Winks měl trpělivost a píli, teď v Tottenhamu zažívá průlom

27.01.2017, 21:26
Aktuality
Zaujalo nás
Báječné měsíce prožívá dvacetiletá naděje Tottenhamu Hotspur, záložník Harry Winks. Celoživotní fanoušek Spurs se do mládežnických struktur svého oblíbeného klubu poprvé zapojil v pouhých pěti letech, přičemž nyní nevynechal už třináct prvoligových zápasů v řadě. Za naplnění svého snu přitom Winks vděčí leckomu, včetně "děsivého" kouče z dětství...

"Hudba, kterou hrají na White Hart Lane, než vkročíte na trávník, je prostě..." nenachází po nějakou dobu vhodná slova zelenáč, který zjevně stále nemůže uvěřit svému štěstí.

"Naprosto ji zbožňuji. Myslím, že je ze Star Wars. Když jsme s otcem stávali na tribuně jako fanoušci, ježily se nám chlupy na těle. Teď, když sám překračuji v tunelu, je to pořád to samé," dokončuje vzápětí načatou větu Winks.

Svému otci Garymu mladý záložník vděčí za mnohé. Jako náruživý fanda Tottenhamu ho do akademie Kohoutů zapsal velmi brzy a na první zápas Harryho vzal už v jeho šesti nebo sedmi letech.

"Do akademie se docházelo dvakrát týdně, jenom tak na hoďku, na plácek těsně nad White Hart Lane. Pamatuji si, jak jsem v šesti letech dostal svou první tréninkovou tašku Kappa s veškerým vybavením. Tam to vše začalo," vykládá zanedlouho jednadvacetiletý mladík.

Nyní, zhruba o patnáct let později, je Harry Winks považován za hlavní objev této sezony Tottenhamu. V předešlých dvou ročnících sice vždy nakrátko nakoukl do zápasů Evropské ligy, teprve teď se ale řadí k plnohodnotným členům prvního týmu.

V září si odbyl debut v Lize mistrů a od počátku načínal už i dva vítězné ligové duely přímo na White Hart Lane. Hned v tom prvním se dokonce při výhře 3:2 nad West Hamem sám trefil.

"Chtěl jsem dosáhnout na 20 zápasů - ne startů v základu, prostě jen šancí na pět nebo víc minut," krčí rameny středopolař, který si v sobotu proti Wycombe v FA Cupu s největší pravděpodobností připíše letošní soutěžní zkušenost číslo 23.

Winks prozatím uprostřed pole zaujal přesností i pestrou škálou přihrávky a zároveň si obdivuhodně počíná pod enormním tlakem. Ne náhodou ho tedy manažer Mauricio Pochettino několikrát vyslal na plac ve snaze uhájit těsné vedení.

Tato sezona přitom byla pro Winkse naprosto zlomová. Již v přípravě na ročník 2015/16 sice zaznamenal progres, když byl spolu s Joshem Onomahem jako jediný junior pozván na Audi Cup do Mnichova. Potom ale celou sezonu strávil na pomezí zápasové nominace, což ho logicky frustrovalo.

V tomto ročníku už by to takhle dál nešlo. "(Loni v létě) mi bylo řečeno, že mě nepustí na hostování, což bylo v pořádku, ale zároveň už prostě ve 20 letech chcete hrát zápasy. Takže měl jsem manažera otravovat s tím, že chci jít hostovat, anebo dál tvrdě pracovat a důvěřovat mu?" nastiňuje své nedávné dilema Winks.

Talentovaný záložník se rozhodl pro druhou variantu a dle svých slov si vážně sáhl na dno. V takzvaném Gacon testu, který spočívá v rychlém střídání běhu a krátkého odpočinku s tím, že se polykaná vzdálenost postupně zvětšuje, tradičně držel do poslední chvíle. "Vážně jsem se kousl. Jedna věc, kterou manažer miluje, je fyzička a psychická stránka fotbalu," vykládá Winks.

Rodák z Hemel Hempsteadu měl v tomto směru dobrou průpravu už z dřívějška, kdy ho cepoval šéftrenér akademie John McDermott. "Vybavuji si, že jsem se Johna ve 12 nebo 13 letech vážně hodně bál. Je přísný, staromódní a pořádně vás zocelí. Má rád obranný zákrok, chce, abys byl drsný, ale zároveň neopomíjel technickou stránku. Je velmi podobný manažerovi (Pochettinovi)," míní Winks.

"Svůj první profesionální kontrakt jsem podepsal v létě 2014, ve chvíli, kdy manažer přišel do klubu. Jak jsem se hned vedle jeho kanceláře podepisoval, přistoupil ke mně, potřásl mi rukou a řekl - těžko říct, jestli mluvil pravdu nebo ne - 'Viděl jsem pár tvých videí a řekl jsem Johnu McDermottovi, ať tě okamžitě podepíše'. Zůstal jsem jako omráčený," vzpomíná hráč na první setkání s argentinským trenérem.

Je dost možné, že pod jiným manažerem by Winksova kometa takhle rychle nestoupala...

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (95)

Přidat komentář
kiwwi

uz som si myslel ze mame vsetci sancu na vrcholovu karieru...cital som Winks měl trpělivost a pil, teď v Tottenhamu zažívá průlom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Reagovat
REPLIKATOR

Srdcař

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi sa zlepšil a prajem mu, nech sa mu aj naďalej darí. Za gól proti WHU.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Winks < Reine-Adelaide

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

5 fanúšikov Tottenhamu si vyžobralo článok?

Reagovat
REPLIKATOR

BAN

Reagovat
smazaný uživatel

Tento klub zde má 397 fanoušků, z nichž 227 jej má jako hlavní klub.

Reagovat
kiwwi

on myslel tych 5 co tu prispieva

Reagovat
smazaný uživatel

Resp trolluje

Reagovat
Radin

Každý nemá potřebu komentovat zápas v diskuzi co dvě minuty, když se na to všichni dívají..To je specialitka PL na EF :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou veľmi pekný článok. Je zaujímavé a inšpirujúce, že aj obyčajný chlapec a fanúšik určitého tímu môže dosiahnuť to, že raz si zahrá so svojimi idolmi.

Reagovat
El Fáňos

wtf kdo z nich nebyl "obyčajný chlapec"? jasně že jsou i fotbalové rodiny, ale modrou krev jich asi moc nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslel som to tak. Len že bol fanúšik väčšieho klubu, za ktorý si ligový zápas nezahrá len tak hocikto.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nasi odchovanci mi delaj posledni roky obrovskou radost,Kane,Walker,Rose,Dier,Alli,Winks,Onomah a kdo bude v pristi sezone dalsi? Anton ?Walsk,Markus Edwards? no uvidíme delame to proste dobre protoze jsme SPURS a jdem si pro titul

Reagovat
smazaný uživatel

Z tebou jmenovaných je odchovanec sice jenom Kane a Onomah, ale stejně musím souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

ok ja to napsal si blbe myslel jsem ze jsme privedli mlady no name hrace z nižších lig za par kacek a udelali jsme z nich top hrace pro velkej fotbal,ta nase prace tam proste je

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem to pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

I když větěina z nich nejsou produkty naší akademie od mala, tak jako odchovanec se počítá, když hráč stráví aspon 3 roky v klubu ve věku 15-21 let, což třeba splnuje Walker i Rose. A příští rok na tom bude stejně i Alli

Reagovat
smazaný uživatel

Já to pravidlo znám, nicméně mi přijde trošku nefér, že se klub 10 let stará o hráče, pak přijde velký tým, v 18 ho koupí a považuje ho za produkt své akademie.

Reagovat
smazaný uživatel

tk i v takovém věku je to výchova fotbalisty, a možná ta nejdůležitější, protože se tam zároveň často prolíná přechod k seniorským týmům, a to ne každý zvládne ustát...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Walker a Alli (Sheffield United, MK Dons) rozhodne nie sú naši odchovanci. Rose tiež nie, aj keď podľa pravidiel sa ním už stal, pretože odohral viac ako tri sezóny za nás pred dovršením 21 rokov. No originál je odchovanec Leedsu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Edwardsovi nerupne v bedně z toho humbuku, co se kolem něj poslední dobou dělá, tak by to mohl dotáhnout hodně daleko. Snad bude makat, talentu má na rozdávání..

Reagovat
Radin

Na Spurs se mi vždy líbilo, že tam vyletěl nějaký mladík a s mladýma to prostě umí.. Navíc to bývají často domácí, nebo kluci z ostrovů :-))

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za tenhle článek. Harry je skvělej. Budoucí opora Spurs a nebál bych se říct, že i anglické repre. Trošku mi připomíná Scotta Parkera. Navíc sympatický a velice rozumný kluk, takže podporu od fanoušků má obrovskou.

Za tohle si zaslouží obrovskou pochvalu Pochettino. Líbí se mi jeho filozofie ohledně zacházení s hráči kolem dvacítky - v podstatě momentálně nepouštíme hráče na hostování a radši je necháváme sehrát s áčkem. Myslím si, že konkrétně Winks z toho těží maximálně. Časem ho snad budou následovat Carter-Vicers nebo Onomah, kteří jsou ještě o rok mladší.

Reagovat
Cobra

Tak Parker byl buldog s neskutečnou fyzičkou a navíc dobře stavěný. To Harryho bych řadil víc k těm techničtějším hráčům viz. Cazorla a jemu podobní.

Reagovat
smazaný uživatel

New Scholesy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle borec vypada, ze to ma v hlave srovnany. Onomahovi uz ani moc neverim, sance dostava uz druhou sezonu a zatim nic nepredvedl. Mozna jeste jestli ho Poch nekdy postavi na CM...

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím to podobně, ale je mu pořád teprve 19, času má dost..

Reagovat
FUnk

parada

Reagovat
Gareth Bale 11

Winks má určitě budoucnost, oproti Carrololvi je ještě více silový a nebojí se soubojů. Obecně je ta cesta mladých hráčů poslední dobou parádní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sympaťák, ako celý Tottenham. Ich robota a fungovanie je na pomery anglického futbalu ukážková. Síce mám radšej Arsenal, ale pred kohútmi za posledné roky fakt klobúk dolu...

Reagovat
nani92

Trippier > Winks

Reagovat
smazaný uživatel

Hicham El Guerrouj > Ussain Bolt

Reagovat
smazaný uživatel

a tím si chtěl dokázat svou hloupost? zbytečné

Reagovat
nani92

keby som chcel dokazať svoju hluposť, tak dám opačné znamienko predsa

Reagovat
smazaný uživatel

Bývalý kouč anglické U17 o něm:

The Faroe Islands have little football tradition. The population is about 50,000 and the senior national team have won only 11 competitive matches. So when the Nordic Under-17 tournament took place there in 2012, it did not figure prominently on the radar of the global game.

Winks, then 16, was part of the England squad that travelled to the competition, and were beaten in the final by Sweden. The coach, Kenny Swain, wanted every player in the 18-man party to start at least one of the four games, meaning Winks was left on the bench for the final.

It was no reflection on his performances, as Winks had excelled until then, quickly earning the admiration and affection of a group that included Winks’ current Spurs team-mate Dele Alli, Jordan Rossiter — then of Liverpool, now at Rangers — and Lewis Cook, who joined Bournemouth from Leeds last summer.

With England struggling in the second half, Swain sent Winks to warm up. “He went running up the touchline and immediately the other players on the bench were lifted and started shouting ‘Go on, Harry!” Swain told Standard Sport. “I remember it vividly. They knew how important he had become to the team. Dele and Alex Iwobi were in the same age group as Harry, but Harry was the one who made the teams play.

Reagovat
smazaný uživatel

Winksy, Alli, Hurricane a Dier. Na nich stojí budoucnost Spurs. Jestli s touhle generací neuděláme titul, tak to bude normálně zklamání... COYS!

Reagovat
fantomas

Reagovat
mimi_united

Tak Winks je hráč maximálne na lavičku

A Alli odíde do Realu, Harry k nám (ak prejavíme záujem)...a Dier na viac ako tottenham nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne, jasne...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak máme nejmladší tým v lize a co se týká potenciálu a hodnoty hráčů, tak taky úplnou špičku. Nějaké úspěchy jsou rozhodně na pořadu dne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad to bude někdy stačit aspoň na Leverkusen.

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Counter

Když je tu článek přímo o Winksovi, tak to sem hodím ještě jednou: Zatím ho ve fotobankách není tak snadné najít

https://twitter.com/eaamalyon/status/825006895102644225

Reagovat
fantomas

Docela zvláštní, že se Independent a Guardian takle střetly s vesměs identickym rozhovorem.

Reagovat
tomasinho

Jen malá technická. Když má 20, tak už není teenager ne?

Reagovat
fantomas

Pff, fakticky asi ne no pořád je to ale ucho!

Reagovat
Whitemedia

Mám 22 a pořád jsem teenager

Reagovat
fantomas

Přesně, já v 25 taky

Reagovat
kiwwi

jak sa chcel pochvalit, ze uz fakticky neni teenager

Reagovat
fantomas

Jako by snad bylo na co bejt pyšnej

Reagovat
kiwwi

Z môjho pohľadu by aj bolo

Reagovat
fantomas

Tohle je právě ten přelomovej věk imo, kdy už si fakt začínáš uvědomovat, že seš starej, páč se kolem tebe lidi ženěj, dělaj si děcka, rodina mluví o tom samym...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

A ty sa zatial na eurofotbale vyhrazas BANOM

Reagovat
fantomas

A trajdám krmit černochy, přesně.

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icemike

Možná máš pubertu,ale už definitivně nejsi teenager

Reagovat
smazaný uživatel

Teenager nie je, to obdobie sa končí 19kou, teda nineTEEN. Teraz má twenty a koncovku teen už nikdy nebude mať.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Jo takhle to je

Reagovat
I am Mancunian

pokial sa dozije 113 rokov, tak bude

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

twenteen

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatak

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham je v tomhle skvělý, rok co rok nějaký objev - Kane, Alli, Winks..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cipinho

Reagovat
Cipinho

Čím si takový hráč zaslouží článek? V PL jsou i další jistě zajímavější hráči podobného věku: Alli, Iheanacho, Sané, Iwobi, Rashford...

Reagovat
SunFells

Daníček neustál ownyho tlak.

Reagovat
fantomas

Tím, že podal pěknej rozhovor.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rashford

Reagovat
Counter

Proč sis z tohohle výběru vybral zrovna jeho?

Reagovat
kiwwi

ABU

Reagovat
Zaschrona

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele