Začala kvalifikace na EURO 2004

13.09.2002, 06:59
Aktuality
V sobotu 7.9.2002 začala kvalifikace na fotbalové EURO 2004, tedy na Mistrovství Evropy. V 1.skupině na sebe narazil Mistr světa z roku 1998 a Mistr Evropy z EURA 2000 Francie a papírově slabý Kypr. Kypr hrál doma na stadiónu v Nikósii. Po zaváhání francouzské obrany se dostal překvapivě Kypr dovedení po úžasně technické střele Okkase. Francie, která se ještě stále nemůže vzpamatovat z propadáku na MS, nakonec ovšem zápas obrátila. V 38. minutě nejdřív vyrovnával Cissé a v 52.minutě strhl vedení na francouzskou stranu Sylvain Wiltord. Ve skupině ještě porazilo Slovinsko Maltu 3:0.

Ve 2.skupině se hrálo severské derby Norsko - Dánsko. Domácí nejdřív museli dohánět gól Dána Tomassona z 23. minuty, v 55. minutě vyrovnal John Arne Riise. Ovšem v 72.minutě opět zaúřadoval Jon Dahl Tomasson a Dánsko vedlo 2:1. V nastaveném čase po 90. minutě se ovšem podařilo vyrovnat norskému kanonýrovi Johnu Carewovi. V dalším zápase 2. skupiny s přehledem vyhrálo Rumunsko v Bosně 3:0.

Ve třetí skupině, kde je také Česká Republika, hrálo Rakousko doma s defenzivně založeným týmem Moldavska. Moldavská tvrz odolávala rakouským nájezdům úspěšně - kromě dvou faulů v pokutovém území a následně proměněných penalt. Rakousko - Moldavsko tedy 2:0. V dalším zápase "naší" skupiny porazilo Nizozemí 3:0 Bělorusko.

Ve skupině 4 Švédsko pouze remizovalo na půdě Lotyšska 0:0 a Polsko porazilo amatéry ze San Marina nevýrazným výsledkem 2:0.

Skupina 5 přinesla jeden z nejneočekávanějších výsledků prvního kola kvalifikace. Faerské ostrovy, tým rybářů a učitelů, jak se jim přezdívá, udržel doma senzační remízu 2:2 se Skotskem, už v 11. minutě Faeřané dokonce 2:0 vedli. V dalším zápase této skupiny vyhrálo Německo 2:0 v Litvě.

Skupina 6 přinesla překvapivou remízu Ukrajinců v Arménii 2:2 a výhru Španělů 2:0 v Řecku.

V 7. skupině si Turci snadno doma poradili se Slováky a vyhráli 3:0, Lichtenštejnsko pak doma remizovalo 1:1 s Makedonií.

Ve skupině 8 se smírně 0:0 rozešlo Chorvatsko, jež hrálo doma s Estonskem a Belgie doma pukla s Bulharskem 0:2.

V předposlední 9. skupině Finsko doma prohrálo 0:2 s Walesem, když na oba góly přihrával Ryan Giggs, a Ázerbajdžán podlehl doma Itálii tktéž 0:2.

Poslední 10. skupina přinesla tyto výsledky: Rusko - Irsko 4:2 a Švýcarsko - Gruzie 4:1.

Autor: Jan Werner

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele