Kouzelník Eze a výhružka Nottinghamu: 34. kolo Premier League v kostce

23.04., 18:09
Názory a komentáře
Eberechi Eze (© AFP)

Když je fit a má do fotbalu chuť, je radost ho sledovat. Eberechi Eze o víkendu exceloval, s lehkostí sobě vlastní režíroval pětigólový koncert Crystalu Palace v utkání s West Hamem a mimo jiné se připomněl reprezentačnímu trenérovi Albionu Garethu Southgateovi. Zcela opačné emoce vstřebávali hráči Nottinghamu po porážce na stadionu Evertonu. Vedení Forest navíc krátce nato vzneslo stížnost, která v historii soutěže nemá obdoby.

Eagles v malém londýnském derby dominovali od začátku do konce a zasadili Hammers po vyřazení z Evropské ligy další ránu. "Jde o důležité vítězství. Momentálně jsme sebevědomí, což je něco, na čem lze stavět do dalšího zápasu," řekl klubovému webu Eze, který v předchozím kole oslavoval se spoluhráči senzační výhru na Anfieldu.

Pětadvacetiletý Angličan prožívá nelehkou sezonu, během níž vynechal z důvodu svalových zranění 11 ligových duelů, ale v současnosti ho zdravotní potíže nikterak nelimitují. "Sem tam to bylo složité, když jsem nemohl být na hřišti, ale proti West Hamu jste mohli vidět, čeho jsme schopní. Když budeme hrát takhle, budeme mít šanci vyhrát proti komukoli," dodal Eze.

Jeho spolupráce s Michaelem Olisem a Jeanem-Philippem Matetou zvedaly příznivce v Selhurst Parku ze sedadel, a právě po této ose padl v 16. minutě nejkrásnější gól uplynulého víkendu. Olise oslovil nezištnou "uličkou" Matetu, jehož střelu Łukasz Fabiański vyrazil k Ezemu, a ten si s akrobatickou dorážkou poradil famózním způsobem. Pomyslný klobouk šel smeknout i v 64. minutě, kdy brilantními "jesličkami" vybídl ke skórování Matetu.

Čtrnáctý Crystal Palace se po řízené demolici osmého West Hamu vzdálil sestupovému pásmu na rozdíl 11 bodů a udělal velmi důležitý krok k záchraně.

Na opačném pólu v tabulce došlo ke střídání v čele, protože Arsenal nezaváhal ve Wolverhamptonu (2:0), a posunul se před Manchester City. Obhájci titulu mají o dva body méně, ale vzhledem k povinnostem v FA Cupu, v němž po sobotním skalpu Chelsea postoupili do finále, také utkání k dobru.

Stejně bodů jako Arsenal má také Liverpool, který po nečekaném vyřazení z Evropské ligy s Atalantou Bergamo ustál roli favorita na Craven Cottage, kde trefami Trenta Alexandera-Arnolda, Ryana Gravenbercha a Dioga Joty zvítězil 3:1.

Výsledkem 3:1 skončilo i střetnutí ve Villa Parku, kde svěřenci trenéra Unaie Emeryho otočili nepříznivě vyvíjející se měření sil s Bournemouthem. Osmnáctigólový snajpr hostů Dominic Solanke sice otevřel skóre, ale Morgan Rogers těsně před přestávkou vyrovnal a po změně stran připravil nejproduktivnější hráč soutěže Ollie Watkins (19+12) další branky pro Moussu Diabyho a Leona Baileyho. Celek z Birminghamu, jenž bude v závěru ročníku hájit čest Albionu na evropské scéně v semifinále Konferenční ligy, může velmi reálně i nadále snít o účasti v Lize mistrů.

Nottingham v ráži

Historické tažení Villans, střídání v čele nebo kouzla Ezeho však zastínilo prohlášení Nottinghamu Forest po porážce 0:2 s Evertonem. Krátce po závěrečném hvizdu publikoval klub na sociální síti X stížnost, kterou Premier League doposud nezažila.

"Tři extrémně špatná rozhodnutí - tři neodpískané penalty - to jednoduše nebudeme akceptovat. Před zápasem jsme upozorňovali, že VAR je nakloněn Lutonu (přímému konkurentovi v boji o sestup, pozn. autora), ale nominace nebyla změněna. Pokoušeli jste naši trpělivost až příliš dlouho. Klub teď zváží další možný postup," stojí v oficiálním stanovisku.

Jak bude postup Forest vypadat, je momentálně nejasné. Faktem je, že všechny tři zákroky Ashleyho Younga v pokutovém území penaltami silně zaváněly.

V dalších dvou bitvách z chvostu soutěže ke kontroverzím nedošlo. Patnáctý Brentford nakročil k udržení se mezi elitou po dominantním výkonu v aréně osmnáctého Lutonu, kde vyhrál 5:1, a předposlední Burnley i díky skvělému kosovskému brankáři Arijanetu Muričovi vyloupilo stadion posledního Sheffieldu, čímž oživilo záchranářské naděje.

Sheffield United se po porážce 1:4 stal teprve třetím týmem v historii anglické nejvyšší soutěže, který doma inkasoval 50 branek. Dosud tuto metu pokořily pouze Aston Villa v sezoně 1935/36 (56) a Chelsea v ročníku 1959/60 (50).

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Arijanet Murić (Burnley) - 9.00 / 10 zákroků (8 po střelách uvnitř pokutového území), 4 chycené velké šance soupeře, 83 doteků s míčem.

2 - 3. Michael Olise (Crystal Palace) - 8.90 / gól, asistence, 7 úspěšných soubojů.

2. - 3. Leon Bailey (Aston Villa) - 8.90 / gól, asistence, 6 klíčových přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Jean-Philippe Mateta (Crystal Palace) - 16 bodů.

2. Lorenz Assignon (Burnley) - 14 bodů.

3. Leon Bailey (Aston Villa), Yoane Wissa (Brentford) - oba 13 bodů.

Sestava 34. kola:

(©Marek Ustohal)

Brankář: Arijanet Murić (Burnley) - V posledních dvou duelech "zazářil" minelami, jimiž Clarets výrazně zkomplikoval situaci v boji o záchranu. Na stadionu Sheffieldu ale ukázal nespornou kvalitu - ne nadarmo byl několik let v kádru Manchesteru City. V tutovkách rozesmutnil McBurnieho, Breretona Diaze a Boglea, navzdory výkonům z předchozích týdnů působil sebevědomě a výrazně pomohl k důležitému vítězství.

Stoper: Ezri Konsa (Aston Villa) - Stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích, 91procentní úspěšnost přihrávek, precizní čtení hry a vynikající defenzivní zákrok, kterým znemožnil skórování Solankemu. Odchovanec Charltonu odehrál proti Bournemouthu skvělé utkání a v rozehrávce (i pod tlakem) z něj vyzařoval klid. Proklouzne do závěrečné nominace Anglie pro blížící se mistrovství Evropy? Šanci rozhodně má.

Stoper: Ethan Pinnock (Brentford) - Zdá se, že záchranářské starosti Bees jsou minulostí. Na pětizápasové sérii bez nalezení přemožitele má jamajský reprezentant lví podíl a dařilo se mu také v aréně Lutonu, kde dominoval v osobních soubojích, žádný z protihráčů ho neobešel a zároveň přidal nadstavbu v podobě vstřeleného gólu. V 62. minutě si naskočil na rohový kop Reguilóna a nedal Kaminskému sebemenší šanci zasáhnout.

Stoper: Jarrad Branthwaite (Everton) - Před výkopem s Nottinghamem se nad jeho startem vznášel otazník, protože předchozí klání na Stamford Bridge (0:6) nedohrál. V základu ale nakonec nescházel a v kooperaci s Tarkowskim přispěl k desátému čistému kontu Toffies v sezoně. Za zmínku stojí zejména sedm zastavení ofenzivní akce soupeře, stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích na zemi a 87procentní úspěšnost přihrávek.

Pravý záložník: Michael Olise (Crystal Palace) - Podobně jako jeho "partner in crime" Eze se v průběhu ročníku potýkal se zdravotními problémy, ale když je fit, je pomyslným "differentialem". Ve střetnutí s West Hamem exceloval v práci s míčem, v soubojích jeden na jednoho bavil příznivce v Selhurst Parku a blýskl se bilancí 1+1. Celkově má 11 kanadských bodů ve 14 měřeních sil. Velmi slušná produktivita, že?

Střední záložník: Idrissa Gueye (Everton) - V záložní formaci Toffies má senegalský reprezentant především defenzivní úkoly, ale proti Nottinghamu připomněl, že mu rozhodně není cizí ani zakončení ze střední vzdálenosti. Ve 29. minutě si prvním dotekem zpracoval odražený míč a následně ho utaženou ranou poslal za záda bezmocně plachtícího Selse. Opomenout nelze ani nadprůměrnou úspěšnost v osobních soubojích.

Střední záložník: Declan Rice (Arsenal) - V podobném duchu lze hovořit také o opoře Gunners, který navíc z pozice štítového záložníka zapsal ve Wolverhamptonu pět klíčových pasů. Neustále chtěl míč, režíroval hru s 90procentní úspěšností přihrávek, dvakrát se dostal do slibného zakončení a výraznou měrou přispěl k druhému gólu Ødegaarda v nastaveném čase. Jeho přínos pro mistrovského aspiranta je neoddiskutovatelný víceméně v každém duelu.

Levý záložník: Eberechi Eze (Crystal Palace) - Když je anglický míčový kouzelník v ideálním rozpoložení, je téměř neubránitelný. V dobrém na něj nebude vzpomínat jeho nedělní strážce Coufal, ale také další fotbalisté West Hamu, z nichž si několikrát udělal slalomové kužely. Driblinkem v maximální rychlosti rozdával fotbalovou radost, po akrobatickém zakončení rozvlnil síť a navrch přidal geniální asistenci. Jedinou kaňkou je fakt, že branek mohl dát mnohem víc.

Pravý útočník: Leon Bailey (Aston Villa) - O nominaci si opět hlasitě řekl i nejproduktivnější hráč soutěže Watkins, ale v tomto kole dostal přednost jeho šikovný parťák, který se v mládežnických kategoriích mihl v Trenčíně. V utkání s Bournemouthem na trávníku doslova létal a zároveň byl produktivní. Těsně před přestávkou vybídl k úniku Rogerse a v 78. minutě stanovil konečný výsledek dorážkou po střele Watkinse.

Střední útočník: Jean-Philippe Mateta (Crystal Palace) - Po přestupu z Mohuče v roce 2020 prožívá nejlepší sezonu mezi anglickou elitou. Od konce února se trefil šestkrát v devíti zápasech a aktuálně je pro kouče Glasnera jednoznačně útočníkem číslo jedna. Do sítě West Hamu poslal v neděli dva míče a platný byl i v kombinaci či výstavbě ofenzivních akcí. Jeho 16 bodů ve Fantasy Premier League bezesporu potěšilo nejednoho FPL stratéga.

Levý útočník: Yoane Wissa (Brentford) - No Toney, No Problem. Rychlonohý snajpr Bees nasměroval v aréně Lutonu svůj tým k veledůležitému vítězství oku lahodící ranou ve 24. minutě a těsně před odchodem do kabin rozjásal hostující sektor pohotovou dorážkou, čímž zaokrouhlil počet přesných zásahů v ročníku na deset. Srdnatě bojoval i v osobních soubojích a trenérovi Frankovi ukázal, že je při absenci Toneyho správným lídrem.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
33
23
5
5
77 : 26
74
2
Liverpool FC
33
22
8
3
75 : 32
74
3
Manchester City
32
22
7
3
76 : 32
73
4
Aston Villa
34
20
6
8
71 : 50
66
5
Tottenham Hotspur
32
18
6
8
65 : 49
60
6
Newcastle United
32
15
5
12
69 : 52
50
7
Manchester United
32
15
5
12
47 : 48
50
8
West Ham United
34
13
9
12
54 : 63
48
9
Chelsea FC
31
13
8
10
61 : 52
47
10
Brighton & Hove Albion
32
11
11
10
52 : 50
44
11
Wolverhampton Wanderers
33
12
7
14
46 : 53
43
12
Fulham FC
34
12
6
16
50 : 54
42
13
AFC Bournemouth
33
11
9
13
48 : 60
42
14
Crystal Palace
33
9
9
15
42 : 56
36
15
Brentford FC
34
9
8
17
52 : 59
35
16
Everton FC
33
10
8
15
34 : 48
30
17
Nottingham Forest
34
7
9
18
42 : 60
26
18
Luton Town
34
6
7
21
47 : 75
25
19
Burnley FC
34
5
8
21
37 : 69
23
20
Sheffield United
33
3
7
23
31 : 88
16

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (25)

Přidat komentář
Jason_

je chore pre taký biedny tím neodpiskať 3 penalty prečo sa nemože hrať spravodlivo....

Reagovat
Werkrider

Je hezké vidět, že se Matetovi daří, už v Bundeslige se na něj hezky dívalo, fakt škoda těch zranění

Jinak po tom co s námi dělal WHU v 1. polčase bych takový výbuch na CP nečekal, spíš obráceně.

Reagovat
kissak

doufám, že dnes večer se jim tak moc dařit nebude

Reagovat
Werkrider

Tak smůla

Reagovat
kissak

Reagovat
r.mrazik

Sice hrajeme děsně, ale Bruno je stejně hustej

https://x.com/tenhagera/status/1782785453671797198?s=46

Reagovat
J0EL

To je len za PL? Lebo potom ma Bruno prsty v polovici vasich golov a to uz je celkom pruser z pohladu timu Je to krysa a smrad, ale klobuk dole.

BTW: Ode uz ma dalsich +2 za vcera

Reagovat
Busby babes

vsechny souteze

Reagovat
r.mrazik

je fakt hustej...skoda,ze nejlepsi roky je v tymu,ktery je casto uplne mimo

Reagovat
Busby babes

Tak prej nabizime Newcastlu 2 mega za Ashworta, oni chtel 15

Hot take on Ashworth.

He’s already working at #mufc, only Newcastle are paying his wages.

Anyone who actually knows about gardening leave when you’re taking a new job understands this.

Not sure what Newcastle think they are doing.

I’ve known senior execs work through intermediaries while on garden leave, especially when the role is based on intellectual capital.

Who is stopping Omar Berrada’s agent talking to Dan Ashworths agent about what Manchester United’s play style should be, the players that fit that style, and the range of coaches that would be suitable to implement that style?

Reagovat
J0EL

Krivaci

Reagovat
kissak

jde o to kdo

Reagovat
Busby babes

Reagovat
kissak

taky už by téhle komedie mohl být konec

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Grahf

tak potom načo im ponúkame 2M, keď už u nás maká a ešte ho platí druhý?

Reagovat
r.mrazik

jj, je celkem naivni si myslet,ze si ty lide nevolaji a nepisou

Reagovat
LyEX

Tá otrasná úroveň rozhodcov v PL, nekonzistentnosť rozhodovania a chyby, ktoré sa často zdajú až zámerne, a to od postranného, ktorý neodmáva 1000% offside aby sa následne Ederson zranil pri zákroku, ku ktorému nemuselo dôjsť, až po všetkých pri VAR, ktorí nevideli zákroky ako napríklad odpalenie hlavy hráča wolfes Onanom už od 1. kola tejto sezóny, pričom je to problém už niekoľkých rokov. Nech sa vydajú radšej cestou preťahovania rozhodcov z talianskej, fr, alebo sp ligy a týchto kávopičov, ktorí sú fanúšikmi toho/oného klubu poslať pískať okres kým sa nespamätajú. Ale FA sa zdá, že to vyhovuje táto úroveň, klubom, hráčom a trénerom napaľujú pokuty a stopky za vyjadrenia smerom k rozhodcom a očividné chyby potrestajú presunutím rozhodcu na 1 zápas o ligu nižšie a ďalší týždeň už píska niekde na Emirates akoby sa nič nestalo.

Reagovat
Busby babes

jako brecet kvuli pul roku starym vecem... uzasny, co se posledni dobou vuci tem rozhodcim rozjizdi.

Reagovat
Busby babes

nejvtipnejsi jsou ty reci o pretahovani rozhodcich ze spanelska. to jen ukazuje, zes nejspis nikdy nevidel zapas La Ligy. protoze, co tam VAR predvadi, z toho by te trefilo

Reagovat
LyEX

Ale veď ja neplačem kvôli týmto veciam to ťa odkiaľ napadlo, poukazujem na veci, ktoré sa mi ako prvé vybavili a predovšetkým na úplne prvé veľmi zlé rozhodnutie, ktoré nastalo hneď v 1. kole, v tejto sezóne nie je jediný klub v ktorého prospech by niečo nebolo odpísakné a rovnako nie je klub, ktorý by nebol poškodený a United mám v pi.i, ale o to práve ide a uje.ávať sa z toho je buď známka vlastnej nemorálnosti, alebo zúfalstva z postavenia v tabuľke. Videl som viacero chybných rozhodnutí v prospech Realu túto sezónu, ostatné zápasy veľmi nemám nasledované, ale keď v LM noname sudí z fr ligy predvedie bezchybný výkon, tak je na hanbu, že "top" rozhodcovia v PL majú po niekoľko kľúčových chýb na hlavu.

Reagovat
Busby babes

"Nech sa vydajú radšej cestou preťahovania rozhodcov z talianskej, fr, alebo sp ligy "

Reagovat
Busby babes

jinak me je uplne fuk,zes zminil Onanu, smal bych se ti za vytazeni chyby pred pul rokem uplne stejne kdyby to byl jinej pripad. coz je pripad i toho Edersona, ze jo.

vy se tak dlouho ujistujete o tom, jak jsou rozhodci nejhorsi ever, az tomu uz fakt verite, je to komicky. apson pro me. jsou uplne v pohode. Delaj chyby? obcas jo, jsou to lidi, lidi budou delat chyby vzdycky. deal with it. delaj jich min nez jich delali driv.

A pulka situaci, co povazujete za chyby, tak chyby nejsou.

Reagovat
LyEX

Áno považujem rozhodcov v týchto ligách za kvalitnejších, kritika nie len tu na ef, ale aj expertov v štúdiach, zo strany klubov a trénerov sú vlastne k hovnu, ty si to rozsekol, takže môžeme ukončiť debatu.

Reagovat
Busby babes

Spanish referee Gil Manzano blowing the full-time whistle when the ball was in-air from a direct assist for a goal. A very basic element of officiating is not to end the flow of play in a live attack. But as is so often the case, the Spanish referee is the centre of attention.

Mateu Lahoz, the referee whose shambolic handling of Argentina's World Cup clash vs the Netherlands drew rightful widespread condemnation, is back today. Barcelona vs Espanyol. 12 yellow cards, 3 red cards. Game still not over. Sums up the miserable state of La Liga officiating.

Says a lot about La Liga too. Many non-watchers incorrectly associate it with passive, passing play while the reality is it's relatively aggressive, physical, cynical and officiated by fussy referees who indulge these elements and oversee heavily disrupted matches.

Yeah - but Spanish referees are just generally tragic. I mean, that Elche appeal just there was pretty much exactly the same but not given. I mean, neither should be but both should be reaching the same conclusions.

https://twitter.com/Millar_Colin

o tom psal casto, kdyz pokryval LaLigu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele