Červenka: Zlín mi přirostl k srdci!

07.09.2007, 10:16
Rozhovory
Zaujalo nás
Přinášíme vám rozhovor s českým legionářem Bronislavem Červenkou, působícím v ázerbájdžánském klubu Inter Baku. Tomuto týmu náleží po čtyřech odehraných kolech sedmá příčka v tamní lize. Do země, ležícího u Kaspického moře, zamířil během letního období jednatřicetiletý Červenka po pěti letech strávených ve Zlíně.

Broňku, jak se ti líbí v Ázerbájdžánu? Proč jsi vybral za své další angažmá právě tuhle exotickou zemi?
V Ázerbájdžánu je úplně normální život. Baku je obrovské město, je tady trochu větší ruch než u nás, ale žije se tu v pohodě. Angažmá jsem si vybral, protože od Baku přišla konkrétní lákavá nabídka. Samozřejmě jsem si první zjistil, jaké je to mužstvo a jaké je Baku město.

Které národnosti převažují v týmu, ve kterém působíš?
Nejvíc je tu samozřejmě Ázerbajdžánců, ale jsou tu i čtyři Srbové, čtyři Rusové , dva Litevci a dva Bulhaři

Kterým jazykem se dorozumíváš se spoluhráči a realizačním týmem?
Celá komunikace probíhá v ruském jazyce. Domluvím se velice dobře a všemu rozumím.

Takže umíš rusky?
Ano, učil jsem se ruštinu 8 let a dokonce jsem z ní maturoval, bylo to sice dávno, ale stačilo znalosti jen oprášit.

Se kterým hráčem si nejvíc rozumíš?
Nejvíc se bavím samozřejmě s cizinci, všichni jsou v pohodě. Dá se s nimi dobře pokecat. Jsou to dobří kluci, kteří mi poradí se vším co potřebuji. Navíc na pokoji spím s ázerbajdžánským reprezentačním brankářem, tak spolu taky hodně mluvíme.

Trenér je taky z Ázerbajdžánu?
Ne, trenér je Ukrajinec. A vlastně celý realizační tým kromě masérů jsou Ukrajinci.

Jak bys charakterizoval hru Inter Baku?
Trenér se snaží o evropský styl fotbalu, s taktickými povinnostmi pro všechny hráče. Někdy se to daří více, někdy méně. Snažíme se hrát fotbal s rychlými krátkými přihrávkami a rychlým přechodem do útoku. Kouč si taky potrpí na dobrou defenzivu.

Jaké cíle si klade momentálně sedmý Inter v tamní lize?
Chtěli by jsme hrát o přední příčky. Doufám, že současné remízy se brzy změní ve výhry a budeme se posouvat tabulkou směrem nahoru. Zatím se nám nedaří dávat góly.

Jak jsi spokojený se svým výkonem?
Sám sebe hodnotit nebudu, od toho je trenér, zatím se držím v základní sestavě, tak doufám, že je snad spokojený. Hrávám defenzivního středního záložníka, který se stará spíše o bránění.

V Baku působí také český trenér Vlastimil Petržela, který ale trénuje Něftči. Měli jste se tu možnost už setkat?
O víkendu jsme proti nim zrovna hráli nerozhodně 0:0. Petrželu jsem viděl, ale zatím jsem neměl možnost se s ním pozdravit. Na zápase byl jen jako pozorovatel.

Jaká je průměrná divácká návštěvnost na ligových stadionech Ázerbájdžánu?
Tak to je u nás zatím tragédie. V průměru tak 500 diváků, ale určitě je to zapříčiněno tím, že na hlavním stadionu dělali novou umělou trávu, tak jsme zápasy hráli na malém stadiónku na periferii Baku, kde se ani víc nevejde. Doufám, že na hlavní stadion přijde víc lidí. Ale na jiných stadionech to asi nebude lepší, průměrnou návštěvnost však neznám. Hodně diváků chodí hlavně na derby nebo na zápasy nejlepších mužstev.

Tak hrubý odhad. Je to více než 5 000 diváků?
Tak to stoprocentně ne. Možná to bude napsáno na internetové.adrese www.AFFA.az, tam jsou aktuální výsledky a podrobnosti k lize. Řekl bych tak maximálně 1000, ale je to jen můj odhad. Kluci ale říkali, že na olympijském stadionu, když bude hrát Něftči s lídrem Lankaranem, bude tak 20 tisíc.

Nestýská se ti po Zlínu?
To víš, někdy vzpomenu, jaké to bylo ve Zlíně, ale to už je pryč. Teď jsem tady v Baku a taková je realita. Zatím jsem zde celkem spokojen i přes to, že se tady hraje trochu jiný fotbal než v Česku. Naše liga je určitě kvalitnější, ale špatně se to srovnává, jsou to prostě jiné a odlišné fotbalové země.

Jak vzpomínáš na pětileté působení v klubu Tescomy?
Jen v dobrém, prožil jsem tam krásné roky, byla tam vždy výborná parta, vesměs velmi dobří trenéři, takže to pro mě byly krásné fotbalové roky, stejně jako třeba v Drnovicích. Zlín mi prostě přirostl k srdci, mám ho rád.

Co říkáš na výsledky tvých bývalých spoluhráčů v Gambrinus lize? Po pěti odehraných zápasech figurují překvapivě na páté pozici.
Je to pro mě příjemné "překvapení", ale já jsem trochu čekal, že by to klukům mohlo jít v této sezoně. Vesměs kádr zůstal pohromadě, zůstal trenér Hoftych, který pokračuje v dobře započaté práci Tak jen doufám, že to tak bude pokračovat i nadále, a uvidím Zlín v horních patrech tabulky.

Jak hodnotíš dosavadní průběh české ligy?
Ligu bohužel sleduji jen podle výsledků, tak moc nevím, jakou hru mančafty předvádějí, ale příjemným překvapením je Slavie i její postup do LM. Na druhé straně jsou dosavadní špatné výsledky Liberce, jsem zvědavý, jak se tak z špatného startu vyhrabou, myslím, že to nebude pro ně nic jednoduché. Štikou ligy podle mě bude zřejmě ostravský Baník.

V neděli nás opustil trenér Vlastislav Mareček, který podlehl v boji proti rakovině. Jaké vzpomínky máš na bývalého trenéra Zlína, který tě vedl dva roky.
To je obrovská tragédie. Vlasťa Mareček byl výborný člověk a trenér. Všichni, kdo ho znali, mu drželi určitě palce v jeho boji se zákeřnou nemoci, já myslel a věřil, že se mu podaří vyléčit, bohužel se tak nestalo. Je to velká ztráta pro český fotbal.

Navštěvuje tě rodina nebo bydlí trvale s tebou na pobřeží Kaspického moře?
Teď je tady zrovna manželka i syn, kteří přiletěli na 3 týdny za mnou. Bohužel tu nemůžou být delší dobu, protože Patrik už chodí do školy. V sobotu odjíždí, tak to tady budu muset zvládnout až do prosince sám. Jsem rád i za ty 3 týdny, co jsem mohl být s nimi, je to sice málo, ale nedá se nic dělat.

Autor: David Křížka

Komentáře (52)

Přidat komentář
HOST*M11

by me zajimalo kolik lidi si tento clanek precetlo az do konce

Reagovat
rufus

zdá se mi to docela zajímavý, přečetl bych si ho klidně znovu a nechápu, proč ty sem píšeš takový

+ jedno pro tebe

Reagovat
HOST*M11

dobre no--- najdou se i takovy koho zajima hrac z Baku... beru zpet ty Blutko jedna

Reagovat
HOST*

si ho precti aj stokrat to nikoho nezajima

Reagovat
HOST*

já!!!

Reagovat
HorajzmAmmann

já teď

Reagovat
HOST*marcocruz

já ale bylo to strašně nezáživný:D

Reagovat
HOST*dawys

Já jen začátek a konec..rozhovor o

Reagovat
Kily

někdy je fakt neuvěřitelné, co za pitomce na sebe v diskuzích upozorňuje. Pokud vás ten článek nezaujal, tak ho jednoduše nečtěte

Reagovat
HOST*M11

ja na sebe neupozornuju... je docela normalni se zeptat na normalni otazku nemyslis??? ja si ho chtel precist ale opravdu me nezajima takova liga...

Reagovat
HOST*slaviator

Super, dakri. Není sice moc záživnej, ale nejsou tam chyby a na informace je celkem i zajímavej! Ať se ti tu daří líp než u nás.

Reagovat
HOST*joooo

a na co chcete ab se tam ptal volove??ja ten rozhovor chvalim...

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*neee

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

jezis jak to vypada..tam clanek o Wengerovi a Vicentemu a bac cervinka.. no a opet cekam na nejake 'inteligentni' komentare..

Reagovat
HOST*M11

Reagovat
PJ

Asi bys do toho chtel exkluzivni rozhovor s Beckhamem, co?

Reagovat
HOST*KaPi

Zajímavostí je to, že v úterý byl autor David Křížka ještě redaktorem FotbalPortal.cz a dnes již píše pro EuroFotbal.cz... Tomu se říká bleskový přesun!

Reagovat
smazaný uživatel

Šel za lepším. A nevyplakávej se laskavě do diskuse.

Reagovat
HOST*slaviator

Co nebo kdo je to ten Portal cz jak píšeš?

Reagovat
HOST*Stanlay

Me nevadi, ze si obcas prectu o nekom jinem nez o Raulech, Davidech a neonacistech.

Reagovat
HOST*marco

Rozhovor mi prijde zajimavy, o fotbale v Azerbajdzanu clovek necte zrovna kazdy druhy den, takze po precteni jsem zase o neco chytrejsi . Jinak teda Bronislavovi Cervenkovi moc nezavidim, hrat fotbal pred peti sty divaky neni nic moc. Snad mu tam aspon dobre plati . Zdravim autora/byvaleho kolegu a at se mu dari!

Reagovat
HOST*slaviator

Tam asi je nepřímá úměra - čím mín diváků, tím víc peněz.. :)) Ale on je ze Zlína na málo diváků zvyklej..

Reagovat
HorajzmAmmann

Pokud neuděláme placku teď tak už nikdy. A to i přesto, že Pešana fakt moc nemusím. Týmu ale i tak docela věřím.

Reagovat
bobis21

Obrana vypadá podle nominace dobře. Až mě překvapilo, že tam je jen jeden hráč nad 30 let.

Jestli to je na medaili nevím, to bude hlavně o hlavě, takže hlavně neposrat úvod no...

Jsem zvědavý jak se projeví ve skupinách ta nulová příprava, ale asi to nejkvalitnější hokej nebude (nemluvím o ČR, ale spíš tak celkově)

Reagovat
monty25

Souhlas, obranu bych vybral úplně stejně. Podle mě aspoň na to semifinále máme.

Reagovat
HorajzmAmmann

naopak mi vždycky přišlo, že když se skupinou projelo jako nůž máslem tak z toho nikdy nic nebylo. Pro nás v podstatě turnaj o 2 povedench zápasech. Mezi 8 se snad dostaneme vždycky. Takže hlavně se dostat přes čtvrtfnále a pak to nějak umlátit buď v semi nebo o 3. místo, což se nám poslední dobou moc nedařilo.

Reagovat
bobis21

Jasně, ale tady je ta skupina mnohem kratší než na MS. Posereš jeden zápas a můžeš prakticky na přímý postup do čtvrtfinále zapomenout. Pak když budeš hrát už osmifinále, bude to zase obrovský tlak, protože "přeci musíš". Přijde mi že s tím jak je teď kolem nároďáku nálada fakt hrozí nějaká deka

Reagovat
HorajzmAmmann

no jo my máme skupinu, kdy posereme 1. zápas a pak můžeme v podstatě prohrát i ostatní Taková skupina jako u fotbalu no

Reagovat
bobis21

Proto říkám neposrat začátek. Turnaj je tak krátký, že nic jiného než začátek být nemusí

Reagovat
HorajzmAmmann

jo jo máš pravdu... já měl klasicky za to, že když posereme ´jeden, dva zápasy nic se nestane...

Reagovat
fabec1222

Tak my ve skupině porazíme papírově jen Dánsko ne? Takže v tom 1/16 budeme mít asi někoho ze třetího místa, což by mělo bejt asi fakt to Slovensko ne?

Reagovat
HorajzmAmmann

to je zase otázka, úplně nemám nastudovanou soupisku Švýcarska, ale snad nejsme papírově horší.

Reagovat
monty25

Se Švýcarskem jsme taky favorit, byť to jsou proti nim vždycky těžké zápasy. Ale když se podívám na soupisku švýcarského týmu, tak si nemyslím, že je lepší než naše. Mají všechny hráče z vlastní ligy, která je sice kvalitní, ale snad kromě Yannicka Webera tam vyloženou hvězdu nemají. Samozřejmě jejich velká legenda je Andres Ambühl z mého oblíbeného Davosu, ten už bude na své páté olympiádě.

Reagovat
RadekVonCZE

Nechci to zakřiknout, ale Dáni by fakt neměli být problém, klidně jim můžem dát bůro, když se hecnou.

Reagovat
RadekVonCZE

Dáni*

Reagovat
N.Gin

Kdo bude finska 1 v brane?

Reagovat
Stannis Baratheon

Vypadato na Olkinuoru. Ale za tou finskou obranou mít brankář příliš práce nebude...

Reagovat
N.Gin

Reagovat
Manik...

Jako vážně čekáte medaili?

Reagovat
Frick

Někdy už to snad musí rupnout, ne?

Reagovat
Salfovic

Nemusí. A s tím klaunem na lavičcem tuplem ne.

Reagovat
Manik...

Letos s tímhle kádrem fakt ne

Reagovat
čolo

Reagovat
Frick

Ještě k holkám - ono to nebylo o tom, že to neurvaly v nájezdech, ani snad o tom, že to neurvaly proti Dánkám a včera proti Japonkám "za tři" (takže by třeba pak měly skupinu za 4-0-0-0), ale hlavně o tom, že ty soupeřky jasně nepřejížděly. Nebo vám nepřijde, že SUVERÉNÍ výhra v B skupině by byla BEZPODMÍNEČNĚ nutnou (ne však dostačující) pro to, aby si vůbec mohly myslet, že by to se 3. týmem z áčka mohla bejt vyrovnaná bitva?

Reagovat
Greny

Si zde hned po ránu něco odložim

https://youtu.be/UjlNg7mllqQ

Reagovat
fabec1222

Rusko - Švýcarsko slušná nuda zatim...Taktické šachy

Reagovat
monty25

A ten gól taky dobrá haluz.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
jenage

Sleduje někdo sdruženáře? Já se přiznám, že od dob Hannu Manninena a Samppy Lajunena jsem snad neviděl žádný závod, ale ve 12 asi mrknu, co se tam děje po 20 letech.

Reagovat
jenage

Kurva špatná diskuze.

Reagovat
fabec1222
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele