Chance Liga - souhrn 1. kola: Slavia remizovala se Slováckem, Plzeň a Sparta vítězně

19.07., 21:03, aktualizováno 21.07., 22:00
Komentáře a souhrny
Radoslav Kováč (© FC Slovan Liberec)

Slavia se neprosadila v Uherském Hradišti a se Slováckem remizovala 0:0. Hradec Králové v nastaveném čase udolal Teplice. Liberec začal nedělní program otočkou v Karviné. Úvodní gól nové sezony nejvyšší české soutěže si sice připsaly Pardubice, ty ale nakonec z Letné odjíždí bez bodu. Na Spartu v sobotu navázala Plzeň, která si poradila s Duklou.

FC Hradec Králové - FK Teplice 1:0

21.07.2024 20:00

Góly: 90+5. Karel Spáčil

Bláznivý závěr zápasu naservíroval fanouškům Chance Ligy závěrečný souboj prvního kola mezi Hradcem Králové a Teplicemi. Když už to vypadalo, že si Skláři odvezou na sever Čech všechny tři body, vstoupil do akce systém VAR a vše směřovalo k bezbrankové remíze. Malšovická aréna se však vzápětí gólové radosti skutečně dočkala, když se v 95. minutě prosadil Karel Spáčil a Votroci mohli slavit.

Hradci se v posledním utkání minulé sezony rozplynul sen v podobě postupu do pohárové Evropy, v té nové má ale znovu podobné choutky. Votroci, v jejichž dresu se ukázal takřka po dvou letech záložník Adam Vlkanova, dostali na rozjezd soupeře z nejpříjemnějších. Nad Teplicemi totiž v minulé sezoně vyhráli všechny čtyři zápasy a nedostali od nich ani gól. Už v úvodu však bylo znát, že východočeskému celku schází kanonýr Daniel Vašulín, jenž přestoupil do Plzně.

Hradci se sice na domácí půdě daří, na zrekonstruovaném stadionu prohrál jediný z osmi duelů, proti Teplicím to ale nebyla v první půli žádná ofenzivní hitparáda. Teplický gólman Richard Ludha čelil jen několika rohovým kopům, které mu starosti nenadělaly. Na druhé straně se k alespoň trochu nebezpečné hlavičce dostal v 16. minutě Abdallah Gning, ale svůj pokus nasměroval do rukavic hradeckého Adama Zadražila.

Dalším slibně rozjetým akcím Severočechů chybělo lepší finále. Defenzivní part ale zvládaly Teplice báječně, obranný blok nedopřál Vlkanovovi s Václavem Pilařem ani píď prostoru, a tak bylo velmi dietní i menu hradeckých šancí. Nebylo proto překvapením, že se po půli odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Ofenzivní manévry nepřišly ani po pauze. V sestavě domácích už chyběl zraněný Vlkanova, na hrot nastoupil Matěj Koubek a Petr Juliš se přesunul na křídlo, teplická obranná hráz ale dál krotila jakékoliv hrozící nebezpečí. Na teplické straně se prezentoval slabou střelou Gning, pak neúspěšně zkoušel nachytat gólmana Hradce pokusem z poloviny hřiště Michal Bílek.

Dvacet minut před koncem se dostal do koncovky v pokutovém území východočeského celku Filip Horský, ale míč zasáhl na dlouhou nohu, což nevedlo k úspěchu. V závěru ale v Hradci začala divočina. Tepličtí totiž dopravili za pomoci teče domácího obránce míč do sítě, ale branka po zásahu VAR neplatila. Rozehrávající Daniel Trubač totiž podklouzl a video odhalilo jeho dvojité hraní.

Vítězná branka nakonec padla na druhé straně. Z dálky napřáhl obránce Votroků Karel Spáčil a jeho rána s tečí bránícího Jehora Tsykala skončila za zády teplického gólmana. Hradec tak po bláznivém závěru zápasu vstoupil do sezony vítězně, zatímco Teplice popáté v řadě neoblíbenému soupeři nevstřelily gól.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 0:0

21.07.2024 17:00

Góly: -

Slovácko se postaralo o první překvapení nového ročníku Chance Ligy, když remizovalo 0:0 se Slavií, která je jedním z největších favoritů na mistrovský titul. Sešívaní v Uherském Hradišti sice neprohráli už dvanáctkrát v řadě, ale pouze s bodem určitě spokojení nejsou. Útočná esa v čele se střídajícím Tomášem Chorým si vylámala zuby na brankáři Milanu Hečovi, jenž potěšil debutujícího kouče Romana Westa i Spartu s Plzní.

Slavia už tři roky čeká na mistrovský titul a do sezony vstoupila s jasným cílem - usednout na trůn pro krále českého fotbalu. Sešívaní nastoupili v Uherském Hradišti v nové sadě černých dresů a tak trochu překvapivě bez nejvýraznější letní posily Tomáše Chorého. V sestavě naopak nechyběl jeho parťák z útoku Mojmír Chytil, jenž v úvodu zápasu postrašil fanoušky Slovácka nepřesným pokusem.

Gólové parametry mělo ve 36. minutě zakončení Matěje Juráska, jehož pokus vytěsnil mimo tyče výborným zákrokem Milan Heča. Svěřenci trenéra Romana Westa, jenž nahradil v létě na pozici hlavního kouče Slovácka Martina Svědíka, odpověděli dalekonosnými pokusy Patrika Blahúta a Michala Trávníka, ale Kinský se nachytat nenechal.

V závěru první půle už se výrazněji tlačila do útoku Slavia. Nejprve napřáhl před vápnem střídající David Zima, jenž nahradil zraněného Tomáše Vlčka, ale gólman domácích se překvapit nenechal. Z pravého křídla pak pálil Lukáš Provod, i tady však Heča vytáhl dobrý zákrok, a tak se skóre do přestávky nezměnilo. Nastavovalo se přitom hned šest minut, když sudí Karel Rouček s pomocí kolegů u videa řešil, komu z domácích udělit žlutou kartu.

Taktická partie pokračovala i po pauze, a tak trenér Slavie Jindřich Trpišovský sáhl v 59. minutě k trojnásobnému střídání. Elixír v podání Tomáše Chorého, nejlepšího střelce Eura Ivana Schranze a také reprezentanta Petra Ševčíka však i přes snahu Pražanů k vedoucí brance nevedl. Třeba i proto, že v 63. minutě parádní hlavičku Bořila vytáhl zákrokem zápasu nad břevno Heča.

V závěru zápasu tlak Slavie sílil, Slovácko se z hlubokého bloku dostávalo jen ojediněle. V 79. minutě zvládl Heča další kritický moment, když se po centru dral do souboje Chorý, ale gólman Slovácka stihl plácnout do míče a nebezpečí odvrátil. A protože Pražané nedotlačili míč do sítě ani z dalších situací, skončil zápas 0:0.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slovan Liberec 1:3

21.07.2024 14:30

Góly: 4. Martin Regáli - 27. Denis Višinský, 34. Adam Ševínský, 87. Ľubomír Tupta

Liberec vstoupil do nové klubové i ligové éry vítězstvím, když v prvním kole Chance Ligy zdolal Karvinou 3:1. Vítězství Slovanu se však nerodilo snadno, domácí totiž šli krátce po začátku zápasu do vedení. Souboj nových trenérů Radoslava Kováče a Martina Hyského však nakonec ovládli Severočeši, jejichž obrat řídil dvěma asistencemi Michal Hlavatý.

Karviná vstoupila do sezony pod taktovkou prvoligového debutanta Hyského s jasným cílem, udržet ve Slezsku prvoligový fotbal. Na druhé straně Liberec aspiroval na cíle diametrálně odlišné. Nový majitel Ondřej Kania se nechal slyšet, že by se Slovanem rád zaútočil na postavení mezi elitní pěticí. K tomu má Severočechům pomoci nejen tvář trenéra Kováče, ale i 11 posil v čele s Hlavatým.

Úvodní šanci si vypracovali hosté z Liberce, když Denis Višinský akrobatickým kopem zpoza vápna jen těsně minul karvinskou svatyni. Ve čtvrté minutě se však radovali domácí. Střelecký účet Karviné v Chance Lize načal slovenský útočník Martin Regáli, který krásným volejem nasměroval míč do horního rohu brány gólmana Huga Jana Bačkovského. Brankář Slovanu mohl o dvě minuty později lovit míč ze své sítě znovu, Denny Samko ale střeleckou pozici těsně za malým vápnem zahodil.

Karviná pokračovala i nadále v ofenzivní aktivitě. Ve 20. minutě Rajmund Mikuš prověřil z úhlu Bačkovského, kterému po nejistém zákroku vypadl míč z náruče na rohový kop. Chvíli poté byli domácí nuceni střídat - zraněného stopera Douglase Bergqvista nahradil Dávid Krčík. S pozměněnou obranou se svěřencům trenéra Hyského vytratila jistota v zadních řadách. A tak ve 27. minutě přišlo vyrovnání, když aktivní Višinský zužitkoval průnikovou přihrávku Hlavatého a proměnil samostatný únik.

O sedm minut později vykouzlil Hlavatý další gólovou přihrávku a Kováčova družina šla do vedení. Tentokrát novic v liberecké sestavě poslal rohový kop přesně na hlavu Adama Ševínského, který se na přední tyči nemýlil. V poslední nastavené minutě první půle sahala Karviná po vyrovnání, střela Amara Memiče ani následná Krčíkova dorážka ale síť nerozvlnily.

Osm minut po startu druhé půle si hosté chtěli zajistit dvoubrankové vedení, střela Benjamina Nyarka ale brankáře Milana Knoblocha nevylekala. V mimořádně disciplinovaném duelu viděl první žlutou kartu až v 73. minutě Dominik Plechatý. Trest libereckého obránce byl dlouho jedinou výraznější událostí druhého poločasu, tři minuty před koncem základní hrací doby však triumf Slovanu korunoval střídající Ľubomír Tupta. Slovenský forvard potrestal špatně načasovaný výběh gólmana Knoblocha a třetí brankou pečetil vítězství hostů.

Liberec oblečený do nového kabátu tak odmítl předzápasový tlak a do nové sezony vstoupil ziskem tří bodů. Karviná naopak dobře rozehraný duel ztratila a na úspěch pod trenérem Hyským si bude muset počkat.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:3

20.07.2024 20:00

Góly: 81. Filip Špatenka - 19. Sampson Dweh, 30. Pavel Šulc (pen.), 68. Jan Peterka (vl.)

Fotbalisté Plzně zvítězili v úvodním kole Chance Ligy 3:1 na hřišti pražské Dukly, která se vrátila do ligy po pěti letech. Viktoria tak na rozdíl od předchozího ročníku zvládla vstup do soutěže, loni totiž z úvodních dvou duelů brala jen bod. Pražané, kteří v lize prohráli s Plzní poosmé v řadě, naopak potvrdili, že vstupy do sezony nezvládají; v samostatné lize nevyhráli jediný z 10 úvodních duelů.

Plzeň sice přišla o kanonýra Tomáše Chorého, který před sezonou odešel do Slavie, v základní sestavě ho však nahradilo duo nových útočníků Christophe Kabongo - Daniel Vašulín. Největší posilou pro Duklu naopak byl fakt, že disciplinární komise LFA prominula zbytek tříměsíčního trestu pro bývalého kouče reprezentace Radu za rasistickou urážku v minulém ročníku druhé ligy, a mohl tak na lavičku.

Plzeň začala podle předpokladů náporem, už ve 2. minutě propadl Kopicův centr zprava k osamocenému Kabongovi, střelou ze záklonu však branku přestřelil. V 17. minutě se však už viktoriáni radovali. Lukáš Kalvach posadil rohový kop na hlavu Sampsona Dweha, který přizvedl míč přesně k tyči. O chvíli později mohla Plzeň vedení navýšit, Dweh tentokrát centroval, hlavičkový pokus Vašulína však mířil těsně nad.

Těsně před uplynutím půlhodiny hry Viktoria zvýšila skóre. Jakub Hora v pokutovém území Dukly sestřelil Lukáše Červa, sudí Jan Machálek ukázal na penaltový puntík a pokutový kop bezpečně proměnil Pavel Šulc, který tak navázal na 18 ligových branek z předchozí sezony. Dukla mohla snížit v závěru poločasu. Muris Mešanovič šikovně sklepl míč kolegovi z útoku Lukáši Matějkovi, plzeňský odchovanec však trefil z ideální pozice jen pravou tyč.

Dukla i v úvodu druhého poločasu pokračovala v náporu, v 56. minutě si vyskočil nejvýše na rohový kop jmenovec slavnějšího hokejového brankáře Dominik Hašek, stoper Pražanů však v dobré pozici hlavou míč špatně trefil a branku minul. Po hodině hry však bylo o vítězi definitivně rozhodnuto. Kapitán Dukly Jan Peterka, který si ve 34 letech odbyl ligový debut, si srazil do vlastní brány Kopicův centr z pravé strany.

Přesto se Dukla radovala ze snížení. Pokus střídajícího Jakuba Zeronika ještě vytáhl robinzonádou mimo tyče plzeňský brankář Martin Jedlička, v 81. minutě se další střídající hráč Filip Špatenka dostal k odraženému míči a šajtlí z bezprostřední blízkosti překonal gólmana Viktorie.

Souboj nejzkušenějších trenérů ligy tak s 65letým Radou vyhrál ještě o sedm let starší Miroslav Koubek. Do utkání nastoupil i záložník Jiří Panoš, který se v 16 letech, osmi měsících a pěti dnech stal nejmladším plzeňským hráčem v lize.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 2:1

20.07.2024 17:00

Góly: 54. Vojtěch Smrž, 82. Robert Hrubý - 90+3. Abdullahi Tanko

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v úvodním kole Chance ligy ostravský Baník 2:1, a prolomili tak 13 zápasů dlouhou šňůru bez výhry nad tímto soupeřem. Klokani tak navíc nechali zapomenout na střelecké trápení z minulé sezony, kdy doma vstřelili pouhých 15 gólů a s 34 brankami celkem skórovali nejméně ze všech týmů.

Bohemians nastoupili v útoku ve zcela novém složení Václav Drchal - Júsuf Hilál, jelikož jejich nejlepší střelec v minulé sezoně Erik Prekop (8 gólů) odešel v létě právě do Baníku. Baník sice v klubu udržel svého nejlepšího střelce v minulé sezoně Ewertona (14 gólů), v závěru přípravy však přišel o brankářskou jedničku Jiřího Letáčka, jehož na této pozici nahradil Jakub Markovič.

První poločas se nesl v zahazování gólových šancí ze strany Baníku. V 16. minutě ztratil uprostřed hřiště míč Vojtěch Smrž, Filip Kubala poslal do šance Davida Buchtu, jeho střelu k levé tyči však dokázal vyrazit brankář Bohemians Michal Reichl.

Na přelomu půlhodiny hry měl Baník tři obrovské šance otevřít skóre. Nejprve agilní Kubala přetlačil Matěje Hybše a křižnou střelou trefil pravou tyč, míč se odrazil ke zcela volnému kapitánovi Baníku Ewertonovi, jehož střelu do odkryté brány vykopl u brankové čáry stoper Jan Vondra. O minutu později odtlačil Kubala před pokutovým územím nedůrazného kapitána domácích Lukáše Hůlku, v tutové šanci však těsně minul bránu.

Ve 34. minutě pak poprvé zahrozili domácí. Střelu navrátilce do Bohemians Aleše Čermáka nejprve obrana hostí srazila, Čermák si míč doběhl a odcentroval na zadní tyč, kde byl na malém vápně zcela osamocený Drchal, hlavou však branku vysoko přestřelil.

Do druhé půle vstoupili Bohemians jako vyměnění a od její první minuty byli velmi aktivní. Výsledkem toho byla úvodní branka utkání, když Júsuf v 54. minutě vybojoval míč u brankové čáry, předložil ho pod sebe Smržovi, který přízemní střelou k pravé tyči zaznamenal svůj první ligový gól v zelenobílém dresu.

Baník se dlouho nemohl dostat před bránu soupeře, v 76. minutě však po kombinaci střídajících hráčů našel Matěj Šín za obranou Abdullahiho Tanka, Reichl však jeho střelu konečky prstů vyrazil. A tak to byli zanedlouho zákonitě opět Klokani, kdo se radoval ze zvýšení skóre. V 82. minutě zůstal za obranou Baníku Robert Hrubý, který skóroval podél vyběhnuvšího Markoviče. A přestože sudí Ondřej Berka kvůli ofsajdu Hrubého nejprve gól neuznal, po konzultaci s VAR svůj verdikt změnil.

Ve třetí minutě nastavení vykřesal naději Baníku Tanko, který se střelou z hranice pokutového území mezi nohama hráče soupeře trefil přesně k tyči. Víc už však Ostravané nestihli, a tak všechny tři body zůstaly v Praze.

Pro Ostravu to byla generálka na čtvrteční úvodní zápas 2. předkola Konferenční ligy, který odehraje doma proti arménskému Urartu. Baník se v evropských pohárech představí po 14 letech.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 0:2

20.07.2024 17:00

Góly: 56. Jan Kliment, 75. Jan Kliment

Osvěžený kádr s novým hlavním trenérem, právě tato kombinace má v této sezoně dovést Sigmu Olomouc k úspěchu. Jestli se to povede, se uvidí, nicméně první kolo ukázalo, že by to mohlo fungovat. Klub z Hané zvítězil v Českých Budějovicích 2:0, dvakrát se prosadil Jan Kliment, posila z Plzně. Zvlášť první branka po akrobatickém kopu stála za to!

Ani jeden z týmů se moc nerozpakoval a do svého soupeře se pustil s velkou chutí. Více ze hry měla v úvodních minutách Olomouc, která zapsala první výrazný moment. Filip Zorvan totiž z přímého volného kopu trefil tyč, gólman Martin Janáček už byl překonán. Hra se za pár vteřin ale přesunula na druhou stranu, kde dvojice hráčů Dynama utíkala do protiútoku. Samuel Šigut mířil z úhlu na brankáře Tadeáše Stoppena, ten ale předvedl důležitý zákrok, stejně jako jeden z obránců proti dorážce.

Netrvalo dlouho a Sigma zahrozila opět, přihrávka přes celé hřiště našla Jáchyma Šípa, který unikal domácí obraně, ale zakončil velmi nepřesně. Obraz hry byl víceméně stejný. Ať už se kterýkoliv z týmů dostal k míči, vážil si ho a zbytečně neodevzdával. Ofenzivní akce pak byly rozvinuty hlavně přes křídla, jako například ve 27. minutě, kdy centroval olomoucký Jan Navrátil, ale od Jana Klimenta se míč odrazil jen do zámezí. Zaváhání mohl napravit o zhruba deset minut později, ale z úhlu Janáčka nepřekonal.

Zbytek prvního poločasu žádnou větší šanci nenabídnul, byť se týmy o vytváření šancí snažily. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Úvodní minuty druhé půle patřily spíše Českým Budějovicím, které hýřily aktivitou a kombinovaly i u vápna Olomouce, ale byli to právě hosté, kterým pak stačilo málo k tomu, aby přidělali vrásky na čele trenérů Dynama. Nejprve aktivní Kliment nestihl doklouznout k centrovanému míči, nicméně už za pár chvil vstřelil výjimečným kopem přes hlavu první gól utkání.

Do útoku se po inkasovaném gólu logicky více tlačili domácí, ale v závěrečné třetině hřiště chyběl nápad, Olomouc navíc velmi pozorně bránila. A když hrozila, tak z protiútoků, nicméně Jan Fiala ani Matěj Mikulenka se neprosadili. Naopak Kliment ano - zužitkoval přihrávku z vlastní poloviny, po které se řítil na stopera Lukáše Havla. Toho lehce obelstil a střelou na bližší tyč rozvlnil síť. Musel si sice počkat na posvěcení od videorozhodčího, ale ten ofsajd nenašel.

Na Dynamu bylo vidět, jak ho inkasovaný gól zchladil. Elán po vyrovnání byl pryč, byť se domácí stále snažili. Hostům naopak zachutnalo a stále v ofenzivě hrozili, nicméně v posledních fázích akcí vždy ke gólu něco chybělo. Po gólu nejvíce křičela situace z 90. minuty, kdy se do otevřené obrany řítil Mikulenka, střetly se mu ale myšlenky a gólman Janáček mu sebral míč zpod nohou.

Sigma tak neměla problém dohrát utkání do vítězného konce, na úvod sezony si tak připisuje tři cenné body z venku, a to hlavně díky novému střelci. Domácí Dynamo se sice snažilo zlobit, ale kvalita byla na straně hostujícího celku.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:0

20.07.2024 14:30

Góly: 31. Dominik Hollý, 80. Vachtang Čanturišvili

Karty byly před prvním kolem rozdány jasně, v posledních osmi vzájemných ligových zápasech Jablonec nedokázal Mladou Boleslav porazit. Na devátý pokus se to ale již povedlo! Parta trenéra Luboše Kozla zvítězila 2:0, velkou měrou k tomu přispěl nejen Vachtang Čanturišvili gólem a asistencí, ale také (ne)disciplína hostí, kteří od 72. minuty dohrávali v devíti.

V prvních minutách zápasu se do střeleckých příležitostí dostaly oba týmy, v obou případech ale zasáhli brankáři. Jinak se hrálo spíše v klidnějším tempu, hru navíc rozbíjely nepřesnosti na obou stranách, navíc se poměrně často přerušovalo. Místo šancí tak fanoušci viděli spíše tuhou bitvu o střed pole. Boleslav zahrozila až po skvělé práci Marka Matějovského. Po jeho kličkované, kterou obešel dva hráče, ale Benson Sakala pálil nepřesně.

Po krátkém časovém úseku, kdy míč držela výhradně Mladá Boleslav, přišel překvapivě úder od domácích. Nebylovu střelu zpoza pokutového území sice hosté zblokovali, ale míč se ke slovenskému záložníkovi vrátil. Ten ho posunul k Michalu Beranovi, jenž odhadl nejlepší moment, kdy nahrát do běhu Vachtangovi Čanturišvilimu. Ten poslal ostrý přízemní pas do malého vápna, kde si ho našel Dominik Hollý a bez problémů trefil odkrytou bránu.

Obraz hry se po gólu ale moc nezměnil. Ani jednomu z týmů se nijak výrazně nedařilo rozbíjet soupeřovu obranu. Když už ano, závěrečnou fázi zkazily technické nedostatky či špatná rozhodnutí. Navíc se hráčům nedařilo vyvarovávat se faulům. Sakalu to dohnalo naplno. Těsně před koncem poločasu přišlápl ve středu pole nohu Čanturišviliho, za což dostal žlutou kartu. Jelikož jednu už v 15. minutě obdržel, šel do kabiny o něco dřív než jeho spoluhráči.

Do druhého poločasu se oba týmy pustily s velkou vervou, šancí přibývalo a i Mladá Boleslav se snažila v oslabení tvořit. Tím se otevřela okénka v její obraně, do které se Jablonec snažil rychlými protiútoky vnikat, ale bez gólového úspěchu. Otěže zápasu pak sice domácí díky držení míče přebrali naplno, ale utkání spíše kontrolovali, než aby tvořili urputný tlak.

Mladá Boleslav ale boj nevzdávala, naopak. Blízko skórování byl například střídající Vasil Kušej, který se ve vápně díky individuální akci dostal až ke střele, ale Jan Hanuš zasáhl.

Hodně práce měl rozhodčí Marek Radina, který musel v průběhu druhé poloviny korigovat zejména mladoboleslavské, kteří se zlobili téměř po každém faulu. Zvlášť na kapitánu Marku Suchém byla vidět podrážděnost. Tu si nejprve vybil ze země na Matěji Polidarovi, hned za pár chvil zasáhl při výskoku loktem Tomáše Schánělce. Za oba zákroky viděl žlutou kartu, byl tak druhým vyloučeným hráčem hostí v zápase.

Razítko na výhru dal deset minut před koncem výrazný Čanturišvili. Rozhozená obrana hostů dala domácí ofenzivní letce dost prostoru ke kombinaci. Když dostal Gruzínec na hranici šestnáctky nabito, míč zakroutil nikým nechráněný do horního rohu.

Jablonec poté neměl problém dovést zápas do vítězného konce. Od momentu, kdy dal první branku, byl lepším týmem. Mladá Boleslav po vyloučení Sakaly a Suchého soupeři logicky nestíhala, a tak na Střelnici slaví ideální vstup do sezony.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Pardubice 2:1

19.07.2024 19:00

Góly: 45+3. Matěj Ryneš, 59. Victor Olatunji - 25. Jan Kalabiška

Fotbalisté pražské Sparty porazili v páteční předehrávce úvodního kola Chance Ligy Pardubice 2:1. Vítěz posledních dvou ligových ročníků sice na svém hřišti od 25. minuty prohrával, góly na konci první půle a v úvodu druhého dějství však skóre otočil. Letenští tak úspěšně vykročili za obhajobou ligového titulu, a zároveň zvládli generálku před úterním zápasem druhého předkola Ligy mistrů na hřišti irského Shamrock Rovers.

Oba týmy přišly před sezonou o trenéry - Sparta o Briana Priskeho, Pardubice o Radoslava Kováče. Pro bývalého asistenta Larse Friise to tak v pátek byla soutěžní premiéra, Východočechy pak poprvé v lize vedl Jiří Saňák. Friis kvůli absenci několika hráčů ukázal oproti minulé sezoně na výrazně odlišnou jedenáctku, v níž však nechyběl Veljko Birmančevič. Východočeši zase až na Michala Surzyna nastoupili ve zcela nové čtyřčlenné obraně.

Po opatrném začátku se v první šanci objevil ve 21. minutě Matěj Ryneš. Po špatné rozehrávce pardubického brankáře Viktora Budinského však levý bek Sparty v ideální pozici branku netrefil. Přestože Pardubice v přípravě na novou sezonu ani jednou nevyhrály, na Letné to pro ně od 25. minuty vypadalo veseleji. Jan Kalabiška, který v létě po šesti letech opustil Slovácko, si narazil s Tomášem Zlatohlávkem, křižnou střelou k tyči překonal Vindahla a utišil zaplněnou epet ARENU. O čtyři minuty později mohl vyrovnat Birmančevič, jeho sražená střela však skončila na tyči.

Ve 37. minutě se sparťané sice radovali z vyrovnání, poprvé v sezoně však přišla do akce novinka v podobě kalibrované ofsajdové čáry, a gól Tomáše Wiesnera tak neplatil. O chvíli později navíc mohl zvýšit na rozdíl dvou branek Kamil Vacek, jeho střelu však s vypětím všech sil vyrazil Vindahl. Domácí fotbalisté přesto potěšili zaplněné letenské ochozy ještě před přestávkou, když Daňkův centr z pravé strany uklidil z voleje do brány Ryneš.

Produktivní levý obránce, kterému v týdnu přibyla ve sparťanském kádru konkurence, neubral na aktivitě ani po přestávce. Těsně před uplynutím hodiny hry sice jeho střelu obrana Pardubic zblokovala, následný pokus Davida Pavelky však díky teči Victora Olatunjiho zapadl obloučkem do brány. V 65. minutě se po spolupráci dvou střídajících hráčů ocitli před Budinským osamocení Ermal Krasniqi s Janem Kuchtou, kosovský útočník se rozhodl akci zakončit, pardubického gólmana ale neprostřelil a rozdíl mezi oběma týmy zůstal minimální.

Obětavě bránící Pardubice povolily ve zbytku zápasu Spartě šanci už jen v 86. minutě, kdy Kuchta opět vybídl ke skórování Krasniqiho, jeho pokus však tentokrát branku těsně minul. Obhájci ligového titulu tak vyhráli nad Pardubicemi i osmý z devíti vzájemných ligových zápasů.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovan Liberec
1
1
0
0
3 : 1
3
Viktoria Plzeň
1
1
0
0
3 : 1
3
3
FK Jablonec
1
1
0
0
2 : 0
3
Sigma Olomouc
1
1
0
0
2 : 0
3
5
Bohemians Praha 1905
1
1
0
0
2 : 1
3
Sparta Praha
1
1
0
0
2 : 1
3
7
FC Hradec Králové
1
1
0
0
1 : 0
3
8
1. FC Slovácko
1
0
1
0
0 : 0
1
Slavia Praha
1
0
1
0
0 : 0
1
10
Baník Ostrava
1
0
0
1
1 : 2
0
FK Pardubice
1
0
0
1
1 : 2
0
12
FK Teplice
1
0
0
1
0 : 1
0
13
Dukla Praha
1
0
0
1
1 : 3
0
MFK Karviná
1
0
0
1
1 : 3
0
15
Dynamo České Budějovice
1
0
0
1
0 : 2
0
FK Mladá Boleslav
1
0
0
1
0 : 2
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (456)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele