35. kolo
28.04.2024 15:00 CET
2 : 3
(0:3)

Reportáž

Radost hráčů Arsenalu (© AFP)

Arsenal v derby zabrnkal fanouškům na nervy, poločas snů proměnil v drama kiks Rayi

Arsenal ovládl klíčové severolondýnské derby 35. kola Premier League, když na hřišti Tottenhamu zvítězil 3:2. Domácí prožili hororový první poločas, v němž od svého rivala inkasovali všechny tři góly. Jedním z hlavních hrdinů Gunners byl Kai Havertz, jenž na jeden gól asistoval a další sám po rohovém kopu vstřelil. Jeho přihrávku zužitkoval Bukayo Saka, který po rychlém protiútoku zaznamenal 15. ligovou trefu v sezoně. Spurs se sice po poločase i díky obrovské chybě Davida Rayi dostali do hry, spanilou jízdu však k bodu nedotáhli. Kanonýři tak vytvořili tlak na City, které sice má v boji o titul o dva odehrané duely méně, na svého soka ale ztrácí čtyři body.

Kohouti sice zdánlivě vypadli ze hry o Ligu mistrů, stále však mohli zamíchat kartami ještě o patro výš. Ve zbytku sezony je totiž čekaly zápasy se všemi aspiranty na titul, přičemž jako první narazili na Arsenal. Ten mohl mít z derby na hřišti svého odvěkého rivala oprávněné obavy. Naposledy zde sice poměrně hladce vyhrál, předtím ale čekal na triumf na půdě Spurs devět let.

Už od úvodních minut byla v souboji odvěkých rivalů vidět důležitost utkání, když ani jeden z celků nechtěl udělat zásadní chybu. V 15. minutě ovšem přece jen přišlo kritické zaváhání na straně domácích, Pierre-Emile Höjbjerg po rohovém kopu neuhlídal Takehira Tomijasa a nešťastně si srazil hlavou míč do vlastní sítě. Ve 22. minutě sice propukla velká radost na tribunách, jelikož dokázal vyrovnat Micky van de Ven, jeho trefě ale předcházel milimetrový ofsajd. Z velké euforie se nakonec stalo hrobové ticho, když o pět minut později pláchl obraně Saka, jenž si zasekl ve vápně balon na svou silnější levačku a technickým obstřelem k levé tyči zvýšil náskok Gunners. Hrozivý poločas ze strany Kohoutů završil po půlhodině hry Havertz, který se prosadil přesnou hlavičkou po rohovém kopu.

Po změně stran mohl svou druhou branku v zápase přidat Saka, proti jeho voleji po lobu Havertze se ale fantastickým zákrokem blýskl Guglielmo Vicario. Jeho brankářský protivník na druhé straně naopak po hodině hry místo světlého momentu prožil jeden hororový, neboť obrovskou hrubicí v rozehrávce namazal míč Cristianovi Romerovi, který stoprocentní šancí nepohrdnul a střelou k tyči snížil. Spurs v závěru vykřesali jiskru naděje na zisk alespoň jednoho bodu, když po jasném faulu Declana Rice v pokutovém území proměnil penaltu Heung-Min Son. Kanonýři si však v nervózním závěru vítězství přece jen uhlídali.

Arsenal tedy uspěl po Chelsea také proti dalšímu londýnskému rivalovi a opět se o kousek přiblížil titulu. Další krok budou chtít Kanonýři udělat 4. května proti Bournemouthu. Tottenham už o dva dny dříve zavítá na Stamford Bridge.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele