základní skupiny - skupina D, 3. kolo
23.01.2024 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Reprezentace Mauritánie (© AFP)

Mauritánie podpořila vzpouru outsiderů. Alžířané prožili hororové déjà vu

Reprezentace Mauritánie si připravila na závěr skupiny D Afrického poháru národů překvapení, když porazila Alžírsko 1:0. O postupu outsidera rozhodl ve 37. minutě vítězným gólem Yali Dellahi. Trefa 26letého beka, jenž v minulosti hrál i v nejvyšší alžírské soutěži, zároveň způsobila konec Pouštních lišek na turnaji. Tým, který v roce 2019 celý šampionát ovládl, tak podruhé za sebou vypadl už ve skupině.

Hráči Mauritánie až do aktuálního ročníku nikdy v historii turnaje nedali gól ze hry. Nejprve sice v tomto trendu pokračovali proti Burkině Faso, kde přišli o remízu až po penaltě z nastavení, pak ale vsadili proti Angole na ofenzivní taktiku, která již branky přinesla. Body však nikoliv, a tak do závěrečného skupinového duelu vstupovali z poslední příčky. Zklamané ovšem bylo rovněž Alžírsko, jež dosud zaznamenalo jen dva nerozhodné výsledky.

Už od úvodních minut byl zápas podle předpokladů v režii Alžířanů, kteří drželi míč na kopačkách a snažili se tvořit hru. První střelecký pokus na bránu si připsal v 19. minutě Adam Ounas, jenž z velkého úhlu prověřil připraveného Babacara Niasseho. Další příležitost měl záložník AS Řím Houssem Aouar. Nakonec to však byla Mauritánie, jež se dostala překvapivě do vedení. Po zahrávaném rohovém kopu se balon ve vápně odrazil na kopačky Dellahiho, jenž tvrdou ranou k levé tyči otevřel skóre.

Pouštní lišky potřebovaly k jistotě postupu alespoň vyrovnat, a tak ihned po změně stran přišel na hřiště největší kanonýr Riyad Mahrez. I přes jeho příchod byli aktivnější Mourabitounes, kteří statečně vzdorovali. Velmi dobrou šanci měl v 56. minutě Aboubakary Koita, po krásné kličkované ovšem napálil balon vysoko nad. Mauritánským hrdinou byl i Ibrahima Keita, jenž jednu ze střel Alžířanů zablokoval před odkrytou brankou. Tlak hráčů v zelených dresech se ale začal postupně zvyšovat a fantastický zákrok musel předvést Niasse, když na zadní tyči vyrazil střelu od Aïssy Mandiho. Země z oblasti Sahelu dokonce mohla v závěru střetnutí ještě pojistit své vítězství, Pape Ibnou Ba však z bezprostřední blízkosti orazítkoval břevno. Mrzet jej to ale nemuselo, jelikož i tak jeho mužstvo dotáhlo duel do zdárného konce.

Premiérové soutěžní střetnutí těchto týmů tedy skončilo senzační výhrou Mauritánie, která slaví postup ze třetí příčky. Alžírsko naopak propadlo na poslední pozici a v osmifinálové fázi, jež startuje 27. ledna, se nepředstaví.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (5)

Přidat komentář
Jason_

Reagovat
alias

Mauretánie má tým složený ze samých dvoumetrových chlapů, přesto velice pohyblivých. Nevím kde je vyhrabali...

Reagovat
alias

Mauretánie má tým složený ze samých dvoumetrových chlapů, přesto velice pohyblivých. Nevím kde je vyhrabali...

Reagovat
Y.N.W.A

chtěl jsem napsat něco ve smyslu - z písku Sahary... ale fakt je ten, že - z Francie

Reagovat
Jason_

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele