 11. Baskimi Kumanovo. 22 bodů a první nesestupové místo (desáté), to je bilance FK Skhendija, dalšího týmu bojujícího o záchranu.

Rumunsko:
Na prvním místě Divizia A je tým, který by tam čekal asi jen málokdo. Není to ani jeden z trojice největších bukurešťských favoritů – Steaua, Dinamo a Rapid, ale CFR Cluj.

Právě na Cluj po její domácí prohře s Targo-Jiul se dotahuje druhá Steaua, která porazila Mioveni a ztrácí už jen tři body. Na 3.-6. místě jsou pak čtyři týmy se 49 body – Rapid Bukurešť, Dinamo Bukurešť, Politechica Temešvár a Unirea Urziceni. Na chvostu tabulky je poslední s dvaceti body Universitatea Cluj, která strácí dva body na Ceahlaul Piatra Neamt a UTA Arad.

Řecko:
Dvě kola před koncem řecké ligy stále není rozhodnuto o mistrovi. Tabulku s 64 body vede po vítězství nad AEL Larisa Olympiakos Pireus. Dva body na Pireus ztrácí AEK Atény, který porazil Ergotelis 3:1. Posledním adepem na titul je Panathinaikos Atény. Jeho možnost na získání titulu je ale spíše teoretická, protože Panathinaikos prohrál 1:4 na Krétě. Za zmínku stojí i soluňské derby, kde se střetly 4. Aris a 11. Iraklis a oba týmy se rozešly smírně 2:2.

Sestupující už jsou prakticky jistí – AS Veira a Apollon Kalamaria. Ve druhé řecké lize se o postup perou MGS Panserraikos, Pas Giannina, Thrasivoulos Filis a Kallithea FC.

Slovinsko:
Slovinskou ligu vede s náskokem osmi bodů NK Domžale, které dokázalo vyhrát v Celje 1:0. Osm bodů ztrácejí FC Koper (4:2 v ND Gorice) a Interblock Lublaň (1:0 nad Mariborem).

Na opačné straně tabulky je Ivančna Gorila. Ta má se čtrnácti body skoro jistý sestup. To Primorje Ajdovščina může ještě o záchranu bojovat. Momentálně je na devátém místě a na Dravu Ptuj a Publikum Celje ztrácí dva body.

Srbsko:
Suveréně nejzajímavějším soubojem tohoto víkendu na Balkáně bylo Bělehradské derby Partizan Bělehrad - CZ Bělehrad. Skóre otevřel ve 23. minutě hráč Crvene Zvezdy Burzanovic, ale už o šest minut později srovnal Juca. Díky této remíze si drží Partizan pětibodový náskok na CZ. Čtvrté místo patří Vojvodině Novi Sad, která rozstřílela Hajduk Kula 4:1.

Právě Kula ztrácí bod na nesestupovou desátou příčku, na niž je nyní Napredak Kuševac. Na poslední místě s minimální nadějí na záchranu je Bezanija Bělehrad.

Autor: Marko Savilević

Komentáře (42)

Přidat komentář
Kily

ta liga v Bosně a Hercegovině je fakt zajímavá, doporučuju všem podívat se ne na celkovou tabulku, ale na tabulku domácích zápasů. Jestli jste někdy přemýšleli, ve které lize hraje domácí prostředí největší roli, tak právě tady najdete odpověď

Reagovat
smazaný uživatel

Na tu bosnu by se sázelo jedna radost Myslím že bych litra na dvojku nedal

Reagovat
Mustang™

kdyby to vyšlo, tak bys byl v balíku

Reagovat
smazaný uživatel

Vyjma posledních dvou týmů nikdo neprohrál doma víc jak jednou, mazec...

Reagovat
fantomas

ty vojdo...a pamatujete na jeden rok jak hrála Sparta náký druhý předkolo LM s Leotarem Trebinje? Tak se koukněte kde ted je!

Reagovat
smazaný uživatel

a kde se da takova tabulka najit?nak na to nemuzu nikde narazit

Reagovat
fantomas

zde na EF...dáš v levo ve vyberu lig "další ligy" a tam to najdeš

Reagovat
smazaný uživatel

spíš nahoře napravo máš odkazy přímo na zminované ligy

Reagovat
fantomas

tam ale ta bosenská neni, v tuto chvili

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš to Bosna a Hercegovina - premijer liga napravo nahoře co tam je vidět naprosto dokonale?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

napravo vedle článku :)

Související stránky

* Soutěže - Albánie - Liga e Parë

* Soutěže - Bosna a Hercegovina - Premijer Liga

* Soutěže - Bulharsko - A Grupa

* Soutěže - Černá Hora - Prva Liga

* Soutěže - Makedonie - Prva Liga

* Soutěže - Slovinsko - Prva Liga

* Soutěže - Chorvatsko - Prva HNL

* Soutěže - Rumunsko - Divizia A

* Soutěže - Řecko - A Ethniki Katigoria

Reagovat
fantomas

jo no jo, já furt chodil na hlavní stránku pardon...

Reagovat
smazaný uživatel

diky,priste budu vic koukat

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou to zajímavé ligy, škoda jen, že je tady většina sázkovek nenabízí. Nejzajímavější, nejkvalitnější a nejsledovanější jsou určitě ligy v Rumunsku, Srbsku a Chorvatsku. A nevíte náhodou někdo, co se stalo s nejslavnějším slovinským klubem Olimpija Ljublana ?

Reagovat
smazaný uživatel

já bych řekl, že ten důvod je dost zjevný.....velmi reálná možnost ovlivnění těch zápasů.....sázkařská mafie by si ty chudé kluby v pohodě koupila a dotovala by jejich provoz, no a ony by jen hrály tak jak by se zrovna potřebovalo....

Reagovat
smazaný uživatel

Ad Olimpija: v roce 2005 zkrachovali. Pak byl založen něco jako nástupnický klub - NK Bežigrad, ten teď hrajet řetí ligu. Zdroj: wikipedia.org

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za info. To je teda smutný.

Reagovat
Aris1914

chlapče asi jsi zapoměl že je tam ještě jedna liga, která je lepší než ty ostatní a to řecká!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně, doufam, že autor budu psát o fotbale na Balkáně častěji, protože ty ligy určitě stojí za to! Mám rád Balkán, mam rád balkánskej fotbal. Tohle by byla jedna z nejlepších inovací na eurofotbale. Chválim a chci víc

Mimochodem špatná by nebyla ani Latinská Amerika, ale to bych chtěl asi moc.

Reagovat
smazaný uživatel

heh ty máš štěstí balkán samozřejmě bude každý týden a bude se psát i souhrn z Ameriky (opět ho budu psát já, snad ho budu stíhat)...

Reagovat
smazaný uživatel

co víc si přát?

Reagovat
fantomas

latinskou ameriku snad píše Alegre ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by udělat i online přenos - přišel by tam s kamerou na zápas a přes net by nám to komentoval

Reagovat
smazaný uživatel

nn...měl bych jí psát já

Reagovat
smazaný uživatel

celý ameriky nebo jenom jih či sever?

Reagovat
smazaný uživatel

celé Ameriky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jak někdo může přečíst víkend na balkóně? třeba jako já.......

Reagovat
Kapřík

No super, to je jedna z oblastí, kterou na tomhle serveru strašně rád vidím . Ještě udělat podobný souhrn z Polska a Ukrajiny a budu muset zatlčit slzu .

Reagovat
domingo

.:riXHH## ,@#HAXir:.

;X#@@@@@@@@@@@ @@@@@@@@@@@M5:

.sB@@@@@@@@@@B3s;::: ,::rSG#@@@@@@@@@@A;

r#@@@@@@@Hs, ,iM@@@@@@@A;

i@@@@@@#i .Gs:. i@@@@@@#r

r@@@@@@2 :r9 @@@@@. M@@@@S @@@ X@@@@@M,

9@@@@@s @@@X,B@@@@. @@@@@@ ;@@@ Sr i@@@@@i

.M@@@@3 5@@@ @@@@ ,@@Bi@@sA@@; r@@@H h@@@@9

.M@@@@r &@@@@@r @@@ @@@H H@@r @@@@@@ .@@@@ r@@@@X

&@@@@: @&&@@@@@@& @@@A @@@@ @@@. r@@@@M @@@@ .2@@@9. ;@@@@i

r@@@@: @@@ G@@@. &@@@ B; :r5B, @@@@ X@@@@@@@@s r@@@@.

#@@@i 9@@@ .@@@ .:r5ir:,.. ,@@@; ;@@@#. ;@@@ G@@@9

:@@@@ .@@@@s: X@@, :3@@@@@@@@@@@@@@@@@@B2; r@@@ iA 9M @@@@

S@@@i :S2; .@@@@@@., .2@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@G: S@@9,@@@@ &@@@:

A@@@. H@@@@@@2 .ri; G@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@2 M@@@@@: i@@r ;@@@s

#@@@ 5A@H3@@@@G r@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@# r@X :#@@@@@: @@@2

#@@@ @@# s@@@ ,:9@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@, H@@@@@@: @@@2

B@@@ @@@. @@X , @@@@@@@@@@M @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@. @@@@r@@# A@, @@@i

5@@@ @@@@@A@9ri :@@ r@@@@@@@@@: :@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ;, B@@@@@@r @@@,

,@@@ h@@@@@@ 2@@ .@@@@@@@@@r @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@, ,2@@@@@A: @@@

@@@; .:. :, . i@@@@@@@@i @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@S @@@@A. r@@@

h@@M .@@@ #9. ,@@@@@@h, S@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@H X5 r@@ @@@;

@@@ @@@ s@@@@@. @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@& @@& @@@

H@@2 :@@; A@H@@@ ,@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@s .:r9@@@@@ G@@i

@@@ ;@@@ @@2 Sh; @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@. s@@@@@@@@@# @@@

;@@A @@@@@@@@@ &B@@@@@. i@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@2B@@@@@@@@@@@@@@@@@@ @@@9;. :@@, #@@,

#@@, 2@@@@@X &@@@@@@@@, r@@Gs;;ri;;;;sSi3hA@@@@@@@@@@. @@@@@@@@@@@@@@@@@@; AB: ,@@i

,@@@ @@@@@@@@@@ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@ @@A

s@@@ ,@@@@@@@@@@S @@@@@@@@@@@@@@@@@@@ @@#

&@@H i S@@@@@@@@@@@ .;: @@@@@@@@@@@@@@@@@@@s @; H@@

@@@X 9@ H@@@@@@@@@@@ .,;::rXs ,@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@G @@ 5@@

. i5r:@@#;iXr @@@@@@@@@@@@G rG@@@@@@@@@@@@3 rXS#@@; :@@@@@@@@@@@# ;@@@@@@@@@B. .

. r@@@@@@@@&. @@@@@@@@@@@@@@: ,@@@@@@@@@@@@@@@@@@@s , 2@@@@@@@@@@@ ,H@@@@@@S .

@@@& @@@@@ A@@@@@@@@@@@@@@@r @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@s 3@@@@@@@@@@A i@@@@: B@@

G@@# i@3,#@: r@@@@@@@@@@@@@@@@, @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@. @@@@@@@@@@@S @5 &@ @@@

r@@@ G :& @@@@@@@@@@@@@@@@@S H@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@; :; .@@@@@@@@@@, , .: @@#

.@@@ @@@@@@@@@@@@@@@@@@2 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@X @r@@A. #@@@@@@@@ @@A

B@@; 5@ ;@@@@@@@@@@@@@@@@@@S @@@@@@@@@@@@@@@####@h HA@B@; .@@@@@@@s @@; ;@@i

,@@@ r@@@@H @@@@@@@@@@@@@@@@@@@ B@@@@@@@@@Mr i2@ H, 5, @@@@@@@ 5@@ ##: 3: @@@.

@@@ .s@@@@@; @@@@@@@@@@@@@@@@@# G@@@@35: S@@@ @@@@@@: @@: @@,5@@ @@@

5@@B :@@@@H25B@@ S@@@@@@@@@@@@@@@@, . 9@@@@@; H@@@@9 H@@M@@@ @@X H@@;

@@@ 3@@#B@@@@@@ &@@@@@@@@@@@@r,9 ,:;2Xh. ,@@@@@@@S A@@@H @@@@@@@@@@ @@@

r@@@ r#@@#s &@@@@@@@@@@@: .:; @@@@As :@@@@@@@@. @@@H ,X@@@@: @@@.

@@@i @@@@&; .sM 5@@@@@@@@@@@Br @@@#, ;@@@@@@@@@@ @@@3 3@#S .2 5@@X

@@@. h@@@@@@@@@@ ,@@@@@@@@@@@@ i@@@@@@@@@@G .sA@@@@@@@@@@@: @@@; i@@@@@@@ :@@@

,@@@ ;;., i@ B@@@@@@@@@: 2@@@@@@@@@@@@@@@@M@@@@@@@@@@@@@@@@ .& r2#i.r@@@@. .@@@

r@@@ r@@@@; .@@@@@@@@ A@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@# @@@i @@@S @@@.

S@@@ .H@@@@#; :@@@@@; @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@X 5@@@@@: 2@# .@@@,

i@@@. @@@@@@@H .#s .A@@@Hi ,r@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@M: s@@ H@@@@S ,@@@.

r@@@r #@2 9@@@@@@@ S@@@@2, S@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@i r@@@@, 2@@i s@@@

.@@@A .@@@@@A: &. i@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@A; . @@@@& H@@@

@@@@ :@@@@@; .@@@@ r&#@@@@@@@@@@@@@@@@@Ai, S@@@@H s@@@@; ,@@@X

i@@@B r@@, S@@@@; @@&: ...;,.. ;@GS@#@@@ @@@# #@@@,

@@@@i @@@@A H@@@@@#s ;i2: ;@@@s @@@ i 2@@@h

;@@@@: .@@@@; @@@@@@@ :@@@@H95r @@@ @@@@# :@@@; @@@@#. s@@@@

s@@@@2 r# @@@@ , B@@@@@@@@ @@@; G@@@ .@@@: 2@@@; 5@@@@.

s@@@@B @@@@ @@@@i;r, @@# @@@: :@@@r ,#@@@@,

:@@@@@S ;@@@i @@@A#@@; @@@ s@; 2@@@@&

2@@@@@H; . 3@@@S:,;, i@@@ G@@@@@r

.3@@@@@@S i9G#@@@@@ @Gi ,5@@@@@@s

s@@@@@@@@hs, ,s&@@@@@@@H:

.i@@@@@@@@@@B3s;:, iiS2X&#@@@@@@@@@M;

.;s2GB#@@@@@@@ .@@@@@@@#Hh5r:.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Shafto 1

madridcan 4

vosic3

cukorušek 5

nifkes2

Reagovat
smazaný uživatel

3

2

4

6

1

Reagovat
kiwwi

Reagovat
kiwwi

Aston Villa

Liverpool

West Ham

Boro

Reagovat
kiwwi

Reagovat
eleven11
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele