Eredivisie - preview 31. kola: Feyenoordu chybí dva krůčky

05.05.2023, 09:07, aktualizováno 07.05.2023, 09:18
Previews
Orkun Kökcü (© AFP)

Feyenoord se veze na vítězné vlně a dnes může udělat předposlední krok na cestě za titulem, pokud zvládne derby na půdě Excelsioru. Twente cestuje do Emmenu.

FC Emmen - FC Twente

neděle 12:15

Na Emmen čeká ve zbývajících čtyřech kolech nervy drásající bitva o holé přežití a momentálně potřebuje každý bod jako sůl. V dosavadních třiceti kolech získal osmadvacet bodů a patří mu patnáctá pozice, nicméně před šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru je jen vinou lepšího skóre. Nyní ho čeká duel s Twente, které se stejně jako loni pere o pohárovou Evropu a s největší pravděpodobností ho opět bude čekat play-off o předkolo Konferenční ligy.

Domácí celek po bezbrankové remíze s Nijmegenem prohrál v Amsterdamu s Ajaxem (1:3), avšak minule předvedl výbornou psychickou odolnost a díky hattricku talentovaného Oleho Romenyho zvítězil nad Heerenveenem nejtěsnějším poměrem 3:2. Toto sebevědomí se mu proti vyzyvateli z Enschede určitě bude hodit, protože hosté posbírali o čtyřiadvacet bodů více a v současnosti jsou šestí o bod za pátou Spartou.

Svěřenci trenéra Rona Janse obhajují z loňského ročníku konečné čtvrté místo a ještě před několika týdny se o něj přetahovali s Alkmaarem, jenže nyní na něj ztrácejí propastných osm bodů a toto manko již těžko dotáhnou. Před čtrnácti dny i díky jubilejní desáté ligové trefě této sezóny v podání českého útočníka Václava Černého otočili vývoj právě proti Spartě, avšak kvůli pozdní trefě v nastaveném čase brali jen bod za divokou remízu 3:3.

Twente vyzrálo na svého nadcházejícího protivníka dvakrát v řadě, v tomto ročníku vyhrálo 2:0. V hostujícím dresu by se kromě Černého mohl objevit v zahajovací jedenáctce také druhý český krajánek Michal Sadílek. Jans se musí obejít bez Brunse s Hilgersem, domácí stratég Dick Lukkien určitě nenasadí Veldmateho, Ruie Mendese, Güçlüa, Hardevelda, Kieftenbelda ani Liedera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.54 - 3.90 - 1.77

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Feyenoord letos prožívá vynikající sezónu, a i když v národním poháru skončil v semifinále a v Evropské lize ve čtvrtfinále, tak si může spravit chuť v Eredivisii. Tu naposledy ovládl v roce 2017, teď však čtyři kola před koncem drží nadějný osmibodový náskok před PSV a již v tomto kole může získat definitivní jistotu. Pokud totiž porazí městského rivala Excelsior a eindhovenský rival nevyhraje na půdě jiného rotterdamského týmu Sparty, tak ho o vytouženou trofej už nikdo nepřipraví.

Svěřenci trenéra Arneho Slota jsou tedy v luxusní pozici a o prvenství se mohou připravit jen sami. V dosavadních třiceti duelech prohráli pouze jednou a to právě v podzimní části v Eindhovenu s PSV (3:4), jinak ale předvádějí konstantní výkony (22 výher a 7 remíz). Momentálně vyhráli na ligové scéně desetkrát v řadě, naposledy udrželi pevné nervy i proti Utrechtu a porazili ho 3:1.

"Jsme velmi blízko, ale dokud neuděláme poslední krok, tak nemůžeme slavit. Současná situace je samozřejmě náročná po psychické stránce, ovšem všechny vnější vlivy se snažíme vytěsnit a soustředíme se jen na výkony na hřišti. Samozřejmě bychom chtěli slavit už v neděli, pokud se to však nepovede, tak budeme mít ještě další tři pokusy. Důležité je, abychom se ničeho nebáli," snaží se Slot povzbudit své svěřence.

Na Feyenoord totiž v žádném případě nečeká jednoduchý zápas. Excelsior sice nedosahuje jeho kvalit, jenže v derby se hodlá vytáhnout a navíc bojuje o holé přežití. V tuto chvíli mu patří šestnáctá barážová příčka s osmadvaceti body, přičemž za patnáctým Emmenem zaostává vinou horšího skóre. Poslední dvě vystoupení se mu celkem povedly, neboť porazil Go Ahead (2:1) a poté nečekaně remizoval v Arnhemu s Vitesse (0:0).

V podzimní části na stadionu De Kuip jasně dominoval favorit, který deklasoval SBV 5:1. Slot postrádá Wålemarka, Benita a Timbera, Excelsior nemůže počítat s Nieuwpoortem, Markelem, Feinem, Besuijenem ani Donkorem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.90 - 7.34 - 1.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Groningen

neděle 14:30

Tradiční účastník Eredivisie prožil katastrofální sezónu a čtyři kola před koncem to vypadá, že se nad ním definitivně stáhla mračna. FC totiž posbíralo pouhých sedmnáct bodů a je předposlední sedmnácté, na šestnáctou barážovou příčku Excelsioru ztrácí téměř nedostižných jedenáct bodů a pád do druhé ligy po dlouhých třiadvaceti letech se tedy zdá být prakticky nevyhnutelný. Pokud si chce zachovat alespoň teoretickou šanci, tak musí Go Ahead porazit.

Domácí výběr se naopak srdnatě pere o udržení prvoligové licence a díky posledním výsledkům se zdá, že se mu to nakonec povede. Svěřenci trenéra Reného Hakeho ovládli poslední dva ligové duely, jelikož nejprve zvládli dohrávku s Waalwijkem (3:2) a poté přehráli i Fortunu (2:0). V tabulce se proto vyhoupli na jedenáctou pozici se ziskem šestatřiceti bodů a právě před šestnáctým Excelsiorem mají náskok dostatečných osm bodů.

Hosté prožívají hlubokou krizi a není vůbec pravděpodobné, že by ji ještě překonali. Těsně před čtrnáctidenní přestávkou hned dvakrát přivítali Nijmegen, neboť úvodní zápas byl přerušen již po necelých osmnácti minutách kvůli zásahu asistenta rozhodčího, v úterní dohrávce pak inkasovali těsně před koncem a prohráli 0:1. Celkově nebodovali v nejvyšší nizozemské soutěži sedmkrát po sobě a na kontě mají pouhopouhé čtyři výhry.

V podzimní části vyzráli na svého nedělního protivníka po výsledku 1:0, teď je však zřejmě čeká mnohem náročnější úkol. Hake nemůže využít služeb Naubera, Mattiella, Oppegårda a vykartovaného Josého Fontána, jeho protějšek Dennis van der Ree nenasadí Verripse, van Gelderena, Blokzijla, Abrahama i Duarteho, jenž byl vyloučen právě ve střetnutí s NEC.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.99 - 5.37

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - SBV Vitesse

neděle 16:45

Fortuna se ještě před několika týdny nacházela v klidném středu tabulky a dokonce to vypadalo, že může zabojovat o pohárové příčky, avšak v předchozích šesti zápasech hned pětkrát prohrála a teď tedy bude mít co dělat, aby nakonec nespadla na šestnáctou barážovou pozici. V tuto chvíli má na kontě dvaatřicet bodů a je dvanáctá, nicméně před Excelsiorem je o pouhé čtyři body a v dohrávce 31. kola tak potřebuje zabrat.

Jejím příštím soupeřem bude Vitesse, které je na tom ještě o něco hůře, a taktéž musí pravidelně bodovat. Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho doposud posbírali o jeden bod méně než celek ze Sittardu a jsou třináctí, při případném vítězství se mohou výraznou měrou přiblížit k "očekávanému" udržení prvoligové licence. SBV chtělo před sezónou bojovat o pohárovou Evropu, ale ve třiceti duelech zvítězilo jen sedmkrát.

Domácí po skalpu předposledního Groningenu (3:1) neskórovali třikrát za sebou, neboť postupně nestačili na Ajax (0:4), Alkmaar (0:3) a naposledy neuspěli ani v Deventeru s Go Ahead (0:2). Hosté se naopak mohou pyšnit mnohem lepší formu, protože ve třech předchozích zápasech získali sedm bodů. Poradit si dokázali právě s Go Ahead (2:0) a s Nijmegenem (4:1), minule se rozešli smírně bez branek s Excelsiorem.

Klub z Arnhemu má svému nedělnímu protivníkovi co vracet, v podzimní části mu totiž podlehl na stadionu Gelredome po výsledku 1:2. Domácí trenér španělského původu Julio Velázquez by měl mít k dispozici kompletní kádr, kvůli špatným vztahům pravděpodobně opět nezařadí do základní sestavy zkušeného tureckého kanonýra Buraka Yilmaza. Jeho protějšek Cocu nemůže počítat s Davym Pröpperem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.55 - 2.29

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven

sobota 18:45

Nizozemská nejvyšší soutěž se pomalu a jistě chýlí ke svému konci, povzbuzené PSV teď bude hájit současné druhé místo na půdě rotterdamské Sparty. Eindhovenský celek uplynulý víkend zvládl penaltový rozstřel ve finále KNVB v Rotterdamu s Ajaxem a obhájil loňský triumf, v tuto chvíli drží právě před amsterdamským rivalem tříbodový odstup a za vedoucím Feyenoordem stále zaostává o téměř nedostižných osm bodů.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye doposud posbírali pětašedesát bodů, v této sezóně mají na kontě už dvě cenné trofeje, a pokud alespoň zůstanou na druhé pozici zaručující kvalifikaci Ligy mistrů, tak budou se svým působením spokojeni. Domácí celek je jedním z největších překvapení tohoto ročníku, jelikož je pátý s třiapadesáti body a je naprosto jisté, že ho minimálně kvalifikace o předkolo Konferenční ligy již nemine.

Rotterdamský klub ztrácí na čtvrtý Alkmaar sedm bodů a toto manko těžko smaže, na druhou stranu alespoň teoretická šance existuje. Sparta prohrála v předchozích šesti střetnutích jen jednou (1:3 v derby s Feyenoordem), jinak zaznamenala hned čtyři výhry a před čtrnácti dny zachránila důležitý nerozhodný výsledek 3:3 v Enschede s místním Twente díky trefě Shurandyho Samba v nastaveném čase.

Domácí tým nevyzrál na svého sobotního protivníka desetkrát za sebou, v této sezóně s ním prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2. Kouč Maurice Steijn nemůže využít služeb Meissena s Vriendsem a právě vykartovaným Sambem, PSV postrádá Beníteze, Fofanu, Obispa a Maura Júniora. "Je to pro nás velmi důležitý zápas, a pokud ho zvládneme, tak druhé místo už bude nesmírně blízko. Po úspěchu v národním poháru se však musíme vrátit nohama na zem," vyjádřil se Van Nistelrooy s opatrností v hlase.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.75 - 4.57 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SC Heerenveen

sobota 20:00

Nijmegen stejně jako v předchozím ročníku usiluje o nejlepší osmičku zaručující play-off o předkolo Konferenční ligy a teď sehraje velmi důležitý zápas s Heerenveenem. Ani jeden ještě nemá jistou záchranu, nicméně jejich pád o patro níže je velmi nepravděpodobný. Oba celky doposud posbíraly osmatřicet bodů, NEC se nachází na osmém místě a SC je desáté jen vinnou horšího skóre.

Ani jednomu týmu se v tuto chvíli nedaří úplně podle představ. Domácí sice naposledy těsně uspěli v dohrávaném utkání v Groningenu (1:0), ale předtím získali jediný bod ze tří případů. V třiceti odehraných duelech remizovali se svými soupeři hned čtrnáctkrát a v tomto ohledu nemají žádnou konkurenci. Na sobotního rivala se jim dlouhodobě daří, protože s ním neprohráli devětkrát po sobě, v tomto ročníku se s ním rozešli smírně bez branek.

SC vstoupilo do této sezóny velmi dobře a chvíli se zdálo, že dokonce může zabojovat o elitní čtyřku, avšak následně se tradičně zaseklo a tabulkou se začalo propadat. Momentálně prohrálo dvakrát za sebou, neboť po výprasku v Rotterdamu s místní Spartou (0:4) nezvládlo ani duel proti zachraňujícímu se Emmenu a hlavně kvůli hattricku Oleho Romenyho mu podlehlo 2:3.

V tomto střetnutí hned dvakrát skóroval kanonýr Sydney van Hooijdonk, jenž se v předchozích šesti odehraných zápasech prosadil hned osmkrát a s patnácti ligovými trefami se nečekaně vyhoupl do čela tabulky střelců celé Eredivisie společně s Xavim Simonsem z PSV. Trenér NEC Rogier Meijer nemůže využít služeb Tannaneho, Roefse, Verdonka a De Wolfa, hostující stratég Kees van Wonderen nenasadí Van Akena, Zaala, Van Beeka ani brankáře Nopperta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.61 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - FC Utrecht

sobota 20:00

Do konce základní části Eredivisie zbývají poslední čtyři kola a o přímých sestupujících je téměř rozhodnuto. Jedním z nich s největší pravděpodobností bude Cambuur, který je úplně poslední osmnáctý s pouhými šestnácti body na kontě a za šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru zaostává o dvanáct bodů. Teď v domácím prostředí přivítá Utrecht, jenž momentálně prakticky nemá o co hrát.

Hosté totiž mají na kontě pětačtyřicet bodů, za šestým Twente zaostávají o sedm bodů a stejný náskok drží před osmým Nijmegenem i devátým Waalwijkem. Domácí výběr prohrál v dosavadních třiceti duelech hned dvaadvacetkrát a k tomu zaznamenal pouhé čtyři výhry, v tuto chvíli utrpěl hned šest porážek za sebou. Naposledy hrál o teoretickou naději ve Volendamu, jenže nováčkovi soutěže podlehl 0:2.

Svěřenci dánského trenéra Michaela Silberbauera si stejně jako v předchozích letech zřejmě zahrají dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy a ve zbývajících čtyřech základní části se budou chtít dobře naladit. Po dvou výhrách nad Groningenem (2:1) a Twente (0:1) minule nepřekvapili vedoucí Feyenoord a prohráli s ním 1:3. S Cambuurem se v tomto ročníku utkali již ve 2. kole a překvapivě se s ním rozešli smírně v bezbrankovém poměru.

Lodivod klubu z Leeuwardenu Sjors Ultee, který zastupuje zdravotně indisponovaného Henka de Jonga (ten je mimochodem po úspěšné operaci), nemůže využít služeb Mauluna, Van der Meera, Gullita a vykartovaného Balka. Silberbauer se musí obejít bez Hendrikse, Raatsieho i Warmerdama.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.32 - 4.10 - 1.77

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar

sobota 21:00

Amsterdamský gigant prožívá jednu z nehorších sezón za poslední roky a v tuto chvíli je téměř jasné, že letos po čtyřech letech nezíská ani jednu cennou trofej. Z pohárové Evropy vypadl hned v úvodním kole vyřazovací fáze, v Superpoháru i právě v KNVB Bekeru nezvládl finálové duely s PSV a na ligové scéně zaostává za vedoucím Feyenoordem už o jedenáct bodů - toto manko se ve zbývajících čtyřech kolech už prakticky nedá dohnat.

Domácí získali mistrovský titul v předchozích třech kompletních sezónách, ale letos zaznamenali mnoho nečekaných ztrát a jsou tak prakticky ze hry. Doposud posbírali dvaašedesát bodů, za druhým PSV zaostávají o tři body a právě před čtvrtým AZ jsou už jen o body dva. Uplynulý víkend podlehli v penaltovém rozstřelu PSV a finále národního poháru jim tedy pořádně zhořklo, předtím v lize nestačili na stejného protivníka po výsledku 0:3.

Trenér AFC John Heitinga však stále věří, že se letošní ročník ještě dá alespoň zčásti zachránit. "Všichni dobře víme, že obhájit mistrovský titul je prakticky nereálné, ale ve hře zůstává druhé místo a my už všechny zbývající zápasy chceme vyhrát. Proti Alkmaaru to bude velmi náročné po psychické stránce, nicméně v žádném případě nic nevzdáváme a hodláme získat klíčové tři body," má jasno teprve devětatřicetiletý Heitinga.

Hosty na rozdíl od Ajaxu čeká kromě ligových zápasů také výzva v Konferenční lize. Díky úspěšné penaltové loterii ve čtvrtfinále s belgickým Anderlechtem totiž proklouzli do semifinále, kde je již příští týden čeká úvodní vystoupení s londýnským West Hamem. Tuto generálku tak chtějí zvládnout hned z několika důvodů, konečné třetí místo by jim navíc zaručilo předkolo Evropské ligy.

Alkmaar s přehledem ovládl minulé dva ligové duely, neboť si shodným poměrem 3:0 poradil s Fortunou i Waalwijkem. V této sezóně se utkal s Ajaxem jen jednou a doma ho překvapivě porazil 2:1. "Čeká nás nesmírně zajímavý a napínavý závěr sezóny. Určitě nemůžeme říct, že upřednostňujeme Konferenční ligu před Eredivisií nebo naopak. Jednoduše se chceme stoprocentně koncentrovat na každý zápas zvlášť a souboj v Amsterdamu pro nás bude první velkou výzvou," řekl s jiskrou v očích hostující lodivod Pascal Jansen.

Heitinga tentokráte postrádá Fitze-Jima a Kaplana, Jansen nemůže počítat s Danim de Witem, Westerveldem, Martinsem Indim a možná ani se švédským špílmachrem Karlssonem.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rensch, Timber, Álvarez, Hato - Grillitsch, Klaassen, Tadič - Berghuis, Brobbey, Bergwijn

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Beukema, Chatzidiakos, Kerkez - Reijnders, Mijnans, Clasie - Lahdo, Odgaard, Van Brederode

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 4.10 - 4.63

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Volendam

pátek 20:00

Nizozemská nejvyšší soutěž se po čtrnáctidenní přestávce rozběhne do své závěrečné fáze a 31. kolo odstartuje tradiční páteční předehrávkou. V ní se utkají dva celky, které sice ještě nemají jistou záchranu, na druhou stranu ale mají situaci ve svých rukách a RKC dokonce bojuje o pohárovou Evropu. Domácí celek totiž doposud posbíral solidních osmatřicet bodů a je devátý, zatímco hosté mají na kontě o osm bodů méně a nacházejí se na čtrnáctém místě.

Waalwijk letošními výkony překvapuje, jenže před tradiční pauzou kvůli finále KNVB Beker se mu příliš nedařilo. Ve čtyřech odehraných duelech totiž dokázal zdolat jen předposlední Groningen (2:1), jinak utrpěl debakl v Rotterdamu s vedoucím Feyenoordem (1:5) a nestačil ani na Go Ahead (2:3) s favorizovaným Alkmaarem (0:3). Teď tedy potřebuje zabrat, jelikož za osmým Nijmegenem zaostává jen vinou horšího skóre.

Nováček letošního ročníku byl považován za jasného adepta sestupu a po čtrnácti kolech měl na kontě pouhých šest bodů, nicméně od začátku ledna zabral a začal pravidelně sbírat body. Momentálně jich má na kontě třicet a přímo do druhé ligy se určitě nevrátí, avšak před šestnáctou barážovou příčkou Excelsioru drží dvoubodový odstup a možná více než jeho nadcházející protivník potřebuje předvádět konstantní výkony až do samotného konce.

Oba soupeři se spolu utkali v polovině ledna a Volendam zvítězil nejtěsnějším poměrem 2:1, Walwijk mu tak rozhodně má co vracet. Domácí kouč Joseph Oosting, který po konci sezóny zamíří do Twente a místo něho pravděpodobně usedne na lavičku Henk Fraser, bude postrádat Vaessena a možná i Bel Hassaniho, jeho protějšek Wim Jonk by měl mít k dispozici kompletní výběr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 4.06 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
30
22
7
1
73 : 28
73
2
PSV Eindhoven
30
20
5
5
81 : 35
65
3
AFC Ajax
30
18
8
4
79 : 32
62
4
AZ Alkmaar
30
18
6
6
59 : 32
60
5
Sparta Rotterdam
30
15
8
7
50 : 33
53
6
FC Twente
30
14
10
6
51 : 26
52
7
FC Utrecht
30
12
9
9
46 : 45
45
8
NEC Nijmegen
30
8
14
8
39 : 34
38
9
RKC Waalwijk
30
10
8
12
46 : 52
38
10
SC Heerenveen
30
10
8
12
36 : 45
38
11
Go Ahead Eagles
30
9
9
12
42 : 50
36
12
Fortuna Sittard
30
9
5
16
35 : 56
32
13
SBV Vitesse
30
7
10
13
36 : 48
31
14
FC Volendam
30
8
6
16
36 : 61
30
15
FC Emmen
30
6
10
14
29 : 51
28
16
SBV Excelsior
30
8
4
18
27 : 66
28
17
FC Groningen
30
4
5
21
28 : 60
17
18
Cambuur Leeuwarden
30
4
4
22
21 : 60
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele