Eredivisie - preview 19. kola: Šlágr v Rotterdamu

26.01., 08:50, aktualizováno 28.01., 09:34
Previews
Fanoušci Feyenoordu (© AFP)

Čtyřmi zápasy bude v neděli pokračovat nizozemská nejvyšší soutěž, přičemž velká bitva se odehraje na De Kuipu. Na půdu aktuálně druhého celku tabulky zavítá třetí Twente, i kdyby však uzmulo z venkovního utkání všechny body, Feyenoord pod sebe nedostane. Alkmaar, nacházející se na čtvrté příčce, cestuje do Fríska...

SC Heerenveen - AZ Alkmaar

neděle 12:15

Alkmaar před začátkem této sezóny patřil mezi hlavní kandidáty na zisk mistrovského titulu, avšak v tuto chvíli je téměř jasné, že na nizozemský trůn ani po patnáctiletém čekání neusedne. AZ se totiž od začátku prosince uplynulého roku trápí, jelikož z předchozích šesti utkání jen jednou vyhrálo a postupně se propadlo na čtvrté místo se čtyřiatřiceti body, zezadu se na něj navíc postupně dotahuje probuzený Ajax.

Vedení klubu se rozhodlo na tuto krizi reagovat odvoláním trenéra Pascala Jansena, a to po nepřesvědčivém výkonu v osmifinále národního poháru s amatérským týmem KVV Quick Boys (postup až v penaltovém rozstřelu). Tým do konce této sezóny převzal dosavadní asistent Maarten Martens, avšak premiéra mu příliš nevyšla, jelikož jeho svěřenci zachraňovali alespoň bod se Zwolle až ve čtvrté minutě nastavení (2:2).

"Je před námi období, kdy se potřebujeme vrátit k základům a zase si musíme věřit. O kvalitách kádru v žádném případě nepochybuji, jen je potřeba se vydat správnou cestou. Stále můžeme bojovat o nejvyšší příčky a jsem přesvědčen, že v utkání s Heerenveenem předvedeme výkon, se kterým budeme spokojeni. Nic jednoduchého nás ale nečeká, velkou pomocí by byl první vstřelený gól," prohlásil optimisticky teprve devětatřicetiletý Martens.

Srdíčka v tomto ročníku předvádí velmi nevyrovnané výkony a aktuálně se jim také vůbec nedaří, protože z předchozích čtyř ligových duelů vybojovali jediný bod se Zwolle (2:2) a k tomu vypadli z KNVB Bekeru po neúspěchu s Vitesse (0:1). SC naposledy jasně prohrálo v Rotterdamu s Excelsiorem (0:3) a v tabulce mu patří jedenáctá příčka s dvaceti body. Jeho kouč Kees van Wonderen postrádá Nicolaescua, Karlsbakka a Aliho Haidara, hosté nemají k dispozici Westervelda, Verhulsta, Sugawaru ani brankáře Ryana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.57 - 2.16

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Twente

neděle 14:30

Obhájce mistrovského titulu Feyenoord i v této sezóně předvádí celkem stabilní výkony, nicméně za vedoucím PSV stále výrazně zaostává a k druhému triumfu v Eredivisii tak musí doufat, že se parádní forma eindhovenského vyzyvatele co nejdříve zastaví. Rotterdamský klub se momentálně nachází ve velmi dobrém rozpoložení, v předchozích pěti duelech hned čtyřikrát vyhrál a v tabulce nizozemské ligy je druhý s dvaačtyřiceti body.

Svěřenci trenéra Arneho Slota aktuálně zaostávají za vedoucím PSV o propastných deset bodů, nicméně naposledy stáhli ztrátu a určitě ještě nic nevzdávají. S eindhovenským gigantem se navíc utkali ve středečním osmifinále národního poháru a uštědřili mu vůbec první porážku této sezóny na nizozemské scéně (1:0), po vypadnutí Ajaxu tak převzali úlohu největšího favorita na celkové prvenství v KNVB Bekeru.

Teď je v ostře sledovaném duelu 19. kola čeká konkurenční Twente, které má na kontě jen o pět bodů méně a je třetí. "Twente se umí vytáhnout proti komukoli a jsem přesvědčen, že nám na trávníku nenechá ani centimetr prostoru. My se nesmíme nechat uspokojit výhrou nad PSV a znovu je potřeba pracovat na sto procent. Máme za sebou skvělé fanoušky a pevně věřím, že společně získáme důležité tři body," uvedl Slot s jiskrou v očích.

Klub z Enschede prožil velmi povedenou první část, avšak po vypadnutí z národního poháru s PSV (1:3) minule nepotvrdil úlohu favorita v Nijmegenu a domů překvapivě odjížděl bez bodů (0:1). "Feyenoord je v Nizozemsku stálicí a na stadionu De Kuip se nevyhrává příliš často, naše motivace uspět je ale obrovská a my v Rotterdamu určitě prohrát nehodláme. Proti takto ofenzivně laděnému soupeři nesmíme jen bránit, naopak je potřeba být aktivní od začátku až do konce," nastínil své plány lodivod FC Joseph Oosting.

Twente se v loňském roce na svého nadcházejícího rivala poměrně dařilo a ani v jednom ze dvou utkání neprohrálo (2:1, 1:1). Oosting v nejbližší době možná přijde o obránce Smala, jenž má namířeno do skotského Rangers, a také o důležitého kostarického útočníka Manfreda Ugaldeho, o kterého má eminentní zájem ruský Spartak Moskva. Hosté nemají k dispozici vykartovaného Brunse, domácí kvůli reprezentačním povinnostem nemohou počítat se Zerroukim, Mintehem, Uedou ani Jahanbakhshem.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman - Wieffer, Timber - Dilrosun, Stengs, Paixao - Gimenéz

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Brenet, Propper, Van Hoorenbeeck, Smal - Sadílek, Eiting - Rots, Steijn, Taha - Ugalde

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.98 - 8.05

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - NEC Nijmegen

neděle 14:30

Před několika dny hráči Go Ahead Eagles vypadli z Nizozemského poháru, teď přitom mají ideální možnost, jak svému soupeři porážku oplatit. Celek z Deventeru na Nijmegen narazí během krátké chvíle znovu, tentokráte v rámci Eredivisie a před vlastními fandy. Skolit však NEC nebude žádným lehkým úkolem, vždyť ten ve všech soutěžích nepadl sedmkrát v řadě.

Obě mužstva se nacházejí na místech zaručující posezónní play-off o účast v evropských pohárech a rozhodně je nemíní v dalších týdnech opouštět. Tenhle duel přitom může plně prověřit jejich schopnosti v dlouhodobých bitvách o tuto metu. Jednat by se mělo o vyrovnané měření sil, do role mírného favorita jsou každopádně přece stavěni domácí, kteří ve vlastním prostředí po celou sezónu obecně pravidelně bodují.

Hosté nicméně nemají jediný důvod si na výběr Kowet nevěřit. Aktuálně mají opravdu úctyhodnou formu, včetně Nizozemského poháru vyhráli šestkrát z posledních sedmi případů, remízu uhráli venku s Feyenoordem, což se v kontextu ambicí NEC a rotterdamského giganta nedá považovat za neúspěch. "Snažíme si užívat tohle dobré období, také však zůstáváme obezřetní,” krotil nějakou přehnanou euforii zkušený třiatřicetiletý obránce Bram Nuytinck. "Bude to těžký, ale zajímavý zápas. Oběma týmům se totiž v tomhle ročníku slušně daří. Bude to navíc přímý souboj o šesté místo," připomínal pouhý bodový rozdíl mezi oběma konkurenty.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.73 - 3.18

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

FC Volendam - Fortuna Sittard

neděle 16:45

Loňský nováček z Volendamu nezažil úplně povedenou první část sezóny, nicméně poslední dobou přeci jen stabilizoval svou výkonnost a bez šance na záchranu rozhodně není. V tuto chvíli má na kontě dvanáct bodů a je předposlední sedmnáctý o skóre před posledním Vitesse. Nyní by chtěl rozšířit své konto proti konkurenční Fortuně, jejímž hlavním úkolem je taktéž záchrana, a aktuálně se jí poměrně daří.

Domácí výběr skvěle zakončil uplynulý rok, jelikož překvapivě vyhrál v Heerenveenu (2:1), avšak první duel roku 2024 mu vůbec nevyšel a porážka 0:1 s Almere ho hodně bolela. Uplynulý víkend však přeci jen zabral v Almelu a s dalším konkurentem Heraclesem vybojoval bod za remízu 1:1. Klub ze Sittardu předvádí nevyrovnané výkony, momentálně nebodoval naplno třikrát v řadě.

Po důležitých výhrách s Vitesse (3:1) a Waalwijkem (1:0) utrpěl vysokou prohru v Nijmegenu (1:4), po následném neúspěchu s rotterdamskou Spartou (0:2) se ve středeční dohrávce 18. kola rozešel smírně bez branek s Almere. Oba nedělní protivníci se v této sezóně utkali v polovině září a z vítězství po výsledku 3:1 se radovala Fortuna.

Její kouč Danny Buijs aktuálně hlásí dvě nové posily - na hostování z italského týmu Hellas Verona dorazil Jayden Braaf a z jiného méně známějšího italského klubu Feralpisalò záložník Alessio Da Cruz. Naopak kádr opustil Tijjani Noslin, jenž přestoupil právě do Hellasu za zhruba tři miliony eur. Také kouč FC Regillio Simons může zařadit do sestavy novou akvizici, jelikož z dalšího italského celku Udinese přišel jako host mladý forvard Vivaldo Semedo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.63 - 3.62 - 2.03

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Almere City

sobota 18:45

PSV prožilo naprosto fantastickou první polovinu tohoto ročníku a málem překonalo svůj vlastní rekord ze sezony 1987/88 v počtu výher v řadě, nicméně poslední týden si přece jen prošlo mírnou krizí, a teď se tak hodlá vrátit na vítěznou vlnu v sobotním střetnutí proti nováčkovi z Almere. Eindhovenský gigant ztratil vůbec první body této sezony před týdnem v Utrechtu (1:1), ovšem i tak nadále suverénně vládne nizozemské scéně.

Domácí favorit ovládl sedmnáct utkání od začátku tohoto ročníku a vyrovnal tak "maximum" staré pětadvacet let - uplynulý víkend v Utrechtu vedl, jenomže houževnatý soupeř dokázal vyrovnat. PSV se navíc ve středu nepovedlo osmifinále národního poháru v Rotterdamu s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem a po premiérové porážce 0:1 bylo až nečekaně brzy vyřazeno, loňský triumf tedy nezopakuje.

"Máme za sebou složitější období a je načase, abychom zase získali potřebné sebevědomí a vrátili se ke své tradiční hře. Samozřejmě je nesmírně obtížné držet takto fantastickou formu téměř deset měsíců, ale pokud chceme být úspěšní, tak zaváhání si můžeme dovolit jen minimálně. Teď nás čeká Almere, které nemá co ztratit, a my ho za žádnou cenu nesmíme podcenit," řekl s klidným hlasem domácí lodivod Peter Bosz.

Jeho svěřenci mají v Eredivisii na kontě úctyhodných dvaapadesát bodů a před Feyenoordem jsou o dostatečných deset bodů, důvod k panice tak prozatím nemají. Hosté po svém premiérovém postupu mezi nizozemskou elitu mají jediný úkol a tím je záchrana - v novém roce se jim daří (7 bodů z posledních čtyř utkání) a jsou třináctí s dvaceti body. Ve středeční dohrávce 18. kola se rozešli smírně bez branek s konkurenční Fortunou.

Bosz stále nemůže počítat se zraněným Bellou-Kotchapem a dále se Saibarim (Africký pohár národů), jasný outsider přijede bez Mattoira s Mamengim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.70 - 23.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

sobota 18:45

Momentálně druhý nejúspěšnější klub z Rotterdamu opět bojuje o pohárovou Evropy, a i když se potýká s určitou nevyrovnaností výkonů, tak na tom stále je poměrně dobře a splnění tohoto cíle rozhodně není nereálně. Sparta doposud vybojovala přijatelných pětadvacet bodů a nachází se na osmé pozici, její sobotní protivník aktuálně nevyhrál mezi nizozemskou elitou šestkrát v řadě a patří mu až šestnáctá barážová příčka se čtrnácti body.

V Eredivisii se v tomto ročníku rozdá hned šest vstupenek do evropských pohárů a svěřenci trenéra Jeroena Rijsdijka si na jednu z nich určitě brousí zuby. Po špatných výkonech z konce uplynulého roku skvěle vstoupili do toho nového (výhra 2:0 v Sittardu nad Fortunou), nicméně před týdnem ve velmi vyrovnaném střetnutí s Go Ahead neproměnili několik vyložených možností a utrpěli tedy krutou porážku taktéž o dva góly (0:2).

Domácí tým se i letos chce hlavně zachránit - zatímco v předchozích dvou sezonách se pohyboval v klidném středu tabulky, tak teď ho pravděpodobně čeká mnohem složitější úkol. Z poslední výhry se radoval koncem listopadu roku 2023 ve Zwolle (2:1), od té doby získal v šesti případech jen dva body. Před týdnem zavítal do Amsterdamu a s obrozeným Ajaxem utrpěl vysokou prohru 1:4.

Oba soupeři se spolu utkali v podzimní části koncem října a Sparta v 10. kole potvrdila roli mírného favorita (2:0). Stratég RKC Henk Fraser nemůže počítat jen se zraněným El Harmazim, jeho protějšek Rijsdijk nenasadí Neghliho, Vriendse ani Lauritsena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.37 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AFC Ajax

sobota 21:00

Dlouho se v Eredivisie během zimy neurodil nějaký větší přestup. Až se o něj během čtvrtka postarali v Amsterdamu. Jordan Henderson, známý hlavně ze svého dlouholetého působení v Liverpoolu, byl vysvobozený ze saúdskoarabského zajetí a přijal nabídku Ajaxu. Asi nicméně není ještě pravděpodobné, že by se okamžitě zapojil do soutěžního zápolení proti Waalwijku.

Tedy to by se muselo dát vše hodně rychle do pohybu, což se spíše neočekává. Na vině je totiž chybějící pracovní povolení, které hráč v současné chvíli nemá. Ajax všechny potřebné dokumenty sepsal, teď jde o to, jak dobře budou pracovat úřady. Situaci přitom komplikuje i fakt, že Velká Británie již není součástí Evropské unie. Do té doby tak není Hendersonovi umožněno ani trénovat s novými spoluhráči. Jeho první start je tak naplánovaný až na začátek února, kdy Ajax narazí na PSV.

Pro celek z hlavní nizozemské metropole, který by rád ještě ve zbytku sezóny zaútočil na místa zaručující účast v Lize mistrů, by mohl Hendersonův příchod znamenat průlom. Klub v létě přivedl několik mladých hráčů, kteří jaksi nemají svého lídra. Zkušenosti jsou to, co současnému Ajaxu chybí možná vůbec nejvíce, rodák ze Sunderlandu jich má přitom požehnaně. A mohl by se stát jakýmsi "otcem” všech těch, kteří ještě na vlastní kůži nezažili zápasy na té nejvyšší úrovni.

Nizozemská nejvyšší liga nepředstavuje v evropském měřítku tu nejkvalitnější soutěž. Henderson má za sebou přece léta v anglické Premier League, se vší úctou k nizozemskému pelotonu představuje tahle fronta jinou úroveň. Dá se však říci, že jakákoli jiná varianta pro něj byla vždy tou lepší než ta v podobě Al-Ettifaqu. "Historie klubu mluví sama za sebe, po mnoho let v něm hrají hráči světové úrovně. Jakmile jsem zjistil, že existuje šance dorazit právě sem, byl jsem nesmírně šťastný. A také překvapený,” uvedl v rozhovoru pro oficiální web de Godenzonen.

Nejen mužstvo z Waalwijku, které má aktuálně velké sestupové starosti, bude v následujících týdnech Hendersonovým soupeřem. Tedy v tom smyslu, že na takové z minulosti jistě nebyl tenhle záložník zvyklý, nepočítáme-li například týmy z domácích pohárů. Velké bitvy z Anglie či Ligy mistrů teď zkrátka vymění za souboje s těmi méně známějšími konkurenty, jež mají daleko jiné možnosti, než většina těch z Ostrovů. "Ajax prožíval těžký rok na hřišti i mimo něj. To byl i můj případ za posledních šest měsíců,” připomínal třiatřicetiletý středopolař. "Doufáme, že si navzájem můžeme pomoci, abychom se společně posouvali vpřed a byli v budoucnu co nejúspěšnější. Ajax tu chtěl mít někoho zkušeného, kdo tým povede na trávníku i mimo něj. Snad se mi úkol podaří splnit.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.01 - 4.60 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Utrecht

sobota 21:00

Utrecht letos rozhodně neprožívá povedenou sezonu, a i když se po herní stránce přece jen zvedl, tak výsledkově stále nemůže být vůbec spokojen. FC totiž v dosavadních osmnácti zápasech získalo pouhých devatenáct bodů a je až čtrnácté těsně nad sestupovou propastí. Nyní se pokusí alespoň přiblížit ke klidnému středu tabulky v Rotterdamu, kde ho čeká nevyzpytatelný Excelsior.

SBV zahájilo tento ročník ve velkém stylu a delší dobu se pohybovalo v horních patrech Eredivisie, jenomže postupně upadalo do krize a až do minulého víkendu nevyhrálo mezi nizozemskou elitou dokonce desetkrát za sebou. Teprve naposledy předvedlo sebevědomý výkon s konkurenčním Heerenveenem a po jasném vítězství 3:0 se tabulkou vyhouplo na solidní devátou příčku s dvaceti body.

Avšak svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena v žádném případě nemají nic jistého, protože na šestnáctou barážovou pozici Waalwijku disponují jen šestibodovým náskokem. Hosté se z posledního vítězství v nizozemské lize radovali zhruba v polovině prosince, když nečekaně uspěli v Deventeru s Go Ahead (2:0), jenže od té doby se rozešli smírně právě s Waalwijkem (1:1) i s posledním Vitesse (0:0).

Další nerozhodný výsledek zaznamenali uplynulý víkend (taktéž 1:1), ovšem tato remíza pro ně byla nesmírně cenná, jelikož vůbec poprvé v sezoně obrali o body suverénní PSV. Oba sobotní soupeři na sebe naposledy narazili v polovině listopadu předešlého roku a rozešli se spolu smírně po výsledku 2:2. Dijkhuizen postrádá Nieuwpoorta, Omorowu, Seymora, Hartjese i Donkora, stratég Utrechtu Ron Jans zřejmě nenasadí Lidberga, Huga Novou, Descotteho ani Ramselaara.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.71 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - SBV Vitesse

pátek 20:00

Celek z Arnhemu zažil hrubě nepovedenou první polovinu sezony a stejně jako v uplynulém ročníku to vypadá, že přinejlepším bude bojovat o klidný střed tabulky. V tuto chvíli má ale ještě větší starosti, protože v dosavadních osmnácti duelech vybojoval pouhých dvanáct bodů a je úplně poslední o skóre za sedmnáctým Volendamem. Teď v páteční předehrávce 19. kola zavítá na stadion solidně hrajícího nováčka ze Zwolle.

PEC sice doposud vyhrálo jen pětkrát a momentálně nebodovalo naplno čtyřikrát po sobě, i přesto ale zaskočilo několik favoritů a s dvaceti body se nachází na slušné desáté příčce. Svěřenci trenéra Johnnyho Jansena aktuálně hned třikrát za sebou remizovali se svými soupeři v poměru 2:2, po senzačním nerozhodném výsledku s Ajaxem i Heerenveenem překvapili uplynulý víkend tápající Alkmaar.

Hostující vyzyvatel vstoupil do nového roku s mnohem lepším herním projevem a hned na úvod se rozešel smírně bez branek s Utrechtem, naposledy dlouho držel krok s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem a po houževnatém výkonu mu podlehl o jediný gól (1:2). Se svým nadcházejícím konkurentem se v této sezóně utkal koncem října a na stadionu Gelredome vítěz znám nebyl (1:1).

Jansen se nově musí obejít bez Thomase, který je vyřazen až do konce tohoto soutěžního ročníku kvůli vážnému zraněné kolena, vinou poraněného kotníku se nepodívá na trávník ani Buurmeester. Na marodce k tomu dlouhodobě zůstávají MacNulty, Druijf, Dedes i Lagsir. SBV postrádá Jonathanse s Fodém Fofanou, naopak svou premiéru v novém působišti by si mohl odbýt teprve osmnáctiletý rumunský křídelník Adrian Mazilu, jenž přišel na hostování z anglického Brightonu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.44 - 3.32

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
18
17
1
0
60 : 8
52
2
Feyenoord Rotterdam
18
13
3
2
52 : 17
42
3
FC Twente
18
11
4
3
36 : 21
37
4
AZ Alkmaar
18
10
4
4
38 : 18
34
5
AFC Ajax
18
9
4
5
42 : 33
31
6
Go Ahead Eagles
18
7
5
6
30 : 26
26
7
NEC Nijmegen
18
6
7
5
34 : 30
25
8
Sparta Rotterdam
18
7
4
7
24 : 24
25
9
SBV Excelsior
18
4
8
6
31 : 35
20
10
PEC Zwolle
18
5
5
8
27 : 32
20
11
SC Heerenveen
18
6
2
10
26 : 35
20
12
Fortuna Sittard
18
5
5
8
17 : 30
20
13
Almere City
18
5
5
8
19 : 34
20
14
FC Utrecht
18
4
7
7
18 : 27
19
15
Heracles Almelo
18
5
4
9
23 : 41
19
16
RKC Waalwijk
18
4
2
12
17 : 34
14
17
FC Volendam
18
3
3
12
19 : 42
12
18
SBV Vitesse
18
3
3
12
13 : 39
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele