Ztráta dvou branek? Ze sedmi případů to Slavia v pohárech zvládla třikrát

14.03., 15:17
Aktuality
Fortuna Arena (© Slavia Praha)

Celkem sedmkrát ve své historii čelili fotbalisté pražské Slavie situaci, která je před nimi i dnes večer. A sice, že si v evropských pohárech přivezli do domácí odvety dvoubrankové manko. Úspěšně jej smazali rovnou třikrát, jenže ani v jednom případě nedosahoval jejich soupeř velikosti AC Milán.

Popsaná situace se sešívaným přihodila hned při jejich premiéře v oficiálních pohárových soutěžích pod křídly UEFA. Na podzim 1967 podlehli Kolínu nad Rýnem 0:2 v úvodním kole Veletržního poháru, jenž byl předchůdcem Poháru UEFA a dnešní Evropské ligy. Doma se sice dočkali historicky prvního gólu v pohárech, o nějž se postaral Bedřich Tesař, defenzivní záložník s tváří hollywoodské hvězdy, na víc než na remízu 2:2 to však nakonec nestačilo.

První velký comeback přišel v začínajícím adventu roku 2000. Slavia prohrála na úvod 3. kola Poháru UEFA s NK Osijek v Chorvatsku 0:2, v odvetě jej ale smetla pětibrankovou kanonádou. Po dvou gólech nastříleli Tomáš Došek a dnešní televizní expert Luděk Zelenka, pátý přidal výstavní ranou do šibenice Tomáš Kuchař. Největší hvězdou soupeře byl tenkrát dnešní kouč Unionu Berlín Nenad Bjelica.

Ve strahovském exilu zvládla Slavia na podzim 2002 ve druhém kole Poháru UEFA ještě působivější obrat. Z Bělehradu si přivezla od Partizanu porážku 1:3, ztrátu však smazala zásluhou dvou zásahů Štěpána Vachouška už v prvním poločase. A když Adam Petrouš v závěru zvýšil z penalty na 3:0, zdálo se být všechno jasné. Soupeř však v poslední minutě vstřelil potřebný gól a šlo se do prodloužení.

Jenže sešívaní nebyli tehdy pod vedením Miroslava Beránka křehkým týmem. Zvlášť doma řádili. Předtím nasázeli pět gólů belgickému Mouscronu, potom čtyři PAOKu Soluň a pokořen odjel i Besiktas. Partizan srazil po čtyřech minutách přidané půlhodiny Patrik Gedeon tvrdou střelou k tyči a když Brazilec Adauto zatloukl po samostatném úniku pátý hřebík, v euforii si na sobě roztrhl dres.

V létě 2008 se po druhém titulu za sebou pokoušeli svěřenci Karla Jarolíma po roce navázat na svůj dlouho vyhlížený debut v Lize mistrů. Jenže ve Florencii utrpěli prohru 0:2, když Martina Vaniaka překonali Adrian Mutu a Alberto Gilardino. A ani v odvetě jim dobře bránící soupeř prakticky nic nedovolil.

Po dlouhé sedmileté pauze na evropské scéně se v červenci 2016 vrátili slávisté do pohárů a hned je v předkole Evropské ligy přivítala šokující porážka 1:3 v Tallinnu od Levadie. V sestavě přitom tehdy byly pozdější opory reprezentace Tomáš Souček a Antonín Barák.

V Praze však červenobílí dojem napravili a po výhře 2:0 postoupili díky dnes už neexistujícímu pravidlu o gólu na půdě soupeře. Postaral se o něj bosenský snajpr Muris Mešanovič, jenž se nyní v zimě vrátil z Polska do Česka a střílí góly za pražskou Duklu. Ze současného kádru pamatují tehdejší otočku alternující kapitán Jan Bořil a útočník Mick van Buren.

Proti dalšímu zástupci fotbalového trpaslíka to už nicméně nevyšlo. Rok nato Slavii vyřadil v boji o Ligu mistrů kyperský šampion APOEL Nikósie, jemuž doma stačilo na 10 minut zapnout, dát dva góly a zbytek ubránit. V Edenu byl tým Jaroslava Šilhavého směrem dopředu neškodný a zmohl se jen na bezbrankovou remízu.

Jindřich Trpišovský zažil na lavičce vršovického klubu jen jednou, aby jeho celek doháněl dvougólovou ztrátu. A v srpnu 2021 splnil v předkole Ligy mistrů proti Ferencvárosi misi pouze napůl. Po prohře 0:2 v Budapešti dokázal ve vyhrocené odvetě umazat jen gól. Nic nepomohla drtivá převaha, poměrně brzký gól Lukáše Masopusta, ani vyloučení Eldara Čiviče v závěrečné desetiminutovce.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele