Grímm u soudu vypovídal jako svědek

22.11.2023, 15:46
Aktuality
Rozhodčí se zápisníkem (© AFP)

Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm, který byl spolu s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími lidmi obžalovaný za korupci ve fotbalu, dnes opět vypovídal u plzeňského soudu. Jako spolupracující obviněný se dohodl se státním zástupcem na trestu a v září mu soud vyměřil trest. Dnes vypovídal v postavení svědka, zopakoval svou květnovou výpověď, nic nového neřekl. Proti výpovědi a soudem kladeným otázkám se ohradil Berbrův obhájce Michal Sýkora, který soud označil za služebníka obžaloby.

Grímm na základě dohody s žalobcem dostal v září půlroční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198.000 korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání. Soud ho dnes předvolal jako svědka, který má jiné postavení než obžalovaný a musí vypovídat. Ze stejného důvodu předvolal i dalšího z již odsouzených aktérů, bývalého rozhodčího Marka Janocha, který ale kvůli obavě z možného stíhání odmítl vypovídat.

Stejně jako při předchozí výpovědi Grímm popisoval utkání, ve kterých přijal jako rozhodčí za ovlivnění zápasů úplatky. Proti kladení stejných dotazů jako při květnovém výslechu vystoupil s námitkou Berbrův obhájce Sýkora. Podle něj soud není zřejmě spokojen s tím, jak Grímm vypovídal poprvé a označil soud za služebníka obžaloby.

Proti tomu se ostře ohradil soudce Vladimír Žák. "Ptám se znovu, ale z mého pohledu v jiném kontextu, s jiným cílem. Nebudu vysvětlovat svůj důvod kladení otázek a nebudu se tady zmiňovat, proč se ptám. Rozhodně odmítám, že by soud vystupoval jako pomocník obžaloby. To není naše procesní postavení, ani k tomu nesměřuje způsob provedení důkazů. Vůbec nemůžete tušit, jaký je náš pohled na jednotlivé důkazy. Opakuji asi počtvrté, už mě to trošku unavuje, že nám permanentně předestíráte, že sloužíme jako pomocník obžaloby - to v žádném případě není náš cíl ani smysl našeho výslechu," uvedl soudce. "Nepoužívám slovo pomocník, ale služebník," reagoval Sýkora. Soudce Žák vysvětlil, že jeho cílem není opakovat předchozí výslech, ale ověřit si některá tvrzení obžaloby.

Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na zmanipulování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Obžalováno bylo 21 lidí a Slavoj Vyšehrad. Státní zástupce viní Berbra z toho, že využíval svého dominantního postavení a ovlivňoval nasazování rozhodčích na utkání Vyšehradu podle požadavků tehdejšího sportovního ředitele klubu Romana Rogoze. Čtyři obžalovaní už byli na základě dohod o vině a trestu odsouzeni k podmíněným a peněžitým trestům a k zákazům činnosti. Berbr jakoukoliv vinu odmítá.

Grímm zopakoval, že Berbr byl považován za nejmocnějšího muže v tuzemském fotbale, všichni ho zároveň brali jako největšího odborníka na rozhodčí. Znovu také popsal okolnosti zápasů, za jejichž ovlivnění přijal úplatek. Bylo to například utkání z května 2019 mezi Radotínem a Dobrovicemi nebo mezi Vyšehradem a Ústím nad Orlicí. Přiznal, že o ovlivnění utkání mluvil s Rogozem i s dalším obžalovaným Michalem Káníkem, nebo jak přijatý úplatek rozdělil mezi sebe, asistenty a delegáta utkání.

Slovo si odpoledne na závěr jednání vzal Berbr, který se jako jediný z obžalovaných pravidelně soudu účastní. Zdůraznil, že Janoch ani Grímm nikdy nezmínili nic o zločinecké organizaci ve fotbalu, jak o ní mluví obžaloba. "Já měl neskutečné množství informací a využíval jsem ho pro FAČR pozitivně. Berte i Grímma velmi, velmi s rezervou. A vím, o čem mluvím," uvedl Berbr.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele