Chceme oživit ducha z Eura 2008, hlásí Çalhanoğlu po tříbodovém startu

18.06., 22:43
Aktuality
Hakan Calhanoglu (© AFP)

Kapitán Hakan Çalhanoğlu věří, že turečtí fotbalisté mohou na mistrovství Evropy zopakovat podobný úspěch, jakého dosáhli postupem do semifinále šampionátu v roce 2008. Úvodní výhra 3:1 nad Gruzií by jim měla pomoci získat potřebné sebevědomí a týmového ducha jako před 16 lety.

"Chceme oživit ducha z Eura 2008. Všichni dnes viděli, že jsme dřeli. Byly tam chyby, ze kterých se poučíme, ale můžeme být opravdu hrdí. Moc jsme chtěli tohle vítězství a šli jsme si za ním," řekl Çalhanoğlu.

Turci se v Dortmundu dočkali první výhry v úvodním vystoupení na šampionátu. Dosud pokaždé na první zápas prohráli. Právě i v roce 2008, kdy podlehli Portugalsku.

"Je to skvělý začátek. Nikdy jsme šampionát nezačali výhrou. Teď jsme historii přepsali," radoval se autor třetího gólu Kerem Aktürkoglu. "Hlavně ale musíme zůstat nohama na zemi. Pokud chceme, aby tohle vítězství něco znamenalo, musíme pokračovat tímto způsobem i v dalších zápasech," doplnil před souboji s Portugalskem a Českem, s nímž se Turecko utká 26. června v Hamburku.

"Musíme zůstat v klidu. Dobře si zanalyzovat naše chyby. Musíme se vyvarovat výpadku, který přišel po odvolaném gólu. Tam jsme ztratili kontrolu nad zápasem a pustili soupeře do hry," souhlasil Çalhanoğlu.

Turecku výrazně pomáhají i jejich fanoušci. I díky tomu, že v Německu je výrazná turecká kolonie, cítili se svěřenci trenéra Vincenza Montelly na stadionu v Dortmundu jako doma. "Opravdu jsme měli domácí prostředí. Musíme našim fanouškům hodně poděkovat. Celý stadion byl v tureckých barvách," liboval si Çalhanoğlu.

S rokem 2008 spojuje Turecko také jméno Arda. Zatímco tehdy pomáhala k úspěchu vycházející hvězda Arda Turan, nyní se tým hodně opírá o teprve devatenáctiletého Ardu Gülera. Ten dnes ukázal, proč se mu přezdívá "turecký Messi" a proč ho angažoval Real Madrid. Parádně si navedl z pravého křídla míč na střed a levačkou poslal míč do šibenice. Dal tak vítězný gól a stal se pátým nejmladším střelcem v historii šampionátu.

"Je to neskutečný pocit. Nemám slov. O takovém gólu jsem snil. Pravidelně toto zakončení cvičím na konci tréninku," prozradil Güler. Pomohla mu i psychologická podpora z Realu Madrid. "Trenér Carlo Ancelotti mi dneska poslal zprávu a popřál mi hodně štěstí. Hodně to pro mě znamenalo," dodal turecký talent.

Že Gülerovo zakončení je opravdu nacvičená záležitost, potvrdil také Aktürkoglu. "Hned jak se dotkl míče, bylo mi jasné, že bude střílet právě takhle a že to bude gól," ocenil svého spoluhráče.

Uznání si Güler vysloužil i od soupeřova trenéra. "Je to opravdu velký talent. Až získá ještě více zkušeností, tak bude dávat spoustu takových gólů. Má před sebou velkou budoucnost," tuší Francouz Willy Sagnol, který jako hráč působil v Bayernu Mnichov a francouzské reprezentaci s mnoha talentovanými hráči.

Autor: ČTK

Komentáře (7)

Přidat komentář
Franta Jetel

Druhé nejlepší ME za 25 let.

Reagovat
0:1

1. bylo 2000. Bez debaty.

Reagovat
kattos

To by jste museli trapně rozhodnout v poslední minutě ty joudo

Reagovat
pistacik11

Žeby šiel Peter Čech do brány?

Reagovat
Moshe Dajan

Opovaž se! Žádné jednoduché centry na Staňka.

Reagovat
John Obi Mikel

Tvl jen to ne

Reagovat
raduinho

Tohoto ducha letos konečně zatlačíme zpátky do lahve.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele