Zjevení Bruno's Magpies aneb jak hospodský tým z Gibraltaru cestu do Evropy našel

11.07.2022, 21:18
Profily, historie
V roce 2013 se jeden teenager z Velké Británie rozhodl založit fotbalový klub na Gibraltaru. Jednoduše proto, že nemohl najít tým, ve kterém by ho nechali si zahrát. Po necelých 10 letech si oddíl Bruno's Magpies, který nese název baru jeho dědečka, zahraje o postup v předkole Konferenční ligy.

Když bylo Louisi Perrymu čerstvých 18 let, rozhodl se přestěhovat z anglického Portsmouthu na Gibraltar. Jeho děda tam totiž koupil bar, který pojmenoval U Bruna, a pro Perryho to byla krásná příležitost přestěhovat se z deštivého britského venkova do tepla. Jenže brzy zjistil, že mu chybí fotbal. Sám kopal na okresní úrovni, ale v novém domově najednou neměl kde a s kým hrát.

"Pokud jste nebyli místní, prostě pro vás neexistoval fotbalový tým. Potkával jsem lidi, kteří chtěli hrát, ale nebyl tu třeba žádný tým, který by byl soupeřem. V Anglii nebo Irsku není najít problém nějakou nižší soutěž, jenže tady byla prostě jen jediná liga a to ta elitní. A nejsou tu ani žádná hřiště..." vzpomíná dnes už osmadvacetiletý Louis Perry v reportáži pro web irské televize RTE.

Pak si šel jednou zakopat přátelák s týmem, který dva roky nevyhrál a zrovna mu chyběl levý obránce. Dal dva góly, ale když se zeptal, jestli může příště přijít zas, odpovědí byla věta, že příště už by asi nebylo místo. Perry měl jasno: zkusí si založit svůj vlastní tým.

Newcastle a Shearer jako inspirace

Gibraltar je kvůli výhodným daňovým podmínkám domovem herních a sázkových společností, spousta lidí, kteří milují sport, se tam z Británie stěhuje za prací. A tak při popíjení U Bruna vznikla myšlenka vytvořit vlastní tým. "V té době nebyla liga nějaká extra organizace. Chtěli 500 liber za elitní tým a 500 liber za "béčko". Řekl jsem si fajn, šel jsem za dědou, jestli by mi s tím nepomohl, a tak v podstatě vznikla myšlenka založit klub," říká Louis Perry.

Další fází byl nábor hráčů a trenéra. Pravidelným hostem U Bruna byl Mick Embleton. Ač byl mezi Louisem a Mickem rozdíl 30 let, pojila je láska k fotbalu. "Byli jsme si velmi blízcí a vím, že se mi svěřil, že kdysi nějaký tým trénoval. Vezme i tuhle roli? Měl jednu podmínku. Byl zarytý fanoušek Newcastlu United a jeho blízký kamarád byl Alan Shearer. Takže trval na tom, že součástí jména klubu budou "Straky"..." A tak se zrodil klub Bruno's Magpies.

"Když se teď dívám zpátky, směju se. Poplatek za přihlášku do klubu bylo vypití několika piv. Do klubu jsme přijímali většinou ty, kteří k nám chodili pít a začali jsme hrát nejnižší soutěž, tedy druhou gibraltarskou ligu," dodává Perry.

Po dvou letech se Mick Embleton s týmem rozloučil, už neměl tolik času. A Louis Perry si utrhl křížové vazy v koleni. Najednou nemohl hrát a začal fotbal vidět trochu jinak: "Cítil jsem, že se tady fotbal mění. Gibraltar byl přizván do organizace UEFA. Bylo to najednou vážnější a já nechtěl, abychom byli navěky jen hospodským týmem. Každý týden jsme prohrávali, potřebovali jsme se rozvíjet..."

Krasobruslař z Eltonova Watfordu

Louis byl zaměstnán v realitní společnosti Chestertons a když hledal řešení svého problému, vzpomněl si na jednoho zajímavého klienta. Haig Oundjian reprezentoval v krasobruslení Velkou Británii na olympijských hrách v Grenoblu 1968 a v roce 1971 dokonce získal bronz na mistrovství Evropy. Známý byl ale především jako místopředseda i předseda fotbalového Watfordu, kdy společně s Eltonem Johnem a trenérem Grahamem Taylorem dostali klub do Premier League.

"Haig byl mým klientem v realitce," vysvětluje Louis. "Věděl jsem o jeho fotbalové minulosti a oslovil jsem ho s tím, jestli by měl chuť se vrátit. Řekl jsem mu, o čem to je a on mi odpověděl, že rád cestuje. Souhlasil s tím, že bude menšinovým majitelem a spolupředsedou."

Ještě před Oundjianovým příchodem postoupily gibraltarské Straky do první ligy a v ní se usadily. Zároveň začala být lákavá vidina zisku 700 tisíc eur (17 milionů korun) pro vítěze za postup do kvalifikace Ligy mistrů. Z malých krůčků se najednou stávaly velké kroky.

"Brunovy straky" stoupaly v tabulce i díky tomu, že přetáhly od konkurence sportovního manažera Jansena Dalliho. "Pracuje dnem i nocí, abychom měli náskok před soupeři. Ostatní týmy utrácejí mnohem více než my. K nám přivádíme hráče z jiných destinací. Na Gibraltaru je snadné potkat spoustu Španělů. My se díváme spíš dál, máme hráče z různých zemí. Přináší to spoustu bolehlavů, ale je to jediná věc, která nás může dostat dopředu," tvrdí dnes už předseda klubu Louis Perry.

Celníci, lodníci i světoběžník

Úspěch se dostavil. Magpies sice v lize končívají okolo páté příčky, v posledním pohárovém finále už ale sahali na trofej. Krutým gólem v nastavení jim sice mistrovský Lincoln vítězství vzal, o vstupenku do pohárové Evropy ale parta od Bruna coby poražený finalista nepřišla.

Dnes je součástí týmu devět místních hráčů, kteří pracují na Gibraltaru jako lodní úředníci, účetní nebo celníci. Zbytek jsou profesionálové z Brazílie, Argentiny, Kanady a samozřejmě Anglie. Kapitánem je Mexičan Paco Zuniga, v týmu jsou dva vysloužilí reprezentanti Ghany. Nechybí ani Jose Galan, Španěl, který se prohlašuje za největšího fotbalového cestovatele světa. Než se přidal k Bruno's Magpies, hrál v 15 zemích.

Při premiéře v Konferenční lize přišlo snové vítězství (2:1) nad severoirskými Crusaders a do čtvrteční odvety poletí Magpies vstříc senzaci. "Chápete, že pokud to tam uhrajeme, tak poletíme do Švýcarska a budeme hrát s Basilejí?" směje se Louis Perry.

Zatímco ten pravý Newcastle si letos o fotbalové Evropě může nechat zdát, Magpies si svůj sen žijí: "Řeknu vám, je to neuvěřitelný příběh, který vznikl naprostou náhodou. Před pár lety jsme s Mickem seděli u piva a řešili, jak si tady zahrát fotbal a dnes hrajeme Evropu. Myslím na tolik šílených věcí, které jsme během té cesty zažili," kroutí hlavou Louis Perry, který bar U Bruna a jeho restauraci spoluvlastní a jako tradici zavedl setkávání hráčů a fanoušků po každém zápase.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (71)

Přidat komentář
AjaxFans

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Bucky

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
montaigne33

Reagovat
Gazdo

Super clanky v poslednej dobe

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Jason_

Reagovat
Kucka

Reagovat
kissak

Tohle nejde jinak než palcovat

Reagovat
Dubov

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Front hell

Reagovat
mario23

Reagovat
Usama Bin Dembélé

Gibraltar není stát..

Reagovat
vacin

A to je néjakej problém?

Reagovat
Y.N.W.A

a co jako? je členem UEFA, takže hraje soutěže UEFA. A je tam hezky

Reagovat
adman72

Super splneny sen.

Reagovat
anarchochuligan

KOlik mají fotbalových hrišť?

Reagovat
Imos

1?

Reagovat
Y.N.W.A

jedno, hned vedle letiště... když jedeš do Gibraltaru, nemůžeš ho minout - pěšky i autem se jede nejprve přes letiště a pak hned vedle toho sportovního areálu

Reagovat
Seydou Doumbia

Nějaké postřehy, dojmy z této země?

Reagovat
Fabregas@ole

Jo, pozor na ty divoký vopice, jsou pěkně voprsklý

Reagovat
isokarhu.

Gibraltar je v pohode. Odporucam prespat v La Linea do GBR ist peso. Uz len prechod cez letisko je specificky, pripadne ked prilieta lietadlo, tak sa stoji hned za runway. Odporucam peso vyjst na Rock of Gibraltar hore na Spur a O´Hara Battery, ist na Skywalk a tak. Hore na skale je kopa tunelov, jaskyn, peklne muzeum ako ostrelovali lode, ktore preplavali cez zaliv, paradna je aj jaskyna Sv. Michala. V zapadnej casti je skywalk most. Opice su v pohode pokial neukazujes jedlo. Oni reaguju hlavne na auta s turistami. ktore doslova okupuju (pripomina mi to istu indoslovansku mensinu u nas na vychode). My sme isli peso, uplne na nas dlabali. Uplne na juhu je Point of Europa kde teraz postavili novy sportovy komplex pre kriket, rugby a futbal. Vyzera to velmi pekne s tou sceneriou, skaly, palm a mora. Inac GBR je fajn na jeden-dvojdnovy vylet, ma original britsku atmosferu, kopa krciem, zradlo OK, cenovo nic extremne. Odporucam priletiet do Malagy, prenajat si auto (viacnasobne vyborne skusenosti mam s pozicovnou Centauro - ale brat iba plne poistene auto, vtedy je im uplne jedno v akom stave ho dnesies), pozriet Malagu (Gibralfaro a Alcazaba, alej paliem pri pobrezi, nocny zivot), pobrezie, najjuznejsi bod Europy v Tarifa, Ronda, Granada s fenomenalnou Alhambrou a dat si tam tapas, pripadne hrad v Olvera s vyhladom. V kazdom pripade Andaluzia s Gibraltarom su uzasne ale ked mozem odporucit, tak najlepsie je tam ist v januari. Je tam prijemne, v takej Granade bezne aj pod nulou.

Reagovat
Seydou Doumbia

zimu nesnáším, ideální pro mě je 45 stupnu a více ale jinak díky za pěkné shrnutí a popis

Reagovat
isokarhu.

chcel som povedal, ze v januari na skale a na pobrezi som chodil v tricku a kratasoch)))

Reagovat
Gedofrey

Díky za tip

Reagovat
Y.N.W.A

jo, takto jsem to chtěl napsat, jednou jsme šli pěšky, jednou autem až k Point of Europa, kde jsme zaparkovali zadara... lanovkou jsme nejeli, vždy jsme si vyběhli... jinak samozřejmě Gibraltar je jen jednou z perel Andalusie, kromě zmíněný Rondy a Granady, kde je ideální jaro či podzim, tak bílý vesničky kolem Rondy i v Sierra Nevadě, tak nejde nezmínit dokonalou Sevillu

Reagovat
Kucka

Reagovat
OTASi

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Imos

Reagovat
icka

Reagovat
Felitel

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
LFC & STEVEN 8

Reagovat
widlak

"O vstupenku do pohárové Evropy ale parta od Bruna coby poražený finalista nepřišla."

Myslel jsem, že se tohle pravidlo již před pár lety zrušilo a to volné místo se přesouvá v lize.

Reagovat
kilobyte

Do Evropy podle mě postoupili, protože byli 4. v lize.

Reagovat
widlak

Vypadá to tak. Koukal jsem na Livesport, ale na poprvé jsem se asi proklikal na špatný ročník. V sezoně 21/22 byli opravdu čtvrtí.

Reagovat
Y.N.W.A

nemá to náhodou každá liga jinak?

Reagovat
smazaný uživatel

anglický FM sen

Reagovat
Seydou Doumbia

Nádherá

Reagovat
pesky passer-by

Sranda, že klub nesie časť pomenovania po Newcastli, ktorý ani nehrá poháre.

Reagovat
John Obi Mikel

Hraje za ně Ibrahim Ayew, syn Abédi Pelého Ayewa a bratr Andrého a Jordana

Reagovat
Seydou Doumbia

dobře ty

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Briggus

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

Kdyby nebyl Kůča vůl, tak by si na Gibraltaru taky založil tým a mohl hrát poháry.

Reagovat
AC torino

Po 3 tyzdnoch by odisiel, lebo by nanho gibraltarski mocipani nasili nejake podrazy a vyjebavky. Aj ked by bol za 2 nuly v 25 odchytanych minutach jednym z najlepsich brankarov sutaze

Reagovat
Trand

Spíš by stihl za chvíli obeslat všechny místní holky a neměl by to pak už na koho zkoušet.

Reagovat
Freedo

Reagovat
TopinB

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Konspirator

pěkný..

Reagovat
ACSeRw!n

clanek sem necetl takze

Reagovat
Axelrose

Reagovat
dalu

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
oli9

když se chce tak to jde

Reagovat
Shevchenko

No... týpek měl taky dost štěstí na lidi. Blízký kamarád Shearera, olympijský medailista a bývalý předseda Watfordu...

Ale rozhodně neubírám zásluhy Perrymu, asi jen tak někdo by nezaložil ve dvaceti letech fotbalový klub.

Reagovat
ignor24

Reagovat
johnik

Jsem myslel, že poražený finalista už do pohárů nechodí

Reagovat
johnik

Aha, takže kvůli prohře ve finále poháru se tam nedostali, skončili 4. v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby týmy z druhé ligy v ČR měli marketing jako třeba tým z Gibraltaru, nebo 7. Anglické ligy svět by byl hezčí místo... tímto zdravím zaostalce do druhé ligy. ani ten twitter nejsou schopní založit.

Reagovat
The Krupy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele