Atlético má zástup za Oblaka. V Rumunsku jsou k Moldovanovu přestupu spíše skeptičtí

24.01., 11:58
Aktuality
Horatiu Moldovan (© AFP)

Jan Oblak v dresu madridského Atlétika působí už desátou sezónu v řadě. Minimálně v devíti z nich se stal pro španělský celek neodmyslitelnou brankářskou jedničkou. Teď mu nicméně dorazila konkurence z Rumunska. Horatiu Moldovan, rumunský reprezentační gólman, vůbec poprvé v kariéře okusí zahraniční angažmá, do LaLigy se stěhuje z bukurešťského Rapidu.

Takový transfer v rumunské nejvyšší soutěži rozhodně není obvyklý. Přesto se vedení klubu z hlavní španělské metropole rozhodlo zabrouzdat do nepříliš probádaných vod a vyhledat tam záskok, pokud by se náhodou něco přihodilo Oblakovi. Podle serveru transfermarkt.de neutratilo Atlético za přestup ani 1 milión eur, Rapid, kde Moldovan odchytal čtyři ročníky, se prý smířil s částkou ještě o 200 tisíc eur nižší.

Kontrakt podepsal šestadvacetiletý rodák z Kluže na tři a půl roku, podle interních informací rumunské televizní stanice Digi Sport by si měl měsíčně vydělat 180 tisíc eur, přičemž v průběhu dalších let se mzda bude navyšovat. "Vnímám ho v zásadě jako toho, kdo bude alternativou pro zápasy, ve kterých bude Oblak odpočívat,” uvedl pro web digisport.ro Gheorghe Popescu, jenž v devadesátých letech minulého století oblékal dres Barcelony. "Hlavně pro Atlético to byla vzhledem k nízké přestupové ceně výhodná koupě.”

Obecně jsou někteří experti v Rumunsku k Moldovanovu odchodu na tak známou adresu skeptičtí. "Varoval jsem ho hlavně před tlakem, který tam může být. Je to přece jeden z největších klubů na světě,” povídal například Daniel Niculae, prezident Rapidistii. "Když absolvoval lékařskou prohlídku, vyprávěl mi, jak je tam všechno na profesionální úrovni. Skok to pro něj bude, ale co se týče nějakých organizačních záležitostí, tam asi takový rozdíl nebude.”

Na oficiálních stránkách madridského velikána při představování nové posily stálo, že se Moldovan stane třetím rumunským hráčem, který za něj bude nastupovat. Rumunská média ovšem připomněla, že kromě Daniela Prodana (1997 až 1998) a Cosmina Contry (2002 až 2006) se v minulosti u Colchoneros objevil ještě Catalin Munteanu (2001 až 2004), ten si ovšem žádný soutěžní zápas nepřipsal.

Autor: Patrik Sandev / digisport.ro, atleticodemadrid.com, transfermarkt.de

Komentáře (39)

Přidat komentář
JackDaniels.

Viac takýchto obchodov, kde fakt vidno, že daný tim má aj nejaký skauting.

Reagovat
kilobyte

Je to reprezentační gólman přivedený na pozici dvojky. V čem je vidět ten skauting?

Reagovat
Rothbard

Je to reprezentační gólman přivedený na pozici dvojky.

Reagovat
kilobyte

Co je na tom skautingově světoborného, že přivedou reprezentačního brankáře?

Reagovat
krisa

repre gólman do top klubu ani ne za mega eur. Neznám ho ale buď má rumunská repre v kase nějaké úplné lamy, nebo to je pro Atletico dobrý kšeft

Reagovat
krisa

moldavská teda

Reagovat
krisa

kua rumunská přece jen

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pablos

je to kurva rumunská

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Cotton

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
domingo

Jeho nahradnici jsou Nita, kterymu je 36, a Ionut Radu. Nejsou to uplny lamy, ale taky nic zazracnyho

Reagovat
Kucka

Reagovat
kilobyte

Tak dobrý kšeft je to určitě, protože ta cena je v podstatě nulová. Ale cenu neurčuje skauting. Podle TM měl hodnotu 2,6 mega. Takže to spíše vypadá, že Rapid neměl dobré vyjednávací podmínky.

Nedivil bych se, kdyby mu měla brzo končit smlouva a tak ho pustili za lepším aspoň za nějaké peníze.

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
kilobyte

Co takhle zkusit odpovědět, abys obhájil svůj názor? Nebo to nedokážeš?

Reagovat
JackDaniels.

Tak či dokážem, alebo nie to je vec názoru. Moja prvotná myšlienka pri tom komentári bola taká, že nie často vidieť veľkokluby (top10) ako si vytiahnu hráča z totálnej prdele. Hneď ako taký ťah vidím získa si to u mňa nesmierne sympatie tak povediac instantné a to bez ohľadu na to či bude angažovanie úspešné alebo nie. V dnešnom futbale už je zaužívaný taký ten nudy opakujúci sa model kedy hráči ide z malých klubov do Belgicka, Holandska atď atď a až keď zahviezdia tam tak sa im podarí veľkoklub. V mojich očiach je preto veľkoklub, ktorý siaha takto nízko veľmi sympatický a nadobúdam dojem, že ich skauting sa rozhliada aj nižšie ako len do tých stredných líg a možno vedia oceniť a ohodnotiť potenciál hráča aj bez toho medzikroku, čo je podľa mňa skutočný skauting. Kúpiť a objaviť hráča s veľkým potenciálom a dať zaňho 800tis. predtým ako vynikne v stredne kvalitnej súťaži a bude mat hodnotu 10-20M€. Neviem, či ti také vysvetlenie stačí a možno to pre teba až toľko neznamená, čomu rozumiem, ale ja mám pri takýchto prestupoch veľmi dobrý pocit. Lepší ako keď MU kúpi Antonyho za 80M, Chelsea Mudryka za ďalších 80M a podobne... Proste je na tom niečo čarovné

Reagovat
mistr129

Real přivedl Lunina z Luhansku, Arsenal nejprve Runarssona z druholigového Dijonu, pak Turnera z MLS, City Pantilimona z Temešváru

Reagovat
JackDaniels.

Presne o tom hovorím paráda

Reagovat
JackDaniels.

Chelsea Matiča s Košíc...

Reagovat
kilobyte

Top kluby mají skauty všude. Třeba Chelsea takhle zkupovala snad půlku Evropy. Jenže se ukázalo, že ten skok je pro ty hráče velký a tak je stejně posílali hostovat do Belgie a Nizozemska.

Jinak kupují hlavně mladé hráče a ty nechávají rozehrát v mládežnických kategorií.

A zase bych nedělal, že ho vytáhli z totální prdele, když chytá v nároďáku. V částce za přestup hraje velkou roli délka smlouvy. Kdyby měl delší smlouvu tak jde klidně za 2 mega. Což už je docela běžná částka na dvojku/trojku v top klubech.

Nemyslím si, že někdy bude mít hodnotu 10-20 mega. A ani si nemyslím, že bude dělat v Atleticu jedničku. Maximálně bude dělat dvojku a zachytá si jen když se Oblak zraní.

Já bych bral jako dobrý skauting, když by dokázal klub vyhledávat hráče v slabších ligách a pak z nich udělal hráče v základu. Ale to že si koupí dvojku/trojku se slevou, protože měl krátkou smlouvu, jako úspěch skautingu neberu. Zvlášť když chytá za reprezentaci. Tam nebylo nic na objevování, jen o okouknout jestli se bude hodit do systému.

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Moshe Dajan

Tak je to Rumun nebo Moldovan? Z článku jsem zmaten.

Reagovat
Rothbard

Za nás taky chytal Francouz.

Reagovat
Damis

Kdyby byl moldovan, co je to prosím za národnost? Děkuji.

Reagovat
RadekVonCZE

To máš lidi s příjmením jako Rakušan, Francouz, Němec, Polák, Slovák Normálka

Reagovat
letitfly

Zlatej Peťa Čech

Reagovat
Remt

Tam neni prostor pro spekulace

Reagovat
doocetung

Není on z Moravy ?

Reagovat
kilobyte

Těsně vedle. Z Plzně.

Reagovat
Pablos

šestadvacetiletý rodák z louže... je to vodník

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Strakosha

Když posadí Oblaka, dám Jinak tam dvojku v klidku mohl jít dělat Vaclík zadarmo.

Reagovat
Neutron

Viorel

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
sylarko

dakto stream na dnesny zapas?

Reagovat
Elliasson

Je to zajímavý přestup, ale proč týpek z rumunské ligy? To už snad mohl přijít i ten Mandous nebo Kovář. Ale néé, snad se pletu a vítej. Jen je mi líto, že to znamená konec Grbiće. Škoda, že nealternoval při více zápas.

Jinak, jsem zvědavý na toho Belgičana z Antverp. Ten jestli sedne do systému a udržíme kostru týmu, tak to může být s De Paulem, Oblakem a Griezmannem další game changer v týmu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele