Zemřel patrně nejlepší fotbalista bosenské historie Muhamed Mujić

21.02.2016, 20:35
Aktuality
Zaujalo nás
Bosna a Hercegovina se včera rozloučila s dost možná nejlepším hráčem, jakého kdy odkojila. Ve věku 82 let zesnul někdejší vynikající útočník Muhamed Mujić, střelecká ikona Veleže Mostar a olympijský medailista z roku 1956...

Svého času na něho byla radost pohledět. Schopný nastoupit kdekoliv v útočné pětici či trojici, Muhamed Mujić nikdy netrpěl na nedostatek nápadů jak překonat soupeřovu obranu. Byl kreativní a technicky nesmírně zdatný, téměř za každých okolností přirozeně rozdílový.

Téměř celou svou kariéru Mujić zasvětil skromnému celku Velež Mostar, za který nastřílel přes 120 ligových branek, a později ho i ve dvou krátkých etapách trénoval, respektive spravoval coby člen vedení.

Na domácí půdě mimoto akorát jednu sezonu strávil v Dinamu Záhřeb, který kuriózně v prosinci 1955 - devět let před vlastním přestupem - památně sestřelil pěti góly. Onen ročník následně zakončil s 21 ligovými trefami na kontě; dodnes klubovým rekordem.

Muhamed Mujić se v Mostaru narodil a včera tam také v požehnaném věku zemřel, alespoň jednou se však odhodlal vzdálit na více než pár kroků i měsíců - roku 1962 se vydal na zkušenou do francouzského Bordeaux a stal se tak prvním bosenským fotbalistou s angažmá za hranicemi Jugoslávie. Mujić si pak za Girondins odkroutil celkem 18 zápasů.

Produktivní útočník byl přitom první z řady ve více ohledech. Roku 1956 se například stal prvním bosenským sportovcem, který se z olympiády vrátil s medailí na krku; Mujić tehdy v Melbourne patřil k oporám stříbrného jugoslávského výběru, když se ve čtvrtfinále proti USA zaskvěl hattrickem.

Muhamed Mujić krom toho také coby první bosenský rodák vedl jugoslávskou reprezentaci z pozice kapitána a dohromady na prostoru pouhých šesti roků nastřádal úctyhodných 17 zářezů ve 32 startech. Mezi mládežníky se dříve pyšnil pro jistotu průměrem lepším než gól na jedno utkání.

Bohužel, jeho kariéra na mezinárodní úrovni byla ukončena náhle a způsobem, který navždy poznamenal Mujićovu reputaci. Na mistrovství světa 1958 ještě na vlastní žádost necestoval, a tak mělo být Mujićovo představení za čtyři roky v Chile tou pravou vrcholnou show pro všechny přítomné skauty.

Bosenská modla byla tenkrát na vrcholu sil a s kapitánskou páskou na rukávu, přesto se však Mujićovi "bramborové" MS příliš nevyvedlo. S odstupem ho symbolizuje pouze brutální zákrok na Eduarda Dubinského, jenž ústil v těžkou zlomeninu nohy a dle některých spekulací dal vzniknout zhoubnému sarkomu, který později teprve 34letého Rusa krutě připravil o život.

Muhamed Mujić za osudový faul nebyl přímo na hřišti nijak potrestán, domácí fotbalová federace mu to nicméně vzápětí bohatě vynahradila. Mujić obratem dostal roční zákaz účinkování v jugoslávském dresu, který ve finále přes hlavu již nikdy nepřetáhl. Hráčskou kariéru ukončil šest let nato.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (33)

Přidat komentář
Inter Eterno Amore

RIP

Reagovat
Inter Eterno Amore

takže Zlatan je 2. najlepší Bosniak ?

Reagovat
eder

Zlatan je nadnárodní osobnost.

Reagovat
smazaný uživatel

edin

Reagovat
smazaný uživatel

alespon ze ste se dockal osvobozeni svy vlasti od srbskejch dirty hajzlu. rest in peace muhamed...

Reagovat
Milan.B

Reagovat
stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

ono je to trochu slozitejsi, obyvatele BaH : 43% Bosnaci, 31% Srbove, 17% Chorvati

Bosnaci si jednostrane vyhlasili nezavislost a pozvali si kamose z NATO, ale co takovej kluk z gangu o tom muze vedet, maximalne si videl nejakej film z americky produkce..

Reagovat
smazaný uživatel

za to ze sis vyhledal procentni slozeni obyvatelstva ale nehraj si na jugoslavskyho experta please. myslim ze bosna si tu nezavislost zaslouzila jak nikdo jinej a srbsko nemelo nejmensi pravo ji v tom branit. vis kluk z gangu jako ja ma napriklad znamyho v bazaru z travnika kamarady ze sarajeva... po tom co sem slysel dekuju bohu za to ze sem se narodil v cesku.

Reagovat
Mass

Jo vyhledal, neznal sem presny cisla. Ale chapes ze treba tech 31% si odtrzeni nepralo? A kdyz tvy kamaradi ze Sarajeva tak touzili po nezavislosti, co delaji tady? Bys neveril, co sou nektery migranti (cimz nemyslim tvy znamy) schopny napovidat, aby ziskali azyl. A myslis ze jen Srbove delali za valky hrozny veci? Proc v roce 91 bosensky vedeni nesouhlasilo s navrhem ES na rozdeleni Bosny podle narodnosti? A ze ses narodil tady a ne nekde na Balkane nedekuj bohu ale svejm predkum, ktery nebyli liny odtahnout svoje maringotky az do cesky kotliny, teda pokud nejsi madarskej, to bys musel podekovat komunistum za presidleni

Reagovat
smazaný uživatel

ale ta necela tretina srbu byla za prvy v mensine a za druhy se mohla presidlit na srbsky uzemi. dam priklad- morava se bude chtit odtrhnout od cech a jenom kvuli tomu ze tam zije nejakej pocet cechu na to nema pravo? nebo katalanci taky nemaj pravo na odtrhnuti kvuli spanelskejm rezidentum? jinak nejsem madarskej rom. sem ceskej napul bilej verze new age romak...

Reagovat
stas87

A vsetko by malo happyend,ze? Tie vztahy su natolko zlozite,ze operovat s jednymi ako s najväcsimi chudacikmi a druhymi,ako najväcsim zlom je pokrytecke.Tak mozno tychto par viet pochopis a trosku si poopravis nazor.Ja zasa poznam srbov z Vojvodiny a ti nevidi na Bosne nic pozitivne a tiez nebudem vsetkych bosniakov hadzat do jedneho vreca,nerob to aj ty so srbmi.

Reagovat
smazaný uživatel

more to neni zadny pokrytectvi verim ze se bosnaci se srbama mlatili navzajem ale to co provedla srbska armada se s nejakym sousedskym strilenim nebo podrezavanim krku vubec neda srovnavat. od srbu to byl akt zla v ty nejspinavejsi podobe a menit nazor kvuli nejakymu chytrolinovi nehodlam. kazdej starsi bosnak chorvat slovinec makedonec ti rekne ze hlavnim problemem rozpadu jugoslavie nebyly jenom etnicky nepokoje ale hlavne velikasstvi belehradu a srbu kery jenom brali a zdimaly zbytek zeme. proc si myslis ze srbsko delalo takovy obstrukce kolem nezavislosti bosny ustanoveni hranic chorvatska cerny hory? ciste z ekonomickejch duvodu protoze si umeli spocitat co znamena ztrata dulezitejch urodnejch oblasti a konec pristupu k mori. jinak nevim kde si vzal ze vinim a hazu do jednoho pytle dnesni generaci srbu. muj prvni prispevek byl o tom ze se muhamed mujic alespon dozil osvobozeni svy vlasti to je cely...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a chápeš doufám, že Bosňáci a všeobecně všichni muslimové mají k romům a kdejakým gangům z černošských čtvrtí stejně tak daleko jako žid ke svastice ?

Reagovat
smazaný uživatel

vysvetli proc...

Reagovat
smazaný uživatel

Jiná kultura, ti lidi nežijí jak romové nebo někteří afroameričané... ti lidi lpí na své víře a co je nejdůležitější, muslimů jsou miliardy, od zmiňovaných etnik mají na míle daleko... chápu, že si tvůj bosenský kamarád prožil nejspíš hrůzné mládí, ale to prakticky všechny národy bývalé Jugoslávie... měl jsem možnost potkat všechny strany konfliktu, vojáky, a vím že žádná strana nebyla svatá... jenom ty srbské činy byly více viditelnější v médiích, toť vše...

Reagovat
smazaný uživatel

tak jasne ze sou muslimove jina kultura ale nemuzes hazet bosensky muslimy do jednoho pytle k saudum nebo iracanum. pravda neznam osobne jiny muslimy nez ty svy z bosny ale co od nich vim tak se za den pomodli veprovy maso obcas taky pretrpi kdyz sou nekde na grilovacce chlastaj jak protrzeny prestoze je allah vidi a zijou normalni zivot jako ja. tim nechci ric ze koran pro ne neni dulezitej ale jako prioritu berou rodinu a okruh pratel. ja myslim ze u muslimu je to stejny jako u krestanu- bud si verici s urcitym vlasnim pohledem na svet nebo ortodoxni striktni verici kolikrat az do extremu...

ale stejnak nevim proc ses me ptal jesli chapu ze maj muslimove k romum daleko?

Reagovat
smazaný uživatel

jeste k ty valce- mas pravdu ze trpeli vsichni jugoslavci predevsim civilisti ale co za zverstva a doslova genocidu spachala srbska armada na bosenskym obyvatelstu ma obdoby leda tak v nacistickym nemecku. tam neslo o zadnou medializaci ale vo ty jamy plny tel...

Reagovat
Mass

zrovna Mujić nejspis nejakej nacionalismus neresil, kdyz byl kapitanem jugoslavsky repre

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bandita_Harry

Vies o tom holy .!. tak o tom prosim ta nepis , lebo mas absolutne neobjektivny nazor. Ked sa tu ohanas takymi mudrymi recami Srbi rozpravas tu o genocide ty primitiv tak si skus zistit kto je Nasir Oric, Hasim Thaci,Dinko Sakic Ante Pavelic kto koho zabijal a na kom bola pachana genocida. Nehovorim ze to co ti porozpravali bosniaci sa nestalo ale takto to posudzovat ako to robis ty je absolutne mimo. https://www.youtube.com/watch?v=Fgk0rAF9eD8, https://www.youtube.com/watch?v=KZMCjfH2-UE

Reagovat
Pokahontas

Jak se pozná dement?Že spojuje sport s politikou a sportovní články otravuje šovinistickými komentáři...

Jak se ještě pozná dement?

Že děkuje Bohu za to že se narodil v Česku a přitom česky zjevně ani neumí nebo se za češtinu stydí,když nesmyslně používá v češtině slovíčka jako ,,dirty,please" apod.

Reagovat
Murtago

Kam se hrabe na Edina

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Neznám ho, asi zas tak dobrej nebyl. Stačilo mi přečíst nadpis.

Reagovat
smazaný uživatel

Kam se hrabe na Hasana Salihamidžiče

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele