DVACÍTKA SE VRÁTILA DOMŮ

24.07.2007, 15:31
Aktuality
Zaujalo nás
Krátce po 13. hodině se domů vrátila fotbalová reprezentace do dvaceti let, která na světovém šampionátu v Kanadě vybojovala stříbrné medaile. Výpravu na letišti přivítali premiér Mirek Topolánek a předseda ČMFS Pavel Mokrý. Na tiskové konferenci pako turnaji i plánech do budoucna mluvili trenér Soukup, kapitán Šimůnek a střelec branky ve finále Fenin.

"Jde o výjimečný zážitek, který už se třeba nemusí opakovat," shodli se všichni zúčastnění. Kritikům, kteří tým pranýřovali za destruktivní taktiku odpověděl Miroslav Soukup po svém. "Kritizovali nás za defenzivní pojetí, ale kromě prvního zápasu s Argentinou jsme pokaždé dali branku. Nato že nás všichni brali za obránce to není podle mě vůbec špatné," řekl.

"Naopak když jsem sledoval ve vipce semifinále mezi Argentinou a Chile, tak za mnou chodili představitelé mezinárodní federace a oceňovali naši taktickou vyspělost a to, jak se každému proti nám špatně hraje," pokračoval kouč vicemistrů světa.

"Už jsem to říkal v Kanadě. Když hrajete proti Argentině nebo Španělsku tak je to prostě jako když česká škodovka závodí s Ferrari. Na rovné trati nemáte šanci. Tak jsme jim museli postavit trať se zatáčkami a jak se ukázalo, tam s námi měli problémy," použil Soukup trefné přirovnání.

Co plánuje sympatický kouč do budoucna? "Slovo dovolená trenéři moc neznají. Takže jak by řekli Brňáci, zase zpátky do hokny," žertoval Soukup s novináři.

"Jsem přesvědčen, že Petr Uličný už má pro mě v Brně přichystané úkoly. V sobotu hrajeme generálku v Opavě a za týden začíná liga, takže není času nazbyt," odtajnil brněnský asistent své nejbližší plány.

Ani jeho svěřenci si asi moc volna neužijí. "Až tady skončíme. budu se hlásit trenéru Bílkovi, takže teď vlastně nevím, jaký je můj další program," řekl kapitán týmu a momentálně stále hráč Sparty Jan Šimůnek.

"Já mám slíbenou dovolenou," dodal s úsměvem Martin Fenin, třetí střelec ve finále MS v české historii.

O české mladíky teď pravděpodobně vypukne rvačka mezi evropskými kluby a bude jen na nich jestli odejdou do zahraničí nebo se nejprve pokusí prorazit na domácí dospělé scéně. Právě druhá cesta je podle trenéra Miroslava Soukupa tou, na níž by své svěřence rád viděl.

"Možná někoho naštvu, ale podle mě by se měli prosadit nejdřív ve svých klubech, stát se vůdčími osobnostmi, reprezentovat v jedenadvacítce a ukázat, že jejich úspěch nebyla je nzáležitost jednoho turnaje. Nejsem si jistý jestli jim odchod do zahraničí v 18 nebo ve 20 může něco dát," poznamenal Soukup.

"Během mistrovství jsme se svými manažery nekomunikovali, takže vůbec nevím, jestli má o mně někdo zájem. Samozřejmě by mě to potěšilo, ale já jsem z Teplic a ještě jsem tam toho moc neukázal. Takže pokud zůstanu vůbec mi to nebude vadit," řekl Martin Fenin, za nějž Feyenoord Rotterdam údajně nabízi 5 milionů eur.

Zůstane úspěšná dvacítka spolu? "Já doufám, že ano, že tihle kluci navážou na tenle úspěch v jedenadvacítce. Je ale potřeba si uvědomit, že tahle etapa, která trvala tři roky, končí a začíná nová. Je potřeba vzít si to dobré, počit se z toho špatného a začít zase od začátku poctivě pracovat. Tenhle tým by měl tvořit kostru nové jedenadvacítky, měl by se doplnit o hráče, kteří nezklamali na ME U21 v Holandsku a měl by se pokusit navázat na tento úspěch." říká Miroslav Soukup, který se stal asistentem Vítězslava Lavičky u týmu Lvíčat.

A nejcennější suvenýr, který si mladí reprezentanti přivezli? "Pro nás jsou to určitě medaile a pak samozřejmě spousta zážitků, které jsme za ty dva měsíce v Kanadě nasbírali. S těmahle klukama už budeme asi nadosmrti kamarádi," zrekapituloval Martin Fenin.

"Poznali jsme odlišnou kulturu, život v cizí zemi. Viděli jsme Niagarské vodopády, setkali jsme se s krajany žijícími v Kanadě, byli jsme dokonce u českého velvyslance. Zážitků je spousta a pro chlapce to jsou zkušenosti k nezaplacení." uzavřel tiskovou konferenci vedoucí české výpravy v Kanadě Rudolf Baťa.

Autor: Jiří Fišara / eurofotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele