Zlatý míč získal Oliver Kahn

03.07.2002, 10:52
Aktuality
Zlatý míč, asi nejprestižnější individuální ocenění, které může fotbalista získat, si svými výkony na letošním šampionátu vybojoval třiatřicetiletý německý brankář Oliver Kahn. Těsně za ním v hlasování novinářů skončil král střelců Ronaldo, třetí pak Korejec Hong Myung-Bo.

Oliver Kahn od 592 hlasujících novinářů získal 147 (25%) hlasů, druhý Ronaldo 126 (21%) a třetí Hong 108 hlasů (18%). K první trojici se ještě s 93 hlasy přiblížil čtvrtý Rivaldo, pátý v pořadí Ronaldinho pak získal 54 hlasů. Zbylých pět nominovaných si mezi sebe rozdělilo zbývajících 64 hlasů.

Oliver Kahn si ocenění za své výkony určitě zaslouží, vždyť jen díky jemu se Německo dostalo až do finále. Ale kdo ví, jak by hlasování dopadlo, kdyby proběhlo až po finálovém zápase, ve kterém udělal Kahn svou snad jedinou velkou chybu na turnaji a Ronaldo dal dva góly. Novináři své kandidáty oznámili už před rozhodujícím zápasem a možná jen kvůli tomu Ronaldo svou trofej z Francie neobhájil.

Zlatý míč, který vyrobila firma Adidas, se letos představil v nové podobě. Po vzoru hokejového Stanley Cupu jsou na něm vyryta jména dosavadních vítězů. Trofej se uděluje od roku 1982 a jeho dosavadními vítězi jsou Ital Paolo Rossi (1982), Argentinec Diego Maradona (1986), Ital Salvatore Schilaci (1990), a Brazilci Romario (1994) a Ronaldo (1998). Míč zůstane v držení FIFA a bude k vidění v Curychu, v sídle FIFA.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Chci umrit

Reagovat
REPLIKATOR
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele