play off - čtvrtfinále
02.02.2024 21:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Oslavy reprezentantů DR Kongo (© AFP)

Konžané se zkušenostmi z Premier League obstarali proti Guineji postupový obrat

Demokratická republika Kongo zvítězila ve čtvrtfinále Afrického poháru národů nad Guineou 3:1. Utkání přitom musela otáčet poté, co Národním slonům nabídl pokutový kop Chancel Mbemba. Sám bývalý hráč Newcastlu ale ještě do přestávky srovnal a po změně stran úřadovali jeho krajané, kteří rovněž v určité fázi své kariéry prošli anglickou nejvyšší soutěží. Nejprve po hodině hry dokonal obrat Yoane Wissa z Brentfordu a následně stanovil výsledné skóre Arthur Masuaku, který před odchodem do Besiktase odehrál v Premier League přes 100 zápasů.

Cesta ani jednoho ze soupeřů mezi nejlepších osm celků se nerodila snadno. Syli National čelili proti Rovníkové Guineji i navzdory přesilové hře penaltě a potenciálnímu vypadnutí, přičemž hrobníkovi z lopaty utekli až díky gólu Mohameda Baya z osmé nastavené minuty. Ještě větší nervák absolvovalo Kongo, jež v bitvě s Egyptem postoupilo po penaltovém rozstřelu.

Nedorozumění v obraně Guiney mohl využít Wissa, nicméně jeho zakončení špičkou kopačky těsně minulo levou tyč. I přes zajímavý tlak Konga se nakonec vedení ujali fotbalisté země ze západní Afriky. Po faulu zkušeného stopera Mbemby totiž nařízené penalty náležitě využila kometa sezony 2021/22 Bayo, jenž se momentálně hledá na hostování v Le Havru. Do konce prvního dějství však soupeř stihl vyrovnat. Rohový kop na zadní tyč našel právě Mbembu, který přesnou ranou odčinil svůj předchozí prohřešek.

Po změně stran stříleli převážně hráči v modrých dresech, jenže dlouho nedokázali trefit prostor mezi třemi tyčemi. Po průniku rychlíka ze Stuttgartu Silase se pokutového kopu dočkal i druhý celek. Ujal se ho Wissa a s ledovým klidem přiblížil svůj tým k semifinále.

Od té doby drželi míč na svých kopačkách zejména Národní sloni, nicméně kapitulovali ještě jednou. O kandidáta na gól turnaje se postaral Masuaku, jehož prudká rána ze standardky od postranní čáry zapadla do levé šibenice.

Úspěšnějším týmem se tedy stalo Kongo, které se poprvé od roku 2015 podívá do semifinále. V něm se 7. února střetne s lepším z dvojice Pobřeží slonoviny-Mali.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (1)

Přidat komentář
PBLead

Doktori

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele