Co přinesou Spartě posily: Srb sílu a tah na branku, Priskeho křídlo je neproduktivní

08.01.2023, 11:58
Aktuality

Po Kaanovi Kairinenovi (24) ohlásila Sparta další zimní posily. Na tradiční českou adresu z elitních evropských soutěží dorazili Dimitrije Kamenovič (22) (hostování z Lazia), Qazim Laci (26) (přestup z Ajaccia) a Awer Mabil (27) (hostování z Cádizu). Co mohou nová jména na Letné nabídnout? Na všechny tři zimní akvizice jsme se podívali po analytické stránce.

Jako první se v Praze hlásil finský reprezentant Kaan Kairinen, který rudý dres oblékl ještě před Vánoci. O jeho silných a slabých stránkách jsme psali v tomto článku. Nyní na řadu přichází další tři mezinárodní posily.

Laci potřebuje zlepšit produktivitu

Na Kairinena těsně před koncem roku navázal albánský záložník Qazim Laci, jenž dorazil z Ajaccia, se kterým v minulé sezoně postoupil do Ligue 1. Brzy 27letý střední záložník má albánský i řecký pas, jelikož se z rodné Albánie v mládí přestěhoval na jih a působil v akademii Olympiakosu, odkud posléze přestoupil do Ajaccia. V aktuální sezoně elitní francouzské soutěže však vypadl ze základní jedenáctky celku z Korsiky.

Daleko větší roli měl v minulé sezoně, ve které jej analytická společnost Wyscout na základě svých dat označila za 10. nejlepšího záložníka Ligue 2.

Vyplývá z toho i hráčova charakteristika - herním stylem připomíná profil Lukáše Sadílka, který hýří velkým běžeckým fondem. Albánský reprezentant však ke své hře přidává i kreativitu, jež ovšem už nedokáže proměnit v produktivitu.

Statistiky Qazima Laciho (©Livesport / AFP)

Co to znamená? Laci si v minulé sezoně připsal 38 průnikových přihrávek za zápas (22. místo) a 7,86 přihrávek do finální třetiny hřiště (28. místo). Jenže góly/asistence i hodnoty očekávaných branek/asistencí nebyly nijak ohromující. Souviset to mohlo i s tím, že Ajaccio platilo za silně defenzivní mužstvo, které nastupovalo ve formaci 4-4-2. Je otázka, jak moc velké plus je to pro trenéra Briana Priskeho, jelikož tuto formaci zkoušel na podzim, ale nakonec od ní upustil a Sparta rázem zaznamenala progres s formací 3-4-3.

Pozitivem je, že z působení ve druhé nejvyšší francouzské soutěži má albánský středopolař ostré lokty. Hraje se totiž v poměrně důrazném stylu podobně jako FORTUNA:LIGA, tudíž by neměl mít problém s adaptací na český fotbal.

Urostlý Srb potřebuje čas

Jako další na Letnou dorazil srbský obránce Dimitrije Kamenovič na hostování z Lazia. Sparta jej odprezentovala fanouškům ve stylu Rolling Stones, ale zda 22letý obránce na letenské pláni naváže na show kultovní kapely, je zatím dost předčasná otázka. V Itálii, kde působí od léta 2021, prakticky nehrál.

"Klub ho sleduje delší dobu. Má velmi dobrou levou nohu, je silný v defenzivě, využitelný na beku i stoperu. Nastupoval i za srbskou jednadvacítku. Jeho plusem je, že se rozvíjel ve velmi náročném prostřed v Laziu," přivítal ho trenér Priske. Zároveň však dodal, že "nebyl tak vytížený, možná se bude chvíli přizpůsobovat. Určitě nám ale svou levou nohou a obrannými schopnostmi pomůže."

Urostlý obránce má spoustu pozitivních i negativních vlastností, které může ovlivňovat stále poměrně nízký věk a absence herní praxe. Mezi plusy jednoznačně patří tah na branku, akcelerace, výška a kvalitní centr levou nohou. Strašákem ovšem je poziční hra a souboje 1 na 1. Obzvlášť při střetnutí se šikovnými hráči dostával Kamenovič na frak. Slabší obratnost pak doháněl zbytečnými fauly, kterým by se dalo předejít.

Statistiky Dimitrije Kamenoviče (©Livesport / AFP)

Jak už vyřkl dánský trenér rudých, do Lazia přišel krátce po odchodu trenéra Simone Inzaghiho a za vlády Maurizia Sarriho byl odstaven na vedlejší kolej. Leckoho napadne, zda se může opakovat podobný příběh jako s Dávidem Hanckem, jenž do Česka dorazil z Fiorentiny. Kamenovič patří do srbské reprezentace do 21 let. Jeho fyzické dispozice a zrychlení s balonem u nohy mohou v důrazné české lize najít uplatnění. Pro Spartu ideálně v tříobráncové formaci na pozici levého stopera.

Zapracovat však bude muset na defenzivní činnosti, orientaci a zbytečných ztratách. Poté může být pro Pražany zajímavým artiklem.

Vysněné (ne)produktivní křídlo

Křídlo. Post, který Sparta nutně potřebovala posílit. Vybrala si ovšem správně? Priske vsadil na jistotu a nechal si z Cádizu přivést Awera Mabila, jehož velmi dobře zná ze vzájemného působení v Midtjyllandu. "Pod ním jsem hrál svůj nejlepší fotbal. Vím, že mě zná opravdu dobře. Stejně tak znám já jeho," pronesl 27letý Australan, který z dánského klubu hostoval v Portugalsku, Turecku a loni v létě jako volný hráč posílil Cádiz, nováčka španělské La Ligy.

"Je skvělý driblér a bleskově rychlý s míčem i bez něj. Zkrátka klasické křídlo, které může hrát na obou krajích," vyjmenovává Mabilovy přednosti dánský novinář Ole Hoffskov. Ani australský reprezentant se však neobejde bez záporných bodů. "Jeho největší problém je nestabilita výkonů. Jeden den ho vynášíte do nebes a druhý je na hřišti strašný," dodává redaktor serveru Tipsbladet.

Dánský novinář Ole Hoffskov o Aweru Mabilovi (©Opta by Stats Perform / Twitter @ACSparta_CZ)

Dobře nevypadá ani jeho produktivita v posledních třech klubech. V pěti zápasech španělské ligy na podzim nasbíral 196 minut, ani jednou se nezapsal mezi střelce či asistenty a hodnoty xG a xA měl pouhých 0,12 a 0,06. Neproduktivní už byl na jaře 2022 v turecké Kasimpase a slabší formu měl i na podzim 2021 v Midtjyllandu.

Za poslední rok a půl v 25 ligových zápasech vstřelil pouhé tři branky. Přichází tak s vizitkou kdysi zajímavého křídla, které se ovšem neprosadilo ve španělské lize. Podobně tedy jako Jakub Jankto, jehož dosavadní angažmá na Letné neprobíhá podle představ.

Statistiky Awera Mabila (©Livesport / AFP)

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (181)

Přidat komentář
r.mrazik

nastesti dva jsou pouze na hostovani...kdyz se nechytnou,pujdou o dum dal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

opce nebo bez? řekl bych že prvních 6 měsícu by se takoví hráči neměli vůbec hodnotit, ale měli by si zvyknout, problém že za 6 měsícu v tom kádru nebude nikdo z nich hádám to je potom těžký

Reagovat
r.mrazik

Opce tam je.

Tuším, že jeden by mohl být u nás na hostování rok a půl. Myslím ten z Lazia.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Člověk by podle článku úplně zapomněl že k nám přišel ještě Fin

Reagovat
Nieuwendyk

Ještě nám chybí stále Švéd (DMK odešel že jo) a Islanďan!!

Ale i tak to budeme konečně už válcovat.

Reagovat
kilobyte

A Faerčan?

Reagovat
Nieuwendyk

Máš pravdu, zapomněl jsem. Mads Mikkelsen?

(ano, jmenuje se jako ten herec )

Reagovat
Pepe1911

Tak snad taky jen udržuje hladinku

Reagovat
kilobyte

Radši bych toho herce.

Reagovat
Mass

On ale není komik

Reagovat
kilobyte

Hrál v komedii i tragédii.

Reagovat
Mass

Uvidíme který z těchto dvou žánrů bude Sparta hrát na jaře.

Reagovat
kilobyte

My jsme multitalentový, takže většinou hrajeme tragikomedii, abychom uspokojili všechny náročné diváky. Ale letos to možná bude slabší a místo uměleckého dojmu se více zaměříme na výsledky.

Reagovat
Nieuwendyk

Jaro bude ve znamení stavebních úprav ligy - budeme válec!

Reagovat
magpie

Podle mě má největší šanci, že se prosadí, ten Fin. Zbytek posil vypadá jako moc velké dobrodružství.. i když na hostování, ale výplaty malý nebudou.. Ale prachy asi Spartu netrápí

Reagovat
Stannis Baratheon

Největší má rozhodně Albánec. Jemu docela i věřím. Zbytek bez šance.

Reagovat
magpie

Trochu mě za ně děsí, že se nedokázal prosadit v Ligue1.. jakože kvalitativně zvládne hrát za Ajjacio druhou francouzskou, což nevím jestli je posila, když by to člověk srovnal s čekou ligou. Asi kvalitu těch soutěží nedovedu porovnat...

Reagovat
Pablos

Ale horší jak Pavelka být určitě nemůže... takže win.

Reagovat
Uwe háže buly

Pavelka by mohl hrát L2 úplně bez problémů.

Reagovat
Nieuwendyk

Pavelka je výbornej hráč na svůj věk. Pořád nechápu ten diss na něj. Jako jasně, už to není na full time do všech zápasů ale své si vždy odehraje. A golasso proti Plzni - paráda. David je borec.

Reagovat
Uwe háže buly

No já si taky myslím že podzim neodehrál vůbec špatně. Záleží co od něj člověk čeká, on nikdy nebude nějaký playmaker i když v Liberci hrál občas ofenzivně..

Reagovat
Selänne

Dvě třetiny podzimu byl na ručník, ale ok. Moc hezký, že ke konci podzimu vypadal i jako fotbalista na úrovni první ligy, ale není to málo, Antone Pavloviči?

Reagovat
GabrielBatistuta

Tvl, hokejová debata. Nieuwendyk, Selänne a Uwe háže buly

Reagovat
Selänne

Reagovat
GabrielBatistuta

Ale v pohodě... Já tu měl jeden čas nick Eric Lindros. Takže tipuju, že jsme přibližně stejně staří. Nej doba NHL.

Reagovat
SIRBRANIKE

Golden Age

Reagovat
Nieuwendyk

Je tomu tak! A ještě si rád zahraju starý dobrý pecky NHL95 Selanne 76 gólů v 1992/1993!!

Reagovat
RickNash

Reagovat
Nieuwendyk

Určitě to málo je, na Spartu, ale když má den...

Reagovat
kilobyte

Po Čelůstkovi a Hečovi je v týmu nejstarší. Takže bych od něj očekával, že tým povede a ostatní se o něj budou moct "opřít".

To jsem zatím neviděl. Spíše si jede to svoje. Třeba proti Slavii to podle mě měl být on, kdo ten tým probudí, nabudí a řekne, že se nic neděje a dá se to otočit. Jenže neudělal nic a nebo jsem to neviděl.

Reagovat
Selänne

Reagovat
smazaný uživatel

protože se vždycky u nás musí najít obětní beránek, brzo to padne na Mejdra až Pavelka omrzí. Já ho teda taky nemám rád, protože nepřihraje dopředu, je mistr alibismu, ale na druhou stranu hraje dobře pozičně, sbírá balony, nabídne se stoperům na rozehru, maká. Ve fungující záloze vůbec žádný problém na cdm a jako záskok za mladýho Krejčího absolutně v pohodě.

Za Plzeň třeba taky hrajou nic extra fotbalisti typu Havel, ale protože tam nemaj každýho potřebu vyštvat tak hrajou dál a světe div se, ve fungujícím týmu se individuální slabiny částečně setřou.

Reagovat
ratusek

no zrovna na Havla je od některých plzeňských lynč velkej a zároveň hraje, protože tam nikdo lepší není, a to je chyba managementu

Reagovat
smazaný uživatel

No lynč si teda představuju jinak, ze sparty mám nějaký zkušenosti. A ano, hraje protože tam nikdo lepší není i tak to Plzni nepřekáží, aby s ním vyhrávala tituly a byla s ním v základu dvakrát v Lize mistrů. Jak říkám, individuální slabiny se v kolektivním sportu při správným fungování týmu zahladí, když funguje tým. Nevím, jestli je chyba managementu, že tam Plzeň nemá nikoho lepšího, postavení Plzně na českým trhu je dost specifický, může sbírat vlastně zbytky o který pražský S svou tupostí nestojí, takže to maj složitější.

Reagovat
Nieuwendyk

Musím naprosto souhlasit, ačkoliv se Davida zastávám.

Reagovat
Bakary3

Nechci tvůj názor vyloženě shodit, ale to si spíš myslím, že ne.

On vyloženě vyniká svou pomalosti a neobratnosti, myslím si, že by ho tam roztrhali.

Reagovat
kilobyte

Hele, to máš složitý. Často rozhodují mále detaily, jestli se hráč prosadí nebo ne.

Koukni se třeba na Risiče. Ve Spartě se nechytnul a pak hrál stabilně v horní polovině Ligue1 a teď je v Benfice.

Pokorný se zase chytil v Liberci, ale v Ligue1 se nechytil. Pak vyhořel i ve Slavii a nechytil se ani v Bohemce a ukončil kariéru ve 28.

Reagovat
ratusek

Pokorný ukončil kariéru? tvl

Reagovat
kilobyte

Taky jsem čuměl. Přitom podle TM moc zranění neměl. Asi ho zničila Slavia.

Reagovat
Pablos

Nevyjadřoval se, že mu je z fotbalu blbě a že nedává deprese před soutěžním utkání ? Možná si ho s někým pletu, ale řekl bych, že to je jeho případ.

Reagovat
ratusek

jo to bude asi on. Bylo to asi i v bezfrazi.

Reagovat
JessePinkman

Jj, to je on. Říkal o tom v Bez frází.

Reagovat
Civers
Reagovat
ratusek

Reagovat
Hasan Šáš

Vždyť je to o někom úplně jiném!

Reagovat
kilobyte

Taky bych radši skončil, než hrát ve Slavii nebo dokonce v Bohemce.

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nieuwendyk

Good point Ale jeho škoda, to jo. Dycky mě mrzí, když končí klucí, kteří by mohli ještě hrát a ne úplně špatně....

Zničila ho média.

Reagovat
Seydou Doumbia

jak píšeš, je to vždy souhra desítek faktoru, není to tak jednoduchý jak se to všude na netu prezentuje v diskuzích...cornet a andersen zase sráčové v lyonu a chytli se v PL, takových příkladu máš hromadu...

Reagovat
VP85

Tak Pokorný měl dobrý start ve Francii, z počátku hrával, pak ale, tuším, přišel nový trenér a byla z toho tribuna. Takže těch detailů je moc - a důvěra trenéra je hodně podstatná.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mass

Neznám je ale aspoň Fin poslední půlrok hrál. Ti ostatní ne.

Reagovat
Nieuwendyk

Albánec právě vůbec si myslím. Prosadí se Finoturk (nebo Turkofin), Srb i Australan. A bude to pecka.

Reagovat
Uwe háže buly

Já teda nejvíc věřím Kamenovicovi. Nejmladší, nejhladovejsi, v Srbsku ukázal kvalitu, na lazio neměl, navíc si ho tam nevybral trenér.. Labil si podle mě vůbec nekopne, Karinen uvidíme, třeba se v něm ukáže přesně hráč, co potřebujeme a Laci hádám bude problémový hráč tak do Baníku.

Reagovat
kilobyte

Podle mě si Mabil určitě kopne. Ty křídla se budou hodně střídat, vzhledem k tomu jak dokáží střídat formu.

Reagovat
Nieuwendyk

Myslím, že to bude pecka kluk srbská. Pokud teda se zkamarádí s Albáncem. Tomu nevěřím vůbec.

Reagovat
Nieuwendyk

pardon, kokotismus, samozřejmě "skamarádí"

Reagovat
salami

Ja Finovi verim ze vsech nejmin, kolovaly tu na eurofotbalu informace, ze ma problemy s uzkostma a je pomerne labilni, takovymu profilu hrace bych se bejt Spartou zdaleka vyhnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Miluju tyhle kecy, kdyz jeste ani nenastoupili....bezte si rozebirat "posily" Slavky ne? Ale to nee, jen rejpat do Sparty

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
smazaný uživatel

wtf

Reagovat
Uwe háže buly

Nikdo tu do Sparty nerejpe.

Reagovat
20DollarsInMyPocket
Reagovat
hornito

Reagovat
kecipep

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Zemun

Pekný bumerang

Reagovat
Salfovic

ownysearch ještě funguje ?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

jj

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Stalker

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
8lampard8

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Front hell

To je místní blbec. Thomas7.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
John Obi Mikel

Byl. Je smazaný

Reagovat
kilobyte

Asi si to po sobě přečetl.

Reagovat
Front hell

Škoda, bylo se komu zasmát

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Nieuwendyk

Souhlas. Jenomže to nejde, protože oni mají svou africkou legii a už tam vidí nové Deli, Ngadeu, nové Olayinky nebo snad i Chihurri

Reagovat
TeoretickySportovec

Chihuri právě ve Slavii moc díru do světa neudělal. A Deliho vychovala Sparta.

Reagovat
Nieuwendyk

Je to tak. A Olej už jde do Bělográdu

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Bakary3

Sice je tu v módě necist články, ale když hrozí, že ze sebe uděláš kretena, tak zkus aspoň odstavec, ikdyz to bude bolet.

Reagovat
Front hell

Zase za blbce

Reagovat
mario23

Na soudy bych počkal. Hráče si vybral Priske, což je důležitý, to jsme všichni chtěli. Navíc tam nevidím žádný velký risk, protože dost z nich přišlo na hostování.

Reagovat
VP85

ba

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Aldeano

Risk snad je, že když by se nikdo neprosadil, tak nepomohou Spartě sportovně ne? A to je to nejdůležitější. Tady už snad všichni rezignovali na sportovní úspěchy. A pohádka o tom, jak nebude pár let sportovní úspěch, ale bude se pracovat koncepčně taky nevypadá, že by za těch 9 let bez titulu platila...

Jaký tam je risk finanční je snad až druhořadé. S největším rozpočtem být až 3. vzadu je ostuda, tak jako tak.

Reagovat
kilobyte

Nevidí VELKÝ risk, to znamená, že risk je ale není velký. A platí to i po sportovní stránce.

Po Italovi nám největší problém dělalo zbavit se hráčů, kteří pro nás nebyli přínosem.

Reagovat
Aldeano

Ital nemůže za to, že se nehrála od roku 2005 LM ani že nebyl titul 9 let. A nic na tom nemění ani to, že byl Stramaccioni další špatná Křetínského volba.

Velký sportovní risk to není proč? Přivést do údajně ustáleného kádru několik nových hráčů? Hned několik postů potřebovalo hned kvalitně posílit a neřekl bych, že stačí experiment, který je "jen" málo riskantní. Takhle by měl přemýšlet třeba Liberec.

Už příchod Kuchty a Jankta byl potom, co Rosa říkal, že je kádr dobrý a uzavřený před sezónou. Tady je výhoda, že hráče zná trenér. Ale nic to nemění na tom, že by bylo potřeba kvalitně posílit ihned a ne se spokojit s tím, že "dost z nich přišlo na hostování", tak to nebude až takový ekonomický propadák. Bylo by fajn, když by se ekonomická dominance Sparty začala projevovat na hřišti. Alespoň je zatím dobře, že Priske dostal další čas.

Reagovat
mario23

To není experiment přece. Priske ty hráče zná, takže ví, co od nich čekat a co mu přinesou do systému. Jediná potíž je v tom, že jsou drazí nebo toho za poslední roky málo odehráli, proto je hned neberou na přestup.

Příchod Kuchty a Jankta byl k ničemu, za ty peníze mohli investovat lépe. Podle mě 2 z nich budou hrát v základu a zbytek bude na hraně. Priske viděl velký problém ve středu zálohy, takže tam přišli 2 hráči, takže jeden z nich určitě přišel do základu, možná oba.

Reagovat
Aldeano

Takže je to jistota? Tím pádem je sportovní risk minimální. Samozřejmě vždy se může cokoliv stát. Ale v rámci možností by to tedy měla být jistota.

Že jsou drazí je potíž proč? Kvůli FFP?

Samozřejmě souhlas s tím, že byl problém ve středu zálohy, řekl bych že i před sezónou.

Kuchta a Jankto byl takový panic buy, v tmohle případě tedy hostovačky.

Reagovat
kilobyte

Proč byl Kuchta panic buy?

Reagovat
Selänne

Protože se upekl z hodiny na hodiny a Spartě tenhle typ hráče prostě nehodí? Kuchta je ftobalista na nátlakový fotbal, popřípadě vyloženě brejkovej typ hráče. Sparta nehraje ani jedno.

Reagovat
kilobyte

Jak víš, že se upekl z hodiny na hodinu?

Reagovat
Selänne

Protože to potvrdil i Rosický, že to byla rychloakce.

Reagovat
kilobyte

Ok, tak to jsem nevěděl.

Reagovat
Selänne

Jak víš, že ty hráče zná? Okrajově se setkal pouze s jedním hráčem.

Reagovat
kilobyte

Okrajově? Mabil pod ním odehrál 74 zápasů. Dokonce je to jeho nejvíce nasazovaný hráč.

Reagovat
Selänne

Mabil mi vypadl úplně z hlavy. Původně jsem myslel Fina. Ale Laci a Kamenovič jsou stopro výsledky našeho skautingu.

Reagovat
kilobyte

Kdo říká, že Ital může za naši neúčast v LM a nebo že nebyl titul? Já psal, že byl problém se zbavit hráčů, kteří přišli za Itala. A vytvořilo to problémy nejen finanční, ale i sportovní.

Takže jako neměl přijít nikdo nebo co by sis přál? Protože každý nový hráč je risk. Klub může ten risk jenom snižovat.

Reagovat
Aldeano

Finanční problémy je ten menší problém Sparty, respektive kdy to problém byl? Kdo konkrétně kvůli něčí smlouvě nemohl přijít? Před Stramou byl sportovní úspěch? Proto zmiňuji LM a tituly...

Přál bych si řešit sportovní úspěch nebo šanci na něj. Neřešit účetnictví, které se stejně od roku 2005 neřeší. Jak už jsem psal je to až druhý problém po sportovních neúspěších.

Bylo by fajn, když by si trenér mohl přivést hráče které zná již na začátku svého angažmá. Neříct, že je kádr na poháry v pohodě. Když se v praxi ukáže, že je k tomu opravdu daleko, přivést hráče, které hráč tolik nezná jako Kuchta a Jankto. A pak, když se během poloviny sezóny opět ukazuje, že na to někteří hráči nemají, přivést v zimě 4 posily do základu nebo mající hrát základ. To není koncepce ani omylem.

Reagovat
kilobyte

Peníze jsou vždycky až na prvním místě. V sezóně 17/18 dala Sparta na příchody 16 mega a další peníze na velké platy. Proč předtím ani potom nedala nikdy podobnou částku, když peníze nejsou problém? Je to tím, že peníze jsou problém pro všechny. I když má Sparta bohatého majitele, který zaplatí případnou ztrátu, tak to pořád neznamená, že neřeší peníze (i když to tak může vypadat).

Znovu. Finance jsou až na prvním místě. Oproti ostatním máme výhodu, že máme kam šáhnout, ale to neznamená, že se u nás účetnictví neřeší. Kdyby se fakt neřešilo, tak by nebyl problém vyplatit nepotřebné hráče a nenechávat je u nás vyhnít, protože je nikdo za takový plat nechce. Přitom ti hráči zabírají místo na tréninku, atd.

To by bylo fajn, aby si trenér přivedl hráče, které zná a nebo chce (což teď taky udělal), ale ještě lepší je když klub přivede hráče, které potřebuje. Což nový trenér složitě určují, když je v týmu chvíli.

Naopak posilovat pozvolna je více koncepční, než přivést 10 hráčů najednou a pak se divit, že nejsou sehraní. Dobře fungující tým by měl posilovat furt. I když bude mít dokonalou základní jedenáctku a na lavičce 6 dobrých náhradníků, tak by měl pořád koukat po nových hráčích a když se ukáže někdo výhodný, tak ho koupit. Protože jinak začne tým stagnovat.

A když už přivádět posily, tak ideálně takové které se budou prát o základ. Je nesmysl přivádět hráče jen na lavičku.

Reagovat
Selänne

Protože v tu dobu byla jediná šance na přímý postup do Ligy Mistrů od sezony 05/06. Proto se vynaložilo tolik peněz za "posily" a nikdy předtím ani potom už ne.. Bohužel to dopadlo přesně podle očekávání. Problém je, že každoročně zkoušíme něco nového.

Reagovat
kilobyte

Což ani nic nemění na tom, že si to Sparta nemůže dovolit.

Kdyby se tolik peněz investovalo dlouhodoběji. Klidně i o dost méně, tak by Sparta dělala tituly a do té LM by se dostala.

Nejvíce na hlavu je, že kdybychom si nechali hráče z minulé sezóny 16/17 za které jsme dostali 20 mega a na platech jim dali to co jsme dali za rok nově příchozím (možná by jim stačila i půlka), tak jsme ten titul klidně mohli dát.

Reagovat
Selänne

Reagovat
mario23

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Moc zajímavej článek, hezký data z wyscoutu

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Witcher

Nečetl sem ale za obrázky

Reagovat
ACSeRw!n

Laci neni hrac, co by mel bejt produktivni.. v nadpisu je blbost

Reagovat
Coutinho10

jinak od 13:30 hrajeme přátelák s Hradcem....Pech v základu a i Mick

https://twitter.com/slaviaofficial/status/1612054649435193344?t=Rh-Mp75ZJKkvfcR8UCS3cQ&s=19

živě na: https://youtu.be/u5oQA1mT2vk

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Dobra nuda, se nic nestalo

Reagovat
John Obi Mikel

Tak jednu spálenou tutovku my (Mick van Werner) a jednu Hradec.

Reagovat
Coutinho10

ve zkratce teď úplně jiná sestava, mohlo by to mít větší tempo, jsem zvědavej na Hronka

Reagovat
John Obi Mikel

Já jen doufám, že ten Talovjerov v záloze je jen výstřelek tohohle zápasu a ne zas dlouhodobý plán.

Reagovat
John Obi Mikel

A Olej na beku taktéž

Reagovat
Coutinho10

j, bude muset mít hodně dobrou fyzičku, aby byl skoro všude, protože toho to bude hodně táhnout nahoru

Reagovat
Coutinho10

obávám se, že bohužel ne aneb "New Souček" nabral herní praxi v Liberci, tak je hotovej na základ u nás

Reagovat
Imos

tvl jestli z Maxe zas bude zkoušet dělat střeďáka tak nám ho radši pošlete zpátky jinak u vás zas vyhoří

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Greny

Počkej v druhé půlce Olayinka na levym beku a Talovierova pořád dokola nepoučitelné bude hrát Trpis na šestce, když je to stoper?

Reagovat
Pablos

Maximáš Součkovjerov

Reagovat
John Obi Mikel

Fandové defenzivního fotbalu mohou pomalu otevírat zbylá šampáňa ze silvestra.

Reagovat
John Obi Mikel

Tak nakonec Usorovo dělo

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
SIRBRANIKE

Taková haluz... Ja myslel, že to brankář vyrazil na roh a z Usorovi reakce se dalo soudit totéž.

Reagovat
Coutinho10

Usor dobrej gol

Reagovat
Coutinho10

Ewerton

Reagovat
bartes

mě se posílení líbí a líbí se mi celkový směr a koncepce, kam to Sparta směřuje. Už to nejsou hráči za velké pálky na dohrání kariéry nebo nějaké české hvězdičky. Jsou to kvalitní nákupy hráčů, kteří se mohou a nemusí chytit. Navíc Rosický s Priskem dávají jasně najevo, kam tým směřuje, což ve Spartě dlouho nebylo.

Když k těmto hráčům připočteme mladého Kováře, Jankta a ostatní, co tam zůstali a trenéra Priskeho, tak vychází velmi ofenzivní styl, který může být fakt zajímavý na pohled. Už v zimě tam byly určité náznaky.

Fakt se těším a hra může být velmi příjemným oživením podobně jako když Vrba válel s Plzní nebo nástup Trpiše do Slávie.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
j_mrazik

Jaký je směr Sparty? Já to od Rosického a Priskeho nějak neznamenal a podle posil jsem to nepochytil.

Reagovat
kilobyte

Titul a LM.

Reagovat
ratusek

Nene. To je ultimátní cíl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Bakary3

Chválís, že přivádí hráče, kteří se můžou a nemusí prosadit, to je fajn.

Kam tým směřuje?

Jsou to perspektivní hráči (kovář), vyhořely reprezentanti (jankto, teď se tak jeví bohužel kuchta, ale i toho se to asi ještě změní), ligový nadprůměrný či průměrný hráči (Sadílek, zelený), priskeho známý (Sorensen, kairinen), pak nějaký další cizinci (Laci) nebo perspektivní mladíci, kteří se neprosadili v lepších klubech (kamenovic)?

Z Kováře, Jankta, jsi vyčetl velmi ofenzivní styl zajímavý na pohled?

Může to tak být, ale ty si to tahas z prstu, to je wtf prostě

Reagovat
bartes

nj. zarytý slávista, tak už je mi to jasné .Ale odpovím ti. Nejspíš naposledy, protože tohle beru jen jako tvoji subjektivní provokaci.

Všichni hráči jsou ofenzivně ladění. Doteď Sparta neměla v mužstvu systém. Teď to vypadá, že nad tím konečně někdo přemýšlí, doplňují se posty podle toho, jak je potřeba.

Priske je dobrý trenér, od začátku byl vidět nějaký systém, ale neměl na to hráče. Takže se koupil Kovář, Jankto, Kuchta, Zelený, Sadílek. Byli doplněni teď dalšími.

V podstatě se to dá postavit tak, že bude poměrně rychlá a kreativní záloha. Jankto, Laci, Sadílek, Mabil, vzadu to bude jistit Krejčí. O Kamenovičovi se píše, že je to silný tahový hráč s dobrým centrem, takže to tam může slušně sypat, případně si to dávat s někým z těch rychlíků po křídle. A v útoku jsou více než solidní Čvančara s Kuchtou, kteří můžou mít potřebný servis a který doteď chyběl.

Z toho mi vychází zajímavý mix, ze kterého může být fakt hezký ofenzivní fotbal. Nejsem žádný sparťan, ale dokážu uznat vhodné doplnění kádru.

Reagovat
Losinho

Ty posty.. levej bek je docela pořešenej a naopak máte dva zoufalce vpravo ne? Nebo bude hrát Kamenovič přes nohu? Protože jestli jo, tak tam centru moc nenasype.

Jako backup za křehkýho Hojera lepší než nic, ale ten post pravýho beka s Mejdrem a Wiesnerem vypadá jak pěst na oko.

Reagovat
r.mrazik

hele...vopatrne...cinanum tam hral obcas masopust

Reagovat
j_mrazik

A byl dobrej.

Reagovat
r.mrazik

byl oukej

Reagovat
Losinho

Podle mě je tam Masopust ok, když s ním je na lajně někdo dobrej dozadu (Douděra, hádám že i Pech, dřív Bah).. tam se furt točí a vypadá to slušně.

Být před ním třeba Usor, tak už moc klidnej nejsem

Reagovat
r.mrazik

jj, jak pisu...byl ok

Bah byl ale o level vys

Reagovat
Losinho

Jo takovej zas tady nějakou dobu nebude.

Reagovat
r.mrazik

Hm. Kaderabek, Karavajev, Coufal a Bah...nejlepší praví beci za poslední dobu

Reagovat
Losinho

Jj, za mě určitě nejlepší od Kadeřábka.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Bakary3

Jak píše losinho, situace pravej / lebej bek zvláštní.

Kovář jako x-ty gólman působil taky komicky.

Jinak proti tomu nic nemám, ale obecně tvoje oslavování příchodu, u kterých vlastně sám napíšeš, že to vyjít může a nemusí, nějak nechápu.

A to ohledně směřování týmu je čirá blbost, protože aktuálně se z těch dvou prestupaku nedá vyčíst vůbec nic.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Nieuwendyk

Dánský mág se svatozáří má jasnou koncepci a musíme tomu věřit. Sparta posily zapracuje a bude to válec a ne že ne!

Reagovat
podnebný

Takže Kamenovič je druhý Štetina, Laci o trochu kreativnější Sadílek a neproduktivní Mabil. A kde jsou skutečné posily? Snad jenom Kairinen může být důstojným konkurentem Karabce. Ale kdo bude nahrávat útočníkům do vápna? A kdo bude dávat góly? A pokud by se stalo něco Kovářovi, tak je Sparta v loji a nemá nikoho jiného do brány. Na titul to nevypadá.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak Štetina nebyl vůbec špatný, když nedělal hrubky. A o těch klucích novejch nic nevíme, moc toho nenahráli. Nechme se překvapit. Já neříká, že uděláme titul, ale určitě na nás třetí místo jen tak "nezbude", jako dycky. Porveme se o to.

Priske je mág. Věřím mu.

Kovář je top a záda mu bude krejt asi Heča nebo Vorel. Uvidíme po Marbelle proti Norimberku. Nemá cenu zase ihned do toho klasicky kopat, že jo.

Reagovat
Ahoso Widaho

Útočníky Sparta má, brankáře taky, nedává smysl přivádět další. Kádr není špatnej, ale titul nebude, na tom se shodnem

Reagovat
bartes

Karabce, který se nevejde do základu, jsi zapomněl říct. Karabec sám o sobě nemá na to, aby v tomhle věku táhl Spartu. Ale pokud vedle sebe bude mít Jankta, vzadu se bude zdravý Krejčí, přišel kreativní Laci, rychlý Mabil, vzadu pomůže Kamenovič a vepředu to budou dávat na Kuchtu (Čvančaru), tak je dost velký předpoklad, že si to může jako celek sednout, protože ty posty mají zajímavě obsazené všechny.

Reagovat
Mr.Mike

Jestli nebude davat goly ani jeden z dvojice Cvancara a Kuchta tak je neco spatne

Reagovat
Imos

Julda nejede na soustřeďko, je zraněnej nebo už končí? Nechcete nám ho poslat?

Reagovat
bartes

dle sport.cz si může hledat práci jinde

Reagovat
Imos

Reagovat
shitcool

Stejně tak Vindheim a Sáček ...

Reagovat
Lexi Belle

Sagor měl bejt už někde v Lecce… ale v době YouTubu si myslím, že těsně před podpisem našli tu prdelačku z derby a začali váhat

Reagovat
smazaný uživatel

Asi se shodneme, že Sparta buduje nejsilnější český tým od časů legendárního italského mága, jehož fotbal bohužel předběhl dobu o tolik, že to u vedení nenašlo pochopení a byl předčasně odejit. Nezbývá doufat, že v případě dánského čaroděje bude větší trpělivost a i v případě, že by nějakým omylem letos Sparta nezískala titul, se z nastoupené cesty neustoupí a odměnou bude minimálně čtvrtfinálová účast v LM, příp. zisk trofeje z EL.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
nani92

Odpoveď je Titul

Reagovat
mistr129

Odkaz na diskuzi k volbám pls?

Reagovat
owner

Diviš jede bomby

Reagovat
mistr129

a to mi přišel jako druhý nejlepší z těch kandidátů. Naopak Zima mě zatím lehce pozitivně překvapuje

Reagovat
owner

Mě to ale nevadí, jen ať to má grády. Naopak to beru jako plus, že to bude konečně debata mě tam chybí nějaká pořádná bitva

Reagovat
oli9

Bašta ty vole...

Reagovat
Uwe háže buly

Působí, jak kdyby měl už dvě období za sebou, nehledě na názor

Reagovat
mistr129

Reagovat
SaianSupaCrew

Jj, protože kdyby byl ten Mabil kromě toho, že je bleskově rychlý a skvělý driblér, ještě produktivní, tak určitě skončí v české lize

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele