Brabec, Kuchta a Coufal? Dám za ně ruku do ohně, říká Sadílek

23.11.2023, 08:48
Rozhovory
Michal Sadílek (© AFP)

Záložník Michal Sadílek (24) patří v nizozemském Twente Enschede k oporám týmu, kterému aktuálně patří třetí příčka v tabulce Eredivisie. A velmi důležitým hráčem je i pro českou reprezentaci, s níž v pondělí oslavil postup na Euro. Jak hráči prožívali trnitou cestu kvalifikační skupinou i poslední víkend, během něhož se zdaleka neřešil jen fotbal? I o tom je čtvrteční epizoda podcastu Livesport Daily, jejímž hostem je právě Sadílek.

"Po postupu jsem cítil euforii i úlevu," popisuje Sadílek vrchol pondělního večera. "Každý postup za reprezentaci je pro mě krásný pocit, protože to můžu oslavit s lidmi, se kterými jsme bojovali po celou dobu kvalifikace. I přes nějaké obtíže jsme to zvládli a spadlo to z nás. Jsem rád, že jsme ten poslední zápas vyhráli s přehledem," pochvaluje si výkon týmu.

Během uplynulého víkendu se ale neřešil jen fotbal. Trojice reprezentantů Jan Kuchta, Jakub Brabec a Vladimír Coufal byla vyřazena z týmu poté, co v olomouckém baru dva dny před zápasem popíjela. Sadílek nicméně v podcastu řekl, že by byl rád, kdyby tito hráči měli dveře do národního týmu znovu otevřené: "Všichni, co tam jsme, se bereme jako de facto druhá rodina. Jsme spolu každý den. Vím, jací jsou, a že jsou to výborní fotbalisté se srdcem na správném místě. Nikdy bych je nehodil před smečku vlků. Takže za nimi stojím i teď. To, co se stalo, by se stát nemělo, ale oni si to uvědomují," je přesvědčen.

Ve čtvrteční epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Co říká na konec trenéra Jaroslava Šilhavého?

Jaké ambice může mít český národní tým na Euru?

Kam mohl Michal Sadílek v létě přestoupit z Twente?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (61)

Přidat komentář
Pony Slaystation

jojo, přikreješ jim B52...

Reagovat
JFT97

Reagovat
Skleepy

Nostalgie, to jsem naposledy pil tak v patnácti letech.

Reagovat
kecipep

hned po přečtení nadpisu jsem měl před očima B52, byl jsi rychlejší.

Reagovat
Neon

Reagovat
Kucka

Reagovat
Greny

Reagovat
Greaber

Jo B52 byla cool, dneska vůbec nechápu, jak jsem to mohl pít

Reagovat
Greny

Reagovat
ACSeRw!n

nebo Harakiri

Reagovat
Pony Slaystation

pořád je to dobrý pití

Reagovat
FC Porto FC

Je furt

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ligter

Reagovat
Freedo

Reagovat
Kiss Me Polka!

jedna z IMO nedoceněných skupin

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
tofupust

Reagovat
srbic13

tenhle masochista chce proste jen davat z jakehokoli duvodu ruku do ohne

Reagovat
pobody's nerfect

Dám za ně ruku do ohně. Poté co ostatní odpadnou, tahle trojka paří dál.

Reagovat
ACSeRw!n

minus ruka

Reagovat
Moshe Dajan

Michale, výchovnější by bylo, kdybys za ně dal oheň do ruky!

Reagovat
Salfovic

Co je na držení zapalovače výchovnějšího ?

Reagovat
Kaspar

OT: Petra Radu uz Dukla nebere a zoufale hleda jakoukoliv nabidku z prvni ligy, ze je s tim cholerickym primitivem uz denne po cely tyden rozhovor v mediich?

Reagovat
Pony Slaystation

takže repre

Reagovat
Puskas

Dal bys ji i předtím?

Reagovat
fabec1222

Čůrák, co veřejně podporuje podnikatelské šmejdy, takže je jasné, že podpoří i je

Reagovat
Kucka

?

Reagovat
fabec1222

Podporuje tohohle zmrda: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551745237262, co krade naší češtinu, a práce dalších autorů, kteří zakazují jejich prodej, a nabízejí je sami zadarmo. Jenže on to vše shromažďuje a prodává za těžké peníze

Reagovat
Moshe Dajan

Na tom se dá jako vydělávat?

Reagovat
fabec1222

Vzhledem k tomu, že většina lidí stále neumí ani udělat print screen, a fotí si obrazovku mobilem, tak když někdo vidí, že je možnost koupit vše v jednom, tak do toho prostě jde.

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Nihilister

Je to jednoduchá situace. Pokud tě to fakt sere a ukradl vám data k překladu, není nic jednoduššího než kontaktovat vývojáře hry. Pokud nemá od nich licenci, bude mít sakra problém, NEMŮŽE vydělávat peníze na modifikaci cizího obsahu bez souhlasu. Ono je to dost šedá zóna i když to děláte zadarmo. Porušujete autorské právo i když z toho nemáte ani korunu, ale to se většinou přehlíží.

Reagovat
fabec1222

Kontaktovali. Nezajímá je to. ČR je malý trh. On dokonce i prodává hru jako takovou. Ale ani to je nezajímá. Pro ně je to tak malá ztráta, že by museli víc investovat do toho, aby to řešili.

Reagovat
Nihilister

To mi přijde divný, že by vydavatel jako Sega nechala někoho jen tak vydělávat na produktu, který oni mají propagovat. Běžně stačí jen předžalobní výzva a lidi se hned poserou a vše smažou. Každopádně tohle dost naštve.

Reagovat
Y.N.W.A

Za to, že byli na diskotéce, ruku do ohně dávat nemusí, to přece všichni víme...

Reagovat
r.mrazik

byt jim, tak bych za ne do ohne strcil radeji ruku nekoho jineho

Reagovat
Front hell

Tak zase některým dělá sebepoškozování dobře.

Reagovat
delfin

Tak strkáš svou ruku do ohně?

Reagovat
Front hell

Lidi jsou schopni dělat horší šílenosti

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu to tak, že se Sadílek hlásí, že bude mít noční dozor na chodbě, až se tahle trojka vrátí do repre. Pár nocí nespat je lepší než mít popálenou ruku.

Reagovat
papanegra

Ten taky nemá moc rozumu, za tohle vyjádření už by jí tam měl dát a spálit se, jelikož se stalo..

Reagovat
ACSeRw!n

nutna registrace, fuj

Reagovat
Pablos

hrozný svinstvo

Reagovat
Pablos

nechceš to přepsat sem ?

Reagovat
Greny

Snad ne, prý je to masakr a frajer míří mnohem výš

Reagovat
Pablos

o to víc mě to zajímá... ale registrovat se nikde nehodlám

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Greny

snažím se to někde sehnat kdyžtak to sem hodim

Reagovat
ACSeRw!n

„To nejde. Když se rozhodli, nikdo je neuhlídá. Až jsem se přistihl, jak jim v duchu říkám: Hrát s vámi v nároďáku, jsem v Belmondu taky,“ reagoval na otázku.

Reagovat
Pablos

,,...možná šlo do lobby v tušení malé oslavy, aspoň to si myslel kondiční trenér Pavel Čvančara"

Zaujalo mě mj. i to příjmení... netušil bych, že je to tak časté jméno

Reagovat
fabec1222

Klasika no. Vyhoděj ho, aby mu dali lepší pozici.

Reagovat
oli9

Byl první, kdo trenérům reprezentace už během října navrhl: „Neskončíme?“ Dopálila ho hořká atmosféra a nedůvěra svazových šéfů. I do něj se nakonec veřejnost drsně opřela, když začaly aférky. Přitom se dlouho nevědělo, co má vlastně na starosti. Rok a půl byl manažerem.

„Jsem smutný, že nejedeme na Euro. Přinejmenším trenéři si zasloužili v Německu být, protože odváděli dobrou práci a splnili úkol. Ale jinak to nešlo,“ tvrdí Tomáš Pešír, někdejší ligový hráč s ráznými názory a lehce drzým kukučem.

Smlouva mu vyprší za týden. Do té doby ještě odevzdá návrh, jak se rozdá 85milionová postupová prémie pro mužstvo: „Máme to s trenérem Šilhavým v kompetenci.“

1.Nezlobte se, ale nevypadáte nešťastný.

Jsem smířený a rozumím tomu, jak se všechno vyvrbilo. Jen nechápu, proč se po porážce v Albánii začalo tak plašit. V Tiraně přece prohráli všichni, tedy paradoxně kromě Faerských ostrovů. Nikdo dokonce Albáncům nedal ani gól.

2.Ale vy jste rupli 0:3, což vyznělo trapně.

Já tvrdím, že i nejlepší tým, který může Česko složit, má právo na prohru. Nejsme jako Španělé, Angličani nebo Francouzi. Podívejte na Italy, takoví suveréni. Nepostoupili na poslední mistrovství světa a teď hráli do poslední chvíle o život.

3.To má být alibi?

Je to reálný pohled zasazený do souvislostí. Norové se na Euro nedostali ani s fantastickým Haalandem. Švédsko v háji. Polsko nebo Ukrajina musejí do baráže. Jinými slovy: i my prostě máme průměrný tým.

4. Proč to takhle naplno neříkal trenér Šilhavý?

Jak by to vypadalo? Z našich úst to přece nemůžete slyšet! Ale častokrát jsem volal po tom, aby v uvozovkách odborníci, kteří reprezentaci dávají za uši, udělali analýzu, jak si vlastně český fotbal stojí. Kde jsme? Na jaké úrovni? Je přece chiméra si myslet, že budeme na každé Euro postupovat automaticky.

5.Pardon, ze skupiny s Moldavskem a Faerskými ostrovy?

Všichni se po losu tvářili, že to bude brnkačka. Ale co dáváme fotbalu? Co mu věnujeme? Koukněte, jaké hráče vychováváme. Za jednadvacítku musí zhusta hrát kluci, kteří jsou v lize náhradníci. A pojďme níž, klidně až do sedmnáctky. Staráme se o systém? Máme infrastrukturu?

6.Takže se vracíme na začátek.

Dávno nejsme velmoc. Ani nadprůměrná fotbalová země. Máme mančaft dělníků. Když si to neuvědomí fanoušek, pochopím, protože je náročný a bere jen výhry. Ovšem pokud si to neuvědomí lidi uvnitř hnutí a dál budou vytvářet prostředí, že máme jako velmoc působit, budou si lhát do kapsy. Proto říkám: važme si toho, že jsme na Euru, lhostejno, jak jsme se tam dostali.

7. Rozhodně nechci vystupovat jako váš obhájce, ale nepřipadal jste si jako fackovací panák?

Já chtěl být fackovací panák. Abych byl trenérům po ruce, aby se za mě případně mohli schovat. Jenže mě nikdo nepředstavil: Haló, tohle je pan Pešír, nový manažer reprezentace po Liboru Sionkovi.

8.

To byste chtěl?

Ne takhle teatrálně, ale aspoň nějak. Před půldruhým rokem mě ani nepozvali na výkonný výbor, na kterém mě z pozice vedoucího týmu povýšili na manažera. Jmenovali mě u záchodků na Strahově, kde jsem čekal, jak se všechno vyvrbí.

Reagovat
oli9

Mohl jste odmítnout.

Odmítl byste? Já jen žádal, ať si ujasníme kompetence. Ne kvůli tomu, že bych byl ješita, ale hlavně kvůli tomu, aby kritika, která mohla přijít a nakonec přišla, nesjížděla po trenérech, nýbrž po mých zádech. Abych na sebe stahoval nevoli.

Je vůbec funkce manažera u reprezentace potřeba?

Jednoznačně! Jen musí být silná. Už jen kvůli komunikaci s kluby, kterým se ne vždycky úplně chce. Proto mě hřejí slova Tomáše Holeše, se kterým jsem přitom nijak zvlášť v kontaktu nebyl. Na konci za mnou přišel a řekl: Pišto, děkuju. Konečně někdo nastavil férovou spolupráci mezi Slavií a nároďákem, aby nikdy nemusel být problém s uvolňováním. Tečka, vyřešeno.

No vidíte, nakonec vás zviditelnil až vyřazený záložník Antonín Barák, když nedávno popisoval svůj příběh. Hrál jste v něm hodně negativní roli.

Najednou se zjistilo, že nároďák má vlastně manažera.

Cituju přímo Baráka: „Pan Pešír mi do telefonu říkal, že jsem po pohovoru v Moldavsku vypadal, že si o nich myslím, že jsou úplní debilové.“

My jsme chtěli ještě jednou reagovat, proč v nároďáku není, ale byl na nás před srazem takový tlak, že by to jen zhoršilo situaci. Shodli jsme se: Nebudeme do ohně foukat víc, protože kvalifikace vrcholí a my stejně nejspíš skončíme.

Počkat: tvrdili jste, že se zakonzervovaná situace nijak nepohnula, přitom Barák trenérovi sám zavolal. To byla lež?

Kdo je u kormidla, měl by do éteru dávat informace, které jsou pro lidi vesměs příznivé. Ikskrát musíte trochu kličkovat. Kdybychom všechno řekli na rovinu, nemusí to pro hráče vypadat dobře.

Nechápu.

Tak dobře. Tonda se trenérovi nikdy neomluvil, jen řekl, že ho mrzí, jak se choval před zápasem s Polskem, kdy nehrál od začátku. A že ničeho dalšího si není vědom. Přitom Tonda je ohromně inteligentní a musel vědět, že jeho chování v reprezentaci není pořádku. Upřímně, my o jeho vyřazení uvažovali rok. Moc dobře si taky vzpomínám na časy, kdy jsem dělal vedoucího mužstva a manažerem byl Libor Sionko. I on už chtěl udělat stejný krok, jen k tomu nenašel odvahu.

Proč jste to neschovali za nedostatečnou sportovní výkonnost?

A jak bychom vysvětlili lidem, že jede, řekněme, Honza Matoušek z Bohemky a ne Barák z Fiorentiny? To by logiku nemělo. Museli jsme být přímí.

My? Takže i trenér Šilhavý?

Musím říct, že do nepříjemných řešení jsme museli trenéra s jeho asistenty trochu tlačit. Nikdy nemůžou hrát všichni a je dost náročné všechna ta ega zkrotit a přesvědčit, ať bojují za jednu věc. Bohužel zrovna velkým egem a nepřizpůsobivostí se celá nálada zkazila.

Že poslední zápasy vůbec nehrál záložník Černý z Wolfsburgu a útočník Čvančara z Mönchengladbachu dokonce slyšel kritiku, to je to ego, o kterém mluvíte?

Nechci být konkrétní, ale řeknu to takhle: po tréninku, který předcházel poslednímu zápasu s Moldavskem, za mnou přišel jeden nespokojený kluk a říká: Pišto, jen abys věděl, tak odjíždím.

Reagovat
oli9

Uražený?

To se stává, chápu to, každý chce být na place. Tak jsem ho vzal kolem ramen a povídám: Vydýchej se, a když zítra dostaneš pět nebo patnáct minut, nech tam všechno a jeď na Euro! To už bude jiný trenér, třeba ho přesvědčíš a budeš jeho kůň.

No počkat, to už byli mimo tým Coufal, Brabec a Kuchta, kteří propařili noc na diskotéce.

Musím říct, že jsem během srazu nakonec lehce zaváhal, jestli nepokračovat. Jak mi lidi nakládali, zatnul jsem zuby a chtěl jim natruc dokázat, že si místo zasloužíme. Kvůli Euru. Kvůli klukům, o které jsme se starali. Ale ten zkrat v Belmondu...

Co se stalo?

Ráno jsem si pozval kluky na pokoj a povídám: Mám vás rád, ale jste hovada, je konec. Vzalo mě to, měl jsem slzy v očích. A oni taky.

Proboha, co je to napadlo?

To bylo první, na co jsem se zeptal: Čí to byl impulz, blbouni? Jen pokrčili rameny. A já je vlastně chápal, protože jsem celý život fotbal hrál. Sice ne úplně na jejich úrovni, ale nýmand jsem nebyl.

Jenže teď jste byl jejich šéf, měl jste to pohlídat.

To nejde. Když se rozhodli, nikdo je neuhlídá. Až jsem se přistihl, jak jim v duchu říkám: Hrát s vámi v nároďáku, jsem v Belmondu taky.

Hráče jste hned vyhodili, ale na pokutu nedošlo. Proč?

Jak rychle jsem se rozčílil, tak rychle jsem jim odpustil. Strašně si jich vážím. Za tři a půl roku u reprezentace mi dali tolik, že u mě mají ohromný kredit. Zrovna tihle tři určitě.

Vážně nebyla pokuta namístě?

Ani halíř. Dám jim prémie, které si vybojovali. Jestli oni uznají za vhodné, že peníze pošlou na charitu nebo pro společnou věc, nechám na nich. Je to jejich zodpovědnost, jejich život.

Nač ta shovívavost?

Ukážu vám v telefonu whatsappovou skupinu, která se jmenuje Rada starších. Jsou tam Brabec, Coufal a Souček. Dřív, když chytal, tam patřil ještě Tomáš Vaclík. Prostě lídři a patrioti, se kterými jako manažer probíráte nejzásadnější otázky. Chcete znát jejich postoj a ideální je, když se všichni shodneme. Co tým potřebuje? Řešíte prémie, cesty, problémy. Když jsem třeba na trenérovi viděl, že je nervózní, rovnou jsem kluky poprosil: Musíte pomoct! Teď je to na vás!

Asi rozumím, proč jste odpustil tak rychle. Ale odpustí všichni?

Přál bych si to.

Spousta lidí říká: jak mohl bývalý hráč Blšan, Slavie, Kayserisporu a Białystoku šéfovat národnímu týmu?

A jak slavný byl Jindřich Trpišovský coby fotbalista, než začal trénovat? Nebo Mourinho? Přesto se jako trenéři vypracovali na špičku. Být uznávaný fotbalista ještě neznamená, že vidíte dovnitř reprezentace, když v ní přímo nejste. Jste jen řadový člověk, který má svůj názor. A ten názor se zakládá na pocitech. Já poznal fotbal z obou stran. Pětadvacet let jako hráč, posledních deset let ve službách. Lhostejno, jestli u reprezentace žen nebo chlapů.

Vnímáte i svoje chyby?

Nejvíc mě zaujala výčitka, že příliš kopu za hráče. A asi je to pravda. Přitom je strašně málo hráčů, snad jen jedinci, kteří si moji absolutní ochranu nezasloužili. Začínat znovu od nuly, choval bych se stejně, protože ti kluci a holky vytvářejí produkt jménem fotbal, ale všechno má své hranice.

A co dál?

Budu tvrdý k lidem, kteří se nechovají košer. A proto silně zvažuju, že budu při dalších volbách kandidovat na místopředsedu za Čechy.

Takže politika?

Ne, práce a výkony. Že s realizačním týmem nejedeme na Euro, je správné, i když to nedává logiku. Teď si všichni potřebujeme odpočinout. Já třeba ze všeho vycouvám. Rezignoval jsem z výkonného výboru ragbyové unie a po deseti letech odevzdám funkci ragbyového šéfa v Petrovicích. Předávám zajištěný klub, který jede na plné pecky.

Proč?

Protože jsem v ragby vyhořelý a potřebuju pauzu.

Fandit na fotbalovém Euru budete?

Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale budu nároďáku od srdce přát, aby uspěl. Jsou to přece taky naši kluci. Nemám v sobě žádnou zášť, naopak jim děkuju za zkušenosti do života.

Reagovat
Pablos

Díky ti

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele