Děkuji reprezentaci za povzbuzení celé země, ocenil prezident Zelenskyj postup Ukrajiny na Euro

27.03., 13:20
Aktuality
Ukrajinští fanoušci (© AFP)

Ukrajinští reprezentanti věnovali postup na evropský šampionát krajanům a vojákům, kteří už více než dva roky čelí ruské vojenské agresi. Svěřenci kouče Serhije Rebrova v úterním finálovém utkání play off zdolali v polské Vratislavi 2:1 Island a na závěrečný turnaj prošli počtvrté za sebou. Reprezentaci pogratuloval i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinci museli proti Islandu otáčet skóre stejně jako ve čtvrtek v úvodním kole play off na hřišti Bosny a Hercegoviny. Seveřany poslal do vedení po půlhodině výstavní ránou Albert Gudmundsson. V 54. minutě se z hranice vápna trefil Viktor Cyhankov a šest minut před koncem rozhodl podobnou střelou Mychajlo Mudryk.

"Byl to jeden z našich nejemotivnějších zápasů. Jsem nesmírně hrdý, že jsem Ukrajinec a že jsem stejné krve jako ti, kteří se nebojí položit svůj život za svobodu naší země," citovala agentura Reuters jednoho z kapitánů týmu Oleksandra Zinčenka. "Musíme o tom neustále mluvit, každý den. Jenom takhle můžeme přispět k vítězství," přidal záložník nebo levý bek londýnského Arsenalu.

"Děkuji celému týmu! Za důležité vítězství a postup na Euro. Za povzbuzení celé země. Za to, že znovu dokázali, že i když se Ukrajinci potýkají s problémy, tak se nevzdají, bojují až do konce a nakonec určitě zvítězí," napsal Zelenskyj na sociální síti X.

Čtvrtfinalisté posledního Eura musejí od začátku ruské invaze na Ukrajinu hrát domácí zápasy mimo svou zemi. Azyl našli na různých stadionech v Německu, Polsku nebo na Slovensku. Říjnový zápas se Severní Makedonií odehráli na pražské Letné.

"Jsem šťastný, jak jsme to v této těžké době zvládli. Celé play off bylo nervy drásající. Před zápasem i po něm jsme tvrdili, že musíme vyhrát pro naši zemi, pro celý ukrajinský lid a vojáky, kteří nás brání. Všichni dobře chápeme, jak důležité je dnešní vítězství," uvedl trenér Rebrov.

Jeho tým po dvou letech částečně napravil neúspěch v baráži o postup na mistrovství světa, ve které vypadl s Walesem. Ukrajina se na Euru v Německu střetne ve skupině E na úvod s Rumunskem a dále se Slovenskem a Belgií.

Autor: ČTK

Komentáře (45)

Přidat komentář
Chlupatá máma

To by tam mohli rovnou ke stadionům vyslat odvodový komise. Dezertérskýho materiálu do první linie tam bude hafo.

Reagovat
oli9

Přitom nic z toho by být nemuselo kdyby nebyla jedna malá zbabělá svině v Moskvě a svět by byl lepším místem..

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
kilobyte

Tak by se našla jiná malá zbabělá svině v Moskvě.

Reagovat
Front hell

bohužel

Reagovat
Greaber

Aby se náhodou místo něj nenašel ještě někdo horší, v Rusku je to klidně možný

Reagovat
didosh

Reagovat
capaccio

To je velice naivna predstava.

Reagovat
0:1

Každý co všechno kolem Ruska svaluje jen na toho sráče Putina, si Rusko dost idealizuje.

Reagovat
Godwinson

Tak to jsou podobní odborníci, kteří věštili ekonomické zhroucení Ruska do léta 22, vítězství Ukrajiny do konce 22, drtivou ofenzívu až k Moskvě loni atd. atd.

Reagovat
kilobyte

Vážně někdo věštil drtivou ofenzívu až k Moskvě?

Reagovat
oli9

Nebo odborníci kteří byly za 3 dny v Kyjevě co. A jestli ti přijde úspěch toho za jakou cenu a čeho dosáhlo Rusko doposud na Ukrajině...

Reagovat
Fortex

Reagovat
Fakt

Reagovat
Fortex

Reagovat
GjøvikFF

To sis tak trošku zapřeháněl, že?

Reagovat
Godwinson

Bohuzel ne, no.

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
didosh

Reagovat
Elliasson

To není o jednom člověku...

Reagovat
oli9

Tohle Rusko si vypěstoval Putin za 20 let

Reagovat
Elliasson

Nejen Putin. Tohle prostě neuděláš sám.

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Fortex

Reagovat
oli9

Reagovat
GrimeBaller98

klasickej haircut na Ukacko

Reagovat
FC Porto FC

Ukrajina má dobrý tým, jedna půlka hraje v Anglii druhá ve Španělsku to je solidní kvalita. Plus se jim rýsuje další talent Sudakov

Reagovat
Stannis Baratheon

To není talent, to už je jejich regulérní tahoun. V létě jde za pálku do TOP ligy, tipuju to na Juventus.

Reagovat
Mönchengladbach

Těžko, ten půjde do TOP klubu. Nejspíš Arsenal.

Reagovat
Müllered

To tvoje tvrzení si dost odporuje.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Ukrajině postup zvlášť přeju.

Reagovat
Fortex

Reagovat
Shevchenko

Wow, jak jen z tvých smajlíků tady v diskusi jde poznat, jaký dement jsi

Reagovat
Godwinson

Už aby byl Mudryk na frontě

Reagovat
Neutron

Hoci som drzal Islandu, tak objektivne postupil lepsi tim

Reagovat
hematop

Jak může někdo fandit zemi, která podporuje nacismus. Zemi, kde jsou stovky vědeckých bunkrů, kde se mučí a zabíjejí děti z kterých se získaná krev zasílá na voodoo rituály pro utajovanou sektu miliardářů. To vše je sponzorováno nekromantem Billem Gatesem a konkubínou Ilonou Czsákovou! RuSSko to myslí s demokratickým světem dobře a snaží se vražděním nevinných civilistů a svou pravdivou propagandou ukázat, co je Amerika zač. Protože za vše můžou USA. Vzpomeňte si na Jugoslávii nebo Vietnam!! Vždyť spojené státy můžou za to, že nemám peníze, sedím doma 20 let a pobírám dávky!! Za vše může západ!! Otevřete oči!!!

Reagovat
vacin

Jak jsem začal číst, po první vetě jsem si řekl, co je to za debila po druhé jsem už znejistěl a radši to dočetl do konce

Reagovat
Univerzál

Ze začátku jsem si nebyl jistý, ale postupně je tam ta ironie zřetelná čím dál víc

Reagovat
frankiefcb

ještě, že jsem to dočetl. Po první větě jsem si tě chtěl zaškatulkovat jako debila. No ještě, že jsem na eurofotbalu a ne na facebooku.

Reagovat
kilobyte

Pozor s těmi humory. Bohužel existují lidi, kteří by tomu byli schopní věřit.

Reagovat
hematop

Já upřímně jsem čekal, že se nějaký úzkoprsí moralista chytí, ale jak vidím, tak jste úspěšně absolvovali tento výplach flastence!!

Reagovat
hematop

úzkoprsý*

Reagovat
didosh

Reagovat
Mass

Bohužel se v ČR najde i většina lidí která věřila na jaderné rakety v Iráku a která tvrdí, že v Gaze při policejní akci na záchranu rukojmích omylem zahynulo 3x víc civilistů než za 10 let cílené ruské genocidy Ukrajinců. Tihle dezoláti sedí ale ve vládě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele