Arteta svému týmu věří i bez posil. Rád by zapojil více mladých hráčů

03.02., 09:41
Aktuality
Mikel Arteta (© AFP)

Arsenal během zimního přestupového okna překvapil fanoušky i konkurenci tím, že nikoho nepřivedl. Během ledna se pouze rozloučil s několika hráči. Trenér Mikel Arteta (41) nakonec nepovolal do zbraně ani nového střelce, o kterém se v posledních měsících tolik spekulovalo.

Gunners vstupují do zbytku sezony bez čerstvých posil, ale španělský stratég svému týmu věří. "Jsem přesvědčen, že to byla ta nejlepší cesta. Věřte mi, mám své hráče rád. Oni budou střílet góly a budeme na vrcholu, oni budou," nechal se slyšet Arteta pro klubové stránky londýnského giganta.

Španěl se netají ani plány více využívat mladé hráče, které ale potřebuje nejprve vypilovat. "Určitě to je naše vize. Chceme produkovat talenty a pomoci jim. Musí si to ale zasloužit a tvrdě pracovat," pokračoval trenér aktuálně třetího celku anglické Premier League.

Pozice Arsenalu k 3. únoru. (©Livesport)

V neděli čeká Arsenal náročná mise, neboť změří síly s aktuálním lídrem Liverpoolem. Proti Reds si ale Gunners věří, ačkoliv v poslední době nebyli v nejlepší formě. Z posledních pěti zápasů vyhráli pouze dva, dva prohráli a v jednom remizovali.

"V této sezoně jsme již dokázali velké týmy porazit, a tohle je další příležitost. Obrat Liverpool o body by nám zvedlo sebevědomí i vylepšilo postavení v tabulce. Hrajeme doma před našimi fanoušky a chceme jim udělat radost," uzavřel Arteta, který bude chtít soupeři oplatit porážku ze 7. ledna, kdy Arsenal podlehl 0:2 na Emirates Stadium Liverpoolu v rámci FA Cupu.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: eFotbal.cz / Jakub Šafka

Komentáře (51)

Přidat komentář
Higi

No, nevím jak v Anglii, ale tady na českých stránkách Arsenalu a na eurofotbalu vidím, že by fanoušci chtěli víc vidět mladé juniory hrát v pohárech alespoň atd... Taky bych rád viděl v akci např. Lewis-Skellyho, Nwaneriho, možná Walterse?

Jenže je potřeba taky říct, že co se týče zálohy a útoku, tak tam máme docela přetlak hráčů a hráči jako Jorginho, ESR, Vieira, Nelson toho třeba moc neodehráli... Takže to je zase druhá stránka věci... Další věc je ta, že dle mě naši 2 největší talenti MLS a Nwaneri jsou ročník 2006 a 2007, což je fakt, že jsou opravdu ještě dost mladí a hráče s takovým ročníkem momentálně neuvidíte ani v jiných mužstev, mimo pár výjimek jako Lamine Yamal, Miley, Zaire -Emery... Ale jinak takhle mladí hráči nikde jinde taky nehrají.

Já jsem upřímně zvědavej jak se s tím Arteta popasuje, protože pravděpodobně přijde v létě další střední záložník defenzivní (např. Zubimendi) a jenom na ten střed bychom měli 6 mladých hráčů Rice, Zubimendi, ESR, Vieira, Odegaard, Havertz... Takže prostor například pro Patina vůbec nevidím a celkově začlenit Nwaneriho... Jsem na to zvědavej jak se s tím Arteta popasuje, pokud by do budoucna stále počítal jak s ESR tak Vieirou...

Reagovat
formic81

no bylo letos par sanci, kde ty mladiky mohl zapojit... Vieira podle me odejde, to jeho mini telicko je problem. Stejne tak Partey a moc neverim ani Patinovi, kterej obcas ma dobrej zapas za Swans, ale bohuzel to neni takovej level talentu jak si driv lidi mysleli. Jorginho podle me jeste rok da.

Reagovat
MoonKnight

Jorginho by mohl hrát o trochu víc. Nechci tim říct, aby byl základní stavební kámen, ale myslím že mohl na podzim dostat v některých zápasech více času a Arsenal by měl možná o 2-4 body více, na některé zápasy se vyloženě nabízel.

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky je otázka zda je důležité těmto dětem dávat potřebný prostor v top týmech jako je Arsenal. Důležitější by mělo být aby se kupovali kvalitní hráči, kteří budou dělat výhry a následně nějaké trofeje, tihle talentovaní mladíci by měli hrát spíš v těch slabších týmech, kde není takový tlak na výsledek ne?

Reagovat
gocii

"We have a few prospects which are not far away, but the reality is we want more. Today, to give the opportunities to play in the first team at the level required, we are a bit short." Z tohoto mi přijde, že tam na první tým moc hráčů ani mít nebude. Navíc furt se mluví o tom, jak má arsenal jednu z nejmladších jedenáctek poslední roky a nelson, esr, vieira jsou taky furt mladí 23, 24 let a skoro nehrají. Dřív Wenger sice dával šance juniorům v každém poháru, ale plno z nich na to nemělo a skončili v nižších soutěžích.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Wenger stavěl v FA a Mickey mouse cupu dorostence a ještě narozdíl od Artety nevyletěl hned v prvním/druhym zápase.

Reagovat
Čenda

Arteta: Sharing is caring.

Reagovat
Svandik68

Kde je vlastně problém u ESR, že se tak zasekl? Je to celé jen o zranění?

Reagovat
MoonKnight

Problém je, že nemůžeš udělat klíčového hráče z někoho, komu prostě nevěříš, že bude zdravý.

Reagovat
Kucka

Vidím to podobně a myslím, že v létě by měl jít.

Reagovat
Higi

Možná i kombinace více faktorů, kdy zranění je stoprocentně jeden z faktorů bez debat, Dále to, že na jeho pozici je i velká konkurence v podobě Odegaarda na desítce, případně na levém křídle Martinelli a Trossard... když teď odešel Xhaka a zranil se Partey, mohl dostávat šance na 8 místo Havertze, ale byl zraněnej... to je potom těžký něco předvést... kvalitu má podlemně obrovskou, ale musí pravidelně hrát a dostat se do tempa a zůstat zdravý, jinak je podlemně dost i reálný jeho odchod, pokud to prostě nepůjde... asi každej fanoušek by si přál ho vidět u nás a aby se mu dařilo, je to odchovanec... ale to ukáže asi zbytek téhle sezóny, případně ta další, uvidíme no... já osobně bych se nedivil, kdyby ho i Arteta zpeněžil a dovedl si jiný typ středního záložníka místo něj, ale těžko říct.

Reagovat
Svandik68

Reagovat
Kucka

Reagovat
SunFells

Jo.

Reagovat
SunFells

Cristian Romero: “The truth is last year I wasn’t happy on a personal and collective level.

“Things didn’t go well at all with . . . we all know who our manager was. But thankfully now we have another gaffer and we renovated our team."

Krysa už to sype

Reagovat
iamek

U18 si namazala na chleba Arsena 4:2 v prodloužení. Od Arsenalu top top top výkon gólman a levé křídlo. Zbytek meeeh. Semifinále je tam . Škoda ostudy v FA cupu :/.

Reagovat
hilarious

namazala na chleba v prodloužení?

Reagovat
SunFells

Japonsko??

Reagovat
Čenda

Trochu harakiri, trochu allahu akbar

Tomi zítra je moc velká utopie asi?

Reagovat
Zdechlina

Já bych rád, kdyby zapojil třeba.... Hmm.. Ramsdalea ale ne, radši tam nacpe toho rejska, protože je to Španěl

Reagovat
MoonKnight

Takhle, byli zápasy, kde Raya ukázal proč přišel. Pokud Arsenal chce být top tak nemůže být jednička týmu Ramsdale. Je to velký sympaťák, ale top gólman fakt není.

Reagovat
krisa

To ale zatím bohužel není ani Raya

Reagovat
kattos

Však Raya má 66% úspěšnost zákroků... Ramsdale za ty 2 sezony co byl jednička nešel pod 70

Reagovat
kattos

Rozehrávku má Raya lepší, to je podstatné, ale je vyloženě podprůměrnej ve vzduchu, kde Ramsdale byl lepší, s tím že rukama na tom jsou podobně..

Je to golman na totžné úrovni jako Ramsdale, jeho příchod Arsenal neoslabil ale ani nikam neposunul

Reagovat
jk

Ramsdale je či se týče centrum marný dlouhodobě. Měření podle úspěšnosti zákroků je taky dobrý joke… Raya je podstatně lepší gólman, navíc Ramsdale letos byl úplně mimo formu.

Reagovat
kattos

Joke to není, je to asi jediný způsob jak to porovnat aniž by člověk byl nějak ovlivněj (oblíbenost nebo to že jen viděl pár zápasů)

Ramsdale byl mimo? Nepamatuju si že by udělal chybu která by stála gol tuhle sezonu + vychytal Community Shield...

Reagovat
jk

Já zápasy woolwiche nesleduji, ale Ramsdale měl na začátku sezóny takový čísla, že by tam byl lepší i ten Runarson. A co jsem viděl tak nechytil ani to, co by loni měl. Sedí naprosto po právu.

A v dnešní době statistik, je % zákroků dost boomerská statistika pro porovnávání gólmanů. PSxG je to co má aspoň nějakou výpovědní hodnotu.

Reagovat
Nizzie

Je to marný s tímhle borcem, je to marný. Zápasy nesleduje a hodnotí jen podle čísel. Pak to tak dopadá.

Reagovat
Jkb

Ramsdale měl loni úspěšnost zákroků 68,84% , předloni 69,77%.

Asi nedokážu pochopit jak někdo může říct, že Raya je podprůměrnej ve vzduchu, když se podíváš na posbírané míče ze vzduchu, tak Raya má letos za 17 utkání 24 stažených míčů ze vzduchu, Ramsdale měl loni za 38 utkání v lize 22. Raya je TOP 3 v lize ve sbírání vysokých míčů, jeho slabina je boxování míče, kde je Ramsdale lepší, ale jinak je ve všem Raya před Ramsdalem, výběhy z brány lepší, 1vs1 lepší, rozehrávka lepší, hra s míčem pod tlakem výrazně lepší, doporučuju se podívat na zápas proti Newcastlu dva roky zpět, kdy nás venku Newcastle úplně zničil, protože Ramsdale zbytečně odkopával míče pod tlakem, když se podíváte na Xhakovo interview po zápase, tak mluvil o tom, že pokud se někdo bojí hrát a není schopen držet se taktiky tak má zůstat doma, to tenkrát mluvil o Ramsdalovi.

Raya je upgrade oproti Ramsdalovi pro náš styl hry.

Reagovat
MoonKnight

Chápu, že někdo na to kouká zkresleně, protože Ramsdale je sympaťák a byl miláček publika, ale nejde to stavět jen na tomhle. A bohužel gólman v top klubu musí dnes umět nohama, kluby dokonce velmi často dnes vezmou gólmana co není úplně top v chytání ale v uvozovkách jen slušný a má výbornou hru nohama, případ třeba Raya.

Reagovat
hilarious

co na tom, že Raya je statisticky lepší rukama ve vzduchu, když to, co ve vzduchu nechytil, nám několikrát posralo zápas...

Reagovat
Jkb

A kolikrát ti to podělal Ramsdale? Ramsdale loni pustil o 4 branky než měl, Raya je u nás první sezónu, novej tým, nové prostředí, ze začátku to trvá každému se usadit, já nedokážu pochopit jak ho někdo chce soudit po 5 měsících v klubu, dejme mu čas.

Partey potřeboval čas, Odegaard, Saka všichni potřebovali čas aby zapadli do týmu.

Reagovat
kattos

Raya má z ofiko stránek 2 big errors leading to goal, Ramsadale to měl v lize minulou sezonu taky 2, jenže Rayovi sezona neskončila, za předminulou sezonu neměl Ramsdale ani jednu "hrubici".

jasně, jsou tam pak goly které se dali chytat, menší chyby, ale statisticky, čistě v hrubkách je Raya na tom v Arsenalu hůře, než byl kdy Rams.

Je hezké jak se tu opíráš o statistiky, ale vlastně % chycené střely má Ramsdale lepší než Raya a i big errors má Raya více v průměru než Ramsdale

Reagovat
kattos

Raya není špatný jako jednička.

Co je můj problém je to, že vyhodit jedničku který byl dobrý, vyhrál ocenění atd, tak to už musí být něco.

Kdyby to bylo za někoho jako Oblak, tak super.

Ale Raya prostě v průměru není lepší, v něčem jo v něčem ne, ale takhle.... zbytečný tension v klubu dle mého

To jestli to byl dobrý krok se uvidí no, ono pokud vyhrajou titul tak jasně skvělý nákup.... nebo to taky může dopadnout úplně jinak

Reagovat
xjert02

Presne. Problem je, ze tym se zvedal diky tymovosti a tem vazbam na pozadi, a diky tomu logicky rostli i hraci samotni. Ramsdale se diky tomu posunul dale i v kariere, navic velky fanousek klubu. A pak borce, co pro tym dycha nahradis unylym borcem, co je mozna o par % lepsi v rozehre a v nekterych "tvrdych" statistikach, ale opomenes vnimat ty "mekke metriky", ktere delaji rozdily v rustu tymu. Dle meho tenhle brankarsky "problem" nechape i cast kabiny a odrazi se to v projevu tymu.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Jkb

Jo souhlasím, je moc hezký jak se opírám o statistiky. Chyby vedoucí k brance jsou jedna z nejhorších statistik, protože strašně zkreslují realitu, když máš hráče, který vezme míč a nakopne ho na tribunu i když nemusí, tak takovej hráč nebude mít žádnou chybu vedoucí k brance a obrovské množství zákroků a na to navázanou úspěšnost zákroků, protože soupeř dostává míče skoro zadarmo.

Raya se nebojí hrát s míčem, i když udělá chybu dál hraje svoji hru, to je to nejdůležitější, stačí si vzpomenout na utkání se City, kdy to nejmíň dvakrát málem skončilo v bráně a on stejně riskoval dál. Pro naši hru je důležité aby brankář riskoval, aby hrál pod tlakem soupeře, chyby k tomu patří.

Reagovat
kattos

Moment moment. Takže mi chceš říct že kolik golman udělá chyb je jedno?

Jasně risk znamená že chyby uděláš, ale ty vole říct "on si více věří chyby jsou v poho"

V tom případě je Onana nejlepší golman na světě

Reagovat
Jkb

Chci tím říct, že pokud pozitiva převažují nad negativy, není úplně fér poukazovat pouze na negativa. Chyby vedoucí k brance jsou hrozně zkreslující statistika. Roky se vyčítalo Xhakovi, kolik chyb vedoucích k brance měl, přitom on byl ten co se snažil hrát s míčem, ta statistika vůbec nebere v potaz v jakém místě jaký míč obdržíš a podobně.

Arteta chce aby brankář hrál s míčem, na tom se shodneme.

Ramsdale taky dělá chyby, na tom se taky shodneme, podle mě je důležité aby hráči plnili pokyny které jim Arteta dá, před zápasem, během zápasu, v šatně.

Když Ramsdale udělal chybu, dost často přestal plnit ty pokyny a tím trpěla hra celého týmu.

Onana pokud by měl dobře poskládaný tým a trenér by měl nastavenou taktiku na tom, že brankář bude hrát s míčem, tak by byl velmi dobrý brankář, nejlepší na světě bych asi úplně neřekl,za toho považuji asi Alissona, který má absolutně top 1vs1.

Reagovat
J0EL

Reagovat
kattos

Kde ty bereš ty %? Je teda pravda že já bral jenom ligu v potaz.

Raya rozhodně není top 3 ve vzduchu. To je šílený přestřel.

Raya je agresivní na centry, to je super, jenže taky těch centrů šíleně posral, takže z toho máme max ten průměr.

Raya je nohama lepší, jasně. Ale teda doporučit jeden zápas před 2 lety jako ukázku nečeho, to nikdy nená dobrý

Rukama Raya v Arsenalu neukázal že je lepší než Rams, už jen z principu toho že úspěšnost zákroků má menší.

Reagovat
Jkb

Loni měl Raya úspěšnost 77% zákroků, to číslo Ramsdale neměl nikdy. Co se týká stahování centrů ze vzduchu, Raya je v tomhle směru hodně agresivní, ne každej brankář chodí pro centry, třeba Leno je výbornej brankář ale pro centry skoro nechodí je jistej na čáře, Raya je v tomhle opravdu TOP 3 v lize.

Jinak já vidím rozdíl ve hře nohama a v tom když tě soupeř presuje a Ramsdale je v tomhle prostě výrazně horší, Rayu vidíš, že soupeř presuje třikrát a potom to ty soupeře přestane bavit, protože jen běhají bez míče, Ramsdale v těch samých situacích ty míče ztrácel, to je jeden z hlavních důvodů proč sedí.

Opravdu je velice brzo odsuzovat Rayu po pěti měsících, už byste se mohli poučit, vlastně to samé bylo u Ramsdala, taky naco jsme kupovali brankáře, když jsme měli Lena.

Raya je výrazný upgrade pro naši hru oproti Ramsdalovi.

Reagovat
kattos

Proč bereš v potaz % v jiném týmu než v Arsenalu? Faktem je že v Arsenalu má Raya horší % než měl kdy Ramsdale.

Snad řešíme jestli je v Arsenalu lepší než Raya. Koho zajímá jak skvělý byl předtím když ted je to horší.

Raya fakt není top 3 v lize. Je top 5 v agresivnosti ale zároven hodně centrů posere, pamatuju třeba proti City jak mu tam někdo zachránil gol když posral výběh.

Ano, Raya lepší nohama. Rukama horší a v průměru to nevypadá jako upgrade.

Rayu neodsuzuju, já říkám že je výborný golman a horší než Ramsdale není... ale nemyslím že to je upgrade.

Ukáže zbytek sezony

Reagovat
Jkb

Faktem je, že soudíš po 17 utkáních v lize v našem dresu. Já chápu, hodí se ti to jako argument, ale snad i ty sám si musíš uvědomovat jak strašně to zkresluje. Raya si zaslouží čas a Arteta mu ho dá.

Reagovat
Golasso

Taky mám pocitově raději Ramsdalea, ale prostě je Raya pro nás ve většině věcí lepší gólman, no. Čím dřív se s tím fans smíří, tím dřív opadnou negativní emoce, které nepomáhají nikomu.

Reagovat
Nizzie

Myslím, že jde o to, že Rayovi asi z pochopitelných důvodů nevyšel hrubě začátek sezóny. Byl nervózní, dělal chyby, rozehrávka mu nešla tak, jak by se očekávalo od brankáře, který má naši rozehru posunout ještě o level výše. Nicméně je pravda, že já jako jeho poměrně velký kritik vnímám v poslední době posun správným směrem a rozhodně je David jistější a i rozehrávka už mu nelítá do háje. Dokud to tak bylo, tak tam proti Aaronovi nebyl viditelný posun no, dost to zkreslovalo, navíc Aarona taky nezastihl začátek sezóny v kdo ví jaké formě no. Ale postupně se to zlepšuje, tak snad tomu bude i nadále.

Reagovat
Zdechlina

Mě Raya nepřesvědčí že to je top gólman pravda, Aaron taky není úplně top, ale je sympaťák

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Jojo na zapojování mladíků je Arteta specialista

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
pesky passer-by

Má komu dôverovať. Bez posil ten titul stále vedia dať.

Reagovat
Herbmeister

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele