Začal světový šampionát žen do 20 let

20.11.2008, 12:11
Aktuality
Před třemi dny skončilo premiérové ženské mistrovství světa do 17 let triumfem fotbalistek Korejské LDR. Dnes v Chile odstartoval další ženský světový šampionát a to v kategorii do dvaceti let.

Čtyři města Santiago de Chile, Temuco, Chillán, Coquimbo bude hostit šestnáct týmů rozdělených do čtyř čtyřčlenných skupin, ze kterých pak dva nejlepší postoupí do čtvrtfinále a dále se již pokračuje vyřazovacím systémem až do finále. Ve skupině A se utkají domácí Chilanky postupně s Angličankami, Novozélanďankami a Nigérií. Skupinu B tvoří týmy USA, Číny, Argentiny a Francie. Ve skupině C se spolu utkají fotbalistky Německa, Kanady, Japonska a Demokratické republiky Kongo. Ve skupině D začnou svou cestu za obhajobou zlata z roku 2006 reprezentantky Korejské LDR a to za společnosti týmů Mexika, Norska a Brazílie.

Mezi zástupkyně Evropy se bohužel neprobojovaly mladé Češky. Evropskou kvalifikací byl finálový turnaj do 19 let v roce 2007, ze kterého si letenku do Chile zajistily všechny čtyři týmy, které se probojovaly do semifinále. Finálového turnaje se české reprezentantky nezúčastnily, poněvadž ve druhé fázi kvalifikace nestačily na postupující Anglii, které podlehly 0:2 a shodná remíza 1:1 s Ukrajinou i Rakouskem byla na postup opravdu málo.

Jak bylo řečeno, jedná se už o čtvrtý světový šampionát žen v této věkové kategorii. Je však důležité podotknout, že první dva turnaje v letech 2002 a 2004 se hrály ještě pod hlavičkou do 19 let. Prvními mistryněmi světa se v roce 2002 staly fotbalistky USA, když ve finále porazily domácí Kanadu 1:0 po prodloužení. Bronz braly Němky. O dva roky později v Thajsku si Američanky a Němky zlatou a bronzovou příčku prohodily, stříbro po finálové prohře 0:2 připadlo Číňankám. Čínské fotbalistky získaly stříbro i před dvěma lety v Rusku, když ve finále je rozstřílela Korejská LDR 5:0. Bronzové medaile získaly Brazilky. A kdo získá titul letos v Chile?

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (7)

Přidat komentář
irik

Němky .

Reagovat
smazaný uživatel

Ženy

Reagovat
irik

Německé Ženy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Radin

USA

Reagovat
smazaný uživatel

USA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele