Začíná skupinová fáze Poháru UEFA

25.10.2007, 09:29
Aktuality
Na šestnácti stadionech dnes bude rozehrána skupinová fáze letošního ročníku Poháru UEFA. Mladá Boleslav má na úvod volno a z českých zástupců tak na trávník vyběhnou pouze fotbalisté Sparty, kteří nastoupí doma proti FC Curych. Největším lákadlem dnešního programu je bezpochyby souboj Villarrealu s Fiorentinou...

Skupina A (Zenit - Alkmaar, Everton - Larissa)
Ve zcela opačných situacích jsou Petrohrad a Alkmaar, zatímco domácí se v ligové soutěži dělí o první místo, AZ je až na dvanácté příčce. Problémem hostujícího týmu je střílení branek a snadné to nebude mít ani v Rusku.

Everton dostane šanci pomstít Blackburn, jehož přemožitelem se v prvním kole stala právě řecká Larissa. Toffees o víkendu doma podlehli Liverpoolu, tentokráte ale budou velkými favority.

Skupina B (Panathinaikos - Aberdeen, Lokomotiv - Atletiko Madrid)
Aberdeen se v prvním kole postaral o překvapení, když vyředil ukrajinský Dněpropetrovsk, v Aténách to už bude mít o něco složitější. Domácí mají svá léta slávy v evropských pohárech za sebou, skotského soupeře by ale přehrát měli.

Lokomotiv je obrovským zklamáním ruské nejvyšší soutěže a v tabulce mu patří až sedmá příčka. Papírově je silnějším týmem Atletiko, které o víkendu rozstřílelo silnou Zaragozu, otázkou zůstává, co s evropskými poháry neotestovaným mužstvem udělá chladné ruské počasí.

Skupina C (Elfsborg - AEK Atény, Villarreal - Fiorentina)
AEK Atény měl být týmem, přes který by pro Mladou Boleslav mohla vést cesta do třetího kola. Jenomže řecký klub má vynikající formu a v domácí soutěži vyhrál všech úvodních pět utkání. Elfsborg v lize doma často remizuje a ze třinácti zápasů se se svými soupeři o body podělil již šestkrát.

El Madrigal uvidí jednoznačně největší šlágr prvního hracího dne. Villarreal patří mezi překvapení Primera Division a o víkendu si doma poradil i s Barcelonou. Dařilo se také Fiorentině, která porazila Sienu a posunula se na třetí příčku Serie A.

Skupina D (Brann - Hamburk, Basilej - Rennes)
Norský celek má pro letošek již splněno, o víkendu se totiž radoval z ligového triumfu. Hamburk si na sever Evropy pojede pro vítězství, nemůže však počítat se zraněným kapitánem Rafaelem van der Vaartem.

Tradiční účastník evropských pohárů přivítá Rennes a pokusí se potvrdit pozici lídra švýcarské ligy. Daří se také Rennes, jemuž ve francouzské nejvyšší soutěži patří vynikající třetí místo.

Skupina E (Sparta - FC Curych, Leverkusen Toulouse)
Sparta se trápí, v neděli pouze remizovala v Českých Budějovicích a na vedoucí Slavii má již osmibodové manko. Proti druhému týmu švýcarské ligy tak nebude hrát pouze o body, ale především o ztracené sebevědomí.

Leverkusen si v domácí soutěži nemůže příliš vyskakovat, průběžná sedmá pozice je určitě až za představami klubového vedení. Toulouse se evropských pohárů příliš často neúčastní a nezkušenost byla vidět především ve třetím předkole Ligy mistrů proti Liverpoolu. Hosté přijedou bez své největší hvězdy Johana Elmandera.

Skupina F (Bolton - Braga, CZ Bělehrad - Bayern)
Boltonu chybí stálý manažer, výsledky a sebevědomí, Wanderers jsou v tabulce Premier League na posledním místě a Pohár UEFA tak může být příjemným oddechem. Braga v minulých letech statečně vzdorovala Benfice, Sportingu a Portu, letos se jí ale zatím nedaří a s deseti body je až sedmá.

Největší favorit na vítězství začne svou pouť základní skupinou v Bělehradu a bude se muset obejít bez několika klíčových hráčů. Nastoupit nemohou Toni, Ribery, Lahm a Kahn, i tak bude Bayern chtít získat tři body. Srbský celek v domácí soutěži ještě neprohrál, vinou čtyř remíz je ale až třetí a na vedoucí Partizan ztrácí sedm bodů.

Skupina G (Tottenham - Getafe, Anderlecht - Hapoel Tel-Aviv)
Tottenham je zatím velkým propadákem Premier League, Getafe zase zklamalo ve Španělsku. Oběma celkům patří sestupová 18. pozice a už na začátku sezony se tak prakticky mohou rozloučit s atakem pohárových příček. To hodně zaráží především u Tottenhamu, jeho manažer Martin Jol rozhodně nemá pevnou pozici.

Anderlecht je v domácí soutěži až čtvrtý, co by za to však dal jeho soupeř. Hapoel je totiž předposlední poté, co v šesti zápasech dal jenom tři branky a posbíral stejný počet bodů.

Skupina H (Helsingborg - Panionios, Bordeaux - Galatasaray)
Švédskému celku to v domácí soutěži příliš nejde, v Poháru UEFA ale střelecky zdemoloval Heerenveen a podobně bude chtít pokračovat i proti Panioniosu. Tomu v Řecku zatím patří osmé místo.

Bordeaux o víkendu pouze remizovalo ve Štrasburku, i tak bude proti Galatasarayi favoritem. Hosté budou chtít navázat na turecké úspěchy z Ligy mistrů - Fenerbahce remizovalo v Eindhovenu, Besiktas doma dokonce porazil Liverpool.

Autor: Tomáš Pavlík / eurofotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*

hmm

Reagovat
M11

uz odeslals prihlasku na anketu...prispevek roku ?

Reagovat
HOST*

Sklapni držku

Reagovat
HOST*

mňau

Reagovat
HOST*

haf

Reagovat
smazaný uživatel

Definitivně potvrzeno, že sem nechodí jenom lidi.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*tipsporman

magneti jedem otocime to a vyhraje 3:2 jedééém

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele