Asijský pohár 2011 - jedenáctý hrací den

18.01.2011, 08:35
Aktuality
Zaujalo nás
Po včerejšku již známe podoby prvních čtvrtfinálových dvojic, z nichž zároveň celkem snadno vyčteme, kdo asi tak bude bookmakery upřednostňován. V duelu s Jordánci to bude Uzbekistán, Japonci zase budou přeci jen žhavými adepty na postup skrz nažhavené domácí. Dnes budou definitivně potvrzovat roli favoritů reprezentanti Jižní Koreji a Austrálie.

Jestliže Saúdové mohli proti Japoncům hrát alespoň o čest, tak kdyby byla skupina pětičlenná, příště nehrajou už ani o ni. Kompletně se jí totiž zbavili - letošní ročník Asijského poháru bude zřejmě ještě dlouho zapsán v jejich pamětích jako vůbec nejskandálnější. Plány na vyrovnaný boj se samuraji totiž absolutně nevyšly, zkrachovaly už po nějakých patnácti minutách. Zelení jestřábi po hřišti pobíhali bez zájmu, jako by na nohou měli přivázány ocelové koule, kvůli nimž jim snad při každém sprintu těžkly nohy. O nějaké souhře raději ani nemluvě, zkrátka a dobře se už nejspíš Al Joharovi svěřenci viděli doma u manželek a přítelkyň. Sám trenér, který si teď coby údajný zachránce může připadat docela trapně (hlavně díky odevzdaným a znechuceným hráčům ovšem), potom na tiskové konferenci alespoň onu odhodlanost úspěšně předstíral. Mluvil o tom, že se nároďák opět zvedne, že on sám je silný muž a výzvy vést nároďák se nikdy neštítil. Popravdě to ani nevypadá, že by jí teď litoval. Holt silný muž.

Japonci nedali Saúdům "čuchnout", pokud bych měl mluvit řečí dnešní fotbalové mládeže. Mohli si s nimi dělat prakticky cokoliv, a tak rovněž veskrze činili. I bez zraněných Matsuie a především Hondy si hladce věděli rady, ba dokonce jim tyto akce možná jenom pomohly. Jako by se takto samurajové zbavili podvědomého závazku "tahat všechno přes hvězdného Hondu" a našli novou zbraň v intenzivnějším využívání křídelních prostor. Odtud vzešla většina nebezpečných situací i gólů, neboť brankář Abdullah zpravidla nevěděl, kdy vyběhnout a kdy zůstat na čáře, přičemž spoluhráči v poli mu také v žádném případě nepomáhali. K tvorbě hry se navíc více dostával Yasuhito Endo. Důležitým faktorem pak rovněž bylo střelecké procitnutí Ryoichiho Maedy, který byl doteď na hrotu relativně k ničemu, a více prostoru jenom prospělo i autoru hattricku Okazakimu.

Saúdská Arábie - Japonsko 0:5

8. minuta - GÓL! Okazaki diskutabilně prolomil ofsajdovou past, naběhl si mezi dvěma obránci pro Endův pěkný dalekonosný pas a vyběhnuvšího golmana s citem přeloboval, aby pak na brankové čáře raději první gólovou radost potvrdil.

13. minuta - GÓL! Také tentokrát to měl Okazaki značně ulehčené díky geniálnímu vidění spoluhráče. Pro teď ale musíme rovněž ocenit jeho ideální anticipaci, díky které si dokonale porozuměl s Kagawou a zblízka hlavou na zadní tyči brzy zdvojnásobil vedení Japonska.

19. minuta - GÓL! Už tak drtivý start Japonců ještě přiživil Maeda, když využil rozpačitého Abdullahova vyběhnutí na centr Nagatoma a z jasné pozice přidal třetí kousek.

38. minuta - Japonci načas odendali nohu z plynu, přesto další velká šance opět pochází z jejich dílny. Kagawa byl už sám před golmanem, kolem něhož si ale míč nepíchl úplně ideálně, takže už pak nezakončoval ani zdaleka ve výhodné pozici.

51. minuta - GÓL! Nový pravý bek Inoha se okamžitě prezentuje přesným centrem na přední tyč, kam se opět nerozvážně vydal Abdullah a znovu tak nechal důrazného Maedu hladce skórovat.

80. minuta - GÓL! Hrdinové zápasu, Okazaki s Maedou, ještě společně napsali definitivní tečku za svým dnešním představením. Na hraně šestnáctky jemně zakombinovali, útočník Stuttgartu pak předvedl lahodnou otočku s míčem a bleskovou ranou levačkou zkompletoval hattrick.

Japonsko (4-2-3-1): Kawašima - Učida (46. Inoha), Jošida (63. Iwamasa), Konno, Nagatomo - Endo (83. T. Honda), Hasebe - Okazaki, Kašiwagi, Kagawa - Maeda

Saúdská Arábie (4-4-2): Abdullah - Šuhajl, Hawsawi, Al Harbi, Al Mousa - Autef (28. Abošgair), Ateef, Al Jassem, Al Šalhub - Hazazi (46. Al Mosa), Al Qahtani

Hvězdy zápasu: Okazaki, Maeda a Kagawa (všichni Japonsko)

Sýrie nesplnila svou povinnost. Jordánsko totiž pro postup musela porazit, což se jí především díky dvěma zbytečným chybám v defenzívě nepovedlo. Kouč Valeriu pak taky logicky neskrýval zklamání. Vždyť jeho tým skutečně odstartoval dobře, brzy se i ujal vedení. Pak se však o náskok doopravdy hloupě připravil a nakonec podobnou cestou i prohrál. To vše se pak v rumunském lodivodovi jakoby nahromadilo, až na tiskové konferenci uzavřel slovy o tom, že si teď bere dovolenou. Není divu. I jeho hráči se na turnaji dokonale vyšťavili, což šlo pozorovat i na jejich dnešním výkonu. Jordáncům k dalšímu senzačnímu postupu pomohlo i právě více sil.

Hamadovi svěřenci tedy navázali na svou dosud jedinou účast na Asijském poháru před sedmi lety, kdy rovněž šokovali postupem do čtvrtfinále. Letos tentokrát ale ani nešlo o nějaké podcenění jako spíš opravdu kvalitní připravenost Jordánců. V první řadě se tedy "Al-Nashama" mohla opřít o spolehlivého Šafiho, v řadě druhé pak i o relativně disciplinované výkony - tedy neporovnáváme-li Jordánce s úplnou špičkou. Tam by pořád selhávali na celé čáře. Jak jsem tedy už jednou předesílal, další postupování Hamadova výběru by už nejen pro mě znamenalo učiněnou senzaci.

Jordánsko - Sýrie 2:1
15. minuta - GÓL! Malki se dravě vrhl do pokutového území Jordánska, odkud z nevýhodné pozice otestoval Šafiho, jehož perfektní zákrok ovšem trošku znehodnotila okamžitá dorážka Al Zina. Tradičně spolehlivého brankáře teď spíše nepodrželi špatně postavení spoluhráči, on sám může žehrat akorát na smůlu.

19. minuta - Syřané už mohli být v naprostém klidu. To by ovšem Al Zino nesměl selhat v další stoprocentní šanci, kterou mu tentokrát Malki připravil úmyslně. Jeho centr nicméně střelec první branky z pár kroků odhlavičkoval vedle.

30. minuta - GÓL! Hrubé nedorozumění mezi obráncem Dyabem a brankářem Balhousem stojí Sýrii jednogólový náskok. Stoper v červeném zjevně ignoroval řev svého golmana a sám se vložil do centru Deeba, takže Balhouse ukázkově přeloboval a svůj tým připravil o pracně budované vedení.

44. minuta - Šafi musel zasahovat proti přímému kopu Ayana. Těsně po přestávce pak předvedl dva další rutinní zákroky, když dvakrát pálil Aouad.

59. minuta - GÓL! Šafiho výkop propadl až za obranu, kde zas a znovu došlo k vadné komunikaci mezi Balhousem a jeho strážcem Dyabem (spíš ale k nedůslednosti zadáka), jíž využil tentokrát Al Saify a šikovným dotykem de facto nasměroval Jordánce do další fáze.

82. minuta - Jordánsko ještě mohlo stvrdit svůj postup, kdyby Abukešek nesobčil a místo rány do boční sítě raději hledal spoluhráče na vzdálenější tyči.

Jordánsko (4-4-2): Šafi - Al Salman, Ben Yaseen, Monir, Fathi - Amer Deeb, Abdelrahman, Abu Hašhaš, Al Saify (90. Hijah) - Abdallah Deeb (62. Abukešek), Abdel Fattah (88. Abdelhalim)

Sýrie (4-2-3-1): Balhous - Abduldaim (79. Habib), Dyab (63. Čanko), Deka, Malki - Al Husejn, Ismajl - Al Hussien, Aouad (63. Al Chatib), Ayan - Al Zino

Hvězdy zápasu: Šafi, Al Saify (oba Jordánsko) a Malki (Sýrie)

Co čekat od zítřka?

Austrálie s Koreou už mohli mít jako favorité své skupiny klidně vyhráno. Kdyby se společně neutkaly už ve druhém kole. Takhle, po vzájemné remíze, budou ještě nebezpečně naháněny Bahrajnci, kteří minule celkem jednoznačně smetli Indii a trčí jen bod za vedoucí dvojkou. Dosavadní vývoj skupiny C však přesto očividně zázrakům příliš nakloněn není, zatím se vše odehrává vesměs podle původního náčrtku - že Korejci se Socceroos dokráčí do čtvrtfinále, Bahrajn jim bude zatápět pod kotlem a Indové se už po dvou utkáních budou hotovit k návratu domů.

Rozloučit se ovšem určitě nehodlají porážkou. Přeci jen se osmělují, i když neustále naráží na svůj nespoutaný, odvážný herní projev, který je patrně odstřelí i v duelu s Korejci. "V prvním zápase s Australany jsme se moc starali o soupeřovy kvality, byli jsme možná až moc ustrašení. Do druhého utkání jsme složitě odstartovali. Když jsme se pak dostali na 2:4 a přidali bychom ještě jeden gól, kdoví co by přišlo potom," přemítal nahlas Bob Houghton, který Indy dovedl již k vítězství na asijském Challenge Cupu, který jim rovněž zajistil vstupenku do Kataru. Nejen on, ale i tradičně početná fanouškovská základna budou v úterý věřit hlavně v další heroický výkon brankáře Subraty a v blahodárný vliv potenciálního navrátilce, ikonického Bhutii.

Korejci si selhání nepřipouští, samozřejmě - vždyť startují proti naprostému outsiderovi a k jistotě postupu jim stačí bod. I tak trenér Cho nabádá své chráněnce k ostražitosti, příklad si koneckonců mohou brát třeba z Japonců, kteří závěr skupinové fáze ustáli proti podobně motivovanému soupeři na jedničku podtrženou. Cho Kwang-Rae zároveň vyloučil nějaké mohutné rotování se sestavou, změny prý možná udělá, ale prvotně mu půjde o tužení kostry týmu. Z té nakonec nevypadává Park Ji-Sung, který svého dočasného nadřízeného vyděsil stěžováním si na bolest zubů.

V Bahrajnu to mají s počty úplně jednoduché. Buď výhra a jede se dál, nebo nekompromisně domů. Porážet Australany se mu však zřejmě nebude snadno, už jen z hlediska vzájemných zápasů, kdy všechny čtyři zatím prohrál. Trenér Šarida ovšem v této statistice zároveň spatřuje i možnost poučit se z chyb a na popáté zrovna v tak důležité chvíli konečně triumfovat. Bahrajncům však realizaci onoho revanše vůbec neusnadňují okolnosti. Ať už je to karetní trest pro klíčového záložníka Aaiše, nebo jiné absence způsobené již spíše zdravotními problémy. V tomto ohledu je Šarida tajemný jako hrad v Karpatech, když odmítl přiblížit, kohože bude možná postrádat. I kdyby ale nakonec všechny finální prohlídky nedopadly dle Šaridových představ, pokusí se bahrajnskou ekipu v hledišti alespoň pořádně nabudit sám král Hamad Bin Isa Al Chalifa.

Australané mají ze všech tří adeptů na postu nejvýhodnější pozici na startovním roštu - stačí jim uhrát pouhý bod. Také Osieck se však rozhodl zopakovat stokrát omleté klišé, že jeho svěřenci stoprocentně pojedou na tři body. Doufejme tedy, že ti nakonec dostojí jeho slovům stejně jako třeba Jordánci těm Hamadovým a dočkáme se od nich hladového výkonu. Na rozdíl od Korejce Choa německý kouč podle všeho bude míchat se sestavou, z největší části ale rozhodně půjde o změny vynucené. Se zdravotními trablemi se totiž potýká Jason Čulina a také oba elitní krajní beci Wilkshire s Carneym. Minimálně tihle tři tak nejspíš pro začátek budou zahřívat lavici náhradníků. Vzhledem k tomu, že ve všech třech případech jde o absence hráčů důležitých pro fungování defenzívy, bude hodně zajímavé, jak si poslepovaní Socceroos poradí s rozjetým (naposledy čtyřgólovým) Abdulatifem.

Stranou pozornosti

- Daisuke Matsui, který už vynechal včerejší střetnutí se Saúdskou Arábií, si na Asijském poháru bohužel více nezahraje. Osudným se mu stal okamžik z úplného závěru duelu se Sýrií, kdy si natrhl sval v pravém stehnu. Zatím se tedy přesně neví, jak dlouho si hvězda Tomsku nekopne do balonu, ovšem je nad slunce jasné, že v Kataru to už nebude. Matsui totiž brzy odcestuje za klubovým lékařem a definitivně tak přepustí své místo v sestavě Okazakimu, který se hned dneska uvedl hattrickem.

- Yoo Byung-Soo si nejspíš notně zavařil u svého trenéra Cho Kwang-Raeho. Útočník Inčeonu si totiž na svém osobním blogu veřejně postěžoval, že je hodně zklamán nedostatkem prostoru, jakého se mu zatím na Asijském mistrovství dostává. Dosud si tu zahrál jen dvacet minut, přičemž sám zřejmě očekával, že po zraněném Park Chu-Youngovi převezme roli vůdčí osobnosti korejského útoku. Tak se nicméně nestalo a patrně ani nestane - vždyť Yoo byl už dříve veřejností kritizován za očividný pokles motivace.

- Katařanům po postupu do čtvrtfinále stouplo sebevědomí ne o jeden, ale hned o několik stupňů. O tom dobře svědčí prohlášení trenéra Metsua, jenž po vítězném klání s Kuvajtem pronesl: "Pro nás Asijský pohár začíná až nyní. Splnili jsme svůj cíl, ale naše ambice sahají ještě dál a bylo by skvělé, kdybychom pro všechny fanoušky a hráče dokázali urvat trofej." Celkem silná slova na to, že ještě nedávno pořadatelská země smutnila po úvodní lekci od Uzbekistánu. Nicméně i sám někdejší lodivod Senegalu si brzy uvědomil, že vše není tak růžové, jak se může zdát, a poukázal na četné karetní hříšníky v jeho řadách.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Úvodní fotka nemá chybu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Hezký oči

Reagovat
JozkokozleJ

A co ak ma celulitidu?

Reagovat
smazaný uživatel

Na očích

Reagovat
Minister

Reagovat
božský John

Gangsta muslim

Reagovat
smazaný uživatel

Ženská

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborný počtení

Reagovat
Godwinson

Korea a Japonsko

Reagovat
niflheim

Jakou má Severní Korea šanci vyhrát nad Irákem?

Reagovat
fantomas

50%.

Reagovat
Špilmachr

Nemužu souhlasit myslim že se pleteš já to vidím 1 ku 1

Reagovat
fantomas

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Nebo máš myslné informace a šance jsou 72 ku 72

Reagovat
fantomas

To spíš.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Mně se líbí, jak si vždycky střežíš svůj článek jako ostříž. :)

Reagovat
fantomas

To fakt dělám?

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Docela i jo. Někdo jenom flákne článek a jde si lehnout. Ty, pokud ještě můžeš rozšířit v komentářích, rozšíříš. Neustále rozklikáváš článek a pokud má někdo zájem nebo nějakou otázku, tak se snažíš odpovědět a tak.

Reagovat
fantomas

Tak to ale neni uplně špatný, ne? :)) Jistěže se snažim reagovat na postřehy ostatních - ty sou ale zrovna u tohohle seriálu čím dál řídčejším jevem, takže to neni snad ani pozorovatelný. Btw. články vždycky na hlavní pravidelně rozklikávám zhruba čtyři a dost záleží na tom, jestli zrovna mám čim přispět nebo ne, no.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Není to špatný, nemyslel jsem to jinak zle. :) Já bych sem taky chodil a snažil se diskutovat, ale nebavilo by mě se koukat na ty utkání, páč si myslím, že jsou nudný (nejspíš promiň )... A hlavně, jednou jsem měl otázku a Tomáš mi neopověděl. :(

Reagovat
fantomas

Keroou? A ty zápasy sou právěže v 80% všechno jen ne nudný. Ty repre sou děsně nevyspělý, ale zároveň bavěj daleko víc než na APN. Stoprocentně to stojí za vyzkoušení.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukal sem na dva zápasy, a to sice Katar - Čína, kde jsem měl vsazeno na Čínu, a Japonsko - Saudská Arábie, kde jsem měl na počet rohů. Nevyšlo ani jedno...ale o to nejde, Katar a Čína byli hrozný a Saudská Arábie fakt tragická, u toho sem se fakt bavil... opravdu to stojí za vyzkoušení :-D

Reagovat
fantomas

Co ti na to mám asi říct? Na tvoje hodnocení "hrozný" a "tragické" Saúdské Arábie. Jako by se to snad s "nenudný" vylučovalo nebo co. Navíc náký dva zápasy. Samozřejmě že to stojí za vyzkoušení, ale kdo se na to předem kouká jako ty a ještě u toho sází, ten si to těžko zamiluje. Škoda mluvit holt.

Reagovat
smazaný uživatel

Nudný? tak to těžko, některé zápasy jsou mnohem lepší, než např nudné evropské mistroství

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele