základní skupiny - skupina B, 1. kolo
14.01.2024 21:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Jamiro Monteiro (© AFP)

Kolaps ghanské defenzivy spustil vítěznou lavinu emocí Kapverďanů

Kapverdy vstoupily do skupiny B Afrického poháru národů důležitým vítězstvím 2:1 nad Ghanou. Ostrované překvapili soupeře aktivní hrou, kterou James Monteiro brzy přetavil ve vedoucí zásah. Černé hvězdy se rozjížděly pomaleji, po výměně stran se však přece jen dopracovaly k vyrovnávací trefě. V závěru ovšem defenziva favorita kapitulovala, když ve druhé minutě nastavení zajistil Kapverďanům výhru po zmatcích ve vápně Garry Rodrigues.

Jen dvě reprezentace byly v historii Afrického poháru úspěšnější než Ghana, a to Egypt a Kamerun. Černé hvězdy však na triumf čekaly od roku 1982 a před dvěma lety potupně vypadly už ve skupině. Kapverdy, jejichž nejvýraznější postavou měl být Bebé z Vallecana, se na finálový šampionát prodraly teprve počtvrté.

Do vedení se v 17. minutě dostali překvapivě ostrované, když Monteiro pohotově dobíhal jednu ze střel svých spoluhráčů a z bezprostřední blízkosti již neměl problém poslat míč do odkryté brány. Po 19 minutách dokázaly Černé hvězdy srovnat, gól byl však následně odvolán kvůli těsnému ofsajdu. Těsně před koncem poločasu se ještě pokusil vypálit Jordan Ayew, jeho rána ale prolétla vysoko nad bránou gólmana Vozinhy.

Země zlata se od začátku druhého poločasu hnala za velké podpory fanoušků, kteří měli na tribunách absolutní převahu, za vyrovnáním. V 56. minutě se Ghaňané konečně dočkali regulérního zásahu, když si na rohový kop nejvýše naskočil Alexander Djiku a hlavičkou k levé tyči srovnal. Krátce nato měly Černé hvězdy možnost dokonat obrat, jenže Joseph Paintsil v obrovské šanci selhal a vůbec netrefil bránu. V 84. minutě mohl rozhodnout Jovane, který se skvěle zbavil několika protihráčů, jeho zakončení však famózně vychytal Richard Ofori. Ten svůj tým zachránil i podruhé, a to v poslední minutě základní hrací doby, kdy znovu náramně vychytal Rodriguese. Do třetice již ovšem ghanský brankář kapituloval, jelikož po zmatku ve vlastní obraně bezmocně sledoval, jak Rodrigues posílá míč do prázdné brány.

Ghana tak navázala na nepovedené výkony z předchozího šampionátu a přenechala outsiderovi všechny body. V příštím kole vyzve 18. ledna Egypt, Kapverdy o den později změří síly s Mosambikem.

Autor: Livesport.cz / David Pěchouček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele