40+1 důvod, proč bylo finále šampionátu v Kataru zcela jedinečným zápasem v historii

20.12.2022, 18:54
Aktuality
Kylian Mbappé (© AFP)

Dokonce i sám nekorunovaný král fotbalu Pelé (82), obvykle kritický k dnešní podobě nejpopulárnějšího sportu planety, vzkázal z nemocnice: Byl dar sledovat tuhle podívanou. V Kataru se v neděli odehrálo naprosto unikátní finále dějin světových šampionátů. A to z pohledu dramatičnosti, mimořádných výkonů aktérů i historických milníků. Čím vším byla bitva o slavný zlatý pohár mezi Argentinou s Francií jedinečná?

Dramatické prvky

Poprvé oba týmy vstřelily alespoň tři góly. A to i včetně prodloužení. Dosud byly maximem poraženého dvě trefy (celkem sedmkrát).

Zatím nikdy tým, který prohrával ještě v 80. minutě finále šampionátu o dvě branky, nedokázal vyrovnat a vynutit si prodloužení. Dosud nejdramatičtější koncovku zosnovali Němci v roce 1986, kteří smazali ztrátu 0:2 góly v 74. a 81. minutě. A to taktéž proti Argentině. Modrobílí si ovšem vzali vedení po třech minutách zpět, když Diego Maradona vyslal do rozhodujícího úniku Jorgeho Burruchagu.

Francie je zároveň prvním mužstvem, jenž ve finále vstřelilo v základní hrací době dva góly po 80. minutě.

Byl to nejdelší duel o světový trůn v historii. Rozhodčí vzhledem k trendu tohoto šampionátu přidal ke 120 minutám ještě dalších 22.

Pouť Argentinců turnajem trvala 792:09 minuty. Na trávníku tak strávili nejvíc času ze všech týmů v historii (dosud to byli Chorvaté, kteří v roce 2018 odehráli 778:42 minut).

Do neděle se ve všech finálových duelech trefili dohromady jen dva hráči starší 34 let (Švéd Nils Liedholm v roce 1958 a Francouz Zinédine Zidane v roce 2006). Proti Francii se zapsali mezi střelce 35letý Lionel Messi (navíc dvakrát) a Ángel Di María, jenž oslaví 35. narozeniny za necelé dva měsíce.

Mbappého trefy, které znamenaly náhlé vyrovnání Francie, padly v rozmezí pouhých 97 vteřin. A byly to nejrychlejší dva po sobě jdoucí góly v historii finále. Dosud byla rekordem odpověď Brazilce Amarilda v roce 1962, která přišla zhruba 100 sekund po slalomu Josefa Masopusta.

Zároveň to byly nejrychlejší dva góly od jednoho týmu (doteď přibližně 120 sekund, které v roce 1954 dělilo zásahy Maďarů Ference Puskáse a Zoltána Czibora).

A konečně to byly i dvě nejrychlejší trefy od jednoho hráče (do letoška držel primát Angličan Geoff Hurst s devíti minutami z roku 1966).

Kylian Mbappé zkompletoval i nejbleskovější hattrick (38 minut) ve finále, Hurst na to o 56 let dřív potřeboval téměř trojnásobek (102 minut).

Poprvé se stalo, aby se v prodloužení finálové bitvy trefily oba týmy.

A zároveň také to, že oba finalisté měli dvougólového střelce, Francouz Mbappé dokonce přidal ještě trefu navrch.

Současně se nikdy předtím neudálo, aby se ve finále dostali mezi střelce soupeřících týmů kluboví spoluhráči: Messi a Mbappé z Paris St. Germain. Za tentýž klub nastupoval ještě do července i autor zbývající branky ze hry Di María.

Bylo to finále s největším počtem penalt (mimo rozstřel) v historii. Tři pokutové kopy překonaly maximum z roku 1974, kdy Němci a Nizozemci zahrávali každý jednu.

Argentina - Francie (statistiky) (©Opta by Stats Perform)

Polský rozhodčí Szymon Marciniak se stal prvním arbitrem vůbec, jenž nařídil v prodloužení finálového zápasu penaltu.

Také se díky Mbappému a spol. premiérově přihodilo, že jeden tým zahrával ve finále dva pokutové kopy.

Francie se tím stala první zemí, jež měla výhodu penalty ve třech různých finále. Celkem už ji zahrávala čtyřikrát, to je také nejvíc (druzí Němci mají dvě). Z posledních osmi finálových tref Les Bleus jich polovina padla právě z pokutového kopu.

Co se týče samotného rozstřelu, byl celkově pátý ve vyřazovací části katarského turnaje, což je historické maximum (dosud to byly čtyři v letech 1990, 2010, 2014 a 2018).

Argentinci uspěli už v šestém rozstřelu v historii (prohráli naopak jen jediný), žádná jiná země není v tomto ohledu úspěšnější. Po Brazílii (1994) a Itálii (2006) se stali třetím týmem, jenž si titul vystřílel v penaltách.

Na druhé straně Francouzi jsou prvním celkem, který prohrál na penalty druhé finále. Stejně dopadli v roce 2006 proti Itálii.

Poprvé od zavedení současného formátu turnaje v roce 1986 (tedy s play off od osmifinále) se stalo, že světoví šampioni neudrželi ve vyřazovacích bojích alespoň dvakrát čisté konto. Argentinci odolali jen v semifinále Chorvatsku. Naprostý kontrast vůči Španělům v roce 2010, kteří si došli pro titul po čtyřech hubených výhrách 1:0.

Francouzi jako první v historii ve finále za celý první poločas nevystřelili a ani neměli jediný dotyk s míčem v soupeřově šestnáctce.

Šest finálových tref vytáhlo počet vstřelených gólů na turnaji na 172, to je historické maximum (dosud 171 branek v letech 1998 a 2014).

Lionel Messi

Díky pouhému startu ve finále překonal rekord v počtu utkání na šampionátech. Byl to jeho 26. zápas a v historické tabulce o jeden duel předstihl Němce Lothara Matthäuse.

Dvěma trefami vylepšil svou bilanci na mistrovství světa na 13 branek a osm asistencí a s celkovými 21 gólovými příspěvky předstihl o jeden Brazilce Pelého.

Sedminásobný držitel Zlatého míče jako první v historii skóroval na jednom mistrovství světa ve všech kolech (tedy v základní skupině, v osmifinále, ve čtvrtfinále, v semifinále i ve finále). Kromě osmifinále se ve všech fázích trefil z penalty (ve čtvrtfinále a v semifinále to byl jeho jediný zásah). Brazilci Ronaldovi chyběl v roce 2002 k této metě gól ve čtvrtfinále proti Anglii. Jinak mířil do černého dokonce ve všech šesti zbylých zápasech.

Messi jako první v historii získal podruhé (2014 a 2022) Zlatý míč, trofej pro nejlepšího hráče šampionátu. Ta se udílí od roku 1982.

Ve 24. minutě finále se stal rekordmanem v počtu odehraných minut na šampionátech. Nyní jich má na kontě 2314, druhý Ital Paolo Maldini 2217.

Duel proti Francii byl zároveň jeho 19. na světovém šampionátu, kdy vedl svůj tým jako kapitán. To je další rekord.

Kylian Mbappé

Hattrickem se nejen stal teprve druhým hráčem, jemuž se povedlo skórovat ve druhém finále MS po sobě (po Brazilci Vavá v letech 1958 a 1962), ale především se se čtyřmi trefami stal celkově nejlepším střelcem duelu o zlato.

Jeho osm branek je nejlepším počinem hráče mladšího 24 let na jednom mistrovství světa.

Totéž platí o jeho celkových osmi zásazích ve vyřazovací části šampionátu (tři v roce 2018, pět nyní).

Zároveň jako nejmladší v historii (23 let a 363 dní) nasbíral na vrcholném turnaji 10 gólů. Dosud vlastnil tento primát Němec Gerd Müller (24 let a 226 dní).

Mbappé je nejen prvním hráčem v dějinách finále, jenž během jednoho zahrával (a navíc i proměnil) dvě penalty, ale navíc si s touto výzvou poradil i v závěrečném rozstřelu. A... všechny tři pokutové kopy poslal do stejného místa.

Ostatní

Argentinec Ángel Di María se jako první hráč v historii dokázal prosadit ve finále mistrovství světa (2022), kontinentálního šampionátu (2020) i olympiády (2008). Na Copě Américe a pekingských Hrách se navíc jednalo o vítězný gól. Navrch se zapsal mezi střelce v loňském novém duelu Finalissima proti Itálii mezi šampiony Jižní Ameriky a Evropy.

Francouzský gólman Hugo Lloris nastoupil v boji o zlato k rekordnímu 20. utkání na světovém šampionátu, po semifinále se dělil o první místo mezi brankáři s Němcem Manuelem Neuerem.

Vůbec poprvé (a celkově až na osmý pokus) uspěl v penaltovém rozstřelu na mistrovství světa či Evropy hráč, který na trávník přišel těsně před koncem prodloužení. Zlomit prokletí se povedlo Argentinci Paulu Dybalovi, jenž nezaváhal ve druhé sérii penalt.

Zápas se stal nejsledovanějším pořadem v historii francouzské televize. Přímý přenos si na TF1 zapnulo 24,08 milionu diváků. Předchozím maximem bylo 22,2 milionu při semifinále MS 2006 Francie - Portugalsko.

Absolutní zásah měl duel pro internetový gigant Google. Vedení společnosti zveřejnilo, že se finále stalo nejvyhledávanějším pojmem od spuštění platformy v roce 1998. "Jako kdyby celý svět hledal jedinou věc," uvedl výkonný ředitel společnosti Sundar Pichai.

Fotografie Messiho s trofejí pro mistra světa dostala nejvíc "lajků" v historii Instagramu. Na sociální síti ji označilo přes 60 milionů lidí. V top 10 příspěvcích ostatně figurují čtyři Messiho příspěvky a všechny se týkají právě skončeného šampionátu.

A bonus zcela mimořádného finále? Messi splnil přání většiny zeměkoule, svou dechberoucí kariéru v poslední možné chvíli opentlil chybějícím triumfem světového šampiona a vystoupil na pomyslný fotbalový Olymp, kde doplnil nejsvětější trojici společně s Pelém a Maradonou.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (89)

Přidat komentář
JackDaniels.

qatar neqatar, na tieto majstrovstva budeme spominat dlho.

Zapasy, ktore dvihali ludi zo sedaciek do poslednych minut.

Fantasticke individualne vykony ikonickych hracov.

Prekvapenia, zvraty, kontroverzie, vasen...

Rozpravkovy koniec najlepsieho hraca vsetkych cias.

A to vsetko pred nasimi ocami.

Moja priatelka, ktora odjakziva futbal kritizovala ako mnoho zien pozerala so mnou kazdy zapas a konecne pochopila o com to cele je. Videla neskutocnu vasen, srdce podporu fanusikov, skvelu atmosferu, napatie... Sama pripravovala obcerstvenie na zapasy a s radostou si nechavala vysvetlovat vsetky pravidla a fakty o hracoch ktory prave hrali.

Tento sampionat mal vsetko a bol inapiraciou pre neskutocne mnozstvo ludi a najma deti.

Reagovat
Rothbard

Pochlubit se na EF přítelkyní. ✓

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Antijazvec

A čo má byť? Jedna ženská pred 4 rokmi písala že neznáša futbal ale kedže ležala doma chorá tak videla v telke skoro celý mundial.

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Antijazvec

všetky pravidlá a fakty:D to asi stačilo len počúvať Merčiaka:D:D Skoda že chýbal Laco Borbely s jeho hexagonalami.

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
drussbarb

Pěkně

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Hasan Šáš

Jak se chtěl pochlubit, že umí slovensky.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se mnou žena sledovala každý zápas tak asi tak po druhém zápase skočím z okna

Reagovat
smazaný uživatel

A ano. Chlubim se, že mám okna.

Reagovat
celeb

* okno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kiss Me Polka!

Že zvládneš přelézt parapet

Reagovat
Zark

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Lemiux66

Reagovat
Zark

jj inspirace pro mnoho dělníků

Reagovat
El Campeon

Tak to je na vypnutí TV a jít se radši věnovat něčemu jinému

Reagovat
John Obi Mikel

To finále bylo absolutně bombastický, byť jsem teda hodně fandil Francii, ale subjektivně se mi teda předchozí šampionáty líbily víc.

Reagovat
Kucka

Minimálně Argentina Francie bylo jedno z nejlepších a nejnapínavějších finále v historii velkých soutěží, jako srovnatelné mě napadá jenom istanbulské Pool - ACM.

Reagovat
smazaný uživatel

tak do 80 minuty to bol snad najhorši zapas

Reagovat
Kucka

To zas ne, jenom Francie hrála tuhu, Argentina naopak skvělý výkon.

Reagovat
Antijazvec

Neviem či niekto bude vedieť odpovedať, ale teraz ked Rusko vstupuje do Azijskej futbalovej organizácie, tak môže hrať kvalifikáciu na MS 2026?

Reagovat
xjert02

Myslim, ze stejne nakonec bude zalezet na postoji FIFA, protoze WC porada tahle mafie, nikoli ta asijska.

Reagovat
Ereinion

přes Asii by měli hodně solidní šanci...ale reálně bude záležet, dokdy bude válka na Ukrajině

Reagovat
Salfovic

OT: Znáte nějakého špičkového útočníka, který se stal i úspěšným trenérem ?

Reagovat
Mouser

Ole

Reagovat
xjert02

definuje "spickovy" a "uspesny".

Reagovat
Salfovic

To snad ani nejde. Prostě co koho napadne.

Reagovat
Kixi Syhimour

Dalglish

Reagovat
srandamač

Jan Nezmar, ale jako bafuňář.

Reagovat
Antijazvec

Johan Cruyff.

Reagovat
masly008

Ten mě napadl jako první.

Reagovat
Antijazvec

Aj ked on bol trochu ako Messi, viac režisér ako útočník.Za mna najlepší hráč Europy v historii, tak to povedal aj Franz Beckenbauer.

Reagovat
smazaný uživatel

Do budoucna nemusí být Rooney špatný..

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Henry ale tomu moc nevěřím...

Reagovat
Cotton

Za 15 let Standa Tecl

Reagovat
atlee

Mancini, Heynckess, Bobby Robson, SAF...

Reagovat
atlee

A samozrejme Brian Clough

Reagovat
pantondavo

Prani vetsiny zemekoule?

Reagovat
smazaný uživatel

Doplním: Přání drtivé většiny zeměkoule.

Reagovat
pantondavo

Hodne slaba nadpolovina

Reagovat
Pony Slaystation

tipnul bych chabých 85%

Reagovat
pantondavo

65 % max a to ještě 15 přidávám čistě z respektu.

Reagovat
technecium

Vis a tohle presne ukazuje, o jak strasny parnik pred Ronckem Messi celou svoji karieru je. Drtiva většina lidi pohybujicich se kolem fotbalu rekne na prvním miste ze MS preje Messimu. Rekne to i drtiva většina fanousku. Vsude se od roku 2014 pise, jak se to preje Messimu za karieru. Ne Ronckovi. Ale to bys vedel, kdyby ses pohyboval i jinde nez na srackoserverech jako bilybalet.cz a CR7 nepal fans nebo jak to je.

Reagovat
pantondavo

Vidiš, a já se nepohybuju ani na jednom a je mi to celý relativně volný. Ano, preferuju CR, protože mi víc sedí stylově a osobností, Messiho nemusím, nepřál jsem mu MS (ale ne tak, jak si to vy kluci ušatý baercelonský představujete, že jsem každej zápas argentiny doma rozdělal satanský karty a vyvolával zlý duchy), ale psát, že mu to přála většina zeměkoule je prostě kravina. Už jen proto, že svět je 50:50 Messi-CR.

Jinak Messi je před Ronckem fotbalově, v těch posledních letech to nikdo nezpochybňuje, byť každej hráli úplně jinou ligu, ale to že Messi nehrál v UK je ohraný, to neřešme. Nicméně gólově je CR furt před Messim a jestli bude hrát ještě větší prales než L1, tak to tak nejspíš i zůstane.

Tak či tak, historie bude na oba vzpomínat jako na nejlepší ve svý době, tak už si ty pinďoury schovejte, já si je přeměřovat nepotřebuju

Reagovat
technecium

Jenže Messi vs Ronaldo prostě není a nikdy nebyl ve světě 50 na 50.

Reagovat
Generalní Gladiator

Nyní už vůbec ne a na tomhle legendárním mundialu se to rozseklo i pro drtivou většinu těch, co neměli jasno.

Reagovat
pantondavo

ok

Reagovat
pantondavo

A podle čeho to bereš? Podle instagramu? Podle eurofotbalu? Relevantní statistika prostě neexistuje, bavíne se tu prostě v subjektivní rovině. A ano, rozhodně to bude blíž k 50:50 než k většině zeměkoule

Reagovat
mistr129

Záleží z jakého pohledu to bereš.

Na počet "fanoušků"? To bude možná někde okolo 50:50.

Na počet lidí, kteří si myslí, že je jeden lepší než druhý? To tak nebude ani zdaleka.

Reagovat
pantondavo

Asi spíš přes ty fanoušky, resp. jde o to, jak to bere autor článku, na to jsem narážel.

Reagovat
Reggie

že 50:50. Já vím, že ty seš úplně jinde, ale už si přestaň lhát do kapsy. Možná pokud počítáš děcka na Instragramech. Jinak už vám to tady opakuju po stopadesátý - o Messim se dlouhodobě, rozhodně ne až po tomhle MS, mluví jako o tom, kdo může být s Maradonou a Pelém, CR v týhle debatě nikdy nebyl.

Jinak proti gustu žádněj dišputát, jaká je CR osobnost dokazuje celou kariéru a poslední rok to jenom to jenom potvrdil a nasadil tomu korunu, ale to je samozřejmě tvoje věc

Reagovat
pantondavo

Nejlepší střelec v historii nejsledovanějšího a nejhranějšího sportu na světě nebyl v debatě o nejlepšího hráče, ok, nevim, kdo si tu lže do kapsy, bro

Sranda, že se tady furt oslavuje Pelé, kterýho tady nikdo krom valloireho nezažil a nikdy neviděl, to mě baví nejvíc, stejně tak ohánění se osobností CR, když tu velebíte vygumovanou fetku, kterou nefotbalová veřejnost zná jen jako skrčka, co dal gól rukou

Reagovat
Zizou

Ne, nebyl. Vždy se mluvilo jen o Messim. CR by musel ukázat něco víc, než jen střílení gólů. A právě o to něco víc vždycky šlo. CR nikdy neměl tu vrozenou fotbalovou genialitu, byl to vždy "jen" megastroj na góly. Třeba takový Haaland bude totéž. Já tyhle superstřelce každopádně nechci nijak shazovat, mají obrovskou váhu a respekt ve fotbalové historii. Jenže pokud chceš být úplně nejvýš, musíš být opravdu Bohem políbený jako Pelé, Maradona a Messi. A tvé dehonestování Pelého a Maradony na tom opravdu nic nezmění.

Reagovat
xjert02

Reagovat
Reggie

Tak jako úplně nevím, kdy jsem tady zrovna já velebil Pelého nebo Maradonu, já velebím Messiho . Ty dva jsem neviděl hrát. A ano, v debatě o GOAT vážně CR nebyl

Reagovat
pantondavo

Tak to seš ještě hodně mladej no, rozum terpve dorazí

A už mi dejte pokoj, nebo tu začnu psát s dvojkou v krvi a to nechcete

Reagovat
Reggie

Tak jestli ty jsi starší než já, tak to je s tebou něco špatně . Však jo, dáme ti pokoj, žij si dál ve svým světě. Každej má právo na názor, i když je to názor na hovno

Reagovat
Antijazvec

Slava Ukrajine:D

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Kucka

Reagovat
celeb

chodte s tym uz dpc. Na UA potrebuju mier a klud, nie slavu. Este si ti magori zoberu BratiSlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo potřebujou mír. Ale ne Ruský mír.

Reagovat
Bot69

Pěkný zapas

Reagovat
Bot69

Nejnapínavější finále v historii

Reagovat
Bot69

Reagovat
Al Capone

Možná to bylo nejlepší finále, ale i tak jsem rád, že jsem to bojkotoval, Fuck Katar.

Reagovat
Seydou Doumbia

Škoda jen těch semifinálových duelů, kde bylo rozhodnuto už po pár minutách, chorvatsko fyzicky v prdeli a maroko polovina repre v nemocnici a nebyl tam ten boj do poslední minuty...duelu brazílie s argentínou jsem se celkem těšil, nebo portugalska s francii...jinak ale turnaj super

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak není to finále trošku moc přehypované jen na základě toho srovnání během minuty a půl a následného dramatu až do penalt? Přeci jen do té doby Argentína dominovala a Francie hrála tužku, kdyby to skončilo 2:0 tak by nikdo moc extra nad atraktivitou nejásal nebo? Já vím, kdyby kdyby, ale jak se vám finále jako takové líbilo právě do stavu 2:0 z pohledu nezaujatého fanouška?

Reagovat
djiros

Francie prakticky do penaltového zákroku Otamendiho neexistovala. Nepamatuji takto jednostranné finále, takže se celý zápas dá rozdělit na dvě části. Na druhou stranu těch posledních 40 minut bylo úžasných. Pořád stavím finále v Istanbulu 2005 ještě výš.

Reagovat
Shevchenko

No, a v Istanbulu bylo úžasných kolik? Těch 6 minut? jinak byl Milan lepší, ale že by se hrál nějaký skvělý zápas si teda moc nevybavuju.

Reagovat
xjert02

Presne. Tam ve finale i vyhral horsi tym. Nezapomenu, jak 'duchodci' z AC v prodlouzeni fyzicky prejizdeli mnohem mladsi tym Liverpoolu. Normalni ostuda. To bylo na povazenou. Klasicky toto vse zastrela vyhra na penalty.

Reagovat
xjert02

Souhlasim, ze je prehypovane. Argentina o parnik lepsi, kdy Scaloni takticky prechcal Deschampse. Mit Scaloni siri kadru Francie, tak bylo po 90 minutach hotovo. Francie se dostala do hry ve stylu odraz-nakop-sprint za micem, kde udelal chybu Otamendi. To mi jako fotbalove moc neprijde. Jinak Francie uplne nemohoucna. 2. gol o minutu pozdeji byla taky chyba - prvne Messi, pak pravy bek (to bylo jak z pralesa). Mbappe ten mic ani poradne netrefil a vsichni z toho ucakavaji . Velka sance Francie na konci nastaveni byla taky "fotbalova akce", kdy tam ten mic opet propadl a s vypracovanim sance to nemelo vubec nic spolecneho. Vzdyt oni si ti Frantici nebyli schopni parkrat za sebou prihrat. Vsichni slintali nad vykonem Mbappeho, ale ten kluk byl po naprostou vetsinu zapasu vymazany ze hriste. Cekal jsem od nej tedy mnohem vice. Dal hattrick, ale 2 penalty, na cemz se da ocenit pouze to, ze mel koule jit je kopnout. Celkove vlastne kopal 3 penalty a u 2 mel namale. Premyslim, co je vlastne na tom obdivuhodneho. A propos proc vlastne Mbappe hraje s cislem 10, kdyz to neni zadny playmaker?

Reagovat
technecium

Ty vole. Oba tymy mely od te doby, co to bylo 2:2 minimalne 3 naprosto jasne sance ten zapas strhnout na svoji stranu. Lautaro tam 3x spalil vylozenou tutovku aniz by trefil branu, Messiho vychytal v nastaveni Loris, u Francie zas Muani jednou netrefil centr, a Martinez vychytal bravurne Muaniho a myslim i Thurama.

Je uplne jedno, ze ty situace byly většinou po chybách, ty plynyly proste z toho, ze ti hraci meli v nohou 130, mozna 140 minut zapasu v brutalnim tempu, hlavne Argentina. Posuzovat to optikou ligového zapasu je dost uzkoprse.

Reagovat
xjert02

Ty vole, tvuj nazor. Mam zkratka jine naroky na hru. Kdyz budu "uzkoprsy", tak Francie si nezaslouzila ani jeden gol. Hrali sracku a vsechny jejich goly byly jen o stesti, nikoli o fotbalove kvalite. Jedine, za co zaslouzi uznani, je, ze se jim hra uplne nerozpadla, kdyz tam postupne vystridal temer vsechny hrace. BTW, tolik stridani je na zamyslenou. Nemyslim si, ze fotbal by se mel vydavat touto cestou.

Reagovat
Seydou Doumbia

pod tohle se podepíšu od 80 do konce prodloužení top zápas, ale do 80 minuty naprosto průměrný, možná podprůměrný finále...argentína jak jsem psal hrála dobře, francie uplně v pralese...ale celkově ten čas od 80 do konce svádí k tomu tomu zápasu dávat lepší známku než by si zasloužil + všechny ty zvraty a podobně okolo...kdyby to skončilo 2:0 tak by každý plival že to byla jednostranná nuda

Reagovat
j_mrazik

Největší přínos do budoucna vidím v tom extrémním nastavování kvůli válení se po trávníku. Díky tomu se přestalo simulovat, rychle se zvedli a hrálo se. Snad tohle zavedou i v ligách.

Reagovat
xjert02

EPL uz rekla, uz po prvnim kole zapasu skupinove faze, ze tohle zavadet nebudou, za coz jim tleskam.

Reagovat
j_mrazik

Za co jim tleskáš? Za to, že zase sebou někdo plácne a bude se válet do té doby, než se to zakopne, pak vstane a hraje dál? Za to, že se od 70. minuty budou hráči vyhrávajícího týmu válet, rádoby se ošetřovat a zdržovat? To je hroznej shit, co mi ten fotbal znechucuje. Takhle by se jim to nevyplatilo.

Reagovat
xjert02

Mne taky, ale tenhle pristup se mi nelibi. Fotbal je tradicni sport a mel by si ve vlastnim zajmu drzet principy, na kterych je postaven. Nikdy se takhle "na cisty cas" nehral. Je to spise otazka kultury v danem sportu, na kterou by se melo tlacit.

Reagovat
mojmira

Však na čistý čas se ani tak nehrálo, ale nastavovalo se reálně to, co se prozdržovalo válením, ošetřováním a střídáním. Nevím jestli to není prostě jen tím, že jsem starší, ale přišlo mi, že dřív se hráči tolik neváleli jen kvůli tomu, aby tahali čas.

A když to vezmu čistě pragmaticky z pohledu fanouška na stadionu (nebo u jinou formou placeného sledování), tak platím za to, že vidím hráče hrát fotbal a ne ležet na trávníku.

Reagovat
xjert02

jj, rozumim tomu. Da se na to koukat treba i takto. Den ma zaroven jen 24 hodin. A kdyz by zapas trval misto max. 2 hodin treba 2,5 hodiny, to by bylo dost na picu

Dle meho by meli hledat jine cesty jak hrace prinutit hrat a nevalet se na hristi.

Reagovat
j_mrazik

Navíc si představ, že by se hrálo "podle normálu" finále MS. Víš, jak moc by se Argentinci váleli po každém kontaktu?

Reagovat
romeo351

rovněž mi tak přišlo

Reagovat
Panini Calciatore

Finale urcite nebolo najlepsie ale mozno najdramatickejsie.

Mnohi uz asi zabudli co predvadzalo Francuzsko "prvych" 80 minut.

Pravda je ze tuto ich vykonovu katastrofu az totalnu absenciu finalovej duchapritomnosti vykompenzovali dvojgolovou dvojminutovkou co sa vo finale len tak nevidi.

V celej Argentine sa uz predcasne oslavovalo a v priebehu chvile bolo z hluku hrobove ticho.

90+8 cista sanca Francuzov, 2 goly v predlzeni a napokon penaltovy rozstrel.

Najdramatickejsie teda asi ano, ale najlepsie nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Štěstí, že mužu na EF číst pouze diskuze. To na jiných stránkách nejde. Tím přichází o keš.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele