Eredivisie - souhrn 31. kola: Feyenoord krok od titulu

05.05.2023, 21:56, aktualizováno 07.05.2023, 18:47
Komentáře a souhrny
Santiago Giménez (© AFP)

Feyenoord vyhrál derby s Excelsiorem a je krok od titulu. PSV Eindhoven porazil Spartu Rotterdam a vystačil si s jednou brankou, pojistil si tak druhé místo a ještě nevzdává boj o titul. Další ztrátu naopak zapsal Ajax, který si po bezgólové remíze podělil body s Alkmaarem. Po dvou zápasech opět naplno bodovalo Twente...

Fortuna Sittard - SBV Vitesse 2:0

07.05.2023 16:45

Góly: 51. Paul Gladon, 74. Úmaro Embaló

Fotbalisté Fortuny Sittard v souboji tabulkových sousedů porazili díky zlepšenému výkonu v druhém poločase Vitesse Arnhem 2:0 a vzdálili se od barážové pozice na rozdíl pohodlných sedmi bodů. Naopak Vitesse má po prohře stále jen tříbodový náskok a zůstává ve hře o udržení.

Úvodní půle potvrdila, že proti sobě nastoupily dva týmy, pro které by vítězství znamenalo velký krok k udržení v soutěži. Proto také nejnebezpečnější šancí první půle byla Wittekova nečekaná dalekonosná střela, která orazítkovala břevno domácího brankáře Pandura. Jinak ale hosté ze své územní převahy nic nevytěžili, stejně jako domácí ze svých neškodných protiútoků, kdy nejnebezpečněji prověřil Scherpena v závěru půle Bistrovič.

Úvod druhého poločasu patřil domácímu týmu, který z krátkého tlaku dokázal vytěžit gólovou situaci. V 51. minutě si na Pintův centr z pravého křídla nejvýše vyskočil Gladon a přesnou hlavičkou poslal Fortunu do vedení.

V 69. minutě dostalo Vitesse příležitost v podobě standardní situace. Tu zahrával Wittek a přesným centrem našel hlavu střídajícího Bialka, který ale svou hlavičku z dobré pozice namířil přímo do připraveného Pandura.

Přestože zápas byl dle průběhu spíše remízový, nakonec se radoval jenom jeden tým. Domácí Embalo se na levém křídle uvolnil od obránce a vyslal nepříliš povedenou střelu na bližší tyč. Scherpen ovšem špatně načasoval svůj zákrok a míč skončil za jeho zády. Fortuna Sittard si tedy poradila s Vitesse v poměru 2:0 a velmi pravděpodobně bude hrát Eredivisie i příští rok.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Feyenoord Rotterdam 0:2

07.05.2023 14:30

Góly: 9. Santiago Giménez, 75. Santiago Giménez

Hráče Feyenoordu Rotterdam nijak nerozhodila včerejší výhra pronásledujícího PSV a vyhráli na hřišti městského rivala Excelsioru po poměrně vyrovnaném průběhu 0:2. O první gól zápasu se postaral už v úvodní desetiminutovce Giménez, který ve druhé půli přidal také potvrzující gól.

První gólová akce hostů v úvodu utkání působila ve svém začátku vcelku nenápadně. Paixao zatočil z hloubi pole centr do pokutového území, který ale našel přesně hlavu nabíhajícího Giméneze, a ten prudkou hlavičkou potvrdil svou skvělou střeleckou formu a vrátil se boje o titul nejlepšího střelce celé Eredivisie.

Hosté pak sice více drželi míč, nicméně pořádnou šanci už si v úvodním poločase proti urputně bránícím hráčům Excelsioru nevypracovali. Ti se naopak snažili hrozit z protiútoku, ovšem ani jejich útočné snahy se neshledaly s úspěchem.

Krátce po změně stran měl Excelsior slušnou šanci na vyrovnání. Azarkan centrem z pravé strany hřiště zachytil Goudmijnův náběh do pokutového území. A chyběly jen centimetry, aby míč protečoval za Biljowova záda.

Nakonec však podruhé v utkání jásala celá zadní tribuna, před kterou ve druhém poločase chytal domácí van Gassel. Timber v 75. minutě po rychlém přechodu do útoku vyvezl míč z poloviny hřiště a vyslal do úniku Giméneze, který si opět počínal před bránou zkušeně a přidal druhý gól v zápase.

V 80. minutě opět došlo k velkému vzruchu před Biljowovou bránu, kde po rohovém kopu nejvýše vyskočil El Yaakoubi a balón z brankové čáry pracně odkopával Hancko. V nastaveném čase pak velkou šanci neproměnil střídající Danilo, a tak Excelsior prohrál duel s městským rivalem Feyenoordem. Zůstal tedy na barážovém 16. místě, Feyenoord naopak udělal další velký krok k mistrovskému titulu, který s velkou pravděpodobností může v příštím kole slavit.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Groningen 1:1

07.05.2023 14:30

Góly: 30. Willum Þór Willumsson - 6. Ricardo Pepi

FC Groningen v utkání s Go Ahead Eagles dospěl k těžce vyhnutelnému rozuzlení letošní sezóny. Tradiční prvoligový klub po remíze 1:1 přišel o matematickou šanci na záchranu v lize a po 23 letech opouští Eredivisie. Hosté sice v úvodu šli do vedení, ale o to ještě do změny stran přišli a výsledek již nedokázali otočit na svou stranu.

Začátek byl pro hosty, kteří se chtě nechtě museli se sestupem smiřovat již v minulých kolech, velmi pozitivní. Už v 6. minutě zatáhl míč z levé strany do pokutového území Antman a stříleným centrem našel Pepiho, který míč dotlačil do brány.

GA Eagles působili mnohem živěji a ve 30. minutě se dočkali vyrovnání. Adekanye krásným křižným pasem vyslal do úniku po levé straně Kuiperse, který poslal přihrávku na penaltu Willumssonovi, jehož střela zaletěla za záda brankáře Leeuwenburgha. Islandský záložník navíc mohl vzápětí přidat na stranu domácích po skrumáži v pokutovém území další gól, jenže ve velké šanci zaváhal.

Groningen není v herní pohodě a projevilo se to v momentu, kdy měl vyvinout na soupeře tlak, aby udržel onu malou naději na setrvání v nejvyšší soutěži. Více ze hry měli domácí, avšak ani oni nevyzráli na defenzívu soupeře, a tak oba týmy po remíze 1:1 braly bod.

Více informací k zápasu

FC Emmen - FC Twente 0:3

07.05.2023 12:15

Góly: 70. Michel Vlap, 75. Václav Černý, 90+1. Michel Vlap

Twente potvrdilo roli favorita a díky zlepšenému výkonu v druhém poločase veze z nedalekého Emmenu tři body. Výsledek 0:3 a výhru hostů zajistil dvěma góly Michel Vlap, kterého jedním úspěšným zásahem doplnil český křídelník Václav Černý.

Emmen bojuje v lize o holé přežití, a tak nebylo překvapením, že v utkání převzal pasivnější roli, která hráče hostujícího celku ukolébala. Domácí se spoléhali na protiútoky, které však postrádaly kvalitu ve finální fázi a hosty táhl převážně aktivní Černý, jehož střely se ale nesetkaly s gólovým úspěchem.

Trenéru Jansovi se nelíbil prvopoločasový výkon jeho svěřenců v ofenzivě a odnesl to Misidjan, kterého nahradil typologicky zcela odlišný Van Wolfswinkel. Ani tato změna ale svěží vítr do útoku hostů nepřinesla a za Emmen naopak v 61. minutě nebezpečně zahrozil Živković, ale proti jeho střele dobře zasáhl brankář Unnerstall.

Dlouhé čekání na gól nakonec prolomil hostující středopolař Michel Vlap. Ten se suverénně postavil k exekuci volného přímého kopu z ideální pozice před pokutovým územím a parádní trefou do levého horního rohu brány otevřel v 70. minutě skóre zápasu.

Na další branku čekal přeplněný hostující kotel už jen pět minut. Opět v tom měl prsty Vlap, který našel na hranici šestnáctky Černého, který si navedl míč na levačku a s přispěním bránícího El Messaoudiho přidal druhý gól hostů.

Emmen otevřel hru a málem se mu to vyplatilo v 82. minutě, kdy dělovku po odraženém míči vyslal Dirksen, ale trefil jen břevno. Na druhé straně nevyužil velkou šanci Černý, jehož střela byla zblokována, ani dorážející Ugalde, kterého vychytal Van der Hart.

Třetí vítěznou tečku za utkáním tak nakonec přidal v nastaveném čase neefektivnější a nejlepší hráč zápasu Michel Vlap. Na hranici pokutového území si na malém prostoru vyměnil míč s Cleonisem a prudkou střelou rozhodl o jasném vítězství Twente.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar 0:0

06.05.2023 21:00

Góly: -

Ajax nedokázal reagovat adekvátně na vítězství druhého PSV na půdě Sparty, doma se svým sousedem z tabulky z Alkmaaru uhrál pouze bezgólovou plichtu a na pozici vicemistra, která zaručuje účast v Lize mistrů pro příští ročník, ztrácí už pět bodů. Hosté naopak dál živí naději na uzmutí třetího místa, a tedy na příležitost postoupit místo Konferenční do Evropské ligy.

Snaha se oběma týmům rozhodně upřít nedá, co se týče nalezení cesty za vstřeleným gólem. Jako první se ozvali hosté, a to v 17. minutě, nicméně Reijnders z blízkosti po dlouhé přihrávce Sugawary gólmana Rulliho nepřekonal. O pár chvil později se naopak na druhé straně třásla branková konstrukce, napálil ji svou pravačkou z vápna Bergwijn.

Závěrečné pasáže prvního poločasu následně lépe vyšly domácím. Brobbey však ve 35. minutě na zadní tyči nedosáhl na míč hlavou ideálně, jakmile ho pobídl obloučkem Tadič. A ve 42. minutě Ajax zahodil asi největší možnost první půle, to když brankář Ryan zlikvidoval střelu Brobbeyho, balón byl každopádně vyražený pouze k nohám Bergwijna, ten ale dorážku nasměroval jenom do břevna.

Druhé dějství již následně nebylo tak divoké jako to první, lépe řečeno šance na řadu nepřicházely s tak velkou pravidelností. Zřejmě nejblíže změně skóre byl v 74. minutě Lahdo, který si navedl míč z levé strany blíže do středu na hranici šestnáctky, jeho zakončení ovšem, smolně pro něj, doputovalo po zemi pouze do bližší tyče Rulliho branky.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SC Heerenveen 2:3

06.05.2023 20:00

Góly: 37. Magnus Mattsson, 61. Landry Dimata - 27. Thom Haye, 82. Sydney van Hooijdonk, 87. Antoine Colassin

Nerozhodný výsledek by asi byl zaslouženým vyústěním dění na hrací ploše. Obě mužstva by přitom byla s dělbou bodů ve finále spokojena. Jenže duel rozsoudil nevídaný moment, který potopil úspěšné snahy Nijmegenu. A o to větší překvapení, že se o něj neslavně postaral více než zkušený brankář Jasper Cillessen. Heerenveen díky jeho přičinění zkrátka urval vítězství.

Do přestávky byl ještě stav utkání smírný. Na koně se nejdříve dostali hosté, a to ve 27. minutě. Krátce předtím pronikajícího Olssona stáhl k zemi těsně před pokutovým územím bránící Proper, sudí Higler nařídil přímý volný kop, k němuž se následně postavil Haye. A ten se z opravdu velmi dobré pozice nezmýlil. Zakroutil míč pravačkou nad připravenou zeď, přičemž střela posléze prudkým obloukem zapadla přesně do šibenice.

NEC dokázalo zareagovat ve 37. minutě. A také si dopomohlo standardkou, konkrétně rohovým kopem, který zahrával Tannane. Z vápna pak stoper Iván Márquez sklepl balón hlavou blíže k bráně a u tyčky se pak lehce prosadil číhající Mattsson. Ani ve druhé půli poté oba týmy nepolevovaly, co se zapisování gólů a efektivního využívání šancí týče.

V 61. minutě Nijmegen strhnul vedení ve svůj prospěch. El Karouani od levé lajny vyslal skákavý centr do šestnáctky, defenziva Heerenveenu, konkrétně poněkud laxně působící Bochniewicz, ho nezachytila, k bližší tyči si tak na něj seběhnul Dimata, který merunu protečoval do brankové sítě.

Kdyby v 76. minutě střídající Bruijn nemířil pouze do brankové konstrukce, zřejmě by domácí definitivně rozhodli o svém tříbodovém zisku. Fatálně na každý pád následně selhali v závěrečných pasážích zápasu a nakonec nebrali ani bod. V 82. minutě Srdíčka srovnala účty, to když Sahraoui pronikl do pokutového území, od brankové čáry cílil nahrávku nakrátko k bližší tyčce a van Hooijdonk pak lehce skóroval.

A v 87. minutě rozhodl tohle střetnutí opravdu hodně kuriózní moment. Tahiri ze středu pole jen tak ležérně nakopl míč do vápna na Colassina, který nezakončoval vůbec dobře, a tak se zdálo, že gólman Cillessen sebere balón v klidu do rukavic. Najednou se však rozhodl, že ho pustí do zámezí. Možná dobrá taktika, ne ale v tomto případě, protože slaboučká střela mimo bránu neputovala. Ba naopak se míč odrazil od tyčky a zamířil za brankovou čáru.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - FC Utrecht 0:3

06.05.2023 20:00

Góly: 37. Sander van de Streek, 41. Anastasios Douvikas, 64. Anastasios Douvikas (pen.)

Cambuur protáhl svou černou sérii porážek na číslo sedm a definitivně se rozloučil jako první sestupující s Eredivisie. V nejvyšší soutěži tak vydržel pouhé dvě sezóny od doby, co do ní v roce 2021 postoupil. Jeho katem se stal Utrecht, který neměl větší problémy získat tři body. O dvě branky se postaral Anastasios Douvikas, tu vítěznou zaznamenal Sander van de Streek.

První větší šance na řadu přišla ve 24. minutě, to když se van de Streekovi podařilo obhodit domácího brankáře Ruitera, míč putoval za brankovou čáru, nicméně před ní ještě stačil zasáhnout na poslední chvíli bránící van Wermeskerken, který míč při cestě do brány zastavil a odkopl pryč.

Ve 37. minutě se už nicméně Utrecht radoval ze zapsané trefy. Boussaid z pravé strany centroval balón na hranici brankového území, do vzduchu se vysoko vyšponoval van de Streek a hlavou zacílil na vzdálenější tyčku. Tentokráte byl již v koncovce přece úspěšný, Ruiter se po jeho zakončení marně ohlížel.

Ve 41. minutě hosté udeřili gólově ještě jednou. Klaiber unikl podél pravé lajny, sběhl si až k boční čáře pokutového území, poslal posléze merunu na Douvikase, a ten usměrnil svou hlavičku, leč možná slabě, tak hlavně chytře do šibenice.

Trápící se Cambuur dorazil po změně stran ještě svým druhým přesným zásahem Douvikas, který proměnil penaltu. Tu sudí Kamphuis nařídil poté, co si Ruiter předkopl nešikovně míč, toho využil napadající van de Streek, jenž byl následně leeuwardenským mužem v rukavicích podražený ve vápně.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven 0:1

06.05.2023 18:45

Góly: 74. Anwar El Ghazi

PSV na půdě Sparty potvrdilo, že v posledních týdnech je ve velmi dobré pohodě, a po výhře v Nizozemském poháru si v Eredivisie minimálně pojistilo druhou příčku v tabulce. Napříč všemi soutěžemi protáhlo svou sérii neporazitelnosti již na čtrnáct utkání, stále zároveň může ještě pokukovat po ligovém prvenství. Jediný gól utkání zapisoval střídající Anwar El Ghazi.

V 6. minutě se jako první ozvali hosté. Simons přebral míč zhruba na půlce, postupoval podél levé strany, a když viděl, že ho nikdo ze soupeřů neatakuje, naštrádoval si do přes třetinu hřiště dokonce až za šestnáctku, odkud zacílil, nicméně jeho pokus skončil těsně vedle domácí brány.

Až ve 38. minutě zahrozila taktéž Sparta. Namliho pas zprava propadl až na druhou stranu do rohu vápna, tam si Pinto připravil svoje zakončení z halfvoleje, a jeho přízemní pokus skončil pouze kousek vedle vzdálenější tyče.

Ani druhý poločas s sebou obecně nepřinášel gólové šance s nějakou velkou pravidelností. V 59. minutě Simons zleva zaslal pas na zadní tyčku, odtud se zdařilo El Ghazimu sklepnout míč k té druhé, kam si sbíhal Til, avšak ten, v ne úplně lehkém postavení, nedokázal balón z blízkosti doklepnout za brankovou čáru.

O vítězství eindhovenského celku nakonec rozhodla 74. minuta. Fábio Silva byl v souboji s bránícím Auassarem důraznější a uměl se svého protivníka zbavit, následně adresoval svou přihrávku do brankového území, kde sice stačil zasáhnout gólman Olij, jenže merunu vyrazil pouze před sebe, a tak dorážející El Ghazi mohl lehce skórovat. Domácí mohli odpovědět v 89. minutě, ovšem Saito, jenž se řítil sám na bránu, své sólo završil prachbídně.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Volendam 4:1

05.05.2023 20:00

Góly: 3. Yassin Oukili, 35. Florian Jozefzoon, 49. Mats Seuntjens, 88. Julen Lobete - 52. Francesco Antonucci

Svěřencům kouče Josepha Oostinga nepochybně výrazně pomohla skutečnost, že se dostali do vedení už krátce po startu této partie. Nakonec v ní přidali další tři branky a stále živí naději na účast v evropských pohárech. Naopak Palingboeren budou mít, co dělat, aby z Eredivisie nespadli o patro níž.

Od úvodního hvizdu neuplynulo ještě ani 180 sekund, když Michiel Kramer pobídnul Yassina Oukliho, jenž to zkusil zpoza pokutového území. A dobře udělal, protože jeho střela pravačkou zapadla do levého dolního rohu brány, kterou hájí syn srbské legendy Dejana Stankoviće, a tak nepřekvapí, že je jinak kmenovým hráčem Interu Milán - 1:0.

Nicméně za necelých deset minut mohli domácí o vedení přijít, neboť třiatřicetiletý Robert Mühren orazítkoval břevno. Jenže během otevírací čtvrthodinky se osmělil Mats Seuntjens a mnoho nechybělo, aby zdvojnásobil vedení. Na opačném pólu hlavičkoval po rohovém kopu nad bránu obránce Damon Mirani.

Ve 24. minutě si poprvé na balon sáhnul na míč Etienne Vaesen, jenž lapil pokus, který jeho směrem vyslal Gaetano Oristanio. Florian Jozefzoon záhy poté zařízení taktéž minul, ovšem v době, kdy do poločasového hvizdu zbývalo deset minutek, se už dokázal prosadit, neboť dokázal vytěžit maximum z kvalitní přihrávky od Pelleho Clementa, jenž hrál vskutku dobrý zápas - 2:0.

Hned po změně stran se snažil odpovědět Benaissa Benamar, ovšem radovali se znovu hráči RKC. Rychlý protiútok střelou do levého dolního rohu totiž zakončil Mats Seuntjens - 3:0.

Jiskřičku naděje pro tým Wima Jonka vykřesal 180 sekund poté Franco Antonucci, když poslal balon zpoza šestnáctky neomylně na místo určení - 3:1. Poslední slovo měl v 88. minutě Julen Lobete, který přišel na hrací plochu jen pár desítek sekund předtím. Díky jeho čtvrtému zásahu v ročníku mohl Waalwijk dohrávat zbývající minuty v absolutní pohodě.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
31
23
7
1
75 : 28
76
2
PSV Eindhoven
31
21
5
5
82 : 35
68
3
AFC Ajax
31
18
9
4
79 : 32
63
4
AZ Alkmaar
31
18
7
6
59 : 32
61
5
FC Twente
31
15
10
6
54 : 26
55
6
Sparta Rotterdam
31
15
8
8
50 : 34
53
7
FC Utrecht
31
13
9
9
49 : 45
48
8
RKC Waalwijk
31
11
8
12
50 : 53
41
9
SC Heerenveen
31
11
8
12
39 : 47
41
10
NEC Nijmegen
31
8
14
9
41 : 37
38
11
Go Ahead Eagles
31
9
10
12
43 : 51
37
12
Fortuna Sittard
31
10
5
16
37 : 56
35
13
SBV Vitesse
31
7
10
14
36 : 50
31
14
FC Volendam
31
8
6
17
37 : 65
30
15
FC Emmen
31
6
10
15
29 : 54
28
16
SBV Excelsior
31
8
4
19
27 : 68
28
17
FC Groningen
31
4
6
21
29 : 61
18
18
Cambuur Leeuwarden
31
4
4
23
21 : 63
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
AjaxFans

Nudaaa

Reagovat
jáá

Aspoň Černý drží fazónu

Reagovat
MarcoBanco

No som zvedavý či to Feyenoord po sezone rozpredá

Reagovat
Elliasson

Taky. Ten Řím mě hodně mrzí. :(

Reagovat
MarcoBanco

Ale minimalne Kokcu je asi istý že pojde či?

Reagovat
Elliasson

Asi ano, má příliš velkou hodnotu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele