Cosmos se vracejí na scénu. A Američané nikterak nejásají

14.07.2012, 08:32
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Cosmos byli USA. USA byly Cosmos. Jenže to už dávno neplatí. Spojené státy se bez svého symbolu 70. let naučily žít; mají své Los Angeles Galaxy, New York Red Bulls a MLS spíš vzkvétá než cokoliv jiného. Návrat krále teď proto leckoho děsí spíš, než vzrušuje.

Cosmos fakticky zneužili situace ve světě zaoceánské kopané. Je to sotva pár pátků, co na pole MLS vkročil nováček z Montrealu a postavil tak ligové vedení do poněkud choulostivé pozice: elitní soutěž čítá lichý počet účastníků. Což při divizním formátu není až takový problém, nicméně pořád to přirozeně není vizitka, po které by se obecně toužilo.

Navíc jsou to pouhé dva roky, co se opětovně rozjela Severoamerická fotbalová liga (NASL). Patrně za účelem vytvoření jakési základny pro MLS, ne-li na popud vize "otevřené soutěže"; tj. zavedení systému postup-sestup, který tak důvěrně známe z Evropy. Tohle si spojte dohromady jako 1+1, k tomu přidejte slova předsedy Cosmos Seamuse O’Briena ("vždy mi šlo o dlouhodobé plánování, nikoliv krátkodobé") a myslím, že je to jasné.

Krom toho, že už jen tahle samotná rovnice takříkajíc smrdí, lze zmínit ještě jednu věc. Po vyhovění Texasu (San Antonio přistoupilo teprve letos), jakožto "mluvčímu" hispánské komunity v USA; Ottawě, coby vyslanci hlavního města Kanady (aktuální až pro rok 2014, nicméně již teď závazně schválený projekt); a portorikánským Islanders, jakožto exotické ingredienci...jde o čtvrtý veskrze populistický krok vedení NASL. Což určitému procentu obyvatelstva Severní, potažmo Střední Ameriky musí znít jako rajská hudba, jeho většina se ale celkem logicky tolik tvářit nebude.

Svého času to byl učiněný americký trademark. Během čtrnácti let ve staré NASL Cosmos pětkrát triumfovali v Soccer Bowlu a do svých řad postupně vlákali dokonce takové celosvětové ikony, jakými byli i jsou Brazilci Pelé a Carlos Alberto, Němec Franz Beckenbauer nebo Ital Giorgio Chinaglia. V průběhu 70. let minulého století dokonce i byli schopni vyprodat 80tisícový Giants Stadium. To oni - jako parta obyčejných celebrit - proslavili Studio 54; ovšemže vedle řady dalších newyorkských nightclubů. A když pak v příští dekádě začali zuřivě ustupovat ze slávy, celá americká fotbalová scéna se ochotně vydala s nimi, týmž nepřívětivým směrem...

Samotný New York Cosmos šel, co se týče diskreditace, všem patřičným příkladem; a proto chovat k nim nyní nějakou bezmeznou důvěru - to by vás za velkou louží patrně považovali za naprostého blázna. Opravdový krach slovutné značky nastal ve chvíli, když roku 1984 - pár okamžiků po konci profesionálních Cosmos - pustil oddaný G. Peppe Pinton svůj zaprášený klenot do rukou skupiny byznysmenů kolem Angličana Paula Kemsleyho. Dotyčné konsorcium si totiž se známou značkou prostě jen hrálo.

Až do dna vytěžilo její marketingový potenciál, soustředilo se pouze na výnosy z prodeje replik dresů, k zápasům se de facto nedostalo a saúdskoarabskému Sela Sports pak Cosmos předávalo kompletně vyždímané. Teprve loni příchozí Seamus O’Brien - jménem odkazující na Irsko, ovšem sídlící v Singapuru - by Cosmos rád vrátil také na čistě sportovní pole.

Ačkoliv i tady kráčí v první řadě o mezinárodní společenství, na které se po světě tradičně kouká raději skrz prsty. O takovém nevalném charakteru New York Cosmos LLC ostatně svědčí rovněž odkrytá část jeho plánů na pokračování. O’Brien se již nechal slyšet, že na vyšší posty stoprocentně počítá s Pelém (mimochodem čestným prezidentem klubu); a na významných seslích už teď sedávají legendy jako Eric Cantona a Cobi Jones. Někdejší hvězda NY/NJ MetorStars, Venezuelan Giovanni Savarese, má již nyní přislíbenou roli v trenérském týmu. Pro Cosmos už ostatně dříve dohlížel na rozvoj mládeže.

Ani tyhle kroky nemohou na nové Cosmos vrhat nic jiného než stín pochybností. Alespoň mně kupříkladu angažování senilního Pelého nezní nikterak jinak než...prostě vadně. Koneckonců třeba i znalému kanadskému glosátorovi Benjaminu Masseymu něco takového příliš nevoní. "Poprvé za nevím jakou dobu je všech osm týmů NASL vedeno kompetentními lidmi. Prosím, nezničte to pro zvuk značky Cosmos," rozčiloval se na Twitteru.

O znovuzrozených Cosmos zatím víme pramálo. Podoby hráčského kádru i trenérského ansámblu, způsobu prodeje lístků/permanentek pro příští ročník (startuje v dubnu) či jména domovského stánku se údajně máme dopídit již "v blízké budoucnosti". Momentálně akorát moderně střižené webovky razí heslo "Twice in a Lifetime" (dvakrát za život), aby každému bylo jasné, že se spící Růženka skutečně probouzí k životu. A navrch za 85 amerických dolarů prodávají evidentně čerstvě zvedený bíložlutozelený dres New York Cosmos. Minimálně na této frontě se tedy tradice ctí dokonale...

Prozatím to každopádně vypadá tak, že se Cosmos usadí na Long Island. Konkrétně v městečku Hempstead, kde by si pronajímali Shuart Stadium, který oficiálně spadá pod soukromou Hofstra University, avšak už nějakou dobu není řádně využívaný.

Abychom si to tedy v rychlosti zrekapitulovali...loni se Cosmos opětovně "dali dohromady", aby se rozloučili s Paulem Scholesem. Byl to pro ně první řádný zápas v tomto tisíciletí a za celých 20 let. Jen chvíli předtím vyšel oficiální opus NY Cosmos, "bichle" vzpomínající na veškeré světlé okamžiky historie zašlého giganta. I to snad dávalo tušit, že se má na tenhle fenomén definitivně zapomenout.

Teď to ale rozhodně nebude možné. Uplynulo dalších pár měsíců a Cosmos se vracejí po téměř 30 letech ke statusu profesionálního klubu. Do Severoamerické fotbalové ligy, druhého podlaží amerického fotbalového mrakodrapu. A to v době, kdy se MLS nepokrytě otevírá expanzi, čím dál hlasitěji hovoří o představení 20. účastníka, a když se má v newyorkském Queensu brzy budovat nový stánek. Zkrátka jako na objednávku...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (146)

Přidat komentář
smazaný uživatel

MLS Jedna z najzábavnejších súťaží.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

nechci být nějak ultra kritický fantíku, fajn práce, ale docela blbě se to čte

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

To je asi tím, že nejsi rozený Čech

Reagovat
fantomas

Každopádně tohle psal stejně hefy. MLS je přece jeho specialita. Si postěžuj jemu, až dorazí...

Reagovat
smazaný uživatel

tak preco si tam ako autor?

Reagovat
fantomas

Vsak to je hefyho jmeno.

Reagovat
smazaný uživatel

neklam!

Reagovat
smazaný uživatel

On neklame, iba nenapísal pravdu.

Reagovat
hefy

Jen jednou jedinkrát chytneš kritku a musí to odnést hefy.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

taky se mi misty lamal jazyk, ale rozhodne tim nechci provokovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

4.odstavec senilní Pelé

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Pro mnohé je to žijící fosílie.

Reagovat
valloire

Debilní názor mladýho vosla,co si myslí,že už všechno ví. Pelé je legenda a věk to nemůže změnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Type irony in google

Reagovat
Arbiter

to, že je legenda znamená, že nemůže být senilní?

Reagovat
valloire

Jestli je pro tebe senilní,protože má názory jaké má...On si jenom brání brazilskej fotbal,proto není senilní.

Reagovat
Arbiter

já ho senilním nenazval Mi je tak nějak Pelé ukradený

Reagovat
valloire

Fantomas no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

několikrát jsem se vracel na začátek věty, protože jsem se v ní ztratil

Reagovat
soukup

já už teda od Fantíka četl články s víc kudrlinkama, zvláštní že se zrovna tady rozjela taková bouře, přijde mi to jako fantíkova klasika...

Reagovat
Arbiter

hmm, tak u mě to bylo poprvé, co mi to při čtení vadilo, tak jsem se ozval Jinak fantíkův styl mám docela rád

Reagovat
smazaný uživatel

presne, vzdyt takhle vypada kazdej jeho clanek, kdyz jsem to kdysi kritizoval, tak se do me vsichni pustili a ted tohle

Reagovat
Arbiter

protože to předtím napsal nějaký no name či nobody...

Reagovat
smazaný uživatel

Víc článku o MLS

Reagovat
niflheim

Pěkný počteníčko po ránu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mne vzdycky vstavaly vlasy hruzou na hlave pri vsech tech zmenach v MSL oproti klasickym pravidlum, ale zase musim obdivovat to, ze drzi vysoko statut v zemi fotbalovych neznabohu uctivajicich handegg :)

Reagovat
smazaný uživatel

Eric uz sportovnim reditelem Cosmos je, takze jim i zustane a nemusi se o tom suskat, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne dalsi zaujimavy kluba New Yorske derby si snad aj pozrem a maju paradne Dresy

Reagovat
smazaný uživatel

Článek dlouhý a přitom nic neříkající. Gratuluji autorovi, senilitou se asi bude měřit s Pelem

Reagovat
smazaný uživatel

Čte se to hrozně... To si vážně někdo myslel, že si přeloží nějaký článek pomocí translatoru a nikdo si toho nevšimne... Katastrofa, rád bych se něco dozvěděl...

Reagovat
smazaný uživatel

Např:

Což určitému procentu obyvatelstva Severní, potažmo Střední Ameriky musí znít jako rajská hudba, jeho většina se ale celkem logicky tolik tvářit nebude.

Reagovat
Jardin

Reagovat
Darren Fletcher

ja som z toho článku veľa nepochopil ale možno je to moja chyba, skúsim ešte raz

Reagovat
dantetomas

v polovici článku som to vzdal... skutočne je to napísané veeeeeľmi zložito

Reagovat
Rssa

Sice je větná stavba trošku kostrbatá, ale my chytří lidé si z toho stejně dokážeme získat informace. Takže dík, o Cosmosu si rád něco přečtu.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ale uvědom si, že každého člověka (včetně novinářů) posouvá dál právě kritika, která je zde fakt na místě.

A ještě dotaz, to opravdu musí každá druhá věta končit třemi tečkami?

Reagovat
Rssa

To já ale nepopírám...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle přeci není o kritice novinařiny. Vždyť tohle je normálně sprostě přeložené translatorem. Proto téměř žádná věta nedává smysl.

" Je to sotva pár pátků, co na pole MLS vkročil nováček z Montrealu a postavil tak ligové vedení do poněkud choulostivé pozice: elitní soutěž čítá lichý počet účastníků."

Reagovat
smazaný uživatel

Věta tahle smysl mě dává.

Reagovat
Rssa

Vždyť je to zcela normální věta.

Reagovat
smazaný uživatel

som novinár, Slovák, ale táto veta je v úplnom poriadku...

Reagovat
Talker

Těžko se to čte, ale ze všech úhlů pohledu (mimo čitelnosti) je to naprosto v pohodě...

Reagovat
Arbiter

Reagovat
fantomas

Dost uz s tim translatorem....ten sem v zivote uzil snad jen pri prekladu nemciny, kterou sem se jakziv neucil.

Reagovat
fantomas

Nj, s mucenim se priznam, ze je to spichnuty narychlo, tesne pred odjezdem na Tocnik a bez radny korektury. Takze aniz bych se chtel nejak vymlouvat, proste se omlouvam. :) Dam si ted delsi pauzu a ono to snad bude zase lepsi...

Nicmene narceni z pouziti translatoru sem se od srdce zasmal.

Reagovat
niflheim

Já nevím, možná to bylo rozespaností, ale přelouskal jsem to v klidu a rád se informoval, vesměs mě ten klub uvíznul v podvědomí právě od toho testimoniálu a už tenkrát jsem se díval na něco ohledně jejich historie.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw, nevíš jestli bude mě Paul novou rozlučku, když je ta původní neaktuální?

Reagovat
niflheim

Člověče, tak tohle vůbec nevím a je to hlavně celkem daleko ještě (minimálně tuhle sezónu). Osobně pro mě bude opět těžké se s ním loučit...Lion King hadra

Reagovat
Talker

Jojo Hefinho, je to hodně kostrbaté, ideální na noc, člověk u toho příjemně usne Zajímavé informace, ale ten styl je neskutečně ničící

Reagovat
Talker

tak kdo to psal, ty nebo Hefy?

Reagovat
smazaný uživatel

Věta tahle smysl?

Je to sotva pár pátků? Co to sakra je? Co na pole MLS? Na pole?

Perla:

Postavil tak ligové vedení do poněkud choulostivé pozice: elitní soutěž čítá lichý počet účastníků?

Lichých účastníků už bylo? Stal se lichým účastníkem? Proč je to choulostivá pozice? Nebo špatná vizitka?

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom proto, že ten článek je napsaný tak nějak kostrbatě a stalo se tady módním kritizovat, tak to neznamená že se každý může apriori kopnout. Zrovna ten začátek je ještě v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je hloupost, že je módní kritizovat. Já jsem rád, že se někdo o něco pokouší, ale prostě je potřeba určitá zpětná vazba. Stejně tak tě někritizuje např. češtinářka, když jí odevzdáš slohovku, jen protože je to módní.

Btw. Shakespeare? Nebo kde jsi k tomu nicku došel? :)

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže v jiných diskuzích tohle není, respektive formální stránka článku nikoho nezajímá, i když jsou napsané podobně ve spěchu, nebo víc amatérsky. Ale tady se to najednou rozmohlo a najednou to zajímá každého. Jo, nick mám podle postavy z Bouře.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jde také o to, že v případě článků, který má sdělit určitou faktickou informacu "hráč X byl prodán do klubu Y za Z jednotek určité měny" se to dá poměrně lehce odpustit. Naopak v případě článku, který nese určitý komentář a názor, by zkrátka mělo být zaručeno, že zmíněné názory budou dobře formulované.

Já si právě před nedávnem pořídil Shakespearovo dílo v překladu Martina Hilského a právě u Bouře si řikal "sakra, odkud jen to jméno znám." :)

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam písaný lichý počet, nie lichých účastníkov. A čo máš proti výrazu choulostivá situace? Úplne v poriadku. Mne tam skôr chýba lepšie vysvetlenie, prečo je to choulostivá situace.

Reagovat
smazaný uživatel

Choulostivá situace je nepříjemná, trapná... Je to jako když si user*š nahlas ve společnosti... Je to sice normální, ale je ti to trapný... Lichý počet účastníků tj hrozně choulostivá věc (myšleno ironicky)...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem samozřejmě to samé tj "lichý počet"

Reagovat
smazaný uživatel

všetko v poriadku podľa mňa, len miesto chúlostivá by som použil asi skôr nepríjemná

Reagovat
Talker

"Pár pátků" - v některých částech ČR je to klasické označení "pár týdnů", ne až tak dlouhá doba.

"Na pole MLS" - častý výraz v novinařině, možná logicky nesprávný, ale používaný, použitelný.

"Lický počet účastníků" - tuhle logiku pochopí i cvičenej papoušek kamaráda (a to neumí číst ani mluvit).

Jen ta vizitka je trošku mimo

Reagovat
smazaný uživatel

Pár pátků... U nás by se řeklo "pár týdnů", "pár neděl"... Pár pátků je obrat z cizího jazyka... Ale o to, že je to pár týdnů mi ani tak nešlo... Jakože prakticky nevím od kdy(Najednou přímá řeč)...

Zneužili nějakou situaci... Nevím jakou? Nevím proč zneužili? A pak, že je to sotva pár pátků co vstoupili...

Na pole... Ano používá se to, ale s nějakým významem... Vstoupili na pole MLS? Mně se to tam vůbec nehodí... Vstoupili do MLS, stali se členy MLS... Chápal bych kdyby se věnovali např. basketbalu a vstoupili na pole MLS... Tzn. byli někde (Někde usazení) a vstoupili někam...

Na ten lichý počet účastníků upozorňuji... Nepochopil jsem co je za problém... Nejspíš se stali účastníkem na "lichém místě"... Nejspíš o tom i někdo rozhodoval...Takže jak je dostali do choulostivé situace? Bylo přeci na nich kolik stanoví účastníků...

Reagovat
Rssa

"To už je nějaký ten pátek..." Toto je zcela normální výraz, který se používá už hezkých pár pátků...

A pole? Taky normál. Spíš bych ti doporučil více číst knihy či články i na jiných serverech, protože si pak obohatíš slovník i obzory.

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle jsi mimo... A nepochopil jsi co jsem napsal...

Jinak ve spojení "To už je nějaký ten pátek..." Se to používá... Ale o tohle mi opravdu až tak nešlo... Jakože vůbec nevím odkdy... Apod... Co jsem dál psal...

Reagovat
fantomas

Bohuzel, nevydavam knihu, ale kratkej clanek. Holt si nektery info musim z ruznych a logickych duvodu odpustit. Koneckoncu kdybych to neudelal, dolezou jiny experti, aby si pro zmenu postezovali na prehrsel pismenek.

Reagovat
smazaný uživatel

Neber to zle. Přehlídl jsem tvoji "omluvu" (V podstatě se není za co omlouvat), takže už toho nechám. Ať se daří

Reagovat
smazaný uživatel

Nekritizujte, čítajte a doplňajte vedomosti. Ani v živote vám nik nedá na zlatom podnose

Reagovat
smazaný uživatel

Tak neviem, čo robia českí kolegovia, ale mne sa ten článok zdá byť v úplnom poriadku, či už po štylistickej, alebo obsahovej stránke. Každá veta zrozumiteľná, netuším, čomu nerozumiete

Reagovat
smazaný uživatel

Ci uz to pisal Hefy alebo Fantomas... je to jedno, to ze je to trochu kostrbate som ako slovak prekusol a nerobil z toho dramu, aj ked by to fakt mohlo byt lepsie.

Ale aj ked kritizujete jak divy, tak ste si nikto nevsimli ake a kolko informacii v tom clanku a ze az na to ako je napisany je fakt velmi dobry

Reagovat
Rssa

Fatníku, toto mi připomíná můj článek o ceně Zlatého chlapce pro Balotelliho, kdy se rozebírala forma a na obsah se úplně vykašlalo

Reagovat
smazaný uživatel

Proč to není v souvisejících článcích?

Reagovat
Rssa

Reagovat
niflheim

Reagovat
fantomas

No dneska to beru, jen ten cassano to podle me trochu prehani...

Reagovat
Arbiter

Reagovat
dantetomas

trochu viac

Reagovat
smazaný uživatel

Čas od času se podobný článek povede... Jsou tu lidé, kteří umí psát. A tak se člověk hodně dozví... Já třeba o MLS nevím nic... Samozřejmě vím, že tam jeden čas hráli hvězdní hráči. Také vím, že poslední dobou se tam přesouvají borci jako Beckham + je tam skvělej hráč Donovan... Ale to je tak všechno... Takže jsem se právě chtěl něco dozvědět... Což, ve spojení s tou kostrbatou formou (Translator), nemám nejmenší šanci... Nemám si to totiž podle čeho utřídit v hlavě...

Hrozně rád bych si vzal něco z téhle perly:

Po vyhovění Texasu (San Antonio přistoupilo teprve letos), jakožto "mluvčímu" hispánské komunity v USA; Ottawě, coby vyslanci hlavního města Kanady (aktuální až pro rok 2014, nicméně již teď závazně schválený projekt); a portorikánským Islanders, jakožto exotické ingredienci...

Prostě nemám šanci...

Reagovat
fantomas

Omg, ta veta pokracuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano touhle perlou:

jde o čtvrtý veskrze populistický krok vedení NASL. Což určitému procentu obyvatelstva Severní, potažmo Střední Ameriky musí znít jako rajská hudba, jeho většina se ale celkem logicky tolik tvářit nebude.

Což určitému procentu obyvatelstva Severní, potažmo Střední Ameriky musí znít jako rajská hudba, jeho většina se ale celkem logicky tolik tvářit nebude.

"Určitému procentu znít jako rajská hudba, jeho většina se ale celkem !logicky tolik tvářit! nebude. "

Reagovat
fantomas

Cooo? Prosim te, bez se nasnidat...

Reagovat
Talker

fantíku, fakt je to šílená slátanina

Reagovat
fantomas

No vsak sem se uz oficialne omluvil, tohle ale fakt neni normalni...

Reagovat
Talker

Tak ho prostě ignoruj, nechápu, proč se chceš hádat o něčem, co jsi sám uznal

Reagovat
fantomas

O tom se taky nehadam no. A nudim se v buse.

Reagovat
Kokesh

Reagovat
smazaný uživatel

Pochop prosím. Že na tohle se logicky tolik tvářit nebudu. Je to sotva pár pátků co jsem to dočetl a už jsem vás dostal do choulostivé situace . Má registrace (již schválený projekt) , reakce (až několik minut poté), jistému procentu uživatelů, jako rajská hudba znít nebude.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

s timhle pristupem by sis mohl aspon zopaknout pravidla pro psani interpunkce..

Reagovat
dantetomas

tak ale to už je problém niekde inde, než v článku... osobne myslím, že je to celkom pochopiteľné, hoci kostrbaté... beriem, že článok je napísaný zložito a ani ja som ho nedočítal celý, ale vidím, že niektorí tu majú fakt nutkanie kritizovať len preto, aby kritizovali...

Reagovat
smazaný uživatel

To zase ne... Ale byl to právě tenhle článek, po kterém jsem si založil účet... Několik let jsem tu jenom četl...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to chápu. Skoro každý kdo sem začne přispívat má neodbytný pocit že musí udělat co největší dojem, získat si klubko přívrženců a přinést sem svěží vítr. To tě přejde.

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně ne... Je jasné, že lidé se tu znají a drží při sobě... Pár článků už jsem tady přeskočil, tenhle mě ale zajímal, proto mě to mrzelo (Prvně teda naštvalo)...

Reagovat
hefy

Jen bych doplnil, že o Cobim Jonesovi se nešušká, on už je členem vedení něco přek rok. To samé platí pro Cantonu.

Reagovat
fantomas

Jj, translator mi to blbě přeložil, sorry.

Reagovat
Talker

Btw: http://www.youtube.com/watch?v=rpSDSgChsaI - ten malej kluk vypadá jako one real, že jo?

Reagovat
SunFells

Berik Dondarrion se mihl na pár sekund už v 1. sérii, sice chápu, že ho představují, ale zdá se mi, že je to úplně jiný herec

Reagovat
SunFells

Jinak výborný výběr.

Reagovat
Trand

Zminil jsi New Jersey, i kdyz jen za lomitkem, takze skvelej clanek.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Pelé je strašně nesympatický člověk..

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Pelé je strašně nesympatický člověk..

Reagovat
stas87

OT:baskicka staj euskaltel tiez berie iba baskov alebo kazdeho?

Reagovat
smazaný uživatel

Bere Basky... Ale nevím proč, mají v týmu jednoho nebo dva Francouze...

Reagovat
smazaný uživatel

Protože Baskitsko se rozprostírá aji do Francie, sice malou částí, ale takových 50 000 lidí tam žije a jsou to Baskové.

Reagovat
smazaný uživatel

A Baskové mají takové početní heslo 4+3=1(4baskické provincie ve Španělsku+3 na francouzské straně=1 Baskicko)

Reagovat
domingo

Treba Ruffier je taky Bask..

Reagovat
smazaný uživatel

Nojo, toho abys rychle nezmínil

Reagovat
smazaný uživatel

a Lizarazu si za Baskický výběr i zahrál

Reagovat
hefy
Reagovat
smazaný uživatel

Taky mi to dělalo problém přečíst, ale překlad Translátoru vypadá trošku jinak

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych ten článek až tolik nekritizoval... mě spíš vždycky přišlo, že amíci maj ten sport prostě udělanej dost jinak od nás, jiný systémy atd... a když se to tý evropě třeba snažej trošku přiblížit, tak z toho vznikne ještě větší bordel

Když sem začal sledovat NFL taky mi nějakej ten čas trvalo než sem vše pochopil... a taky se mi to všechno četlo trochu hůř a třeba i několikrát než sem si z toho něco vzal

Reagovat
smazaný uživatel

Spomínam si, čo vo svojej knihe písal o NASL Sepp Maier.(vydané 1980). Ich tréner Detmar Cramer odišiel trénovať do USA.: "A tam zažil životný šok. Zistil, že futbal tam nie je šport, ale reklamné odvetvie. Že je len figúrkou na trhu, objektom na reklamu pre veľké koncerny aby minuly peniaze do reklamy. Nehovorím, že my v Europe sme anjeli. Aj my zneužívame šport ako sa to len dá.Ale predsa len u nás nikto nenúti deti hrať futbal, aby z nich vyrástli budúce hviezdy. V USA je to bežné, pre chudákov z najbiednejších pomerov je to jedna z mála možností, doslova sa preboxovať na vrchol.Prirodzene, Cramer o tom vedel.Ale životná skúsenosť je niečo iné. Preto mu návrat do Nemecka pripadal ako odloženie popravy pod gilotínou."

Reagovat
smazaný uživatel

v USA ta reklama jede ve všech sportech, ne jen ve fotbale a dost by mě udivovalo že by to zrovna tam bylo nejrozšířenější když to ani z daleka neni nejoblíbenější sport...

A to prosazování se, myslim že v tom maj třeba američani mnohem lepší systém než my v evropě... líbí se mi ty stýpka na vejškách pro nadaný sportovce... a to je to tam celkem rozšířený, universitní sporty se tam sledujou kolikrát častějš než profi... a ty co na to mají maj potom taky velkou šanci se dostat do profi týmu, slušná smlouva atd... podle mě je to tam celkem běžný

Reagovat
smazaný uživatel

Za americký sportovní model Je to neaplikovatelný v EU, na to už je pozdě. Ale zatímco tady si nadějní mladí sportovci na středních školách užívají šikanu od závistivých učitelů, tam mají skvělé podmínky.

Ale je nutný podotknout že musejí mít výsledky i ve škole, je to tam propojený, ale vychází se jim vstříc..

Reagovat
smazaný uživatel

100. pre sekciu MLS na EF

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně je na hovno napsat zadarmo článek a ještě se muset omlouvat a snad i stydět

Reagovat
smazaný uživatel

Ale co, buďme rádi že se o MLS začínají objevovat články. Je to exotika celkem (oproti NBA, NHL nebo dokonce NFL) Je to trochu kostrbatý ale opravdu nechci kritizovat poté co jsem nedal maturitu jen kvůli slohu (největší fail). Takže díky Tome a mám otázku - ty si kromě Austrálie začal sledovat i MLS?

Reagovat
smazaný uživatel

Nepsal to náhodou hefi?

Reagovat
smazaný uživatel

Fantík.

Reagovat
fantomas

Ne-e.

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé je legenda a král futbalu, nech si hovorí kto chce čo chce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jenage

jak tohle souvisi s eurofotbalem?

Reagovat
smazaný uživatel

S Eurem ne ale s fotbalem jo

Reagovat
smazaný uživatel

V tom pripade by tu ale meli byt i clanky o eurozone apod.

Reagovat
smazaný uživatel

To je asi viaczmyselný výraz. Stránka je o futbale, načo trollovať.

Reagovat
smazaný uživatel

stranka je o evropskem fotbale, sevas

Reagovat
Arbiter

stránka je o fotbale, specializuje se hlavně na evropský fotbal, zbytek nevylučuje...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak sevas

Reagovat
JacoBee

euroFOTBAL...

Na novinky.cz taky nemáš jen zprávy z ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

Eric Cantona, Franz Beckenbauer

Reagovat
smazaný uživatel

+ Scholles, pak irské jméno majitele

Reagovat
smazaný uživatel

*Scholes

Reagovat
smazaný uživatel

...a uplne mi vypadli Giorgio Chinaglia a Paul Kemsley

Reagovat
smazaný uživatel

sice ako by to pisal Yoda ale ked ro clovek prehryzie je to fajn clanok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele