Zlatý míč je jen soutěž popularity pro útočníky, tvrdí Lahm

12.01.2016, 17:57
Aktuality
Lionel Messi včera ovládl vyhlašování ceny pro nejlepšího fotbalistu za rok 2015, když získal už svůj pátý Zlatý míč a navázal na své úspěchy z let 2009 až 2012. Defenzivní univerzál Bayernu Philipp Lahm s jeho vítězstvím souhlasí, ve svém blogu pro Goal.com se však nechal slyšet, že soutěž už je dávno jen anketou popularity pro nejpopulárnější útočníky.

V anketě FIFA Ballon d’Or od roku 2010 rozhodují kapitáni a trenéři reprezentací spolu se zástupci z řad novinářů - opět z každé z 209 členských zemí FIFA. Philipp Lahm volil z pozice kapitána německé reprezentace pětkrát a proces vybírání je mu dobře znám.

"V průběhu sezóny dostanete zprávu, kde po vás chtějí tři hráče. A vy se jednoduše rozhodujete podle určitých vodítek. V hlavě máte zafixovaná nejznámější jména - fotbalisty, které si pamatujete z obrázků na hřišti - i mimo něj. Nejvíc hlasů zkrátka dostávají ti, kteří jsou vidět, kteří jsou všude," napsal a podotkl, že Zlatý míč je soutěží spíše pro "nejviditelnějšího" hráče.

"V první řadě chci zdůraznit, že Ronaldo, Messi a Neymar jsou fantastičtí fotbalisté a je zcela bez debat, že do finální trojice se dostali právem. Jsou to však také tři nejpopulárnější fotbalisté na Facebooku,"

"Právě proto se Ballon d’Or stal soutěží pro nejlepšího útočníka. A to není jen moje perspektiva defenzivního hráče, ale statisticky prokázaný fakt. Vždyť jediným obránce, který kdy vyhrál, je Fabio Cannavaro, jediným brankářem Lev Yashin," připomněl více než padesát let starý triumf ruského gólmana.

Lahm přiznal, že moment, kdy míč protne síť, je vždy fascinující. Dodal však, že ve fotbale jde především o týmovou práci, společné úsilí a obětování. Navrhl také nový systém, který by byl podle jeho názoru spravedlivější.

"Věřím, že by tohle ocenění nemělo být marketingovou cenou, které vyzdvihuje protagonisty bláznivě medializovaného sportu. Možná není správným řešením rozdat jedinou cenu, protože není reálné určit, kdo je nejlepší hráč na celém světě. Možná by se místo toho měla udělovat čtyři ocenění, po jedné pro nejlepšího brankáře, obránce, záložníka a útočníka," dodal Lahm.

Autor: Marek Ustohal / goal.com

Komentáře (363)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele