základní skupiny - skupina B, 3. kolo
22.01.2024 21:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Geny Catamo střílí gól z penalty (© AFP)

Kolaps Ghany v nastavení! Může to znamenat šokující konec na turnaji

Ghaňané remizovali ve třetím kole skupiny B Afrického poháru s Mosambikem 2:2 a jejich naděje na postup do osmifinále už je jen teoretická. Černé hvězdy přitom dlouho sahaly po vítězství, když jim proměněnými penaltami zařídil dvoubrankový náskok útočník Crystal Palace Jordan Ayew. V závěrečném nastavení ovšem přišlo nevídané selhání, jelikož Mosambik dvěma slepenými trefami srovnal.

Hráči Ghany nebyli v dobré pozici, jelikož se po dvou zápasech nacházeli se ziskem pouhého bodu na třetí, pro ně nepostupové, příčce. Proti Mosambiku tak potřebovaly Černé hvězdy zabrat, k čemuž jim měl pomoci především Mohammed Kudus, jenž se naposledy proti Egyptu dvakrát prosadil. Podporovat jej měla v ofenzivní činnosti především hvězda Bilbaa Iňaki Williams, kterého ovšem po dvou mizerných výkonech trenér posadil mezi náhradníky.

Favorit nechtěl ponechat nic náhodě a od samého začátku se na stadionu v Abidjanu ujal taktovky. Za svou aktivitu byl odměněn v 15. minutě, kdy nabídnutou příležitost v podobě penalty suverénně proměnil Jordan Ayew. Mosambik ale ještě chtěl zabojovat alespoň o teoretickou šanci na postup a poměr sil na trávníku se vyrovnal, šanci ke skórování si ovšem Černé mamby v prvním poločase vytvořit nedokázaly.

První velká příležitost reprezentace z jihovýchodní Afriky tak přišla až po změně stran. Na nadýchaný centr si ve vápně naskočil Lau King, jehož hlavičkový pokus však prosvištěl těsně vedle levé tyče. Krátce nato nebezpečně pálil také Bruno Langa, ten si ale vylámal zuby na Richardu Oforim. Zahozené šance Mosambik musely mrzet, protože zadák Atlétika Madrid Reinildo Mandava nešťastně zahrál rukou ve vlastním vápně a Jordan Ayew přidal z puntíku druhý gól. Ani to ale favoritovi k triumfu nestačilo, jelikož Černé Mamby díky proměněné penaltě Genyho Catama ze začátku nastavení snížily a hektický závěr korunoval krátce poté vyrovnávací trefou Mandava.

Ghana tak závěr důležitého zápasu nezvládla a musí čekat, jestli jí budou přát výsledky v ostatních skupinách. Mimo jiné potřebuje i selhání dalšího favorita - Kamerunu.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (16)

Přidat komentář
Firkraag

Co je to za blbost? V případě, že Zambie prohraje o 2 góly a DR Kongo neprohraje a Kamerun remizuje, tak to vrací Ghanu na 4.postupové místo z třetích míst.

Reagovat
Csaplárova past

Reagovat
krisa

no, mají to v podstatě v kapse

Reagovat
ratusek

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kucka

Reagovat
HV

Reagovat
Hephaestus

Reagovat
PePiG7

Reagovat
Vopi11

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Salfovic

On vás ten smích přejde, až to vyjde.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Neon

Reagovat
Čenda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele