základní skupiny - skupina C, 1. kolo
15.01.2024 18:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Mohamed Bayo (© AFP)

Povedený začátek pokazila červená karta. Guinea využila Onanovu absenci k zisku bodu

Reprezentace Kamerunu remizovala na začátek Afrického poháru národů s Guinejí 1:1. Obhájci bronzu vstoupili do utkání bez opory v bráně Andrého Onany, jenž nestihl z Anglie dorazit včas vinou nevlídného počasí. Jeho náhradník musel už v 10. minutě po chybě obrany lovit míč ze své sítě. V nastavení první půle ovšem Francois Kamano obdržel červenou kartu a Kamerunci dohrávali v početní výhodě, čehož využili alespoň k vyrovnání zásluhou hlavičky Franka Magriho.

Guinea v Pobřeží slonoviny postrádala stálého člena let minulých Morlayeho Syllu, a to kvůli bizarním okolnostem po přátelském duelu s Brazílií. Po něm si vyměnil dres s Viníciusem Júniorem, avšak tento suvenýr nemohl následně v šatně najít, z čehož obvinil spoluhráče i trenéra. Otazník visel i nad oporou Kamerunu Vincentem Aboubakarem, jenž byl už v polovině prosince vyřazen z kádru Besiktase.

Po odehrané desetiminutovce se radovali z první branky hráči Guineji. Oliver Kemen nedokázal pod tlakem odkopnout míč do bezpečí, naopak ho poslal přesně do nohy Mohameda Baya, který se z jednoduché pozice nemýlil. Stát střední Afriky měl sice po obdržené brance výraznou převahu ve statistice držení míče, vytvořit si výraznější šanci mu ale dělalo velký problém. V závěru první půle se však prohřešil Kamano, za což byl oceněn červenou kartou. Musel tak předčasně opustit hrací plochu, čímž zvýšil šance svého do té doby nevýrazného soupeře.

A Nezkrotní lvi využili početní převahy rychle po změně stran. Magri vyskočil nejvýše a hlavičkou o zem překonal bezmocného Ibrahima Koného. V následujících minutách se Kamerunci dostali do několika zakončení, žádné z nich však nemělo potřebné parametry, Georges-Kevin N'Koudou i Olivier Ntcham totiž poslali své pokusy ze střední vzdálenosti výrazně nad brankovou konstrukci. V závěru mohl dokonat obrat Karl Toko Ekambi, proti jeho střele z hranice penaltového puntíku však vytáhl skvělý zákrok Koné.

Historicky druhý nejúspěšnější tým Afrického poháru tak vstoupil do turnaje remízou. V příštím kole Kamerun vyzve 19. ledna Senegal, Guinea tentýž den změří síly s Gambií.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele