základní skupiny - skupina C, 2. kolo
19.01.2024 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Aguibou Camara (© AFP)

Guinea se i bez bundesligového kanonýra výrazně přiblížila postupu

Guinea porazila ve druhém kole skupiny C Afrického poháru národů Gambii 1:0. Mírný favorit se dlouho trápil a prováhal několik šancí, než ho v 70. minutě spasil Aguibou Camara. Tříbodový zápis zvládli Národní sloni i bez Serhoua Guirassyho, druhého nejlepšího bundesligového střelce, jenž po zranění proseděl celý zápas na lavičce, a výrazně se přiblížili postupu. Tomu jsou naopak dál reprezentanti nejmenší země pevninské Afriky, kterým k postupu nemusí stačit ani případná výhra v závěrečném kole.

Gambie své druhé působení na Africkém poháru národů začala nejhorším možným způsobem, když prohrála se Senegalem 0:3. Štíři si chtěli napravit reputaci v utkání proti Guineji, s níž se utkali teprve podruhé v historii. První případ nastal na šampionátu před dvěma lety, kdy tehdejší nováček vyřadil favorizované Národní slony po těsném výsledku 1:0.

Guinea se krátce po odehrání 10 minut dožadovala penalty, kterou ovšem hlavní sudí kontroverzně neodpískal a následovalo pouze autové vhazování. Na rozdíl od rozhodčího, brankáři dlouho moc práce neměli. Národní sloni sice měli drobnou převahu v držení míče, ale pevná obrana Gambie je nepouštěla k bráně Baboucarra Gayeho. Nejblíže ke skórování se ve 30. minutě dostal Aguibou Camara, nicméně tomu prošel prudce centrovaný míč mezi nohama, a tak sám před bránou nezvládl zakončit. Další rychlý protiútok zakončoval Sekou Sylla, ve skluzu však minul.

Agilní křídelník to zkusil i krátce po změně stran. Tentokrát sice prostor mezi třemi tyčemi trefil, jenže Gaye byl na jeho střelu velmi dobře připraven. Sekou Sylla dělal pravé straně obrany soupeře ze života peklo, ale ve finální fázi vždy trestuhodně selhal. Nakonec se Syli National přece jen dočkali přesné trefy. Po přihrávce pod sebe se z první trefil přímo pod nohy bezmocného brankáře smolař z první půle Aguibou Camara.

O chvíli později pak mohl další gól přidat Mohamed Bayo, avšak ten napálil pouze břevno. Gambie se do útočných výpadů propracovávala až v závěru a dokonce i rozvlnila síť. K jejímu smutku ovšem přesnému zásahu talentovaného křídelníka hrajícího za Feyenoord Yankuby Minteha předcházel ofsajd.

Guinea potvrdila roli favorita a po úvodní remíze zvítězila. Poslední představení v základní skupině Afrického poháru národů ji čeká 23. ledna proti Senegalu, Gambie se ve stejný den utká s Kamerunem.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele