Začíná MS žen. Ideální čas přestat předstírat, že ženy jenom hrají "mužský sport"

07.06.2019, 08:01
Názory a komentáře
Ve Francii dnes vykopává mistrovství světa žen. V pořadí osmé a dosud nejočekávanější. Ženská kopaná se od roku 1991 výrazně posunula: v USA se finále MS z roku 2015 stalo nejsledovanějším fotbalovým zápasem v historii a na Lyon dnes průměrně chodí 25 tisíc diváků. Ale nenechte se ošálit rostoucí popularitou; ženský fotbal pod pokličkou stále strádá a zpátky ho nedrží nic menšího než naše patriarchální společnost...

Myšlenka uspořádat ženské mistrovství světa ve fotbale se začala rodit roku 1988 v Guangzhou a zabralo přes tři roky, než se více než 20 let po prvním neoficiálním srazu ženské fotbalové smetánky v čínském Guangdongu v listopadu 1991 odehrál první ročník ženského světového šampionátu pod hlavičkou Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

V témže roce uplynulo zhruba... *zuřivě ťuká do kalkulačky* ... tisíc sedm set sedmdesát jedna let od nezpochybnitelného záznamu prvního kopnutí do balonu v podání ženy. Tehdy se ještě jednalo o faktického předchůdce fotbalu zvaného "ts’u-chü", a v čase se přenášíme rovněž do Číny, byť tou dobou ještě za vlády dynastie Han (25-220 n.l.).

Tolik k reálně podložených událostem; co se ne nutně střízlivých odhadů týče, skrz některé se dobereme klidně až pět tisíc let před Krista. Ve Skotsku se koncem 18. století odehrávalo každoroční utkání dvou ženských družstev a Skotská fotbalová asociace první oficiální duel datuje do roku 1892. V Anglii tentýž milník přichází o tři roky později. Ve 20. letech minulého století v Anglii operovalo na 150 ženských týmů.

Proč tak zeširoka? To jen abychom si hned zkraje společně srovnali perspektivu do latě a dále v žádném bodě článku neměli důvod zapochybovat nad jedním: že ženy fotbal hrají stejně dlouho jako muži. A bodejť by vlastně ne — na běhání a kopání do věci o tvaru, který je jako dělaný pro ladný pohyb po rovném povrchu, není vcelku nic těžkého. Zvládnou to šestiletí kluci, tak dospělé ženy přece nemohou mít problém.

Inu, ne tak rychle.

V prosinci 1921 Anglická fotbalová asociace přikázala svým členům, aby na své trávníky přestali pouštět hrát fotbalistky, načež jim zakázala též jakákoliv utkání žen pískat. Brzy nato byl ženský fotbal zakázán úplně. Přiložený dopis vysvětloval, že se ženy pro fotbal "tak úplně nehodí" (což se nechytá na originál a nejbritštější omluvné slovní spojení ze všech, podle nějž měl být fotbal pro ženy "quite unsuitable").

Ale abychom vše neházeli pouze na Angličany: již ve 40. letech se s ostrovskými brachy rozhodla držet basu Vichistická Francie, a roku 1955 se vzorně přidali také Němci — pozdější průkopníci sportu — se svým vlastním osvětlením, že je "tento agresivní sport v podstatě cizí ženské nátuře". A přidávat se z donucení musely i britské kolonie v Africe. Jak poznamenává Elizabeth Michael ve svém vynikajícím článku pro Unusual Efforts, nigerijské ženy měly oficiálně utrum v roce 1950, přestože tam čas od času ženské týmy porážely ty mužské. Opět — je třeba mít na paměti, že se bavíme o kombinaci běhu a kopání do kulatého předmětu. To není v zásadě tak těžké, a proto by takové výsledky, ať už jakkoliv sporadické, v jádru neměly nikoho překvapovat.

Přesto byla ženská kopaná v Německu povolena až roku 1970, v Anglii o rok později, a v Nigérii teprve roku 1989. Znovu, v zájmu nutného kontextu: v Anglii se dodnes temná 90. léta s jediným finalistou Poháru mistrů evropských zemí (bývalé Ligy mistrů) až ze samého konce dekády svaluje na předcházející pětiletý zákaz startů v evropských pohárech v důsledku Heyselské katastrofy. To je opodstatněná výmluva a nelze s ní příliš polemizovat. Teď si ale představte, jak by na tom dnes evropští šampioni z Liverpoolu byli, kdyby od Heyselu až do roku 2005 ani pořádně nemohli kopnout do balonu. Tak právě tak, a po srovnatelnou dobu, se cítily fotbalistky v Anglii i Německu.

Říkáte si "dobře, ale to je už taky nějaká doba, skoro padesát let"? Pravda, a jak už jsme si řekli, ženský fotbal od té doby urazil pořádný kus cesty. Ono bodejť by ne, když začínal nikoliv na nule, nýbrž v mínusových hodnotách. Bohužel, i v moderní éře to často působí, jako by ženská kopaná musela ujít jeden krok zpátky pro každé dva kroky kupředu; jako by se jednalo o jakousi "cover verzi" mužského sportu.



Na prvních třech ročnících ženského mistrovství světa, které ještě spadají do minulého tisíciletí, ženy zaplnily ubohou jednu desetinu všech trenérských postů (čtyři ze 40). Teď má být jiná doba, přesto patnáct z letošních 24 výběrů stále trénují muži. To znamená, že se nám za čtyři roky poměr změnil zcela zanedbatelně (ze šestnácti na minulém MS). Před rozšířením účastníků roku 2011 se s deseti muži měřilo šest žen, což byl stále dramatický posun od tří trenérek na předešlém turnaji. Roku 2003 jsme na 16 lavičkách vídali celkem čtyři ženy.

Taková je řeč čísel, k nimž můžeme přidat ještě jeden holý fakt: na každém z posledních čtyř ročníků vždy ve finále vystoupil alespoň jeden tým vedený trenérkou, přičemž z onoho ženského kvarteta roku 2004 braly cenné kovy Tina Theune-Meyer (zlato s Německem), Marika Domanski-Lyfors (stříbro se Švédskem) a April Heinrichs (bronz s USA). Učiněný full house, navíc doplněný celkovými triumfy Silvie Neid (Německo, 2007) a Jill Ellis (USA, 2015), respektive stříbrem Pii Sundhage (USA, 2011).

To máte z posledních 16 let přesně šest různých žen s medailemi na krku a vedle nich pět mužů se šesti zbylými cennými kovy. Matematika na pohled úplně nevychází jenom proto, že Norio Sasaki trénoval Japonky celých osm let a zažil s nimi dvě finále, dokud ho roku 2016 nevystřídala někdejší skvělá záložnice Asako Takakura, která roku 2014 dovedla japonské dorostenkyně k dosud jedinému zlatu na MS do 17 let.

Šest ku pěti, to už není žádné 15:9 ani 12:4; to je už notně odlišný poměr, který taky dává smysl. Hrát fotbal je jedna věc — a to, že je mužská kopaná občas větší řežba, zapřít věru nelze (taky ale nutno podotknout, že ženy podstatně méně přihrávají pády a simulují) — nicméně trénovat fotbal, komentovat ho, chápat ho... to je věc úplně jiná.

Řeknu to narovinu takhle... *zhluboka se nadechne* ... nenajímat ženy do trenérských pozic, protože jsou prostě ženy, je navýsost pošetilé, a jak vidno, můžete se tím dokonce připravovat i o slušnou šanci na úspěch. A aby bylo jasno, tady se ani nutně nebavíme o bývalých reprezentantkách: z výše jmenovaných medailistek své země reprezentovaly pouze April Heinrichs, Silvia Neid a Pia Sundhage.

Přesto se Tina Theune stala roku 1985 historicky první ženou s elitní německou trenérskou licencí. Marika Domanski-Lyfors za své aktivní kariéry jako jediná z klubu nedostala pozvánku do reprezentace, protože jí trenér nevnímal jako dostatečně kvalitní, a přesto od počátku 90. let Švédky nevedl nikdo úspěšnější (ke světovému stříbru přidala ještě jedno evropské). Britská rodačka Jill Ellis v 70. letech dojížděla na de facto neexistující organizaci ženské kopané, a tak nakonec sport, který záhy úspěšně "vyučovala", ani na vrcholné úrovni nehrála.

A proč by taky ne, vždyť kognitivní funkce mají přece ženy totožné. Není divu. Stejně tak ale není divu, že muži ženám do jejich sportu odnepaměti kafrají. Takhle holt patriarchát funguje. A tak když se fotbalistky sjely ke svému prvnímu mistrovství světa roku 1991, nesjížděly se vlastně technicky k žádnému nefalšovanému "FIFA World Cup™", nýbrž k o poznání prestižněji znějícímu "1st FIFA World Championship for Women’s Football for the M&M‘s Cup" (tedy 1. FIFA Mistrovství světa pro ženský fotbal pro M&M‘s Pohár).

Ano, ty M&M‘s od tehdejšího jediného sponzora šampionátu, společnosti Mars. A ne, ani mně ten "Pohár" na konci nedává smysl, na mě se nedívejte. Každopádně FIFA se svou váženou nálepku "World Cup™" prvnímu ženskému šampionátu nestyděla přišít teprve s odstupem, v reakci na jeho oblíbenost.

Teď by si možná leckdo první ženské mistrovství světa automaticky vykládal jako oslavu progresu, jako milník. Ve skutečnosti se však jednalo spíše o organizovanou potupu ženského sportu. Ve vedení FIFA totiž tehdy samozřejmě žádné ženy neseděly, a tak se jim takový turnaj v žádném případě nešil na míru. Na míru se jim ostatně nešily ani dresy — první šampionky v historii, čtyřgólovou April Heinrichs vedené Američanky, tehdy oblékaly dresy Adidas, které porůznu podědily po juniorech či dorostencích.

O dalších bizarnostech už nechme promluvit samotnou April Heinrichs, která USA první zlato pomáhala vystřílet, pak v 27 letech okamžitě pověsila kopačky na hřebík a dala se na trénování, za čtyři roky se k nároďáku vrátila jako asistentka Tonyho DiCicca, dohlédla tak na druhý z celkových tří titulů mistryň světa, a pak to již v roli hlavní koučky s Američankami dotáhla alespoň k bronzu z MS 2003:

" Vzpomínám si na ty obří dávky pozornosti věnované tomu, kolik šperků nosíme. Nesměli jsme nosit prstýnky, nic, což bylo dejme tomu v pořádku... kdyby muži tou dobou nenosili víc šperků než my. (...) Báli se, že nám z těla vypadnou vaječníky, pokud bychom hráli 90 minut! "

Přesně tak, FIFA dokonce zkrátila i hrací dobu z devadesáti minut na podstatně kratších 80 minut — zřejmě čistě proto, aby to náhodou nevypadalo, že ženy provozují na chlup stejný sport jako muži. A ze samé obezřetnosti pak pánové z FIFA ty samé "křehké dámy", které by jistě neustály plnou dávku 90 minut, pro jistotu nechali odehrát šest takových zápasů během 13 dní v zemi, kde se — slovy autorky zlatého gólu Michelle Akers — "nedalo jíst žádné jídlo, pokud jste nechtěli mít neustále průjem". Respekt.

V tuhle chvíli si možná říkáte "no jo, ale to je pořád dávná minulost — vždyť už je to skoro 30 let".

Inu, ne tak rychle.

Jistě, dneska už všechny výběry na MS mají své trenéry a trenérky na plný úvazek (což ještě o Američankách roku 1991 neplatilo), ty nejlepší fotbalistky dostávají i slušně zaplaceno (byť v anglické nejvyšší soutěži byl roku 2018 strop kolem 35 tisíc liber ročně, tedy na úrovni měsíčního platu podprůměrného, max. průměrného hráče Premier League), fotbalový svět si pomalu, ale jistě přivyká docházet na jejich zápasy nebo si je alespoň naladit v televizi, ještě pomaleji, ale jistěji se chytá i komerční sektor, a zpravodajství se posouvá kupředu mílovými kroky. Před čtyřmi lety francouzský L’Équipe do Kanady na turnaj o 52 utkáních hraných v šesti městech napříč obří federací vysílal dva nebohé reportéry; teď jich bude mít nasazených víc než tucet, z toho čtyři fixované čistě na domácí výběr.

A to se bavíme zrovna o Francii, kde ženám až do konce 60. let nebyl otevřen jediný fotbalový klub, a kde ženská reprezentace musela na svou první zkušenost z MS čekat až do nedávného roku 2003. Od té doby Lyon šestkrát opanoval Ligu mistryň, včetně posledních čtyř ročníků. Všechny kluby už dnes ve Francii nabízí profesionální kontrakty, z nichž se na začátku tisíciletí těšila jen hrstka hráček. Pravda, diváci na stadiony pořád nosí transparenty s nápisem "Allez les Bleus", mužský rod nedbaje, ale dobrý úmysl se počítá.

Dokud vám tedy nedojde trpělivost jako mně a takový dobrý úmysl — inherentně spojený s podporou "ženské verze mužského sportu", nikoliv prostě ženského fotbalu — vám tak nějak přestane být dobrý.





Jenže dokud muži budou ženám kecat do toho, jak dělat "jejich" sport, takový háček bude jinak utěšeně rostoucí celosvětovou podporu ženské kopané pronásledovat donekonečna. A nutno bohužel zkonstatovat, že ženskému fotbalu ani v roce 2019 - o všech těch "skoro třicet", "skoro padesát" let později — není umožněno volně dýchat.

Dokud francouzský svaz zůstává jedinou fotbalovou asociací na světě, který ženám při hraní i trénování kopané oficiálně zakazuje nošení hidžábu (ačkoliv tak výslovně jde proti úpravám regulí FIFA z roku 2014); dokud se v Argentině bojuje proti strukturálnímu sexismu; dokud se v Afghánistánu odhalují otřesné případy sexuálního obtěžování ze strany samotného šéfa federace; a dokud gabonské juniorky svou zemi reprezentují v děsivých podmínkách a vystaveny pokusům o znásilnění...

... dokud se tohle děje doslova ve všech koutech světa, ženský fotbal prostě nikdy nenaplní potenciál. Nikdy nebude jaksepatří svéprávným, kvetoucím sportem. Nikdy nebude doopravdy sloužit těm, kdo ho hrají.

Mnozí strádání ženského fotbalu tak nějak pohodlně shrabují na jednu kupičku a zpracovávají do tvaru jedné vděčné problematiky boje za rovné platové podmínky. Ty jsou samozřejmě na místě a čerstvě za ně bojuje i věhlasná Američanka Alex Morgan, ale takhle černobílé to zkrátka není. V Norsku koneckonců danou válku nedávno dotáhli do zdárného konce, a přece na letošním svátku v akci neuvidíme úřadující nejlepší fotbalistku světa Adu Hegerberg, která se ve 23 letech pomalu blíží svému výkonnostnímu vrcholu. A neuvidíme jí tam ne snad proto, že by se Norky nekvalifikovaly, nýbrž proto, že Hegerberg z národního týmu už před dvěma roky na protest proti mužskému stylu vedení ženské kopané odešla.

A to je přesně ono. Slovy Ady Hegerberg je to v první řadě o "přístupu a respektu", kterému se ženské kopané hlavně vzhledem k přetrvávající mužské dominanci na vrcholných postech nedostává. To samo sebou neznamená, že se mezi muži nenajdou mimořádní zastánci ženského fotbalu — za všechny lze jmenovat bývalého kandidáta na prezidenta FIFA, Jordánce Aliho bin Al-Husseina, o jehož výdobytcích pro blízkovýchodní ženskou kopanou jsem se před čtyřmi lety rozepisoval zde. Jenže taková argumentace na styl kampaně #NotAllMen nic neřeší. Jedinci můžou být takoví, ale v konečném důsledku nic nezmůžou, dokud lídři zůstávají makoví.

Před výkopem minulého šampionátu mnohé hráčky protestovaly proti absurdnímu rozhodnutí FIFA odehrát téměř celý turnaj na umělé trávě. A měly pro to pádný důvod: k fotbalistům by si to totiž nikdo nedovolil. Letos je středem pozornosti kalendář FIFA, jehož strůjci se evidentně neocitali ani pověstný kousek od vyhrazení speciálního místa pro vrcholný ženský turnaj, který se koná každé čtyři roky stejně jako ten mužský. Se šampionátem ve Francii se tak z větší či menší části překrývají Copa América, CONCACAF Gold Cup, mistrovství světa do 20 let a Africký pohár národů. Finále ženského MS se potom hraje ve stejný den, kdy vrcholí první dva jmenované turnaje — s finále Copy se dokonce od první až do poslední minuty dokonale překrývá.

Vzpomínáte, jak se loni mužské mistrovství světa dohrávalo zároveň se třemi kontinentálními šampionáty v Africe a Jižní, Střední i Severní Americe? Vida. Tak přesně o to tady kráčí, přesně proto musí muži konečně vyklidit pozice. Za dva roky si sice budeme připomínat sté výročí prvního momentu, kdy na takový akt bylo oficiálně pozdě, ale jak zní staré známé pořekadlo: "lepší (zatraceně) pozdě než nikdy"...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (479)

Přidat komentář
didosh

Monty 3 2 1...

Reagovat
smazaný uživatel

Je jasný, proč tam chodí tolik lidí.

https://www.youtube.com/watch?v=m59SmSplRvA

Reagovat
didosh

Reagovat
Stiksxx

Nejvíc mě snad rozsekala ta flaška na pití. Ale jinak fakt komedie.

Reagovat
Largo

Reagovat
Dufan

Přirovnání z mužského fotbalu = Mario Balotelli a rozliška

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Keboto

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Largo

Polovina z toho se děje i v chlapským podání.

Reagovat
fantomas

Reagovat
ratusek

Na nejvyšší urovni? Max tak v okrese

Reagovat
smazaný uživatel

Do tříminutovýho videa budeš mít takový momenty i z nejvyšší úrovně

Reagovat
Kixi Syhimour

Ale mužský fotbal je prostě obrovský populární a i těch záběrů bude více, třeba i počet kamer bude větší. Nikdo neví, jak to vypadá na zápasech žen, kde nejsou kamery a je to třeba nějaká liga, ale třeba to nemusí být špatné.

Reagovat
smazaný uživatel

Mužský fotbal je zase naprosto nesrovnatelně víc profesionalizovaný a tudíž hráči všechno můžou podřídit fotbalu a tak vypadaj i jejich výkony, takže sice bude větší objem zápasů, zaběrů atd., ale taky bych očekával mnohem menší počet kiksů. Zajímalo by mě kolik z těch ženskejch z toho videa kopou jen jako nějakej vedlejšák a vedle toho pracujou, studujou etc.

Reagovat
Bandita_Harry

kazdy sportovec este pracuje a studuje pokial niesi povolanie syn alebo supertalent v krajine ktora na tvoj sport nejebe

Reagovat
smazaný uživatel

Řeč je o fotbale a v mužskym profi fotbale málokdo pracuje, a studium končí tak max. maturitou.

Reagovat
Mimalu

i na nejvyšší úrovni, viz loňské finále LM. A ani tam všechno nebylo z nejvyšší úrovně, například tam byly i dorostenky z u17 apod....

Reagovat
fantomas

A jak si prisel na to, ze tohle video je z nejvyssi urovne? Ja ji tam moc nevidim teda

Reagovat
Salfovic

Se podívej na ty stadiony.

Reagovat
smazaný uživatel

První video je zápas LM. Ti co brání je Barcelona.

Reagovat
Acquanni

No, právě jsi to sám řekl, že tam tu nejvyšší úroveň moc nevidíš Přitom tam je v dost záběrech vidět, že hrají reprezentace (Francie - Španělsko, Norsko, Dánsko), jde tam několikrát vidět regulérní stadion kde rozhodně není málo diváků

Jsou tam dresy Barcelony, Ajaxu.

Něco je z přenosů Eurosportu, nevěřím, že vysílali ženský okres. To, jak chytla od břevna míč do ruky, tak ten druhý tým, který teda dostal pencli je Německo.

Btw. Ta "Maria Ballotelli" s flaškou, tam jdou vidět olympijské kruhy v grafice přenosu

I když to poslední není ani tak o kvalitě hry samozřejmě

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Largo

Karius approves

Reagovat
Mimalu

Reagovat
smazaný uživatel

ale jenom polovina.. a to je sakra rozdíl

Reagovat
Largo

"Bárto, ty jsi takovej vůl"

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Remt

Ne asi, nevidím velký rozdíl mezi tímto videem a sledováním naší nejvyšší ligy

Reagovat
protiproudu

To víš že jo ty bílý rytíři

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
gunner123

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Ta brankářka v červeném musela dostat pěkně zaplaceno

Reagovat
widlak

Jako jo, ale to samé můžeš vidět i v mužském podání (i když asi ne v takovém počtu), např. https://media.giphy.com/media/miOmyEiBGMreM/giphy.gif

Tam je to možná ještě vtipnější (nebo spíš smutnější), když si uvědomíš, jaké prachy za to berou.

Na druhou stranu, aspoň se tam něco zajímavého děje. Což je nakonec možná lepší než to utrpení v letošním finále LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Něco z toho jo, ale hned ta první akce, jak se 3 skáceli o míč se v mužským fotbale nemůže stát ani nikde na vesnici.

Reagovat
Dufan

ta brankářka co skáče na balon kterej je už 5 metrů mimo mi připomnělo golmana našeho dorostu...ten tak taky skákal když to šlo mimo

Reagovat
skat

letos jsem, něco velmi podobného, několikrát viděl na jaře v podání slovanu.... jen u toho nepadali....

Reagovat
Dufan

jako už od přírody mají ženský ve zvyku si leccos pouštět mezi nohama .....ale jinak se mi ženský fotbal líbí

Reagovat
protiproudu

Ten začátek Made my day

Reagovat
Salfovic

To mi nedělejte, náhradní kalhoty si do práce neberu.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Salfovic

V čase 2:00 Kalasova sestra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

taky sem si vzpomněl

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel
Reagovat
John Obi Mikel
Reagovat
smazaný uživatel

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Jirka3811

Ale zase lepší pohled když se stáhnou trenýrky fotbalistce než fotbalistovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Csaplárova past

ty brankářské zákroky připomínají De Geu

Reagovat
Antalab

Ja tam nevidim takmer ziaden rozdiel v zakonceni medzi tymi zenskymi hrdinkami a Suarezem ktory robi podobne performance 5x za zapas. To len doklada ze maju vysoku kvalitu, pomaly sa mu priblizuju. https://youtu.be/2ef8DL7BiF0

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=nxtDOopfEt8 ............... toto chcete Česi a Slovaci? Toto chcete?

Reagovat
smazaný uživatel

To je Ramosova sestra?

Reagovat
ratusek

Slípky se můžou venku honit za kulatým nesmyslem, ale pořád si na něco stěžují

Prostě kromě plážového volejbalu je celosvětově víc sledovaný mužský sport.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravé sa sťažuješ. Hľadám rozdiel medzi tebou, ktorý sa o futbale snaží písať, relevantná otázka je či mu vlastne rozumieš a ženami, ktoré ten futbal hrajú na medzinárodnej úrovni a tiež im to moc nejde resp. svoju popularitu si nájdu minimálne u ženského pohlavia a v malej miere určite aj u mužov.

Reagovat
John Obi Mikel

Ženský plážový volejbal je asi nejlepší sport na olympiádě.

Reagovat
ratusek

Reagovat
db18

Jak je možný, že se překrývá Copa America a Gold Cup? Kdo teď bude chtít koukat na Gold Cup?

Jinak by mne zajímalo, zda je někde něčím podložené, že k reprezentaci nevzali trenérku jen proto, že je to žena? Tady by mne to dost zajímalo... (vím, že českou repre trénuje Karel Rada, ale to je podle mne člověk na svém místě...)

Reagovat
fantomas

To bylo míněno obecně, a koneckonců nejen pouze s ohledem na ženský výběry.

Reagovat
db18

Vím, že to bylo myšleno obecně, ale právě mne zajímalo, jestli existuje nějaký příklad/příklady, na základě kterého se to zobecnilo.

Reagovat
db18

Díky.

Reagovat
frankiefcb

tak na Gold Cupu to stojí za něco až od semifinále

Reagovat
smazaný uživatel

to neni pravda

Reagovat
n4

Já jsem velkým příznivcem žen a ženy patří mezi me nejlepší přátele. Ale pokud ani ženy nezajímá ženský fotbal, nevím proč se to čeká od mužů.

Reagovat
fantomas

Vsak to je naprosto v poradku, ze te zenskej fotbal nezajima, nikdo ti nerika, ze by mel. Clanek se zaobira tim, ze dalsi parta tech, co zenskej fotbal nezajima, zaroven o chodu zenskyho fotbalu zcela fatalnim zpusobem rozhoduje. :)

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

To je názor, kurva

Reagovat
uff

Pekný no aj trochu smutný článok. Nebolo by pre ne lepšie keby mali svoju organizáciu? Poprípade aspoň svoju vlastnú časť?

Reagovat
fantomas

Bezesporu.

Reagovat
Acquanni

Ale to máme zařídit my ne? Složíme se my všichni dobří muži, kterým je líto, že pár blbců se kouká na ženy zle a za to, že kdysi byla doba těžká pro ženy. Mají to vzít do vlastních rukou a organizaci vytvořit, někde začít aspoň. Místo toho je to jen samý protest, samý plakání a velký obviňování. Pokud je ten sport tak kvalitní a mediálně zajímavý, tak nebude problém získat sponzory a celkově pozornost. Ale tak to není a ti, co si stěžují na ten těžký útlak to moc dobře vědí, organizaci "Mužského fotbalu" potřebují, ale zároveň se jim to nelíbí, co na to říct.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
fantomas

Já moc nechápu, čim proti mně brojíš ted... no jistěže to musí začít od mužů, když oni si pod sebe hrabou veškerý prachy a prachy sou potřeba pro založení čehokoliv smysluplnýho. Jistěže na rozdělení moci a uzmutí pravomocí potřebuješ muže, kteří momentálně schraňujou všechnu moc ve fotbalovym světě. Jak by sis to jako jinak představoval?

A např. to, jestli se podaří sehnat sponzory apod. právě souvisí s obecnym nahlíženim na ženskej fotbal, kterej článek napadá. Však se podívej na většinu komentářů tady - lidi, co si udělali názor v lepšim případě na dvou zápasech MS, v horšim případě na základě nějakých blooperů, a vcelku si ani neuvědomujou, že popisujou úroveň ženský kopaný někdy v roce 2003.

Jakej názor se pak asi dá očekávat od majitele sázkový kanceláře a bůhvíčeho, když se ženskej fotbal věčně srovnává s mužskym jako jeho brutálně slabá verze, a nebere se jako samostatnej produkt, kterej - ano, když se v posledních letech pomalu mění jeho image vzhledem k silnějšim ženskym hlasum v médiích a revoltě samotných fotbalistek - ukazuje, že potenciál táhnout a vydělávat miliony rozhodně má.

Reagovat
Acquanni

Já nejdu proti tobě, je tu diskuze, neurážím, nejsem vulgární, nebo snad ano? Upřímně, já nejsem z těch, kteří by reagovali na určitě přezdívky a zrovna tebe si pamatuju jako toho, co má dost dobrých názorů za ty roky, co to tady tak nějak procházím, plus Kanonýr, což je vždycky plus O penězích jsem psal už několikrát průběžně, proč jsou prachy ve fotbale u mužů, to je fakt. Psal jsem jednu věc, kdyby se půl světa koukalo na ženské finále MS, tak by bylo úplně jedno, jestli by se u toho "pitomci" smáli, jak jim to nejde, nebo jestli by to žrali, byl by to prostě zájem veřejnosti a vypadalo by to jinak. To, když funkcionáři FIFA, UEFA, nebo jednotlivých fotbalových asociací zemí hrabou peníze, tak to dělají pro sebe a ne aby uškodili ženám. Prachy jsou potřeba, samozřejmě, ale jak by taková FIFA bez sponzorů a partnerů padla, tak stejně by jiná organizace získáním sponzorů a partnerů šla nahoru.

V roce 2005 vznikl regulérní sport jménem Famfrpál, který má mezinárodní asociaci a nabírá i jednotlivé národní orgány, mimo jiné i český existuje.

Vážně to nejde? Vážně nemůžou ženy založit vlastní organizaci, klidně vedenou jen ženami? Můžou, úspěch je druhá věc a tam by právě záleželo na tom, jestli dokáží získat pozornost a zájem. V dnešní době dokáží podprůměrní "fotbalisti" získat jmění a slávu z toho, že si kopou jako pitomci někde na louce a nahrávají videa na YouTube a sami tím dokonce získávají i ty sponzory. Např. nějaký YouTuber, už nevím ani jaký a je to dávno, co jsem to viděl, měl ve videu Bellerina a měl on i Hector "dres" Head & Shoulders. Stačí jim jen sledovanost a zájem lidí.

Reagovat
fantomas

Jak Hurvínek válku... sorry.

Reagovat
Acquanni

Výborná reakce. Takže když mám, jako velká spousta dalších, svůj názor a vlastní, svobodný pohled na sport, který je co se týče sympatií a obliby dosti subjektivním, tak jsem hloupý Hurvínek?

Reagovat
fantomas

No když tady otázky ženskýho fotbalu, kterej začínal ve stejnou dobu jako mužskej fotbal, a srovnáváš ho s nějakym famfrpálem, tak... ano, přesně tak. Jako debatovat můžem celej den, ale pokud sou naše výchozí body takle daleko od sebe, nemá to prostě cenu.

Reagovat
Acquanni

Máš pocit že to nesouvisí? Když je možné v roce 2005 začít budovat úplně mezinárodní i národní asociace pro naprosto nový sport založený na fantasy knihách, tak jak může být vytvoření samostatné ženské vedoucí organizace pro nejznámější a nejpopulárnější sport na světě tak nemožné? To nechápu. Já samozřejmě nevím, jak přesně se takové sportovní asociace tvoří a fungují, to tady nevíme nikdo, ale stačí vědět, že to prostě jde vybudovat. A pak už právě jen záleží na zájmu o daný sport, když je dostatečný, tak pak může i nová organizace pořádat po roce mistrovství světa. Já neříkám, že se ženy nedržely v historii muži zkrátka. Bylo to tak a v některých prdelních zemích to tak pořád je, což je špatně, ale s tím opravdu nesouvisí FIFA ani fotbaloví fanoušci, vlastně ani fotbal vůbec.

Reagovat
fantomas

Když tobě prostě uniká strašně moc nuancí. V článku se píše mj. o respektu, přesto ty bys je šmahem odkázal na nějaký youtubery, fantasy nerdy a dole v jinym vláknu vlastně doslova vyhnal na ulici s letákama... takle se seriózní profesionální sport vážně nebuduje.

Druhá věc: mužský fotbalový asociace zcela *konkrétně* v minulosti zamezovaly rozvoji ženský kopaný, to je prostě neoddiskuvatelnej fakt. Neexistuje příliš černobílejších věcí, než když ti parta mužů rozpustí a zakáže všechny kluby. Už jen proto - ano, je to i na mužích, protože právě oni z velký části přispěli k tomu, že je ženskej sport nyní tak pozadu.

Reagovat
Acquanni

Já nikoho neodkazuju na YouTubery, já psal o tom, že když dokáže být dneska populární kdejaký dřevo z vesnice s videi na YouTube, tak to ukazuje, že dneska není takový problém se zpopularizovat, nebo i zpopularizovat klidně celý nový sport, či jeho odvětví. Já jsem jasně vysvětlil, proč jsem vytáhl Famfrpál, je to ukázka toho, že v dnešní době je značně ulehčené rozšíření i úplně nového sportu. S těmi letáky jsem reagoval na Mimalu a jeho "že ženy hrají u nás víc florbal než fotbal", protože v tom nevidím žádný problém, že hrají místo jednoho sportu druhý a ptal jsem se, jestli by měl stát s FAČR zaměstnat lidi, aby s letáky prosily malé holky, jestli půjdou hrát fotbal, to nebyl žádný skutečný návrh

K té druhé věci, nenapsal jsem snad jasně, že v minulosti tomu tak bylo? A že tam, kde se to ještě děje, je to špatně? Když to po sobě čtu, tak to tam jasně vidím. Dneska ti v moderní zemi nikdo nerozpustí ženský klub z důvodu, že je to ženský tým, to je fakt. To jako když maminky a babičky současných hráček nemohli hrát fotbal, tak jsou kvůli tomu utlačované dnešní ženy? Omezuje je v současnosti něco, co se odehrávalo v minulosti? Je to jako uvažování některých černochů v Americe, kdy by se měly současné generace bělochů neustále omlouvat za to, co napáchali jejich předci v minulosti. Ano, s tím fotbalem to není až tak dávno, na druhou stranu to ale není tak závažné, i když to v pořádku ani omylem nebylo samozřejmě. Ale to bylo, minulý čas, pro rozvoj se musí myslet a jít dopředu, ale nezapomenout na minulost, nikoliv myslet na minulost a házet ji před sebe, takoví lidé o ni začnou sami zakopávat.

Reagovat
fantomas

Tak jistěže je to sakra omezuje, když ztratily celý tři dekády vývoje? V článku je i nastíněná paralela s Heyselem... ty si dovedeš představit, na jaký úrovni by teď byl Liverpool stát se to jeho mužskýmu týmu?

Opět, ty jakoby vidíš nějaký skutečnosti na papíře, ale jakej reálnej dopad to asi tak může mít, to už je tvýmu vnímání na míle vzdálený.

Reagovat
Acquanni

Ten vývoj není ale úplně ztracený, ženy hrají fotbal se stejnými "vylepšováky" jako muži, dnešní super míče, kopačky, povrchy.. Samozřejmě se to podepsalo, ale ten rozdíl fakt není doslova dán pouze tímhle, protože ženy prostě nepokračovaly přesně tam, kde skončily, ale "nastoupily" do rozjetého vlaku. Od roku ´91 se hraje ženské MS, to máš skoro 30 let, to už máš dvě fotbalové generace a samozřejmě, že se úroveň zvedla, ale vem si, že 28 let po prvním MS mužů už ho Pelé vyhrál poprvé - hráč, který v naprosto nesrovnatelných podmínkách s dneškem dokázal neskutečné věci. Jen pro takové znázornění - https://youtu.be/mwbxluAF1mw. Myslím, že Marta je tak nějak bez diskuze nejlepší hráčka co kdy fotbal hrála, jestli teď v tuhle chvíli, to fakt nevím, ale prostě co jsem vždy četl, viděl a slyšel a podle ocenění to tak bude, minimálně tam není a nebyl nikdo, kdo by ji měl nějak převyšovat. Jako, ona je dobrá, ale když se na to člověk podívá, tak snad musí i opravdový fanoušek ženské kopané chápat, proč o to není takový zájem. Jedna věc při koukání na tenhle "best of" je, že si člověk říká "jo, ta je fakt jako dobrá, umí to hrát ", ale druhá věc je koukat na to, jak ji tam prakticky všechny ani (ne)brání. Ona vesměs hraje v dobrých podmínkách a ještě to občas vypadá, jako když ji brání jezdící panáci z načítací minihry na FIFĚ než se ti spustí zápas. A stejně když člověk vidí záběry třeba toho Pelého, tak je jasný, kde opravdu bude zírat a přemýšlet, jak to ten frajer dělal.

Reagovat
Fernando_Torres

V čem prosím tě dnešní malou holku omezují tyhle starý křivdy, když se chce dát na fotbal? Spíš než tenhle brekot, že za všechno může patriarchát, by se měly snažit přesvědčit samotné ženy, že fotbal je i pro ně, protože právě to, jak se obecně ženy k fotbalu staví, je největší brzdou ženského fotbalu...

Reagovat
fantomas

Errr... ale vždyť o tom, aby se ženy přesvědčily, že ženskej fotbal je pro ně, ten článek v podstatě pojednává. To s ústupem mužů ve vedení, to s ústupem patriarchátu, velice úzce souvisí.

Reagovat
Acquanni

Hele, ale o tom to právě je. Muži musí ustoupit z vedení, aby mohli holky hrát fotbal?

Z vedení FIFA a UEFA i různých asociací by mělo rozhodně odstoupit dost lidí z moha důvodů, ale rozhodně ne proto, aby fotbalistky měly dobrý pocit nebo co. Psal jsem už někde, že když bude někdo sexistický, diskriminovat atd., prostě když někdo opravdu bude proti ženám podnikat nějaké kroky, tak ten ať táhne a třeba ho ukamenují, já bych ho neoplakal

Fernando to napsal dobře, měly by se soustředit na sebe a dodávat chuť a odvahu dalším ženám, ne bojovat proti útlaku, který se nekoná. Tyhlety feministické "požadavky", že muži by neměli tolik vést a šéfovat, jen protože jsou muži, to je ukázkový sexismus. Ať se ženy prosadí ve strukturách fotbalu všude, proč ne, když na to budou mít. Ale ne, že muž prostě přijde o práci, aby ji mohla dostat žena. A i když právem někdo vyletí, tak ne že přijde za něj žena. Dostane to nejvhodnější osoba, ať je žena, muž, nebo obojetník

Představ si, že v rámci toho, že je potřeba se zbavit patriarchátu přijdeš o práci a místo tebe to dostane ženská, protože je ženská a aby to bylo fér. A pak tu budeš denně číst články někoho, kdo třeba ani nemá pořádný přehled a znalosti, jak se správně tvoří text na článek. Ale v pohodě, podílel by ses na očistě světa, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,naši hráli loni MS,hrálo se systémem jedna 4 proti druhé a 1 skupina se hrála klasicky každý s každým a byla 5členná a tam zrovná hráli naši a postoupili do osmifinále

Reagovat
Acquanni

To jsem ani nevěděl, ale vím právě snad z nějaké reportáže v televizi, že už nějakou dobu máme Českou asociaci pro Famfrpál a ukazovali i záběry z toho jak trénujou, mimochodem pěkně smíšeně hrají Je to ale super, další sport pro lidi, zdraví a poznávání nových lidí ze světa. A jde to, když se chce Budu si muset najít nějaký záznam aspoň, abych viděl kus regulérního zápasu, Harryho Pottera mám rád

Reagovat
smazaný uživatel

Na sportdeutschland.tv dávali přenosy MS,když se to hrálo v SRN před 2 lety,ale tam ještě naši nebyli,jenom Slováci

Reagovat
Acquanni

https://youtu.be/CUHjlVwCpVs

Česko - Slovensko, minulý rok

Náhodou docela sranda, dej si 54 minut, jak tam náš krajan jede po zlatonce

Reagovat
Acquanni

Dokonce ji dostal za pár minut

Reagovat
smazaný uživatel

Evropské hry IQA vylosovali http://www.youtube.com/watch?v=gAOEZ8btZW8

Reagovat
Acquanni

Česko ve třetím koši, to není špatný Koukal jsem, že to dávali živě na youtube přímo předtím, tak jestli to chytnu a bude čas, tak kouknu live

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Dřív to tak bylo a už od roku 1969 se hrálo ME a 1970 MS

Reagovat
smazaný uživatel

Tomu se nedá ani říkat, že by něco hráli.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Largo

Skvělej článek, díky za něj

Reagovat
cetto

No možná mne feministky (a feministi) ukamenují a můj názor bude dokladem, že dnešní silně maskulinní společnost si dokáže neustále nalézat další způsoby, jak utlačovat ženy (ironie), ale ženský a fotbal, to k sobě fakt nepatří. Nejsem ten typ "ženská za plotnu, chlap na stavbu", ale však se na to podívejte. Vypadá to naprosto komicky. To hřiště je na ně hrozně velký, míč hrozně velkej, brána hrozně velká - není to na ně prostě dimenzovaný. Takže at si ženský čutaj, když je to baví, ale snažit se o osvětu a popularizaci tohoto (ne)sportu mi přijde zbytečný.

Reagovat
Fridgiee

Reagovat
protiproudu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Nejsem ten typ, ale...

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
cetto

No nejsem. Svý přítlkyni jsem naopak zakázal vařit, péct a doma uklízet. Jídlo si za levný můžu koupit a přece nechci, aby si zničila svou krásnou plet neustálým uklízením, tak jsem na to najal paní..

Reagovat
ratusek

Paní? Takhle začínají určité filmy

Reagovat
smazaný uživatel

Takže tvůj boj proti ženským stereotypům se skládá z toho, že v jednom případě přítelkyni nakážeš co může a co nemůže dělat a v druhým případě z toho, že si na tu činnost najmeš další ženskou. Zajímavý.

Reagovat
patas92

Reagovat
Kowe

Reagovat
zlatan-legend

Trefné doufám, že se dočkáme reakce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
fantomas

Reagovat
widlak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Moh to udělat i obráceně,že by ženu měl na to vaření a uklízení a jinou by si najal na tu krásnou pleť

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Azazelo RD

To by bylo finančně náročnější, ale pochybuji, že si to umí spočítat.

Reagovat
Acquanni

To by spočítala třetí žena, čímž by právě dokázal, jak podporuje ženy a jejich inteligenci

Reagovat
Azazelo RD

Jestli není Cetto Karel Janeček.

Reagovat
Acquanni

Reagovat
Largo

Reagovat
OranžováKarkulka

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Sergi Samper

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Mass

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
uff

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Horcmen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

slzím smíchy

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Fenri

Reagovat
Euphael

Reagovat
kaspo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Neutron

Reagovat
Briggus

Reagovat
Largo

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
DeformFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
widlak

Samozřejmě, že nejlepší způsob, jak přítelkyni ukázat, že ji bereš jako sobě rovnou, je nakazovat jí, co má a nemá dělat. Jako prokazatelně inteligentnější bytost přece víš, co je pro ní dobré.

Jen tak dál

Reagovat
fantomas

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepsi troll ef

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zelda

Reagovat
fenixLFC

To hřiště je na ně hrozně velký, míč hrozně velkej, brána hrozně velká...rovnaky argument pouzivas aj na to ked ti povedia ze ho mas maleho?

Reagovat
John Obi Mikel

Proč? Můžou si hrát co chtěj, nemůžou si ale stěžovat, že se na to nikdo nekouká.

Reagovat
ADM

Celkom by ma zaujimala konfrontacia nejakeho EF vyberu najlepsej 11ky vs priemernej zenskej repre. Ja tak nejak neverim, ze by ten muzsky vyber valcovali ale mozno som len predpojaty

Reagovat
smazaný uživatel

Záleží, kdo by sestavoval tým a kdo by trénoval..

Reagovat
cetto

Podle mě nejsi předpojatý. Jsem stejnýho názoru. Zaprvé se stačí podívat na ty jejich zápasy - pokud nehraje vyloženě ta top class, tak to je naprostá bída a kdejakej klub z přeboru hraje lépe. Neschopnost přihrát, přesně vystřelit, nulová razance, práce s míčem v rychlosti... na gymplu s náma chodívala v tělocviku hrávat fotbal spolužačka, která hrála v té době za ženy v Baníku a hrála úplně stejně, jako my - amatéři.

Reagovat
fenixLFC

neschopnost prihrat presne vystrelit alebo absenciu prace s loptou vidis nielene napriklad v ceskej najvyysej lige ale aj pri mnohych reprezentaciach, dokoonca aj tych co boli na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Dívčí repre hrajou přáteláky s Dorostem

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba v hokeji porazí průměrný kanadsky tym do patnácti let olympijské šampiónky devětkrát z deseti zápasů.

Reagovat
fantomas

Tak my už srovnáváme i hokej s fotbalem, co já tu ještě neuvidim

Reagovat
smazaný uživatel

Jen info hozené do placu. Ale vy... takoví ti, jste trochu hákliví, když vám někdo nejde názorově 100% na ruku, takže dobrý, jsme v poho. Pusu a pác.

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

po tom, co jsem videl francii, si troufnu tvrdit, ze by nemely problem..

Reagovat
smazaný uživatel

Prdlajz společnost. Jen ženský fotbal je prostě nuda. Všechno pomalejší, takticky horší, min důrazný. Kdyby ty hráči neměli prsa, tak je to je jak kdyby se hrála exhibice. Technika vcelku fajn, ale jiný parametry fotbalu to nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky je problém,že jsou většinou dost malé,tak mají problém s obranou,aspoň u nás to tak je,když jsou nějaké vysoké ženy,tak většinou hrají košíkovou nebo odbíjenou a tím pádem ta kvalita naší ženské kopané dost pokulhává

Reagovat
Acquanni

Už to vidím i na českém webu normálně od redakce Chudáci ženy, patriarchální společnost je drží zkrátka... Vůbec to nesouvisí s tím, že kvalita mužského fotbalu je prostě jinde a tedy je populárnější... Jak je možné, že neznám jedinou ženu, která má ráda fotbal a přitom by koukala právě na ten ženský... A ženských který fotbal sledují jsem poznal dost... Ženám se platí málo, protože muži to tak chtějí a ne proto, že fotbal platí fanoušci, kteří navíc přináší sponzory, to nesouvisí... Ženské sporty není možné nikde pořádně sledovat a proto se na ně nikdo nedívá, patriarchové v televizi...

Tvl, ženský fotbal jsem viděl párkrát a stačilo mi to, na českou ligu taky prakticky nekoukám, protože mě to prostě moc nebaví, tak to je.

Třeba biatlon mám zase radši ten ženský, i když nekoukám zdaleka tak často, jako na fotbal. Tableta všeobecná snaha prosadit na sílu ženský fotbal je akorát ku škodě. S každým dalším stěžováním si na peníze, protestující Dánové, každý takový článek obviňující údajnou diskriminaci patriarchální společností, všechny tyhle kraviny mě osobně dávají větší a větší nechuť se vůbec na ženský fotbal podívat a to i když věřím, že tam kvalita taky roste.

Ženský fotbal jde nahoru, sledovanost roste, tak to tvl nechte přirozeně růst

A koho vezmou jednotlivé reprezentace nebo kluby ženského fotbalu za trenéra či trenérku je snad jejich věc ne? Mají si najmout toho nejlepšího ČLOVĚKA, ne muže či ženu. Uvažovat nad tím, že ženský tým by měla trénovat žena, to je sexismus. Však mužský fotbal taky nemá omezení, že by nemohla trénovat žena. A že tam žádná není, nebo aspoň ne na vysoké úrovni, to fakt není tím, že by je společnost držela zkrátka. Měla by to těžší než muž? Určitě ano, že začátku, jako každý průkopník/ce to vždycky měl těžší než ti, co následovali. Ano, měla by těžší nastoupit a sjednat si respekt kabiny plné testosteronem poháněných lidí, ale nemožné to není a pokud na to nějaká trenérka bude mít, tak ať klidně trénuje můj oblíbený klub, good coach je správný tvar na obě pohlaví mě je fuk, který bude, když bude platit to good.

Reagovat
fantomas

Tvl, tobe uniklo asi tak pet point ruznych casti clanku zaroven. Ale hlavne ze ses vyrval...

Reagovat
cetto

Hmm, ne.

Reagovat
Acquanni

Promiň, ale od startu je to jen o tom, že mužská společnost omezuje ženy. Co se týče prdelních státu 3. světa jako např. jmenovaný Afghánistán, tam je to samozřejmě naprosto jiná diskuze a proto nechápu, proč se to míchá s moderními zeměmi a s takovými sračkami, jako počtem ženských trenérek, do jednoho článku.

Co se týče věcí, jako že se mělo hrát na umělé trávě, tak k mužům by si to FIFA dovolila úplně stejně, kdyby šlo o může na stejné mediální úrovni. To je totiž jediné, o co jde, kdyby ženský fotbal začal ode dneška tahat více peněz, než ten mužský, tak by ti mysogyni spokojeně přesunuli korýtko tam, kde to teče více. Prachy, prachy, prachy, nic víc, nic míň. Mužský fotbal je populární a placený fanoušky, kteří kupují každou sračku s logem a plní stadiony, což přiláká sponzory. Tyhle hovadiny se nemají vůbec co řešit. Muži taky nehráli odjakživa na těch krásných pažitech, na které dneska koukáme. Co by kdysi, kdy byla úroveň nízko, dali za umělý rovný trávníček.

To, že někde fotbalistky jsou v neustálém nebezpečí před znásilněním a reálným útlakem není o fotbale, to je o celkovém prdelním stavu některých zemí. Mimochodem, ano, omlouvám se, vyřval jsem se rozhodne víc, než bylo potřeba, ale už jsem nějakou dobu na tyhle věci alergický. Ten článek má dost zajímavých věcí, jako právě ty skutečně problémy, ale chce to kdyžtak trochu rozlišit jednotlivé "kapitoly". Je opravdu velký rozdíl v tom, že ženy z moderních zemí místo vlastní cesty, vlastní organizace brečí a nadávají na organizaci, která prostě vznikla jako mužská a jede pro ty, kteří přináší peníze, to je fakt. Nebo jaká jiná pointa tam má být?

Reagovat
Mimalu

nevím jestli to má vůbec smysl reagovat, ale co jsem si všimnul: velká část kritiky od žen jde směrem k národním týmům/národním asociacím. Ty jsou z velké části placeny z dání které platí celá společnost, v zájmu společnosti by měla být podpora sportu nejen pro může, ale i pro ženy -> sportující společnost = zdravější společnost. Vždyť ve finále jde o investici, která dává smysl

Reagovat
Acquanni

Však to samozřejmě je v pořádku, já nikdy neměl nic proti ženským ve sportu, to ani náhodou. Kdykoli jsem měl možnost si "začutat" s ženskou někde na plácku, tak už jsem se do ní skoro hned zamiloval Ale co má za smysl hledání nespravedlnosti v tom, že v ženském sportu trénují muži.. Vždyť je to normální věc, že můžou mít různí sportovci trenéry druhého pohlaví. To, že je převaha mužů je taky dáno tím, že muži se obecně zajímají o sport více, samozřejmě to neplatí 100%, ale přeci jen žena si v tý telce radši pustí romantiku a chlap bude radši koukat na fotbal. Podporovat se má každý, to ano, ale prostě tam kde je zájem, tam je více peněz a větší péče ve všem. Jdou tam rozhodně daně, ale výsledné podmínky např. MS jsou stanovené FIFA a jejími sponzory, který ten luxus umožňují přece.

Reagovat
cetto

Ale rovnoměrně rozdělená podpora není přece o tom, že 50% financí dáš na chlapy a 50% na baby. Rovnoměrná je o tom, že pokud mužský sport je 50x populárnější, tak logicky dostane 50x více prostředků.

Reagovat
Acquanni

Stejně o nic jiného už pomalu ve sportu nejde, jen prachy. Muži, ženy, hybridi, to je fuk, hlavně ať teče.

Reagovat
Mimalu

co že? To fakt není rovnoměrná podpora a ani to není to, jak by měl stát chtít investovat své prostředky. Nikdo neříká že to má být 50-50, ale pokud máš ve společnosti převahu žen (které odvedou řekněme stejně velkou částku jako muži), ale ve finále přerozděluješ peníze v poměru tak 1:20, tak se nemůžeš divit že ženská část společnosti je v tomto směru brzděná. Úkolem státu je zajistit na začátku rovnou příležitost pro všechny a opět opakuju, v zájmu státu by měla být primárně zdravá sportující společnost, ze které následně vylezou úspěšní sportovci...

Reagovat
cetto

Ale kolik žen má skutečně zájem o to, aby se státní peníze investovaly do fotbalu? A naopak kolik chlapů o to stojí? Řekl bych, že tady bude extrémně velký nepoměr ve prospěch chlapů. Tak proč bys měl investovat více do ženskýho fotbalu, když o to společnost vůbec nestojí? Jsem přesvědčen o tom, že nějaký prostředky do ženskýho fotbalu jdou a je to dle mého adekvátní částka tomu, jakej je o něj zájem.

Reagovat
Acquanni

Reagovat
Mimalu

to já jsem přesvědčený, že se o adekvátní částku nejedná. Netuším, na základě čeho vycházíš, že nejpopularnější sport na planetě zrovna v Česku je odsouzený k tomu, aby byl u žen na úrovni tak softballu...

Reagovat
Acquanni

A proč nedostávají hráči v krajském přeboru sta tisíce? Protože o to není zájem fanoušků ani médií, ani sponzorů. Kdyby se vysílal nějaký přebor a sledovalo by to každý víkend milion lidí, tak se minimálně zázemí a podmínky taky zvednou, protože by přišel nějaký sponzor. Tak to prostě je, fotbalisti nejsou tak královsky placeni, protože lidi ve FIFA se rozhodli to tak nastavit. Je to tím, že se koukají milióny lidí, na finále posledního MS se dívalo půl světa. Kolik se prodalo dresů a dalších suvenýrů? Stadiony jsou plné a lístky nejsou někdy až tak levné. Lidi utrácejí a jezdí po celém světě kvůli fotbalu. Tohle je to jediné, o čem to je. Kdyby se půl světa koukalo na MS žen klidně i z důvodu, že je sranda ty "dřeva" sledovat, tak by tam ty peníze byly. Ono vlastně ani nejde o kvalitu jako takovou, ale sledovanost a zájem, o nic jiného.

Reagovat
Mimalu

Ale mně nejde o to, aby hráčky měly stejné peníze jako muži, to je nereálné a v současné situaci i pochopitelně nesmyslné. Já se snažím poukázat na to, že od těch mládežnických kategorii jsou podmínky značně nevyrovnané a od toho se odráží i celková úroveň.

Zkusím to ještě jednou, úkolem státu není vychovávat úzkou skupinu medailistů, ale úkolem je, přivést co největší množství dětí/mládeže a následně třeba i hobby amatérů ke sportu. Celá společnost se podílí na financování fotbalu, to o čem ty mluvíš je už fanouškovská část která zajišťuje bohatnutí té špičky, ale já se bavím o té víc jak půlmiliardě, která napřiklad šla loni na FAČR z daní všech a i těch, kterým jsou čeští čutálisti někde.

Reagovat
Acquanni

No, já jsem hrával právě na té amatérské úrovni a něco ti prozradím. Dokonce i my, kluci, budoucí muži - vládci všeho jsme byli nějakému FAČRu u prdele. Měli jsme prehistorické dresy, dokud nám náš trenér z vlastní kapsy nekoupil pěknou sadu i se jmény. Předtím byly nejlepší dresy ty, které jsme dostali od nějaké ruské firmy za to, že si chtěli udělat nějaké fotbalové záběry z tréninků a i ty teda byly k smíchu, ty dresy. Měli jsme 3 slušné zápasové míče a pak předpotopní hadráky, takže jsme si nosili samozřejmě svoje. Za 9 let co jsem tam byl, jsme dostali jednu tréninkovou bránu a ty slušné 3 zápasové míče. Krom toho umělku, kterou jsme ale dostali od většího klubu z města zdarma jako dar, když pokládali oni novou. Dostali jsme to ve stavu "Puzzle umělka, polož si sám a jako dorostenci jsme to dávali do kupy, za což jsme o víkendu po zápase dostali zdarma klobásu O tom podporování populace ke sportu, ne jen pár vyvolených, se nemusíme asi bavit, to nesouvisí s ženami. Jediná věc je, že mají "těžší" si najít klub, protože těch ženských je samozřejmě méně, než těch mužských, ale to je jen o počtu těch samotných lidí, co to chce provozovat ten daný sport.

Podpora sportů od amatérské úrovně je obecně špatně, nijak to nesouvisí s pohlavím.

Mimochodem, psal jsi předtím o neadekvátní částce a že je to v Česku u žen odsouzené na úrovni softballu, to nemělo souvislost s obecnou úrovní sportu, jak jsi psal teď v posledním příspěvku, na který teď reaguji.

Reagovat
ttopi

Reagovat
Acquanni

A zapomněl jsem, asi rok, dva předtím, než jsem tam začal se udělal nový trávník, který se zaplatil téměř celý z peněz jedné velké firmy díky známosti a tomu, že majitel tam jako kluk hrával a chtěl udělat něco pro klub, kde prožil kus dětství

Reagovat
Mimalu

a holky na tom hřišti hrát nemůžou nebo co si tím chtěl říct? Samozřejmě že vnímaní ženského fotbalu je ve společnosti na bídné úrovni a dokud tomu od svazu/státu (který to má mimo jiné za svůj úkol) nezlepší, tak to bude mít ženský fotbal vždycky těžké, v jiných sportech se toto stigma aspoň částečně odbouralo, fotbal je jednoznačně na řadě a měla by za tím být i poptávka společnosti

Reagovat
Mimalu

a teď si představ jak vypadá asi ta ženská část, když si stačí projít čistě tuto diskuzi nad kterou tady dobrá polovina vyloženě ohrnuje nos. Co se týče fotbalu, je tam podpora žen/dívek naprosto chabá i když je tam potenciál podstatně větší než u mužů/chlapců a ne není to čistě lineární - kolik peněz do toho dáš, tolik děcek získáš. Abys navýšil počet kluků oproti současnému stavu, tak bys potřeboval podstatně větší množství peněz než u žen kde je pole nepoorané. Podpora sportu od amatérské úrovně je sice špatně, ale FAČR jakožto největší sportovní svaz v ČR na tomto poli selhává ze všech svazů nejočividněji, aby se fotbalu věnovalo méně holek než třeba florbalu.

K softballu, psal jsem o tom, že situace, kdy nejbohatší sport který má pod sebou ženskou část by měl být schopen zajistit, aby tato část na tom byla podstatně lépe než oproti fotbalu chudý softball a ano peníze mají souvislost s obecnou úrovní sportů

Reagovat
Acquanni

Tak já nevím,mluvíš o podpoře sportů, zdravější společnost s tím související a pak řešíš, že se hraje florbal místo fotbalu No a co? At si každý hraje co chce, sport obecně

Já jsem psal, měli jsme i ženský tým a žádný útlak se nekonal, to tě zklamu. Dokonce ženy mohly trénovat střelbu na normální bránu, ale my jako žáci,pak jako dorostenci a taky muži, všichni jsme si museli tahat tréninkovou bránu mimo vápno a nebo si taky frajerky klidně vzaly i tu tréninkovou a když byla ještě jenom jedna klasická, správně velká brána, tak si hrály fotbal na půlce a my hrály akorát tak na florbalové branečky či co to bylo Globálně v moderních zemích prostě ženy v útlaku nejsou, maximálně od jednotlivců a to ať se klidně řeší takové případy. Ale nebudu v žádném případě koukat na něco, co mě nebaví a neuspokojuje mou potřebu po kvalitním fotbalu jen kvůli tomu, že by to mělo být prý fér nebo co a takhle to prostě vidí spousta lidí. Půjdeš do kina na filmy, které vytvořili gay/lesba/transsexuál/člověk jiné barvy? Ne, buď tě to oslovuje, nebo ne, mám svobodnou vůli. Jako by nestačilo, že mě bolí oči až po prdel z Arsenalu už třetí rok. Budu reagovat rovnou i na tu zprávu, kterou jsi reagoval na ten můj dodatek a chci se zeptat, děláš si že mě srandu? Já jsem jakkoli naznačil, že tam nemohli ženský hrát? Řešil jsem ty finance ve sportu na amatérské úrovni a to, že se tam nehraje do teď na škváře jen díky tomu, že se v oblasti narodil a hrál člověk, který později zbohatnul a chtěl něco vrátit té malé místní společnosti a podpořit ji.

Reagovat
Mimalu

Řeším to, že tady máš univerzální sport, který je ve svém základu tak jednoduchý, že k němu de facto nic nepotřebuješ, infrastrukturu tu máš vybudovanou,, pohybuje se v něm neporovnatelně víc peněz než v jakémkoliv jiném sportu, ale i tak dokáže k sobě přitáhnout víc ženských i blbý florbal - směšné. Nevím proč do toho pořád dokolečka taháš nějakou sledovanost, na mládežnické sporty nekouká nikdo a naprosto všechny jsou závislé na podpoře státu, měst a obcí.

To že někde postaví hřiště soukromník není většinový případ, je to samozřejmě fajn když v jednom z x mnoha případů to zafinancuje soukromý subjekt, ale i ten si to mimochodem strhne z daní.

Reagovat
Acquanni

A to má stát zaměstnat stovky lidí, aby chodili po ulicích a prosili malé holky, aby hrály fotbal? Vždyť si protiřečíš, proč by se mělo dávat cokoli více do ženského fotbalu ze státu přes FAČR, když stejně ženy jdou do jiných sportů?

Reagovat
Mimalu

protože takhle se to dělá ve všech sportech no, po ulicích chodí trenéři basketbalu, volejbalu a jiných sportů a prosí děti, aby přišly na trénink Fotbal má samozřejmě v ČR tradici, ten ženský má potenciál do budoucna růst jako žádný jiný sport a je to tedy velmi rozumná investice do budoucna

Reagovat
fantomas

Reagovat
Acquanni

Sám dále píšeš, že v ostatních sportech se to odbourává. To je logika jako s novými feministickými filmy např. Nikdy globálně mužům nevadilo koukat na ženské hrdinky, taková Ripleyová je legendární postava, ale když teď film s ženou v hlavní roli neuspěje, může za to patriarchální společnost a útlak. V ostatních sportech není takový problém, jako u fotbalu, ale stejně je to všechno chyba společnosti a vůbec to není chyba toho, že ty ženy ve fotbale radši brečí, než aby něco řešili. Mají se vysrat na brek a stížnosti, jak je všechno nefér, mají se soustředit na popularizaci své části tohoto krásného sportu a toho, že jsou v tom dobré. Jsou ženy, které umí fotbal hrát a dobře, ale obecně tam ta kvalita prostě taková není. V atletice a podobných je rozdíl poměrně jednodušší, chlapi mají prostě na 100m rekord 9,5s, ženy mají myslím 10,5s cca, ale upřímně, závod je tak nějak stejně zajímavý, ať to závodníci doběhnou od 9,5-10s nebo od 10,5-11s. Lyžování, biatlon, skoky na lyžích, skoky do dálky, hod oštěpem a já nevím co všechno ještě, všude je rozdíl jenom v limitech rekordů, u kterých hraje roli obecná výhoda mužských fyzických predispozic. Ale fotbal je mnohem komplexnější než prostě běžet, skočit (berme prosím v nadsázce, každý sport na vrcholové úrovni je kurevsky náročná věc, i běžet blbých 100m ) a tak tam rozdíly v kvalitě jsou mnohem více viditelné. Představ si, že by sportovci dostali motioncapture obleky a koukal bys na počítačem stvořené modely díky těmto modelům, bez pohlavních znaků, prostě beztvaré panáčky a bez času, měření vzdálenosti atd. U atletiky, lyžování a podobných sportů by nebylo vůbec lehký vždy vědět, na koho vlastně koukáš, ale fotbal? Jasně, nebylo by hned jasno z každé situace, ale koukni se na 20 minut nesestříhané čisté hry, poznáš to rychle. On to sám fantomas takhle psal, že se ženský fotbal bere jako slabé odvětví mužského fotbalu a že by se to nemělo. No, já spíš beru třeba naší kapr ligu jako mnohem mladšího slabšího brášku opravdového špičkového fotbalu a proto mě taky naše liga nijak moc nebere a prakticky jen zkouknu výsledky a sem tam nějaké "nejlepší góly". Ženský fotbal je jiný, pro někoho zajímavý, pro někoho třeba zajímavější než ten mužský, ale faktem je, že obecně je mnohem méně zajímavý a ten fakt, že pořádně nezajímá ani ženy samotné, je fakt všeříkající. Já teda znal více lidí, kteří koukali i na naše basketbalistky, včetně třeba mojí mámy, ale ženský fotbal ji nezajímal ani omylem.

Reagovat
Mimalu

To co ty pořád popisuješ je tvůj DIVÁCKÝ zážitek, já ti nikde nerozporuji že mužský fotbal někde jinde než ten ženský, já pořád dokolečka opakuju, že startovní čára pro kluka a holku je úplně někde jinde a v zájmu společnosti by mělo být, aby se ta pomyslná startovní čára přiblížila té mužské, zvlášť když na to má fotbal zcela evidentně prostředky.

To že někoho baví víc basketbal je sice pěkné, ale ve skutečnosti je ten rozdíl mezi top ženským a top mužským basket velmi podobně propastný

Reagovat
Acquanni

A jedna poslední věc už. Kolik špičkových fotbalistů se naučilo hrát fotbal ve slumech, kde byli rádi za míčudu, se kterou by si ani u nás člověk nevytřel ani zadek. Samozřejmě, že kvalitní podmínky pomáhají rozvíjet každý sport, ale zrovna k fotbalu nepotřebuješ skoro nic a pokud máš talent a hlavně na něm makáš, tak máš šanci se prosadit i když pocházíš z úplné říti. Není náhoda, že spousta velkých fotbalistů např. z Brazílie pocházela odjakživa z hrozných podmínek, které jim naopak ve finále i dost pomohli. Já jsem ve fotbale nic nedokázal, protože jsem na to prostě jako spoooousta dalších neměl. Je jasný, že dost potenciálně skvělých hráčů se z nějakého slamu nikam nedostanou, ale jde to, jde to na nejvyšší úroveň a pak mi vysvětli, proč to u žen nedokázal nikdo na podobnou úroveň dostat, podmínky nepodmínky. To není hate na ženy, i sportovně dokáží neuvěřitelně věci jako v čemkoliv jiném, ale nebaví mě, jak za případné neúspěchy je viněna společnost, kór v moderní době populární názory, že za korektně neúspěchy zenuzou muži.

Reagovat
Mimalu

žijeme snad v ČR kde jsou podmínky k životu snad někde úplně jinde, co to je do háje za argument, že když v 200 milionové Brazílii kde je fotbal náboženství dokáže občas vyletět nějaký kluk, pro kterého to je častokrát jediná šance dostat se z bídy, tak že to obdobně půjde aplikovat u nás. Jedna věc je nemít na výběr a druhá vidět rozdíly, to by se na to vykašlal skoro každý

Reagovat
Acquanni

Já nemluvil o tom, že to tak má být zrovna u nás. Ale zřejmě je prostě tenhle sport více vhodný pro muže. Neříkám tím, že je nevhodný pro ženy, nebo že by jej neměli hrát, ať si každý hraje co chce. Ale u mužů se právě dost chlapů prosadilo z naprosté bídy až na naprostý vrchol, ale žádná žena nikdy nedosahovala zdaleka takových kvalit, ať už ze stejně špatných, nebo z dobrých podmínek. To prostě něco ukazuje, že predispozice na to hold jsou více na jedné straně a nic moc se s tím nenadělá. Jaká startovní čára pořád? Opakuju se, dobré podmínky prospívají, ale pokud na to člověk má a maká, dokáže se dostat na vrchol i z mnohem větší bídy, než kterou známe zrovna například u nás v zemi. A kdyby se ty ženy opravdu v tomhle sportu prosazovaly, tak by tam taky potom přiteklo více peněz. Ale přece se tam nemůžou začít cpát fakt velký prachy jen protože ta mužská část je tak populární, tak třeba bude ženský taky, když tam dáme miliardu Investice do jednotlivých sportů se musí odvíjet od zájmu o daný sport a poté také o tom, co z těch investic vzejde. To má stát s FAČR vystavět stovku hřišť pro ženy od nejmenšího věku, založit tam kluby a doufat, že se to najednou naplní a bude to mít úroveň? Aby z toho ve finále mohla být tak akorát hezká kolonka v "životopisu" o tom, jak ČR podporuje ženský sport?

Reagovat
Mimalu

Sorry, ale to na mě působí jak názor z roku 1919. Na fotbalu je krásné to, že je vhodný pro všechny, nevidím jediný důvod proč by měl být třeba ten basket nebo volejbal jakkoliv vhodnější.

Ti co se prosadili z bídy, tak se prosadili z bídy u nich doma, ale venku na ulici dělali sport, který byl v daném místě doslova náboženstvím, kde ho dělali skoro všichni a tím v tom dotyčném místě vznikla přirozená konkurence. Potom ho pořád ještě v mladém věku někdo vytáhnul do místních klubů kde už to o nějaké bídě není. Naprostý opak toho co tu máme my, u nás je většina děcek v pohodě a těžko si sami vyberou sport, ve kterém budou muset dřít v neodpovídajících podmínkách.

Jaká startovní čára? Snad tu nebudeme vést debatu o tom, že začínat jako kluk nebo holka je to stejné...

Cpát velké prachy fakt není potřeba, infrastruktura tu je, sport sám o sobě je atraktivní a akorát z toho velkého koláče který do toho sportu putuje ukrojit více odpovídající částku. Když máš sport, kterému mohutně dotuješ mužskou část, tak je jenom logické toho využít a pomoct i té ženské části. -> tím ti naroste i počet žen a rozšíří se členská základna. Nevím proč stavět nové hřiště + kluby, však to tu už dávno máme. A do kolonky "životopisu" ať si klidně ČR napíše boj proti nezdravému životnímu stylu.

Reagovat
Acquanni

Já to myslel ve smyslu, že prostě ten sport zřejmě jde lépe mužům a to ne jen z čistě fyzického hlediska, kde máme obecně biologickou výhodu. Proto jsem dopsal, že tím nemyslím, že by to neměly ženy hrát, to bych nikdy neprosazoval takovou blbou myšlenku. Já zase nechápu, proč ti vadí, že se u nás více věnují florbalu než fotbalu, jak jsi psal. Já si myslím, že je to úplně jedno, až budu mít děti, tak ať kluk klidně dělá balet a holka box, když je to bude naplňovat Ale je to o té mentalitě, o tom, že ti kluci by hráli bez bot, v horku, v dešti, na trávě, na betonu, kdekoli, prostě vzali jakýkoliv míč a šli na to, pořád. To je ta mentalita, která člověka někam dotáhne a ne ta mentalita obětí.

Ty jsi psal, že do florbalu jdou ženy více než do fotbalu, ale já se vsadím, že v tom florbalu není více peněz, než ve fotbale, tak kde je přesně problém? To jako kvůli nedostatku šancí a podpory u fotbalu utíkají ženy ke sportu, který je v rozvoji níže? Ano, už to tady máme, jak říkám, jediná věc je to, že žen prostě hraje méně, takže je méně ženských mančaftů, než těch mužských, ale s tím není co dělat. Kdyby byl velký zájem u žen ten sport provozovat, rostl by i počet týmů, soutěží atd.

Reagovat
Fernando_Torres

Sorry ale hrál si někdy fotbal? Případně od kolika? Protože jestli něco maj holky a kluci ve fotbale stejné, tak je to právě startovní čára... Zajdi se někdy podívat na nějakej zápas přípravek, zjistíš, že tam holky i kluci hrají normálně dohromady, aniž by to někdo řešil... To, že u fotbalu později většina z nich nezůstane není vůbec o podpoře, ale prostě o tom, že z toho jednoduše vyrostou a začnou je zajímat víc "holčičí" věci... Za to, že většinu ženských fotbal, ať už ho hraje kdokoliv, vůbec nezajímá, žádnej třicet let starej útlak nemůže...

Reagovat
Acquanni

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je velka parada, vzdy napises, obrovsky odstavec, spletes dohromady, milion veci, vytvoris si nazory, ktere das do ust osatanim, a pak proti tomu argumentujes. a stejne to nedava smysl..

Reagovat
Acquanni

Mnohem větší paráda je napsat prázdné odsouzení nějaké diskuze bez jakéhokoli projevení myšlenky, protože proto

Pokud nesouhlasím s nějakou dlouhou diskuzí, tak se buď opravdu zapojím, nebo jdu dál. Napsat ve stylu "Píšeš tady rozbor, ale máš to zamotaný, nedává to smysl" je teda brilantní

Reagovat
fenixLFC

zaujimave ze v takych spojenych statoch je zensky futbal popularnejsi a aj dostavaju od zvazu menej ako chlapi...

Reagovat
Acquanni

Tak ať se to řeší tam, to je pak lokální problém, ne globální. Ale ještě je otázka, jak moc celkovou marketingovou sílu ženského/mužského fotbalu v Americe ovlivňuje jen místní trh. Protože furt je tam ta věc, že když se např. dostane USA do skupiny na MS mužů a ani nepostoupí dál, tak tím pořád získají více peněz, než když ženský tým USA svoje MS vyhraje. Ale pokud tam ta mediální a marketingová síla je u žen vyšší, tak jak říkám, mají tam lokální problém a je správný to tam řešit a pokud to sedí podle stejné logiky, proč muži v Evropě berou víc, tak ať tam naopak berou víc ženy, no problem

Reagovat
ratusek

Vždyť ukázkový příklad je tenis. Ženský furt bečí, jak chtějí stejně prize money, ale že hrajou na 2 sety už nikdo neřeší. Furt samá rovnoprávnost, ale aby měly stejné podmínky na trati a v závodě to ne. Jal u všech distančních závodů, ženský mají kratší závody, ale chtějí stejně peněz.

Samozřejmě se na ženský volejbal podívám taky, ale jen když jsou tam pořádný samice

Reagovat
Mimalu

přečti si to ještě jednou nebo i víckrát, úplně jsi minul můj point

Reagovat
smazaný uživatel

jedes

Reagovat
cetto

Jen takovej detail - najímat muže jako trenéra k babám je trochu problematický z důvodu převlékání se v kabině. Nechci působit úchylně, ale ten chlap musí bejt buď gay nebo fakt totální asexuál, aby s ním nehlo, že se před ním promenáduje 11 a víc nahých mladejch žen - sportovkyň. Troufám si říci, že takových 95% chlapů by to nezvládlo dlouhodobě bez něčeho, co by následně feministky nazvaly sexuálním harašením.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Acquanni

Jo to je takový malý téma, ale já osobně teda jsem si vyzkoušel trénování dorostu a musím říct, že když jsem šel o poločase zjebat celý tým, tak jsem měl před očima stejně rudou clonu

Ne, ale vážně.. Jasně, tahle věc je taková blbá komplikace, ale zase to není neřešitelné a navíc chlap si dokáže zvyknout i na tohle, někdo více, někdo méně. Ale je mi jasný, že takový kameraman v pornu už nemá třeba po roce práce tak pevnou a rychlou erekci z natáčení jako první den Jinak nevím jak ostatní, ale já nevidím moc rozdíl v tom vidět ženu ve spodním prádle nebo v plavkách, který už bývají dneska taky velice šetřivé s materiálem a nikomu to nepřijde divné.. A určitě ty ženský nehrají v nějaký tenký krajce předpokládám. Ale jasný, může se tam lehce stát, že tam bude kokot, ale to je pak ten moment, kde se to má řešit a není to těžký. Kdyby fakt obtěžoval v kabině, není těžký udělat krátkou nahrávku, podat to na svazu a žádný svaz, mimo možná ty prdelní státy třetího světa, nebude riskovat, aby se to dostalo do novin s tím, že to neřešili

Reagovat
cetto

No spodní prádlo.. četl jsem před pár lety rozhovor s nějakým mužským trenérem žen v Hattricku (nebo ProFootballu) a zminoval, že je běžný, že ty holky si daj o poločase rychlou sprchu a samozřejmě tam pak po kabině chodí nahý. To samý po zápase. Říkal, že je tak koncentrovanej na fotbal a na výkony týmu, že toto vůbec nevnímá, ale nějak jsem mu to nevěřil.

Reagovat
Acquanni

Tak jasně, ale to není takový problém, aby si nahodily to spodní prádlo po ty sprše než skočí zpátky do kabiny, stejně jako by to mohli udělat chlapi trénovaní ženou. Jinak já v žácích ve 14-15 hrál hrál v týmu se dvěma holkama a pohoda.. A to byl věk, kdy jsem se mohl posrat z každého výstřihu a že ta jedna měla

Jinak si teď ale zase vem, že 100% budou nějací gayové nebo bisexuálové ve fotbale, taky to prostě zvládnou, ale kdyby obtěžoval, tak si to odnese stejně jako případně ten trenér.

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Acquanni

Reagovat
smazaný uživatel

arsin who?

Reagovat
Remt

Znáš dost žen, které sledují fotbal? Seznam mě s jednou naposledy když jsem si takhle podvečer párkrát potichu pustil stream zápasů Liverpoolu tak to vedlo k pozvolnému rozchodu Jsem asi beznadějnej romantik, snad jednou potkám tu, která se se mnou bude celý týden těšit na zápas, to by bylo jak z říše snů

Reagovat
Acquanni

Poznal jsem hlavně, když jsem hrával fotbal v pralese, měli jsme i ženský tým, dvě holky dokonce hrály s námi v žácích. Ale nikdy jsem neslyšel jedinou z nich, ani z těch dospělých řešit ženský vrcholový fotbal. Řešily si jen svoji ligu, ale když jde o sledování, tak jak my, LM, MS atd..

Držím palce, já jsem se "spokojil" s tím, že moje drahá polovička si se mnou ráda zajde na vesnický fotbal a nekecá do toho, když si sleduju svoje Tyhle úplně vysněný holky se těžko hledají a ještě těžší je si je získat, úplná fotbalistka mi vyšla jen v těch 14-15 letech, ale to nebylo na dlouho Držím palce, třeba se poštěstí a jeden takový fotbalově perfektní pár, dokonce to byl Liverpool, jsem poznal. Jejich ideální večer zněl - "Liverpool, víno, výhra, sex, dobrou noc"

Reagovat
Remt

No tak to bych se měl jako v pohádce s ní. Jako já bych se taky spokojil s tím, kdyby mi do toho aspoň neremcala, sám jsem jí nabídnul alternativu - ať je zticha, nekecá do toho a jde si do obejváku sledovat nějaký svoje romantický kraviny nebo co to rády sledujou holky" - bohužel mé rady nepadly na úrodnou půdu

Reagovat
Acquanni

Já vždycky říkal, když došlo na takovou tu diskuzi, že mám radši fotbal než ji - "Kdyby si mě nutila si vybrat, tak fotbal, kdybys byla taková a chtěla by si mi zkazit to, co miluju, tak neváhám, kdybych si hypoteticky opravdu musel vybrat, vyberu si tebe". A vždy byl klid, zatím mi to žádná nějak nevyvrátila Přidáš úsměv pusu a dobrý

Reagovat
Elliasson

Taky držím palce. Jedna z mých priorit je, aby holka měla pozitivní vztah ke sportu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nějaké ty Jihoameričanky určitě kopanou sledují

Reagovat
Acquanni

Znám přes jednu mobilní online hru Brazilku, která splňuje "jihoamerický standart" a fotbal miluje Hodně milá slečna, ale má to dvě vady...

Je moc daleko

Fandí United z Evropy

A ještě je bi, takže kdo si ji získá, tak se třeba jednou dočká i speciální odměny, když na ni bude hodný

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečné procento fotbalistek jsou lesbičky, o hodně více než v normální populaci, takže šance se ti snižují. Tak můžeš zajít na nějaký vesnický zápas nebo jejich trénink a zkusit nějakou získat. Já jsem to měl v pohodě, hrál jsem za tým, kde byl i ženský tým nebo šlo pár holek se kouknout na fotbal a a nějaká přišla. Ale teď mám v okolí Slávistky stadion Xaverov a nebo když jsem jel se Sparťankami MHD ze Strahova, jejich dialog jako skupiny je tragédie a chování většiny taky...

Reagovat
Acquanni

Na vesnici chodí většinou dost holek, třeba ani samy nehrají, ale rády chodí, baví je to, sem tam si čutnou, to je krásný základ

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.nytimes.com/2019/06/06/sports/barcelona-girls-soccer-womens-world-cup.html

Docela zajímavé - Barcelonský tým holek U12 hrál celou sezonu v chlapské lize a naprosto dominovali a všechny smetli. Dost mě to překvapilo - je tam něco, co nám v tom článku tají? (třeba, že hráli v U10 lize kluků nebo tak?)

Reagovat
Fridgiee

Holkám začíná puberta dřív, než chlapcům. Holky U12 budou v lepším fyzickém stavu než chlapci, většina z nich bude i mnohem vyššiho vzrůstu. Tady tahle dynamika se samozřejmě začne obracet v moment když se rozjede puberta i u hochů.

Holkám začíná mezi 10-11 rokem, u chlapců teprve o rok až dva později. Ty procesy jsou taky trochu odlišné.

Tady tohle totálně jaksi v článku zapoměli zmínit

Reagovat
fabec1222

Pří správně zvoleném oblečení můžou dominovat i v U15-U17

Reagovat
ADM

Reagovat
doshcz

Reagovat
icemike

Reagovat
ttopi

Zajímavý článek. Ale nebude spíše koncentrací kvality? Pokud dominuje zrovna tým Barcelony, dá se předpokládat, že v jejich týmu jsou prostě nejlepší děvčata z okolí, zatímco v těch klučičích týmech je při mnohonásobně vyšším počtu chlapeckých týmů ta kvalita rozprostřena trochu víc. Pak je to taky otázka toho, že v tomto věku není podle mě co se týče nějaké fyzické síly tak velký rozdíl mezi chlapcem a dívkou. Až bude těmto dívkám 20 a utkají se s těmi kluky znovu, možná bude skore obráceně

Reagovat
db18

To je divný. Proti nám vždy jednou za rok hráli ženský přátelák a býval to jediný zápas, který jsme vvyhrávali.

Reagovat
smazaný uživatel

To bude ta nejnižší liga chlapců. Když jsem já hrál v U11 proti U14 ze Sparty, tak za stavu 10:0 pro nás jsem začal kecat s protihráčkou ze Sparty a to bylo tak v půlce zápasu. Repre žen neporazí U15 ligového mančaftu. Řekněme na U13 se chytá, mluví o tom i nějaké hráčky ze Sparty, že mají přáteláky s horní dolní U15, a když tam je nějaký dobrý hráč (kapitán), tak je tam vodí jak psa...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

A co na tom MS tedy hrají za sport ?

Reagovat
Losinho

Ještě to tu není? Ok.

Zpátky do kuchyně.

Reagovat
cetto

Řekl bych, že zrovna o tomto to fakt není a konkrétně tento názor už dnes přetrvává asi jen v té části mužské společnosti, která ještě zažila aktivně předchozí režim (tzn. ročníky 60 a starší).

Reagovat
fabec1222

neni to jen o tom, ještě by měla chodit k pračce, žehlícímu prknu, nakupovat atp.

Reagovat
smazaný uživatel

Dejme jim tu rovnoprávnost. Nebudeme jim držet dveře, platit za ně oběd, ani jim něco stěhovat. Všechno si jako rovnoprávné bytosti udělají sami.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fabec1222

Ideální pro sluníčkáře a feministky, můžou si to pouštět při demonstraci na Václaváku

Reagovat
r.mrazik

chtel jsem napsat nebud debil,ale....zbytecny

Reagovat
smazaný uživatel

Hokej by jim třeba sednul více...

Reagovat
BaggioRoberto

Tak kdo si zase odskočil od plotny?

Reagovat
ttopi

fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
TopinB

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Reagovat
BaggioRoberto

Rozsekals mě.

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

Reagovat
valloire

Reagovat
Euphael

Reagovat
Azazelo RD

Reagovat
icemike

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

To je od tebe vlastně krásně feministické <3

Reagovat
BaggioRoberto

Naopak. Na tvém příkladu demonstruji, že moderní muž nejenom umí, ale zároveň dokáže skloubit různorodé činnosti a to včetně těch, které bývaly dómenou žen.

Reagovat
Largo

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Ženy hrají mužský sport!

Reagovat
Zark

rugby?

Reagovat
monty25

Dobrý článek k zamyšlení. Nicméně něco z toho se děje i v jiných ženských sportech, třeba co se týče těch trenérek...

https://youtu.be/D--2Q9RG-nM?t=427

Jinak je na každým, jak si to přebere. Já jsem začal sledovat ženský fotbal na MS 2011 a chytlo mě to, podle mě se jednalo o průlomový turnaj. Letošní MS bude zase o něco lepší než to předchozí v roce 2015, kde byla nevýhoda ta umělka a taky časový posun nebyl pro Evropany ideální. Pro mě je MS žen svátek stejně jako MS mužů a myslím si, že i ten, kdo ženský fotbal nevyhledává, zaznamená v průběhu turnaje aspoň výsledky. A kdo má obecně rád fotbal, ten se určitě na nějaké zápasy podívá.

Reagovat
Godwinson

Spis se o to neuspesne snazi. Kvalita je tak hruzostrasna i u nejlepsich tymu, ze zensky fotbal je nejlepsi argument, proc zenska nevydelava stejne jako chlap

Reagovat
smazaný uživatel

Peníze tečou vždycky tam kde je o tu věc zájem. Takhle je to úplně všude.

Obrovský rozdíl je právě v těchto sportech, jako je fotbal, kde většina fanoušků jsou muži.

Srovnal bych to v opačném měřítku například v modelingu, který je mnohem zajímavější zase z ženské stránky.

Pro porovnání nejlépe placená modelka za minulý rok byla Gisele Bundchen 44 miliónů $

A nejlépe placený model Sean O'Pry 1,5 miliónu $

Reagovat
ttopi

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Acquanni

Modeling jsem chtěl zmínit taky jako protipól, ale čekal jsem, že mě někdo pošle do řiti, že to nesouvisí. Ale je to prostě jasný příklad, jak to funguje, díky i za přesný rozdíl mezi těmi nejlépe placenými

Reagovat
ratusek

Z druhé strany se to nenosí

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Blasphemer

V pornu je to to samý.

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mimalu

Reagovat
db18

Reagovat
fantomas

Reagovat
Dufan

kolik sis vydělal?

Reagovat
Blasphemer

Za léto?

Reagovat
Dufan

Třeba

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
fantomas

Jj, oboje ukázkový výdobytky patriarchátu :)

Reagovat
technecium

Tahle tvoje toxická feminita je až ponižující pro zdejší muže. Jestli jsi doma týraný svou ženou, tak se nestyď a radši si zajdi k psychologovi. Takhle si moc nepomůžeš.

Reagovat
fantomas

Aww

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cr7sux

:)

Reagovat
valloire

Reagovat
ZJEV

presne tak, akorat od modelu (muzu) neuslysis ten narek, jako tady v clanku, ze na zeny se lip diva, protoze to tak proste je.

Reagovat
smazaný uživatel

Komedie hadr...

Reagovat
roman1978

Když se těm krávám nelíbí, že jsou tak strašně "utlačované" a nutně potřebují rovnoprávnost, tak ať hrají s muži jednu soutěž. Třeba tenis, atletika, hokej, fotbal a vlastně vše.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
technecium

Reagovat
valloire

Reagovat
Posledni Kovboj

Ideální čas přestat předstírat, že ženy hrají "sport"

Reagovat
miguel bain

Jako na zasmani během jednoho zábavného odpoledne je ženský fotbal fajn, ale pořádat v tom mistrovství...

Reagovat
Lamskej#RMCF

Ten nadpis snad psala nějaká feministka

Reagovat
smazaný uživatel

Ženský fotbal je prostě o několik řádů méně atraktivní a má úroveň světové špičky na naší ani ne divizi a na divizi taky chodí minimum lidí.

Deal fucking with it.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Má někdo stream na Vondroušovou?

Reagovat
Neon

ČT sport

Reagovat
Neon

A jak to zatím vypadá, tak mohly ženské rovnou hrát jen juniorské French open a dospělé letos zrušit

Reagovat
smazaný uživatel

<3

Reagovat
smazaný uživatel

takovej ublizenej nadpis.. tak se treba poser, ze to nikoho nezajima

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Horcmen

těším se na to MS nejvíc ze všech letních turnajů

Reagovat
Gunner14

Nejvíc tomu "ubližují" golmanky. Tam je ten rozdíl fakt propastný a hodně by prospělo, kdyby se zmenšily o něco brány.

Jinak na MS vyhrají Nizozemky, protože mají Miedemu, která je v zakončování lepší než většina útočníků v PL

Reagovat
db18

s tím naprosto souhlasím, že ten hlavní rozdíl je v dosahu brankářek.

Reagovat
smazaný uživatel

ženský se chytnou každý píčoviny, ale aby něco chytly v bráně, tak to neee..

Reagovat
cr7sux

Reagovat
fantomas

To je docela dobrej point s těma golmankama no.

Reagovat
monty25

Ono celkově ten nizozemský "trojzubec" Martens-Miedema-van de Sanden je úplně top. Poslední jmenovanou tipuju na nejlepší hráčku turnaje a na zlato Nizozemek už mám vsazeno.

Reagovat
Herry31

A jak moc je to reálné, když je tam kurz 17? Láká mi to tam pustit pětikilčo.

Reagovat
fantomas

Jako teoreticky už by měl jejich čas vážně přijít, ale to se řikalo už před čtyřmi lety a nebylo z toho ani čtvrtfinále. Jakej je kurz na Francii?

Reagovat
monty25

Jejich čas přišel už na Euru. Na Francii je 4,5.

Reagovat
fantomas

Nj, když to se zas tak nepočítá tak to bych na ty Nizozemky hnedka navalil.

Reagovat
Herry31

Tak jsem dal na vás a osolil to.

Reagovat
smazaný uživatel

https://bit.ly/2EXAK8P

*zhluboka sa nadechne* M'Lady! * tips fedora*

Reagovat
doshcz

zmenšit brány a možná o něco i hřiště a nebo jim přidat +1 hráčku do pole nebo do nich začít píchat a píchat steroidy

Nic proti tomu jak to je nemám. Svoje diváky si to najde a taky se na to podívám. Jen nemůžou čekat, že budou na stejný úrovni jako mužský fotbal.

Reagovat
lichna.

OT: Když jsme u těch žen...

VONDROUŠOVÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
patas92

Reagovat
Mimalu

Reagovat
ttopi

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
doshcz

Reagovat
Kapřík

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Dneska je to ale až nedůstojné finále GS

Reagovat
Kaspar

se divim, ze se tam neucastni nejaky Gender tym jako ty "atletky s perama v usa

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

atletky s pérama.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačila expresska. Bohatě.

Reagovat
smazaný uživatel

1) Ženský fotbal je méně atraktivním než mužský fotbal, to je ale můj názor (a taky spousty dalších, to je však vedlejší). Nicméně určité stereotypy ve společnosti převládají a v některých koutech světa mnohem více než v Evropě. K překonávání těchto stereotypů se jakýkoli sport perfektně hodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ženy nepatria na futbalové ihrisko , do armády , ani do politiky ...

Reagovat
Elliasson

Do politiky právěže ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím kde jste všichni vzaly tyhle moudra. Například letošní Arsenal ladies hraly neskutečne a daleko lépe, než mužský tým. Dokonce si i většina fandů mužů přeje, aby zejména v obraně nastoupili zeny i za muže

Reagovat
cr7sux

Reagovat
smazaný uživatel

Zenskej fotbal je snad jeste horsi jak hokej, neskutecny dreva. Turnaj at si klidne usporadaj, aspon pak bude zas vtipny video

Reagovat
hyper01

Kdyby to vysílali na nějakým českým kanále, tak bych na to ze zvědavosti možná mrknul..

Reagovat
hyper01

Btw tohle tu ještě není? https://youtu.be/_74Ew_9m_1c

Reagovat
smazaný uživatel

Já osobně nechápu tendenci některých lidí neustále obhajovat a prosazovat profesionální ženský sport. Pokud žena chce hrát fotbal, tak ať ho hraje. V tom jí přece nic nebrání (pokud nežije v Pákistánu apod, ale to jsou extrémní případy). Stejně, tak když chce někdo ženský fotbal sledovat, tak ať ho sleduje. Pro mě sice nepochopitelné, ale proti gustu... Co ale nedokážu tolerovat je snaha povyšovat ženský profesionální fotbal na úroveň toho mužského. Řekněme si na rovinu, že ženský reprezentační výběr Anglie je herně tak na úrovni průměrného týmu 4-5. anglické ligy. Taková je prostě realita. Mrzí mě, že někdo nedokáže přijmout biologické rozdíli mezi mužem a ženou, ale faktem je, že muži jsou k vrcholovému sportu prostě lépe vybavení než ženy. A řeči o rovnosti platových podmínek? To má být vtip? Nestačí, že Alex Morgan bere asi tak 1000x větší plat, než výkonostně stejní mužští kolegové. Ona by, pokud to správně chápu, ráda pobírala stejný plat, jako profesionálové z mužských top lig. Představte si, že byste v práci předváděli několinásobně lepší výkony, než vaše kolegyně, ale ta by brala stejný plat, protože mezi ženským personálem je ona nejlepší, a váš kolega, který pracuje stejně jako tato kolegyně by dostal oproti ní almužnu. To by se asi nikomu moc nelíbílo. Pokud se chceme bavit o rovnosti ve sportu, tak ať se mužské kluby otevřou i ženským hráčkám. Tak by se ukázalo, že na mužskou profesionální úroveň nemá žádná fotbalistka a nemuseli bychom řešit neustálé řeči o zneuznanosti ženského fotbalu.

Reagovat
r.mrazik

na druhou stranu to ber tak,ze v podpore zenskeho sportu je to mnohdy proste na vylizprdel...

treba to MS na umele trave bylo na pest

nehlede na to,ze treba pro adidas,pumu a dalsi, jsou zenske hrajici fotbal dalsi mozna oblast,kam muzou expandovat...

samozrejme prachy rozdelovat stejne,kdyz jsou ruzne zisky je jednoduse divny...na druhou stranu hazet jim klacky pod nohy je taky blbost

si vem,ze treba za patnact let muze byt zensky fotbal tak nahore,ze bude vydelavat i dost penez,aby ty holky byly taky slusne placeny...

ja beru,ze jejich vykonnost je rozdilna,ale to preci nevadi ne?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Godwinson

A bude hůř. Tenkrát o tomhle problému hezky mluvila tuším Kateřina Peake v nějakých Událostech, doporučuju si najít. (Ne, že bych byl volič těch šašků)

Reagovat
r.mrazik

podobny problem/clanek vysel i na NHL.cz o zenskem hokeji...

http://nhl.cz/petr-adler-devcata-bojuji-o-misto-na-slunci/5018561

holky to proste obcas nemaj lehky

Reagovat
fantomas

Jj, tam je to teď big deal, to samý mám dojem v ženskym basketbale.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Ked to hraju zeny tak je to zensky sport a ked muzi tak muzsky. Neviem preco by sa to malo hodnotit nejak inak, iba to sposobuje zbytocne problemy. Ako keby sme stali proti sebe, muzi proti zenam, pritom nasa uloha je byt hlavne spolu a tak stavat i celu spolocnost, co sa ale nedeje.

Reagovat
John Obi Mikel

Článek je dost jednostraně napsaný, ale nejsem novinář a v sekci názory a komentáře se to asi může.

Jinak lidi, hádat se s Fantomasem nemá smysl, neviděl jsem za tu dobu, co jsem tady, že by někdy uznal, že má pravdu někdo jiný, nebo že by změnil názor. Většinou ti poví, že si špatně chápeš článek apod. Nechci se ho ale prilis dotknout, v tak 60-70% případů skutečně pravdu má.

Reagovat
John Obi Mikel

Jinak MS žen vyhraje Nigérie

Reagovat
monty25

Asisat Oshoala

Reagovat
stas87

Zenske z toho kolaca peniazi, ktory vo futbale je chcu tiez nieco malo urvat pre seba, tak preco by mali byt odstrkovane od toho zdroja? Nikto predsa nechce, aby futbalistka mala rovnaky prijem ako futbalista. Rozumne investovane peniaze dokazu konkretny sport posunut vyssie a tym padom ziska potencialne vyssiu sledovanost a pritiahne viac sponzorov. To vsetko logicky na seba nadviaze a vysledny produkt uz nemusi stat za houno. Sportujuce pekne zeny prilakaju pozornost a sport ma byt predsa pre vsetkych bez rozdielov. Ze to niekde neplati kvoli zlej situacii v nestabilnych krajinach, je smola.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
r.mrazik

Jsou to joudové...ale stejní typci skáčou když ženský vyhrávají v biatlonu a v jiných sportech..to, že by s mužskými neměli šanci je v tu chvíli nezajímá

Idioti

Reagovat
stas87

Aj stat by podla mna mal mat zaujem na tom, aby sportovalo a aktivne pohybovalo co najviac ludi. A nie len aby zrali pred TV a na sport len cumeli. A je jedno, ci ide o chlapca, dievca, muza alebo babu. Preto sa mi velmi paci Finsko, kde takmer vsetky hlavne sporty sa hraju v sobotu a v nedelu ide kompletne cela rodina von sportovat. V zime na korcule ci na lyze a v lete do prirody alebo na cyklostezky. Nedela je pre finov skratka vlastny sportovy den.

Reagovat
r.mrazik

Pěkný

U nás to divný...když si vezmeš tělocvik na školách, tak je to dost často peklo...

A pak se koukneš co dokážou někteří joudove vyplodit diskuzi, tak by člověk brečel

A to si vem, že často místní hráli naposledy i ten fotbal bůh ví kdy a to jestli vůbec

Reagovat
stas87

Ja uz som zo skoly dost dlho...ale robil som v nej na telocviku takmer vsetko. Hadzanie gulou, sprinty, skok do dialky, futbal, zaklady gymnastiky..a ako dieta som taktiez robil vsetko mozne vonku po prichode zo skoly. Inak prilis nechapem neoblubenost telocviku...pokial ta doma nevykrmuju nonstop ako male prasiatko ci nelezis v knihach a neucis sa. A najst babu, ktora by tiez zila aktivny zivot v pohybe je velmi tazke dnes. To skor radsej ta ta baba bude tahat do barov a na diskoteky.

Reagovat
r.mrazik

My třeba na základce peklo..střední byla víc rozmanitá...

A co vím teď od kolegů, tak jsou tělocviky na základce velmi nutný zlo...kdy i často odpadají, aby dohnali látku z jiných předmětů...no děs

Reagovat
stas87

Ale preco? To ten zaujem na skolach uplne zmizol o sport? Preboha, co je viac smutne ako vidiet obezne dieta, ktore sa pcha cukrom alebo chipsami? Dokazem pochopit, ze ludom dnes robota berie coraz viac casu a ten nemozu venovat detom a radsej im daju peniaze so slovami, nech si kupi co chce. Ale tieto problemy tu uz su dost dlho a aj cez to si rodicia nasli na vlastne dieta viac casu. Ja som napriklad od aprila do konca skolskeho roka jazdil do skoly na bicykli do 3 km vzdialenej dediny. Automaticky, bez reci a vobec som neuvazoval o tom, ze by som jazdil autobusom. Ani mi rodicia nemuseli nic vraviet, sam som si bicykel zobral a isiel som. Aj mi pride, ze tlste deti po skole idu do prvej roboty a su nespokojne so vsetkym. Pretoze su tucni, tak fyzicku robotu nezvladaju a nie kazdy moze pracovat z domova alebo byt IT ci architekt. A tieto fyzicky biedne osoby nedvihnu prdel a nebudu so sebou nic robit. Radsej si na ranajky daju 10 rozkov, k obedu 10 knedlikov a vecer 10 piv. A ze takych vo svojom okoliu stretnem dost.

Reagovat
r.mrazik

Je to dost o rodicich a o ucitelich...rodice deti ke sportu moc nevedou..ve skole casto dostane telocvik nejaky ucitel,ktery tu hodinu chce jen prezit,takze ho nebere,ze dite neudela kotrmelec...

Navic deti maji ted hodne lakadel a i kdyz sportovni zazemi jsou skvely (umele hriste temer u kazde skoly apod) tak radeji sedi u pc a eurofotbalu

Jak rikas...je to skoda

Reagovat
stas87

Ked nesportuju v mestach, tak ok. Tych lakadiel je fakt dost. Ale na dedinach kde je v podstate len futbal? A potom mozno hasici a ich preteky. Tie pocitace a net maju deti v Skandinavii, na juhu ako aj vo Svajciarsku. Nechcem sudit dnesnych rodicov, sam deti zatial nemam. Ale moj otec ma v styroch rokoch doviedol na stadion a povedal mi, ze budem hrat futbal a najdem si kamaratov. Dost zalezi na tom prvom kroku, ak ta tam rodic prihlasi, tak nepremyslas a ides. No a ked brat videl ze hram futbal, tak otca otravoval ze chce tiez hrat futbal a bolo vymalovane.

Ja ti neviem s tymi pocitacmi a EF. To je aj inde v europe a vo svete a porovnatelne krajiny ako Cesko maju uspechy. Takze ja sa vzdy smejem, ked vidim ludi, co pisu ze ste mala krajina a v hokeji, kde hra na poriadnej urovni sedem mancaftov ti ms vyhra pät a pol milionove Finsko, cize krajina, ktora ma o pät milionov ludi menej ako vy a ma tak mensiu zakladnu. Ok, hokej je tam sport cislo jedna, to o vas neplati. Ale pät milionov je pät milionov. Svajciari nemaju ani devät milionov a su vo fubale lepsi celkom jasne. A pocitacov tam mozno maju aj viacej. Suhlasim s tymi ihriskami. Konkretne v mojej dedine na Slovensku, ktora ma cca 2000 ludi su dve umele ihriska. A ani jedno nie je vyuzivane poriadne.

Reagovat
Fernando_Torres

Zrovna telocviky celkem hezky ukazuji, proc je zenskej fotbal takovej jakej je... Za celou dobu od druhyho stupne zakladky plus stredni nepamatuju snad jedinou holku, co by o telaku chtela hrat fotbal, a to sem ctyri roky byl ve sportovni tride... Tady je hlavni problem zenskyho fotbalu, ze nezajima ani je samotne...

Reagovat
r.mrazik

Takhle bych ho moc nevidel...ale ono se to zmeni,stejne jako se meni zensky hodne v poslednich letech

A nebo budou sledovat neco jineho...treba to bude jiny sport

Na stredni nechteli ani kluci hrat moc fotbal...ale zas jich dost zacalo behat kdyz zacli mit rodiny...a nerekl bych,ze diky tomu je muzsky fotbal v prdeli

Reagovat
Harakan

Tady jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Občas je tu mraky idiotů..

Reagovat
Fenri

fantomas Aspon JEDEN clanek o zenskym mistrovstvi... I kdyz to vlastne neni o mistrovstvi jako takovym Diskuze je peklo. K clanku a nekterejm komentarum: trochu me micha predstava toho, ze “at si to teda zensky udelaj sami bez chlapu”. Krom toho, ze je to ocividne picovina, ktera zanedbava vsechno z clanku, ale taky mi prijde nesmysl, aby se muzskej fotbal a zenskej fotbal totalne vyclenili. Napr. mi neprijde nic spatnyho na tom, aby muz trenoval zenskej tym, ale stejne tak by melo bejt v pohode aby zena trenovala muzskej - jenomze uz jenom pri predstave toho, co by to vyvolalo za shitstorm je docela ocividny, jak je ten pomer nevyrovnanej.

Letos jedu do Lyonu na semi finale a finale, tesim se. Ukazka, jak ma Fifa zenskej fotbal u prdele, je nahodny rozsazovani lidi v sektoru, to je fakt wtf

Nevite, budou nejaky updaty of mistrovstvi i tady na EF? Nebo jsou tu aspon lidi kteri tobudou sledovat, ze by se zalozila nekde diskuze?

Reagovat
Fenri

Ana, tak nejaky clanky o mistrovstvi uz probehly...

Reagovat
fantomas

Tak sem rád, že nejsem sám v tom, že mi přijde, že tu plno lidí článek uplně minul (pokud ho teda vůbec četli samozřejmě, tam už se pak rozdíly smívaj), a že to nebude jen autorská iluze.

Aby bylo jasno, byť sem to možná napsal moc tvrdě/nešetrně, pointou těch srovnání počtů mužů a žen na lavičkách ženských týmů nebylo, že by muži neměli trénovat ženy, to vůbec ne - ten smysl spočíval spíš čistě v tom poukázat, že kvalitativní rozdíly mezi pohlavími se ve výsledku neprojevujou, tak proč takovej nepoměr, a proč ženy nezvažovat do všech pozic, bez ohledu na kategorie a pohlaví.

Ono je to tak banální, páč máš dva mozky se stejnýma funkcema na obou stranách, že by o tom jeden ideálně ani nepsal, ale jak vidno z diskuze, je to stále potřeba.

Jinak MS bohužel vzhledem k tomu absurdnímu počtu turnajů budu moct sledovat jen po očku, natož pak o něm psát, takže spíš to bude jen o aktualitách od ČTK, potažmo sem tam ode mě.

Reagovat
Fenri

2) Jasny, tak jsem tvuj clanek pochopil, ale ocividne to nekteri chytili za spatnej konec

3) Bohuzel no, diskuze na EF o tehdle tematech jsou toho casto ukazkou.

4) Ok, dik i tak :)

Reagovat
fantomas

Před finále bych pak rád napsal něco jako minule - tři důvody proč to sledovat (spíš než finále Copy lol).

Reagovat
r.mrazik

Na ty spickove trenerky to prijde casem taky

Jen on je proste ten muzsky fotbak proste vys jak zensky,takze i zkusenostma a chapanim hry je to jine

Treba v tenisu taky ti chlapi nemaji moc trenerek,ac tech skvelych tenisek bylo v proovnani s fotbalem vice...je to proste moc rozdilne

Reagovat
fantomas

Dejme tomu, ale to je i trénování mužský rezervy a áčka, a tam se přeskakuje běžně. V USA ti muži skáčou z univerzit přímo do NHL apod. Ve finále pokud tomu sportu rozumíš jako takovýmu a máš nějaký analytický schopnosti, smysl pro detail, seš dobrej komunikátor apod..., přizpůsobíš se.

Reagovat
r.mrazik

Ono k tomu dojde...jen nevěřím, že to bude masově

Je to z mého pohledu nic velký rozdíl...ve všem...od fyzicky, přes mentalitu, po často styl hry...

Reagovat
db18

Jestli umíš německy, tak se k tomu vyjádřila i Julia Simic (průběžně bude psát k WWC, první část ale směřuje obecně k nepříjemnostem ženského fotbalu, např. že si pořád musí obhajovat, proč hraje fotbal atp.)

A právě jí taky štve, že ženský fotbal má svou pozornost během Olympiády nebo MS, ale v době ligových zápasů nikoho nezajímá (ok, kromě montyho ) ...ale popisuje to teda s ohledem na Německo vs. zbytek Evropy, která je v tom trochu dál.

https://www.sport1.de/fussball/frauen-wm/2019/06/frauen-wm-sport1-kolumnistin-julia-simic-ueber-gleichheit-und-anerkennung

Reagovat
fantomas
Reagovat
Fenri

Reagovat
smazaný uživatel

vysilaji to nekde, enbo nejaky stream?

Reagovat
Fenri

Je par streamu na footybite

Reagovat
fantomas

http://sport-stream.ru/

Rusáci vše jistí, streamy na vše (včera sem tam sledoval Mongolsko s Brunejí) a všechny sporty.

Reagovat
smazaný uživatel

uz jsem nasel https://jamunanews.net/sport/soccer/9.html jak posilal fenri, super kvalita i anglictina

Reagovat
monty25

Já koukám tady. Až skončí kvalifikace s Bulharskem, tak to budou dávat ze záznamu...

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/zive-francie-jizni-korea/5cfaad70fccd259ea4d3c062

BTW: Co říkáš na Delphine Cascarino?

Reagovat
smazaný uživatel

no rekl bych, ze ji uplne nesvedcilo, jak byly korejky zatazene, ale pote, co byla vystridana, tak to bylo dost znat jak chybela v mezihre.. ale ty francouzsky v zakladu vypadaly vepredu vsechny uz dost kvalitni. prekvapila me ta stoperka mbock bathy, dobre technicky i prehled ve hre.

a teda ta sestra van dijka byla na rohy, jak nejake cheaty

Reagovat
monty25

Jo, asi jí budou víc svědčit otevřenější zápasy, ale technicky a v mezihře se mi fakt líbila. Mbock Bathy je hodně šikovná, pamatuju si ji ještě z dvacítek. Škoda, že ten gól byl o fous ofsajd a jak zkusila ty nůžky, to se u stoperů vidí málokdy.

Reagovat
smazaný uživatel

ten ofsajd byl hodne tesny, ja to pak prepnul na cesko, ony pak normalne rozehraly a az pak se to odvolalo? protoze, jak jsem to prepnul zpet, tak to bylo nejake zmatene. a asi poprve jsem videl, aby pri tom byl pouzita krome horzintalni i vertikalni cara. chci videt, kdy tento software dojde do ceske ligy

Reagovat
monty25

Nerozehrály, ale už se tam pomalu stavěly, že budou rozehrávat a pak se ukázalo, že to ještě kontroluje VAR. Taky jsem si říkal, že mají kalibrovanou ofsajdovou lajnu. Tam asi nikdo nemá potřebu něco ochcat...

Reagovat
smazaný uživatel

Na pobavení je to dobrý, ale jen tak jeden dva zápasy. Pak už je to trapnej vtip.

Reagovat
smazaný uživatel

zajimavy clanek ja si myslim, ze nez o patriarchalni/matriarchalni spolecnost jde o to, ze fotbal je silne konzervativni a je tak vniman i spoelcnosti (viz treba nelogicka neochota roky nic nedelat s videem a i ted hlasy, jak je to proti "duchu" fotbalu atd... )

staci se podivat na diskuzi, neni to vnimano jako zensky sport, se soucasnym nastavenim spolecnosti(tedy i zenske casti samozrejme) a zkostnatelou strukturou fotbalu se s tou reputaci tezko neco dela

ps. a ty velke branky jsou proste problem

Reagovat
Azazelo RD

Z podstatné části je to o tom, že u některých sportů je rozdíl mezi muži a ženami prostě ohromný a ta atraktivita tam není. Viz hokej, fotbal, rugby. I když já osobně to vidím třeba i u tenisu, kde si myslím, že je vysoká popularita ženského tenisu, ale mě to prostě nebaví.

Reagovat
smazaný uživatel

TLDR, ukaž kozy

Reagovat
Horcmen

Renard, francouzsky Van Dijk

Reagovat
monty25

Reagovat
Fenri

Henry bych bral do Arsenalu misto Xhaky

Reagovat
monty25

Ono jméno Henry do Arsenalu tak nějak patří...

Reagovat
fantomas

Reagovat
C-M@ster

Monty, nemáš nějaký květnový video z ženskýho fotbalu s nějakým dobrým failem? Nechci porušit tradici.

Reagovat
monty25

Nemám.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Frick

Aby byl ženskej fotbal ženskym, pak je nutná demhomosexualizace kádrů. Jako samozřejmě, je nereálné, že by podíl leseb odpovídal podílu celý populace (1-2%???), ale dejme tomu kdyby na holky byly třeba jedna z pěti, tak cajk.

Protože prostě ta otázka musí bejt zodpovězena - přeci tato korelace není náhodná. Takže lesba má k fotbalu větší nadání, protože zkrátka je na tuto hru třeba "chlapské mentality"? Pak tedy ale se potvrzuje to, že fotbal je mužský sport, k němuž nemá heterosexuální (tj. bez mužské mentality) žena předpoklady.

A nebo není to prostě tak, že řada heteroholek by ten fotbal klidně hrála, ale prostě jim není příjemné sdílet šatny, sprchy se společností, kde (i třeba) majoritně jsou zastoupeny osoby jenž v nich vidí objekt sexuálního zájmu?

Jako ale fakt si představte, že třeba normální 15-18 y.o. týpek by hrál fotbal v kolektivu, kde by bylo třeba 60% jeho vrstevníků na kluky. Bylo by to pro adolescentního týpka snestitelný bejt mezi teplometama? No asi nebylo.

Jako asi by byla vtipný, jak moc populární by byl třeba nějakej ženskej tým, kterej by se profiloval jako hetero. To by měl rázem podporu od chlapů.

Pokud se člověk podívá na tenis, tak vidí, jak moc se u něj ta dehomosexulaizace povedla. U nás (v posledních 15 letech) - Vaidišová, Šafářová, Cetkovská, Strýcová, Koukalová, Benešová Kvitová, Plíškovky, Allertová, Siniaková, Vondroušová, Martincová... všechny tyhle jsou hetero.

To Suková ve 13. komnatě se vyznávala, jak se lidi divili, že neni lesba, když hraje tenis. To je hezký posun, ne?

Tak ať to taky čeká fotbal.

BTW: Zajímavé, že lesby člověk snad ani moc nenajde u holek dělající různé fitness soutěže. A nemyslim jen "bikinářky" se silikonovejma kozama. Bych řekl, že lesba si prostě silikony udělat nenechá.

Reagovat
C-M@ster

Homo/bi je 10% u obou pohlaví.

Nevím, proč by ženskej fotbal nebyl ženským, když ho hrajou lesby...

Reagovat
Frick

To je kravina. Vem si i třeba šoubyznys - kolik je v našem rybníku leseb, který nevešly ve známost kvůli svý orientaci (tj. jako LGBT aktivistka), ale kvůli něčemu jinýmu? Si vybavim Jitka Slukovou (jedna ne zas známo TV moderátorka), Jitka Smutná (jedna ne zas tak známá herečka). Jedinou opravdu známou lesbi v českym šoubyznysu. Je Aneta Langerová. A to je těch 10%?

Reagovat
C-M@ster

Kravina to není, je to průzkumy podložený číslo.

V nějakejch oborech je určitě koncentrace vyšší, jinde nižší, ale hlavně jim do ložnice nevidíš a nemají na čele napsáno "lesba".

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle je opravdu neprustrelny argument. nejsi profesor statistiky?

Reagovat
smazaný uživatel

co toto kurva je? gratuluju, napsal jsi suverenne nejvetsi sracku v teto diskuzi a to tu psal cetto nebo acquani

Reagovat
smazaný uživatel

Wtf

Reagovat
fantomas

Tvl

Reagovat
smazaný uživatel

tpč

Reagovat
smazaný uživatel

zalez zas na tenisportál trapnej debílku

Reagovat
DeformFCB

Co jsem to přečetl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frick

Díky. Je vidět, že jsem chodí i ti, co mají celý mozek či případně ho nemají vymytý LGBT propagandou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frick

Díky

Reagovat
Frick

...jsem rád, že někdo mne taky pochopí, co jsem tim chtěl říct

Reagovat
9augi9

Mám otázku hrá na MS dáka žena, ktorá spraví viac kotrmelcov pri kontakte ako Neymar?

Reagovat
smazaný uživatel

Těším se na to. Btw ženský tenis a biathlon sleduju mnohem radši než ten mužský. Nicméně pokusy o srovnani sportovní kvality mezi ženskýma a chlapama nemají význam. Nejlepší ženská šachistka Polgárová se mezi muži probojovala na 36 místo světového žebříčku. Neobstoji ani fakt, že šachy hraje mnohem více mužů než žen. To by pak znamenalo, že by menší země neměla získat žádné trofeje na úkor těch několikanásobně větších. Dobře to řekl Nadal: “Tenis je profesionální sport. Pokud chtějí ženy stejné peníze jako muži, měly by zaplnit hlediště.” A to se neděje, přesto, že jim klacky pod nohy nikdo nehází. Na French Open jsou tribuny na semifinále žen poloprázdné. Pobavila mě Serena, když po opakované chybě nohou, označila rozhodčího za sexistu. Přitom hrála proti ženě. Předvčerem vyhodili Thiema z tiskovky, že potřebují místnost pro Serenu. Feministky tlačí na pilu a najdou se blbci, kteři tomu podléhají.

Reagovat
smazaný uživatel

v te druhe casti si odporujes. pokud se chces na sport divat jen komercne, kdo pritahne voc divaku, tak je naprosto logicke, ze thiema vyhodili, protoze serena pritahuje mnohem vetsi pozornost nez on..

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak se na sport koukat neda a poradatele chapu. Ale az se to stane opacne, doufam ze nebude ohen na strese kvuli emancipaci.

Reagovat
Hokaido

Už jsem to sem jednou dával, ale tu se to hodí. AMA s Caitlinem Murrayem:

https://www.reddit.com/r/soccer/comments/bwclny/im_caitlin_murray_a_soccer_journalist_and_author/

Ženský fotbal mě k smrti nudí, zapnul bych ho asi jen ve výjimečných případech, jako třeba při finále MS nebo kdyby Sparta byla daleko v LM. Ale nechápu, že někomu vadí, že ženy fotbal hrají. Člověk musí být fakt strašná guma, aby se rozčiloval nad něčím, co ho nemůže nijak ovlivnit. Vždyť není nic jednoduššího, než se nad to povznést.

Reagovat
mikelinos

Člověk musí být fakt strašná guma, aby se rozčiloval nad něčím, co ho nemůže nijak ovlivnit.

Tohle je strašná kravina.

Reagovat
Mr.Jindros

Super článek, díky.

Reagovat
El Campeon

k plotně a uvařit guláš

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo? Fantomas?

Reagovat
monty25

Sandra Paňos si v bráně vybrala trochu slabší chvilku a Španělkám se hra do plných vůbec nedaří. Jsem zvědav, jestli to Jihoafričanky dotáhnou...

Reagovat
C-M@ster

Ti mě s těma copyrightama serou fest...

Bylo tam toto? https://twitter.com/Kylie_Hanger/status/1137396251492851712

Reagovat
fantomas

Jop

Reagovat
smazaný uživatel

strela i golman jak v zacich.. staci to zvednout pod brevno a je to gol

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
fantomas

Lol, udělat to Ronaldinho, tak z toho chčiješ ještě roky.

Reagovat
smazaný uživatel

ta druhá penalta no neviem to pri dohrani súboja pri odkopnuti lopty by musela byť každá druhá penalta traparna

Reagovat
monty25

Původně jsem si říkal totéž, ale z opakovačky tam to šlápnutí bylo hodně za hranou. Obě penalty pramenily z nešikovnosti Jihoafričanek.

Reagovat
Csaplárova past

Tak penalta to byla jasná, o tom žádná. Velká smůla pro JAR

Reagovat
fabec1222
Reagovat
smazaný uživatel

Už pri čítaní nadpisu som vedel, že článok napísal... Tom....

Reagovat
smazaný uživatel

ja si zas uz pri cteni clanku rikal, kdo s touhle vetou prileze jako prvni grat.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík, ľavicových zväzáčikov mám rád.

Reagovat
smazaný uživatel

ty hlavne milujes kadrovani

Reagovat
Zark

je na to ujetej

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nie. Fantomas sa tak profiluje už dlhé roky.

Reagovat
C-M@ster

Ty seš kněz?

Reagovat
fantomas

Reagovat
ttopi

Tak co, přijde to zatím někomu zajímavé? A zaslouží si ženy stejné peníze jako muži?

Reagovat
Coutinho10

dnes sleduju 1. zapas na ZDF Nigerie - Korea a zajimavy to je z toho pohledu, ze nikdy nevis, co se tam stane v beznym souboji o mic, pri maly domu atd.

Reagovat
Coutinho10

hned jsem mel stesti na 1. gol

https://streamja.com/5LLq

Reagovat
ttopi

Dík, tak nějak jsem z toho pochopil, co jsi tím chtěl říct

Reagovat
Coutinho10

jojo přesně

Reagovat
ttopi

Ale bacha, za chvíli někdo přijde a napíše, že tohle se děje i v chlapském fotbale. To je sice fakt, ale myslím si, že tihle tak nějak dokumentuje, jaký je vlastně ten rozdíl

Reagovat
Coutinho10

j, už se stalo ve vedlejší diskuzi hned při prvním komentu na ten můj příspěvek (padnuly hned 2 příklady)

https://www.eurofotbal.cz/clanky/americanky-sklidily-za-rekordni-vyhru-na-ms-i-kritiku-435620/#post11218014

Reagovat
ttopi

Reagovat
smazaný uživatel

Španielky zatiaľ famózne snáď im vydrží táto hra

Reagovat
smazaný uživatel

mne to prislo docela neucelne.. drzeni mice jo i obcas pekne narazecky, ale temer nic ve/okolo vapna. nemky tam meli hracky, ktere dokazaly byt nebezpecne (daebritz, buhl)

a teda kdyz se ted divu na francouzsky, tak ty mi prijdou uplne jinde

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele