základní skupiny - skupina A, 1. kolo
20.01.2008 18:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Ghana na úvod překvapení nedovolila

Úvodní utkání Afrického poháru národů bylo plně v režii domácí Ghany. Jenže hostitelé si v zakončení počínali dlouho příliš velkoryse, o výhře nad Guineou 2:1 rozhodl až v poslední minutě Muntari.

Duel se nesl v bouřlivé atmosféře, kterou měli na svědomí pochopitelně domácí fanoušci, většina hostujících příznivců se kvůli problémům s autobusovým převozem na zápas ani nedostala.

Ghana od úvodních minut plnila roli favorita, jenže až na nepřesnou střelu Asamoaha Gyana toho na začátku k vidění moc nebylo. Hra byla velmi rozkouskovaná, což značně vyhovovalo především hostujícím fotbalistům. "Afričtí Brazilci" dali o sobě opět vědět v průběhu 20. minuty. Owusu-Abeyie Quincy centroval na Asamoaha Gyana, ten hlavou trefil tyč.

Útočník Udinese byl dnes velmi aktivní a po pár vteřinách hry byl opět viděn ve velké příležitosti. Tentokrát zakončoval nůžkami, ale neuspěl. Hosté v dnešním zápase měli velkou dávku štěstí, což se potvrdilo také v 28. minutě, kdy Essien trefil hlavou jen tyčku. Obdobně si pár minut před přestávkou vedl také Muntari. Po odvráceném rohovém kopu se míč dostal zpět do pokutového území, konkrétně k Muntarimu, jenž z half-voleje trefil opět jen brankovou konstrukci. Svěřenci kouče Le Roye byli po celý první poločas o poznání lepším týmem a bylo překvapením, že nedokázali vstřelit gól.

Ghana si uvědomovala neuspokojivý stav, a proto se snažila co nejrychleji vstřelit gól. Její psychiku uklidnil až v 55. minutě po faulu na Agoga proměněnou penaltou Asamoah Gyan, který nekompromisně zakončil tvrdou ranou pod břevno. Guinea tak musela vylézt ze svého obraného krunýře a začít útočit, což je jí vyplatilo. V průběhu 64. minutě se hlavička Kalabaneho odrazila od břevna přímo do brankáře Kingstova, a právě ghanský gólman si srazil míč do branky. Jenže po vyrovnání se Guinea opět zatáhla do defenzívy.

Hosty v 77. minutě zachránil skvělým zákrokem Camara. Střídající Andrew Ayew byl v jasné příležitosti a zakončoval pod břevno. Guienjský brankář ale akrobaticky míč vytáhl. Ghana nakonec vytoužený gól přeci jen vstřelila. Z dálky napřáhl Muntari a nádhernou střelou zvýšil na 2:1.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kvalita je jednoznačně na straně Ghany, která by si měla s Guineou poradit v poměru 2:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Na úvod se střetnou silné týmy. Ale jasným favoritem je domácí Ghana. Bude chtět ihned na začáttku turnaje uhrát 3 body. Jen záleží, zda je nezradí přílišná nervozita. Očekávání domácích fandů jsou velká a může se stát, že budou přemotivovaní a toho by mohla Guinea využít. Ta má vždy silnější mládežnické týmy, mají tam na africké poměry vyspělý systém výchovy, co se ale týče dospělého týmu, tak velký výsledek nikdy moc neudělali. Kvalita tam je, otázkou je, že tým nehraje plně v mezích svých možností. Nakonec tip 2:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana bude doma hodně silná ale na začátek nečekám moc velkou přestřelku. Můj tip: 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 Ghana...je tam ve fortuně pěknej kurz na handicap jdu do toho...tak uvidím...jinak večer tu televizi rozsekám

Reagovat
smazaný uživatel

Velice tezky zapas na tipovani vidim to tak na 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

preco sa to hralo na neutralnej pode??

Reagovat
M11

Muntari ted v Ghane maly buh vlastne

Reagovat
smazaný uživatel

Výhru jsem jim nepřál, už jenom proto že nenominovali Pimponga s Bonaventurou, ale vyhráli zaslouženě

Reagovat
Shevchenko

nevite kde bych mohl videt ten gol Muntariho?

Reagovat
Shevchenko

Diky diky chlape!

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Jak by rekl Míra Bosak to bylo o prsa Korejske zeny.

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu tvrdě vybojované vítězství v zápase ve kterém přeci jen byly výrazně lepší domácí Ghaňané, kterým chybělo i trochu štěstí aby byl zápas rozhodnut dříve. Velmi milě mě překvapil levý obránce Ghany Sarpei, který několikrát výtečně technicky přehrál na něj triky zkoušejícího Bangouru. Pro turnaj je dobře už kvůli sledovanosti, že nezačal ztrátou domácích spolufavoritů.

Reagovat
-Kopy-

Muntari prostě z dálky umí.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej zápas. Sic jsem to všelijak přepínal na PL a PD, ale co jsem viděl, tak to byl pěknej mač s vysokým nasazením v celkem velký rychlosti. Překvapil mě nezvykle vysokej trávník - míč dost brzdil, když ho hráč vedl u nohy a nepřekvapila mě nekvalita obou obran - takový díry, co jim tam v pokuťáky vznikali - trochu mě překvapilo, že nepadlo víc branek ...

PS: Muntari - už se ani nedivím, že jeho cena před mistrovstvím byla přes dvacet mega ojro. Kolik asi bude stát, pokud se mu podaří dát takovejchhle rozhodujících branek víc ...?

PS2: ME i MS se můžou jít zahrabat. Radši se podívám na tyhle zápasy nesvázaný taktikou, kde se hraje víc živelně a hlavně je vidět, jak si hráči ten fotbal užívají

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je videt,ze si nikdy nehral velkej fotnbal,me se vic libi ME ,kde ta taktika je.Fotbal bez hlavy a paty je o nicem,muj nazor.

Reagovat
smazaný uživatel

Každýmu se líbí něco jinýho. Mě se zase míň líbí dva dokonale vyrovnaný obranný bloky, do kterejch se nedá dostat než tenhle živelnější chaos

Reagovat
alias

mě se taky víc líbí mistrovství afriky, ale ten trávník byl střiženej snad na 20cm, na tom by snad nepovolily u nás hrát ani okresní přebor. Dost to ublížilo hře, balon byl strašně pomalej na tom trávníku. Snad se to postupem času zlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja nemyslim hru od vapna k vapnu jako je to v nasi strasny GL.Ale me se proste libi na evropskym fotbalu,ze kazdej ma v tymu misto kuli cemu tam je,a kdyz to funguje ,tak je to parada. U tech africanu mi to pride jako kdyz hrajou deti na placku,nema to system zadnej,proste divny no. Ale jinak sou to samozrejme super fotbalisti.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase bych to nepřeháněl. Systém sice moc neměli, ale že by to bylo jako děti na plácku, to zase taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana na začátek potvrdila, že je megafavorit. Nakonec to ale bylo jen tak, tak. Stížnosti na trávník jsou asi oprávněné. Organizační neschpnosti ve všech směrech vždy sráželi tento vrcholný turnaj Afriky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele