2. kolo
31.08.2024 18:30 CET
2 : 3
(2:1)

Reportáž

Lois Openda (© AFP)

Kouzlo Leverkusenu je pryč, obhájce titulu s Kovářem v brance v lize po roce padl

Hráči Leverkusenu tentokrát nepotvrdili schopnost zvládat dramatické zápasy, když ve druhém kole Bundesligy po tuhém boji padli s Lipskem 2:3. Utkání se přitom pro obhájce titulu vyvíjelo skvěle, když ve 45. minutě po zásahu Alejandra Grimalda vedl Bayer o dvě branky. Hosté však ještě do pauzy snížili a poté, co Matěje Kováře dvakrát překonal Loïs Openda, odešel Bayer ze zápasu německé nejvyšší soutěže po více než roce jako poražený.

Die Werkself načali obhajobu historického titulu způsobem sobě vlastním. V prvním kole na hřišti Mönchengladbachu sice rychle vedli o dvě branky, domácí pak ale srovnali a Leverkusen o zisku tří bodů rozhodl až v 11. minutě nastavení díky úspěšné penaltové dorážce Floriana Wirtze. Domácí kouč Xabi Alonso jistě potěšil české fanoušky, mezi třemi tyčemi se totiž objevil Kovář.

Loňští mistři na nic nečekali a do svého soupeře se pustili prakticky ihned. Už v 11. minutě si po rohovém kopu na bližší tyč naběhl Piero Hincapié a z těsné blízkosti hlavičkoval do břevna. O chvíli později všem na stadionu zatrnulo, když Victor Boniface při pokusu o nůžky trefil kopačkou obličej Amadoua Haïdary. Malijský záložník několik okamžiků bezvládně ležel na zemi, po chvíli se naštěstí zotavil, ale v zápase pokračovat nemohl. Diváci v ochozech se následně vrátili ke sledování umění svých favoritů a konkrétně pak povedenou střelu zpoza vápna od Granita Xhaky, Švýcar ovšem pokusem na bližší tyč těsně minul. Po půlhodině se o slovo konečně přihlásili také hosté. Openda potáhl míč po pravém křídle a prudkým centr našel Benjamina Šeška, ten ovšem hlavičkou z bezprostřední blízkosti Kovářovu bránu minul.

V závěru poločasu pak přece jen šel Bayer po zásluze do vedení. Dlouhý míč propadl až do vápna k Jeremiemu Frimpongovi, jenž udělal kličku poslednímu obránci a chytrým zakončením po zemi k bližši tyči skóroval. To ovšem nebylo z dílny Die Werkself vše. Neodklizený míč dohnal v šestnáctce Martin Terrier, zpětným pasem ho nabídl Wirtzovi, ten jej z první předložil Grimaldovi, který rovněž z prvního doteku zvýšil. V průběhu dlouhého nastavení ovšem centr z pravé strany dolétl na hlavu hostujícího Kevina Kampla, jehož přesná hlavička skončila za Kovářovými zády a snížení bylo na světě.

Pro domácí navíc mohlo být ještě hůře krátce po změně stran, rychlá branka Lipska ovšem neplatila kvůli ofsajdu. Krátce před odehráním hodiny hracího času už ale byla pohroma na světě. Pohotovou přihrávku za obranu si našel Openda, postupoval s balonem až takřka ke Kovářovi a z úhlu českého gólmana prostřelil. Dokonat senzační obrat mohl Benjamin Henrichs, jeho rána z první ale zamířila těsně mimo. Co se jemu nepovedlo, napravil 10 minut před koncem znovu Openda. Za vápnem si navedl míč na pravou nohu a utaženou ranou k bližší tyči poslal Býky do vedení.

Lipsko už pak získaný náskok udrželo až do závěrečného hvizdu a připravilo domácím jejich první porážku v německé nejvyšší soutěži od května minulého roku. Ti se po reprezentační pauze představí 14. září v Hoffenheimu. Hosté ve stejný den přivítají Union Berlín.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (7)

Přidat komentář
DidusIneptus

Co se to stalo za zázrak, že Bayer prohrál (a ještě k tomu doma)?

Reagovat
Hardwell

Asi dal lipsku red bull křídla

Reagovat
smazaný uživatel

RB Lipsko už měl křídla i v minulejch zápasech, ale aspoň konečně blbec Schick viděl, že může prohrát se skoro stejně silnym týmem doma

Reagovat
DidusIneptus

29.615 diváků

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem věděl že Red Bull vyhraje

Reagovat
DidusIneptus

Letos asi vyhraje ligu Lipsko. Jen tak dál, ať se jich vystřídá víc.

Reagovat
smazaný uživatel

No vyhraje Bayern, ale Lipsko by mohlo bejt druhý a blbci z Leverkusenu tak šestý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele