Berbr je odsouzen pouze za zpronevěru. Bývalý předseda FAČR byl potrestán podmínkou

19.06., 09:25, aktualizováno 19.06., 16:26
Aktuality
Roman Berbr (© Profimedia)

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr dostal podmíněný trest, finanční trest a zákaz činnosti. Okresní soud Plzeň - město ho uznal vinným pouze ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, nikoliv však z podplácení a pomoci k podplácení za účelem ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy a z účasti v organizované zločinecké skupině. Soudce Vladimír Žák četl rozsáhlý rozsudek hodinu, zhruba tři hodiny mu trvalo odůvodňování rozsudku. Verdikt není pravomocný, na místě se proti němu odvolal státní zástupce, Berbrův obhájce a někteří další obhájci. Ostatní si ponechali lhůty.

Berbrovi soud vyměřil tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního zástupce spolku, nadace či nadačního fondu na dobu tří let. Berbr, který se jako jediný z obžalovaných účastnil téměř všech více než 40 jednacích dnů soudu, přijal osvobození obžaloby z úplatkářství a z působení v čele organizované zločinecké skupiny s úsměvem.

Z 21 obžalovaných lidí dostal nepodmíněný trest za úplatkářství a pomoc ke zpronevěře jen bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz. Má jít do věznice s ostrahou na čtyři roky a zaplatit 400.000 korun. Podle soudu se podílel na největším počtu žalovaných skutků podplácení a také na zpronevěře. Dostal navíc souhrnný trest, protože byl už v minulosti podmínečně odsouzen v Praze za podvod v kauze manipulace zakázek Českých drah. Ostatní obžalovaní dostali za úplatkářství většinou peněžité tresty a zákazy činnosti. Bez trestu odešel jen fotbalový funkcionář Martin Pýcha.

Berbr čelil obžalobě z podplacení, z pomoci k podplacení, ze zpronevěry a z účasti na organizované zločinecké skupině. Státní zástupce Jan Scholle pro něj požadoval sedmileté vězení, pokutu 5,55 milionu korun a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace. Finanční a nepodmíněný trest 7,5 let vězení navrhl ještě pro Rogoze, pro někdejšího hráče a funkcionáře Michala Káníka navrhoval šest let a osm měsíců vězení. Pro ostatní obžalované navrhl žalobce podmíněné tresty, pokuty a zákazy působit jako rozhodčí, asistent rozhodčího nebo delegát.

Nejzávažnějším žalovaným skutkem byla účast na organizované zločinecké skupině, jejíž vůdčí osobností byl podle obžaloby Berbr. Za tento skutek může hrozit až dvanáctileté vězení. Soud ale činnost takové skupiny neprokázal. Berbr, který v neděli oslaví 70. narozeniny, jakoukoliv vinu odmítá, stejně jako většina obžalovaných.

Soud má za prokázané, že některé zápasy zmanipulované byly, i to, že Berbr, v té době titulovaný jako nejmocnější muž českého fotbalu, ovlivňoval nasazování či změny rozhodčích na některá utkání. Soudce ale připomněl, že to samo o sobě není trestné. "Nikde ve spisovém materiálu jsme nezaznamenali jediný důkaz, že měl (Berbr) ponětí o tom, že zápasy jsou spojeny s předáváním peněz nebo jiných výhod. Z našeho pohledu nebyla prokázána v tomto ohledu ani spojnice mezi obžalovaným Berbrem a obžalovaným Rogozem. Můžeme se pohybovat v míře podezření, ale ne jistoty," uvedl soudce.

Byť podle něj Berbr mohl doporučovat rozhodčím, aby vycházeli vstříc Vyšehradu, soud nesoudí chování v rámci fotbalových aktivit, pokud u nich nelze prokázat úplatkářství. "Jestli obžalovaný Berbr rozhodčí nasazoval nebo jestli je dokonce přemlouval, je v podstatě jedno, pokud nemáme prokázanou tu nástavbu, tedy poskytování nebo přijímání materiálních výhod," odůvodnil soudce, proč Berbra soud zprostil obžaloby z úplatkářství.

"Rozsudek oproti obžalobě doznal z mého pohledu tří zásadních změn. Jednak vypuštění kvalifikace jednání obžalovaných jako organizované zločinecké skupiny, jednak zproštění obžalovaného Berbra pro veškerou korupční trestnou činnost, která mu byla kladena za vinu, a konečně zproštění obžalovaných pro nabídku úplatku ve vztahu k jednomu přátelskému zápasu. Ve zbytku se soud do vysoké míry ztotožnil s podanou obžalobou," řekl novinářům po jednání Scholle. Na místě se proti rozsudku odvolal, konkrétní vymezení a rozsah odvolání zváží po vyhotovení rozsudku.

To ale bude podle soudce Žáka vzhledem ke složitosti a rozsáhlosti případu i k období dovolených trvat několik měsíců. Písemné vyhotovení bude mít podle něj desítky až stovky stran. Celý spis má k 10.000 stran.

Berbr se k rozsudku nevyjádřil. Jeho obhájce Michal Sýkora uvedl, že jsou spokojeni se zprošťující částí rozsudku i argumentací soudu v této části. Proti odsuzující části si podali odvolání. "Ten výsledek podle nás neodpovídá provedenému dokazování. Důkazní situace neodpovídá tomu, co bylo uvedeno v obžalobě," řekl novinářům Sýkora. Berbrovi obhájci navrhovali zproštění ve všech bodech obžaloby.

Čtyři obžalovaní už mají pravomocné tresty z dřívějška. Jedním z nich je bývalý rozhodčí a také jeden z hlavních obžalovaných v kauze Tomáš Grímm, který v případu vystupoval jako spolupracující obviněný a dostal půlroční podmíněný trest, pokutu 198.000 Kč a pětiletý zákaz činnosti. Podmíněné tresty mají i bývalý rozhodčí Marek Janoch, bývalý delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský, obžalovaný za to, že Berbrovi pomohl vyvést peníze z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

"Tresty jsou možná trochu jiné, než veřejnost očekávala, ale rovnou říkám, že je mi jedno, co veřejnost očekávala," řekl soudce Žák v odůvodňování rozsudku. Uvedl, že čtyři uzavřené dohody o vině a trestu neměly absolutně žádný vliv na rozhodnutí soudu u ostatních obžalovaných. Mimo jiné také řekl, že soud nenašel důkazy o tom, že by obžalovaní působili jako organizovaná zločinecká skupina v čele s Berbrem. Jednak ne všichni obžalovaní se účastnili všech skutků, ale také se podle soudce nepodařilo najít důkazy pro to, že by Berbr měl z ovlivňování zápasů nějaký zisk.

V obecné rovině pak soudce konstatoval, že samotné ovlivňování zápasů není vlastně trestné, ale amorální a neetické. "Je to s rozporu s vnitřními předpisy FAČR a v rozporu s fair play. Výjimkou jsou úplatky," uvedl Žák.

Jak řekl, soud není od toho, aby očistil fotbal. Z vyšetřování policie ale vyplývá podle soudce, že ovlivňování zápasů nebylo asi standardní, ale zase nijak výjimečné a k ovlivňování docházelo na řadě úrovní.

Podle soudce by protiprávní mohlo být ovlivňování zápasů, na které se sází. Pak by poškozenými byly zřejmě sázkové kanceláře. Ty se ale k trestnímu řízení se svými nároky nepřipojily. Soudce Žák řekl, že je přitom pravděpodobné, že ovlivňování zápasů kvůli sázkám není výjimečné. Sázeli rozhodčí, funkcionáři a zřejmě i hráči, uvedl plzeňský soudce.

Autor: ČTK

Komentáře (146)

Přidat komentář
TactiX

Z tohoto měli aspoň strach. Ten sasek, co je tam teď, z toho mají všichni akorát srandu.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
vceradnesazitra

Romane, bojuj

Reagovat
$dolar$

Tak Sparta slavi letos dotretice. Roman nemusi brucet.

Reagovat
r.mrazik

jj, sparta byla zrovna z tech napojenych na berbra

Reagovat
$dolar$

Byla no. Ikdyz Číňan si pak taky zaplatil titul (penalty).

Reagovat
r.mrazik

jojo. sice vladl z plzne,ktera diky nemu mela tituly,ale byla napojena sparta,ktera nevyhrala ani jeden

Reagovat
$dolar$

A to je nejak dulezity, kde bydlel? Proste pomahal tam, kde se platilo.

Reagovat
naheCZ

Ten jel Mafiánský styl - zařezávalo se, kde se neplatilo. A Plzeň je jeho oblíbený klub, vždyť se tím ani jinak netajil.

Reagovat
Salfovic

Hlavně ani v Plzni nebydlel.

Reagovat
kilobyte

Kdo má z jeho éry nejvíce titulů?

Reagovat
$dolar$

Sparta. On neni ve fotbale poslednich 10 let, ale 30.

Reagovat
kilobyte

Ale do vrcholných funkcí se dostal až v roce 2011.

Reagovat
$dolar$

Ale to s jeho cinnosti nema zas tak moc spolecneho.

Reagovat
kilobyte

Tak on hlavně těžil z vlivu a čím výš byl, tak tím větší měl vliv. Na začátku svého působení si spíše dělal kontakty a kompro na ostatní, aby měl pak moc.

Reagovat
Bakary3

Tak těžko by pomáhal Plzni k titulům, když se motala mezi první a druhou ligou

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
naheCZ

Na Berbra byli nějaký způsobem napojeni všichni snad až na Teplice.

Reagovat
r.mrazik

tak vzhledem k silenostem v plzni bylo jasne,kde ma svoji dojnou kravu

Reagovat
naheCZ

Že ho to k Plzni táhne se ani nesnažil skrývat no

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Selänne

To spíš vy, ne? My moc dobře víme, za koho Roman dlouhý roky kopal, Andreji.

Reagovat
verv

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Skleepy

Normálně bych se zasmál, že to je dobrý fór, ale u tebe mám strach, že to myslíš vážně.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Salfovic

Pohoda, přažský Vrchní soud to jistí

Reagovat
vceradnesazitra

Smetou to ze stolu kvůli tomu, že obžaloba nebyla vytištěná na papíru správného odstínu bílé, Berbra uznají nevinným a vyměří mu odškodné 200 milionů a ten se potom stane celebritou, zúčastní se clash of the stars a Survivoru

Reagovat
Sosi

A rozbije Fouskovi hubu

Reagovat
Sosi

Zlatý týden pro český fotbal Míra s Romanem budou slavit

Reagovat
TactiX

On dostal podmínku Tahle republika je totální humus. Takový bordel nemají ani v Kolumbii.

Reagovat
kitas

Kľud. Keby si žil na Slovensku toto by s tebou ani nepohlo

Reagovat
Salfovic

Tak ale to se nevylučuje

Reagovat
kitas

Len som chcel poukázať na to, že totálny bordel je na Slovensku. Česko je čo sa vymožiteľnosti práva týka, ďaleko pred nami.

Reagovat
Panini Calciatore

Uved konkretny pripad lebo vo futbale sa u nas korupcia v podstate neriesi.

Reagovat
Remt

Tak to musíte být opravdu hodně v prdeli když si vezmu jak moc v prdeli jsme my tohle je cistej výsměch.. Tolik odposlechů, tolik důkazů a oni mu to nedokáží

Reagovat
jenage

Pěkně to odpružil.

Reagovat
ratusek

Podmínku? Takže je naprosto vysmátej a karavana jede dál

Reagovat
zasranej malíř

Zkušeně Roman

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Greaber

Klasika, ukradneš pár tisíc a jdeš ke zdi, ale když mnoho let rozkrádáš fotbal, jsi v pohodě.

Reagovat
Gelu28

přesně....tatarstán tady fakt

Reagovat
ratusek

A Rogoz jde sedět jen kvůli tomu, že už jednu podmínku měl.

Reagovat
PL28

Ten fotbal by se prostě sám neudělal a soudce to vzal v potaz

Borci, příště se na to všichni vyserte. Tolik peněz nás to všechny stojí a výsledek?

Reagovat
Sosi

Vysledkem je Fousek na svazu a Smicer vsude

Reagovat
Salfovic

Nazdar Vláďo, můžeme?

Jo, můžeme, jasně.

Hele, kontrolní otázka, došly ti ty ryby?

Jo, kapříci připluli, v pohodě.

Ty vole, vždyť víš, že s municí není problém, ty vole, vždyť se známe, ne, co.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať žije naše soudnictví.

Reagovat
TactiX

Ten soudce, co tohle vydal, ne ať žije, ale ať zdechne. A nejlépe hned dneska.

Reagovat
Sosi

Hoši zase klid

Reagovat
Remt

Tak tam je jediná možnost že to muselo bejt podmázlý snad úplně všude to není možný že by ho při těch důkazech neuvařili ne? Však to bylo ložený jak svině

Reagovat
Sosi

Tak zalezi, na co meli dukazy. Jak rekl soudce, ovlivnovani samo o sobe neni trestne... a psat, at zdechne

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Lemond Laws

typíčo to je humus

Reagovat
mrtvej ofsajd

Mohl by někdo s právnickým vzděláním vysvětlit, jak to ze ma jen podmínku? 4 sudí na dohodu vypovidali, materialu mají (co se zda) spoustu. To mu jako nic nedokázali? Nebo zasah VARU?

Reagovat
Greaber

Jako minimálně bych u někoho takovýho čekal doživotní zákaz činnosti, když už ho teda nechtějí poslat sedět.

Reagovat
Miguel19

Když jsi takový zvíře, tak máš prsty všude a vylížeš se ze všeho.

Reagovat
PL28

A teď si spočítej platy, čas, vybavení, právnící, soudci, administrativní pracovníci..kolik lidí se kolem toho motá, a výsledek je tohle? Fakt tady ten stát promrdava tolik našich peněz, neskutečný

Ale jak říkal Pelta, Roman je hrozně pracovitý člověk co toho tolik pro fotbal udělal

Reagovat
mrtvej ofsajd

Proto se právě ptám, vypadalo to, ze maj na něj nabito a nakonec vyleze tohle hovno...

Reagovat
PL28

A on se bude ještě odvolávat

Reagovat
Mass

To je princip celýho toho právního soukolí, aby se na tom přiživilo co nejvíc lidí a nakonec šel bručet natvrdo jen ten, kdo nemá co zaplatit.

Reagovat
ACSeRw!n

na to nepotrebujes vzdelani, proste silnejsi pes mrda, na nej nemuzou ani soudy

Reagovat
mrtvej ofsajd

Tak Janoušek (velký zvire) prejel Vietnamku, ujel a sel sedět na 4 roky...

Reagovat
Salfovic

Ale ve výsledku si odseděl kolik ?

Reagovat
Sosi

Udajne to uduvodnil soudce tak, ze ovlivneni zapasu neni trestne. Ze je to jen v rozporu s predpisy FACR, ale ne trestne. A tady ma kus pravdy, poradek si mel udelat primarne FACR. Jelikoz si ho vsichni zvolili, a kazdy vedel co je zac, tak dostali, co chteli. To mas jak s tenisem a Kaderkou. Kazdy vi, ze je to kokot, ale nikdo nic neudela. Proc by mel ten spolek zachranovat nekdo zvenku?

Reagovat
Salfovic

Pravda, těžko si představit, že by šel do vězení někdo, kdo zmanipuloval Český přebor v pojídání švestkových knedlíků.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Freedo

Tak jsem si ten přebor googlil a našlo mi to jenom Velkou cenu Vizovic. Tu jsi myslel?

Reagovat
Salfovic

Ano, ale mají velké plány. Za pár let to budev tv stejně sledované jako šipky.

Reagovat
Freedo

To zní super, nedivil bych se, kdyby za tím zase byl ten Novotný.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Vinci

Protože za samotnou zproneveru nedává moc smysl aby šel sedět. A zbytek obviněni mu neprokazali? Hlavně co se tyče úplatkářství

Reagovat
ratusek

Takže ti sudí, co práskali jsou na tom hůře než ti ostatní? Tady ti obžalovaní dostali zákaz činnosti a peněžité tresty.

Reagovat
Pinturicchio

Tak to ta Blažkova sračka o vykoupení se prošla rychlej, než sem čekal.

Mrdka stbácká.

Reagovat
Salfovic

Takže o titulu Plzně již není pochyb

Reagovat
Gelu28

Podvodnické české soudnictví.....tohle už je vrchol všeho, nyní je jasný že ani Pelta sedět nepůjde.....kocourkov.....

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Kepy_FCB

V kolik losují předkola a bude někde přenos?

Reagovat
Gelu28

na uefa.com určo přenos bude...ale čas nevím přesně...v kolik....včera byl los 1.předkola Balkán Cupu,alias Konferenční liga.....

Reagovat
Kepy_FCB

Na fb Bolky píšou 14:00

Reagovat
Salfovic

Kde jsou ty doby, kdy se Balkán cup říkalo poháru UEFA

Reagovat
Pablos

Však on se odvolá a nebude ani ta podmínka

Reagovat
Greaber

Představuju si, co si teď myslí všichni ty lidi, co v této kauze svědčili a tím riskovali kariéru a osobní život. To musí být skvělá motivace pro ostatní v podobné situaci. Ty si teď říkají: Můj šéf je zkorumpovaný prase, ale riskovat vše kvůli tomu, aby dostal podmínku se mi nevyplatí, to se s ním raději svezu.

Reagovat
kattos

Reagovat
Sosi

Tak o jake skode se realne bavime? To neni skoda za stamiliony. Mozna to zajima nejvic lidi, je to medializovany pripad, ale to je vse....

Reagovat
Remt

Co ty miliardový sázkařský byznysy u Asijských sazkovek? Však tam se dělo hafo věcí ne jen to že sem tam nějaký Vyšehrad vyhrál když měl

Reagovat
Sosi

Sazky nikdo neresil, ne?

Reagovat
Dontlookatme

Reagovat
Sosi

"Základní premisa, které si byl Roman Berbr vědomý, je, že pokyn typu, jak někam vezme nějaké rozhodčí, vymění je, ať k tomu má, nebo nemá pravomoce, tak porušuje předpisy FAČR. Ale to není trestné. Není ani trestné to, že sudí zápas ovlivní. Opět porušuje předpisy FAČR. Paradoxně není trestné ani sázení, když si hráč vsadí na zápas vlastního týmu, to žádná norma nezakazuje,“ zdůvodňoval Žák. „Co je u nás ve fotbale trestné? Skoro nic, to je základ. Jediné, co je na tom trestného, je poskytování a přijímání úplatku,“ dodal soudce.

Reagovat
kattos

Ale přece má nějakou pozici kde když to dělá je větší zle než kdyby vedl divizní tým.

Sračka

Reagovat
Bakary3

Tak skoro si říkám, proč je trestný přijímání úplatku za něco, co není trestný

To mi nedává vůbec smysl.

Reagovat
kattos

Tresty jsou možná trochu jiné, než veřejnost očekávala, ale rovnou říkám, že je mi jedno, co veřejnost očekávala," uvedl soudce Žák v odůvodňování rozsudku.

Ty vole zlomte mu někdo nohy pls

Reagovat
ratusek

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Frank Lampard 8

Ale vypadá to, že mu aspoň někdo dal přes hubu už dřív

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-odsouzeny-si-pestmi-vyrizoval-ucty-se-soudcem-279046

Reagovat
EURO2024

Reagovat
EURO2024

Tohle není normální. Není.

Reagovat
verv

Co je na tomhle špatně? Však soudce by neměl brát v úvahu nějaký nálady ve společnosti a tlaky zvenku.

Reagovat
GjøvikFF

Podle mě je úplně zbytečné tohle vůbec říkat.

Veřejnost očekává spravedlnost, a co je spravedlivé, je už samozřejmě pro jednotlivce dost subjektivní, ale asi by mu nemělo být tohle jedno. Vynáší Rozsudek jménem republiky, není to vyloučení ze Svazu rybářů.

Reagovat
Rudy

K soudu se nechodi pro spravedlnost ale pro rozsudek. To zaprve. Dale soudce by se mel ridit platnou legislativou tzn. zakony. Ikdyz ty zakony stoji za sebevetsi hov... Takovy je system, zakony schvaluje parlament. Jo, je to zacarovany kruh a nikdo nechce nest zodpovednost. Takze se nic menit nebude, vsem to vlastne vyhovuje a je prostor k manevrovani (jak ve smyslu zneni zakonu tak i nasledne zodpovednosti - tohle neni v me kompetenci, horky brambor)

Reagovat
EURO2024

Špatně je na tom to, že naši soudci jsou evidentně psychopati, kteří mají lidi za povl a luzu. A to luzu, díky které mají statisíce každý měsíc. Ano, plat mají z našich daní. A to si je ještě zvýšili nedávno.

Reagovat
Sosi

A?

Reagovat
Vinci

Statisíce každý měsíc?

Reagovat
Zephyr

V zásadě má pravdu, ale mohl rozhodně zvolit méně nasírací slova.

Reagovat
r.mrazik

cesky soudy jsou naprosto legracni uskupeni plne idiotu

zlodej housky dostane roky, pestitel travy dostane roky

dotacni zlodej andrej nic, berbr nic...a do toho prznici deti dostavaji podminky

statni zastupitelstvi je pak uplne totalni joke

Reagovat
Kily

Stejně jako za těžké ublížení na zdraví s trvalými následky dvakrát pátá podmínka od soudce, který o rok dříve poslal člověka s čistým rejstříkem na osm měsíců do vězení za zlomenou ruku

Reagovat
r.mrazik

joo, je to postaveny na hlavu

v KV kraji zabil jeden doktor v opilosti dva lidi pri dvou ruznych bourackach...prvni podminka, podruhe tri roky...

za rok a pul byl doma...

Reagovat
Kily

humus

Reagovat
kattos

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
verv

Však já nehodnotím zenhle konkrétní rozsudek ani stav českýho soudnictví obecně. Ale tenhle výrok je naprostá samozřejmost, tak moc nechápu proč to tady lidi tak pobuřuje.

Reagovat
r.mrazik

jj, ja to jen rozvadim jak me tohle totalne sere a ze jsou cesky soudy uplne k hovnu

Reagovat
Salfovic

Ono to vše začíná od špatných zákonů a sazabníků trestů, pokračuje státním zastupitelstvím plném lemplů, a vše dovršují soudci s velmi kreativním přehodnocováním trestných skutků. No a výsledkem je něco, co už se pomalu blíží neprávnímu státu.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
ACSeRw!n

spatne je na tom to, ze byl uplacen

Reagovat
Dontlookatme

Ten je jasnej no arogantní úplatnej zmrd co si o sobě myslí, že je zase něco víc.. kéž by mu fakt někdo ten rypák rozbil

Reagovat
zurix_new

Kraď, podváděj, lži, znásilňuj, zneužívej dotace i lidi, týrej svou vlastní rodinu.

Žumpa jménem soudnictví v ČR nemá konce

Reagovat
vceradnesazitra

Je to sračka, ale ted si představ že v takové Africe či Rusku je to ještě horší

Reagovat
EURO2024

Osvobodíš tohoto, Osvobodíš Peltu, Osvobodíš Kaderku a jsme jako v Rusku. Nevidím rozdíl.

Reagovat
zurix_new

Jasné že je to jinde ještě horší Dokonce žiji velkou část roku v zemi, kde je to horší než v ČR.

To ale za mě neznamená, že si máme říct, že je taková žumpa kamarádíčků v pořádku.

Reagovat
Greaber

Soudce Žák: „Co je u nás ve fotbale trestné? Skoro nic, to je základ. Jediné, co je na tom trestného, je poskytování a přijímání úplatku, Základní premisa, které si byl Roman Berbr vědomý, že pokyn typu, že někam vezme nějaké rozhodčí, vymění je, ať k tomu má, nebo nemá pravomoce, tak porušuje předpisy FAČR, ale není to trestné. Není ani trestné to, že sudí zápas ovlivní. Opět porušuje předpisy FAČR. Paradoxně není trestné ani sázení, když si hráč vsadí na zápas vlastního týmu, to žádná norma nezakazuje.“

Tohle už je ale snad jenom vtip ne? Takže vlastně soudce mi říká, že klidně může kdokoliv ovlivňovat zápasy a není to nezákonný, dokud za to nenabídnu úplatek?

Reagovat
Sosi

A uprimne, co jste cekali? Ja teda na zacatku myslel, ze tam ty uplatky byly... jestli ne, tak se zase vracime k tomu, ze poradek si mel udelat uvnitr sam FACR a ne to nechat za sebe resit policii....

Reagovat
Salfovic

Jen se nabízí otázka, proč to policie, státní zastupitelství a soudy vůbec řeší ?

To bylo promrdanejch peněz.

Reagovat
Sosi

Chteji velkou rybu. Jako zenjednali spatne, je jasne... ale trestne...? Nevim. Ale neznam spis, nevim, co na nej meli a co ne. Vychazim jen z medii. Ale jak jsem psal vyse, nejak jsme si vsichni zvykli, ze nase problemy vyresi nekdo jiny. To je jako v politice. Zvolime si idioty, vsichni to vi, vsichni nadavaji, ale zvolime si je znovu. Viz fotbal, hokej, tenis, politika....

Reagovat
Rudy

Dle platnych zakonu je vse v poradku. Co ale cekat v zemi, kde je ministr spravedlnosti verejne znam pod jmenem Don Pablo. To duveru v zakony zrovna nevzbuzuje.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
frankiefcb

No taky přemýšlím o tom, co je na to nezákonné pokud v tom nebyli úplatky. Ano porušení proti řádům FAČR jasné, ale bez toho úplatku asi s tím soud nic neudělá.

Reagovat
Zephyr

Zatím jsem celé rozhodnutí nenašel na justičním portálu, takže se to hůř rozebírá. Tím spíš, že soudce tomu nepomohl svými bizarními vyjádřeními. Ale v zásadě nevidím žádný problém v tom, že soud nemůže postihnout něco, co není trestné. To ostatně není chybou soudu; oni jsou taky limitovaní legislativou a nemůžou si ji ohýbat, jak se jim to zrovna hodí. Takže pokud se nanašlo dost podkladů pro jasné deklarovaní trestnosti, tak je do budoucna holt potřeba lepší šetření, dokazování nebo ideálně lepší zákony.

Trochu mě teda zaráží, že zpronevěra (jakožto regulérní trestní čin) se teda prý prokázala, ale i tak vedla jen k podmínce (+ teda peněžitý trest, aby se neřeklo...). U toho by mě teda fakt zajímalo, proč přesně mu nedali natvrdo tepláky

Jinak se to rozhodnutí ale moc nevymyká rozhodovací praxi v podobných případech. Za to ale z větší části nemůžou soudy ani soudci.

Reagovat
Vinci

Naopak by byl exces, pokud by jen ha zpronevěru šel sedět natvrdo

Reagovat
Benjani

Reagovat
delfin

Bývalý vlivný muž českého fotbalu, který v neděli oslaví 70. narozeniny na dotaz, zda tedy bude slavit dvakrát, odpověděl, že jen jednou.

Reagovat
delfin

Viz expreska.

Reagovat
Sosi

Neztratil smysl pro humor

Reagovat
realm75

Je to dobře. Takový poctivý člověk. Doufám, že mu ještě vyplatí chudákovi tučné odškodné.

Reagovat
Greny

Začne show, na místě Slavie bych se bál odpočtu bodů

Reagovat
Mass

Jak to, že nic z toho není trestné? Vždyť v tom fotbale je docela dost peněz a minimálně to je podvod na ty lidi, kteří se to snaží dělat slušně.

Mmch soudce vlastně řekl, že když budete sázet a prohrajete prachy v cinknutym zápase, tak si za to stejně můžete sami.

Reagovat
Sosi

"Mmch soudce vlastně řekl, že když budete sázet a prohrajete prachy v cinknutym zápase, tak si za to stejně můžete sami."

Vsak to je jasny, myslis, ze kdyz si vsadis na cinkly zapas a prohrajes, tak ti nekdo neco vrati? vis, kolik vyhranych tiketu bych zpetne mel?

Reagovat
Neon

Je neskutečný, že v největší české neziskovce se může dít něco takového a vlastně už 30 let.

Reagovat
sensei25

Kopec slovakov ma Cesku republiku za vzor a pritom tam to je rovnaky hnoj ako aj u nas.Postkomunisticky sxndrom ani tam este nevymrel.

Reagovat
andrew96

Diskuse jak na novinkách. Všechno špatně, zkorumpované, jsou to peníze nás, daňových poplatníků.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Rudy

Evidentne ti soucasny stav vyhovuje. Tak snad zustane i Tobe neco pod nehty.

Reagovat
andrew96

Ne, spíš je evidentně komfortní chodit ode zdi ke zdi, a buď všechno chválit, nebo vše zcela poplivat – jako je k tomu vidění v této diskusi. Jasně že má naše veřejná správa spoustu potíží, ale vadí mně, když se lidi, kteří v ní pracují, automaticky hledají na mušku. Nechutné je zejména to stěžování, že jsou placeni z našich peněz. Co mají jako dělat? Nebo zrušíme veřejnou správu? Jak pak budeme fungovat? A abychom ji zkvalitnili, tak je třeba přidat na platech – ale to se zase nebude líbit daňovému poplatníkovi.

Reagovat
Rudy

Uplne ji nezrusime. Jenom ji brutalne zredukujeme. Z armady uredniku nechame pouze opravdove odborniky. Zbytek dokaze nahradit mnohem efektivnejsi a levnejsi aplikace. Tohle bude ta digitalizace statni spravy o ktere porad jen mluvi :) Urednik bude resit pouze individualni pripady, vzdycky se najde nejaka vyjimka. Nebude potreba horda nosicu papiru a klepacu razitkem.

Reagovat
Mass

Nevim co si tim chtěl říct, ale FAČR je největší nezisková organizace v ČR, takže ano, peníze od daňových poplatníků. Nebo si myslíš, že generuje peníze sama od sebe?

Reagovat
andrew96

Jo, je pravdou to, co píšeš po první čárku.

Reagovat
Sosi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele